Mitä tehdä kesällä kun on tylsää

Kesä on virallisesti langennut kylmän Suomen päälle ja helteet ovat saaneet suomalaiset jo hikoilemaan ilmastoimattomissa busseissa. Koulut ovat loppuneet, joten kysymys kuuluu, mitä kesällä voisi tehdä tylsyyden iskiessä? 

1. Piknik

Suomeen on luvattu hyviä säitä täksi kesäksi ja olisi harmi, jos yhtä niistä et viettäisi piknikillä hyvän seuran kanssa. Hakekaa kaupasta limua, mansikoita, keksejä ja vaikka voileivät niin saatte runsaan, mutta myös edullisen piknikin. 

2. Käy ulkoilmakeikoilla

Keikat ja elävä musiikki ovat asia, josta tulee hyvä fiilis. Mikä olisi parempaa kuin ulkokeikka hyvässä säässä kesäaikaan? 

3. Aloita päiväkirjan kirjoittaminen

Päiväkirjat ovat hyvä tapa käsitellä ja purkaa omia tunteitaan. Plussana on se, että niitä on kiva lukea vanhemmalla iällä. 

4. Osallistu Pride-kulkueisiin

Paraatissa on aina hyvä meininki ja se ajaa ihmisten perusoikeuksia. Se on siis ihmisarvojen juhla ihanassa kesäsäässä. Selvitä milloin sun lähialueellasi vietetään Prideä.

5. Vietä päivä Korkeasaaressa tai vaikka kotieläintilalla

Tämä on täydellinen paikka saada liikuntaa, ulkoilmaa ja nähdä söpöjä eläimiä. Korkeasaaren vieressä on myös sopivasti kiipeilypuisto nimeltään Seikkailupuisto Korkea. Jos haluat vaihtelua, voit käydä vaikka alpakkatilalla. 

6. Linnanmäki ja muut huvipuistot 

Kesän tietää alkaneen, kun ihmiset alkavat käydä huvipuistoissa. Huvipuistoissa on ihanaa viettää aktiviteettien täyteinen kesäinen päivä. 

7. Matkaa Yyterin rannoille

Yyteri on uimaranta kuin suoraan Hollywood-elokuvasta. Ranta on todella puhdas ja vesi saa sinut tuntemaan olevasi ulkomailla.  

8. Keilaus ja jousiammunta 

Tiedetään, kuulostaa aika tylsältä, mutta hyvässä seurassa kaikki voi kääntyä parhain päin.  

9. Suunnittele unelmaretkesi 

Kyllähän kaikki nyt matkustamisesta tykkää. Matkustaminen ulkomaille ei ole tällä hetkellä täysin ajankohtaista. Retkistä voi kuitenkin haaveilla tai lähteä kotimaan matkalle. Onko joku käynyt Mikkelissä Visulahden vahakabinetissa? Olen kuullut siitä erikoisia juttuja! 

10. Tee taidetta katuliiduilla 

Katuliiduista tulee vanhat ajat mieleen ja niitä on hyvä aina välillä muistella. Teknologian maailmassa on hyvä palata välillä taaksepäin. Katuliiduilla voit myös ilahduttaa muiden päivää tai ilmaista itseäsi ja ajatuksiasi. 

11. Ruoki ankkoja ja sorsia 

Eläinrakkaille ihanaa tekemistä on yksinkertaisesti ankkojen, sorsien ja muiden siivekkäiden eliöiden ruokkiminen. Huomaa kuitenkin, että joissakin paikoissa lintujen ruokkiminen ei ole sallittua.  

12. Telttailu 

Kesät ovat luotu seikkailuja varten. Pakatkaa kavereiden kanssa kamppeet kasaan ja menoks! Tarkista, että telttailu valitulla alueella on hyväksyttyä ja että teltta ei tuhoa luontoa. Muista aina telttailun jälkeen kerätä roskat ja jättää luonnon puhtaaksi. Vinkkinä: kertokaa kauhutarinoita jännityksen lisäämiseksi. 

13. Kiipeilypuisto ja seinäkiipeily 

Näistä aktiviteeteista saa kesään kivasti jännitystä, mutta ne eivät ole yhtä vaarallisia, kuin esimerkiksi laskuvarjohyppääminen. 

14. Pidä huolta ihostasi, kynsistäsi ja hiuksistasi 

Koulun ja töiden viedessä kaiken ajan vuoden aikana saattaa itsestään huolehtiminen jäädä unohduksiin. Kesä on pitkä, joten se on täydellistä aikaa sitoutua uusiin tapoihin esimerkiksi ihonhoito rutiinin ja ruokavalion suhteen. 

15. Grillibileet 

Grillibileissä voi päästää valloille oman sisäisen kokkinsa. Kokeile ensi kerralla vaikka jotain vegaania vaihtoehtoa! Testaa grillata vaikka herkkusieni-tuorejuusto-pekonikääröä, maissia voin kanssa tai voileipää. 

16. Mökkeile 

Mökillä on hyvä restarttaa aivot. Unohda kaikki murheet ja muut kiireet ja nauti vain luonnon äänistä ja hyvästä seurasta makkaran ääressä. Älä unohda tehdä nuotiota yön pimeydessä! 

17. Asuntoauto  

Reissu porukalla voi tuoda mutkia matkaan mutta ei varmasti ole tylsää. 

18. Käy naku-uinnilla

Vanhojen aikojen muistoksi… miksi ei? 

19. Kielikurssi 

Jos sinua kiinnostaa uudet kielet, niin kielikursseja on tarjolla esimerkiksi Helsingin avoimessa kesäyliopistossa. He tarjoavat ympäri vuotista kielien opiskelua, mutta kesällä tylsyyden iskiessä mielenkiintoisten kielien opiskelu on varsin opettavainen idea. 

20.  Käy katsomassa tähtiä 

Koita bongata tähdenlento! Tähtien katsominen on myös romanttinen deitti-idea. 

21. Patikoi 

Pakkaa eväät reppuun ja lähde vaikka Nuuksioon tai läheiseen metsään. Suojaudu kuitenkin ärhäköiltä punkeilta ja pistiäisiltä. 

22. Issikkavaellus 

Islanninhevosvaellukset kestävät yleensä 4 tuntia, ja monet ovat sopivia myös ensi kertaa hevosen selässä istuville. Vaelluksen aikana voit nauttia Suomen metsästä, luonnosta ja maisemista eläimien ympäröimänä. Voin omasta kokemuksesta kertoa, että siellä ei kenelläkään ole tylsää. 

23. Escape room 

Testaa sadepäivänä, niin et missaa aurinkoa koittaessasi paeta escape roomista. Niitä voi löytää Helsingistä, Tampereelta ja Rovaniemeltä. 

24. Hanki rahaa  

Kesällä tulee myös tarvetta rahoille niin pitäähän sitä myös hankkia jostain… ota mallia meistä. 

25. Käy autokoulussa 

Syksyllä pääsee sitten kiesille. Kesä on myös hyvä aika käydä autokoulussa, ettei koulu- tai työpäivät ole liian rankkoja. 

26. Elokuvamaratoni 

Hae kaupasta kaikki maailman herkut ja käperry peittojen väliin. Katso vanhoja klassikkoja tai uusia uutuuksia, vaikka DVD:ltä. 

27. Katso EHYTin videoita 

Meillä täällä EHYTillä on ihan mahtavaa ja taitavaa porukkaa, jotka tekevät niin hauskoja kuin opettavaisia videoita. Voit myös käydä Buenotalkin sivuilla ja jättää sinne oman kysymyksesi, jos jokin asia pohdituttaa. 

28. Seuraa BUENOTALKia Instagramissa

Hauskoja kuvia ja kivaa materiaalia! Ota tili seurantaan.

29. Älä käytä päihteitä 

Haasta itsesi tänä kesänä päihteettömään kesään (tai edes vähentämään). Teet samalka eko- ja terveysteon. Voit katella lisää vinkkejä tupakoinnin lopettamiseen Fressiksen sivuilta.

Hyvää kesää kaikille! Meiltä on tulossa myös muita blogipostauksia so stay tuned! 

Kirjoittajat: Anni-Sofia Pulli, Iiris Christensen 

Kuvat: Anni-Sofia Pulli, Avani Yadav 

Vinkkejä kesätekemiseen sateella

Jos sulla on tylsää kesällä, kun sataa, niin ei huolta. BuenoTalk auttaa! Alla timanttisimmat vinkit, kun kesäpäivän sijaan nautitaankin “Suomen kesäpäivästä”, eli kaatosateesta ja pikkupakkasesta.

1. Ota käteesi kirja (ne on sellaisia vanhanaikaisia tabletteja, joissa on paperiset sivut) ja lue. Sillä, mitä lukee, ei oikeastaan ole väliä. Jotkut tykkään keittokirjoista tai Aku Ankoista ja jotkut scifi-järkäleistä, joita voisi käyttää lyömäaseena. Lukemiseen kuluu helposti paljon aikaa, joten sadepäiväkin menee nopeasti ohi.

2. Ota sadepäivänä käteesi peliohjain tai hiiri ja näppäimistö. Sen jälkeen avaa lempipelisi, äläkä poistu pelin ääreltä ennen kuin on pakko syödä/juoda, käydä vessassa tai silmäluomet ei vaan enää pysy auki. Saman voi toistaa seuraavana päivänä, kunnes ulkona on hyvä sää.

3. Digipelien sijaan kaiva laatikosta se lautapeli, jonka pelaamiseen ei koskaan ole aikaa. Päivä menee leppoisasti Monopolin merkeissä, joka ei vaan lopu koskaan. Lisäbonuksena pelaajien välinen mykkäkoulu, jonka Monopolin pelaaminen saa joka tapauksessa aikaan. Se kun ei mikään maailman reiluin peli ole…

4. Kaiva esiin isoäidin vanha keittokirja ja ala kokkailemaan. Keittiön ikkuna (jossa sellaista on) kannattaa avata ja samalla kuunnella sateen lorinaa, ai että! Jos tämä meni liian antiikkiseksi touhuksi, voi keittokirjan korvata Googlen hakukentällä ja syöttää sinne mitä mieli tekee. Jotenkin leipominen ja sade on vaan täydellinen kombo!

5. Vaikka ulkona sataisikin, se ei estä sinua menemästä ulos. Sadetakki vaan niskaan ja ulos lompsimaan, siinä on tietynlainen fiiliksensä! Ja mikä onkaan sen ihanampaa, kun kunnon kesäukkonen! Toki silloin kannattaa kyllä pysytellä sisällä. Jos ulkona puolestaan on pakkanen, suosittelemme yksinkertaisesti pysymään tiukasti käärittynä peiton alla kotona. Pakkanen ei kuulu kesään, toisin kun sade.

6. Sadepäivien ehdoton ykköstekeminen on pistää jokin hyvä sarja tai elokuva pyörimään suoratoistopalvelusta. Vaikka tämä ei nyt mikään vallankumouksellinen vinkki olekaan, niin on se kuitenkin mainittava tällä listalla. Tämän jälkeen voikin jatkaa samoilla ohjeilla kuin mitä jo annettiin kohdassa 2.

7. Jotta meillä kaikilla olisi kivempi olla kotonamme, on siellä joskus siivottava. Ei myöskään ole reilua, että laittaa kanssa-asujan/asujat siivoamaan puolestasi. Eli koska tämä asia on kuitenkin tehtävä, mikä olisikaan sen parempi ajankohta kuin kylmä ja sateinen kesäpäivä!

8. Sadepäivänä on hyvä hetki katsoa mitä romua on kertynyt nurkkiin ja minkä niistä voisi myydä hyvään hintaan! Nettikirppisten keskustelut ja kaiken maailman mittapyynnöt voivat kyllä syödä aivot, mutta kun sulla siintää eurot silmissä jaksat vastata urpoillekin asiallisesti.

9. Sadepäivät ovat luotu downshiftaamiseen ja päiväunille! Aurinkoisina päivinä tuntee omantunnon pistoksen jos on koko päivän sisällä, kun taas sateella saa luvan kanssa levätä. Valmista itsellesi herkullinen brunssi, vietä koko päivä pyjamassa ja nauti!

10. Onko sulla jäänyt joku lehti pyörimään nurkkiin? Lue se, koska et ole sitä kuitenkaan vielä kannesta kanteen lukenut. Tämän suorituksen jälkeen vie se lehtiroskiin tai anna se jollekin toiselle luettavaksi. Tämän voi yhdistää hyvin kohdan 7 kanssa.

11. Soittokierros! Onko sulla huono omatunto siitä, ettet soita sun isovanhemmille tai kummeillesi kyllin usein? Sadepäivä korjaa tämänkin piston sydämessäsi! Todennäköisesti myös kummin kaimalla on tylsää sadepäivänä, joten itsesi viihdyttämisen lisäksi teet myös toisen sadepäivästä vähän mukavamman.

12. Onko sulla tärkeitä papereita, joiden tulisi olla ojennuksessa? Työtodistuksia, takuukuitteja, verokortti, koulu- tai harrastustodistuksia? Hanki itsellesi mappi, rei’ittäjä sekä muovitaskuja ja anna palaa. Sisäinen rauha odottaa!

13. Pyjamabileet! Kutsu pari kaveria koolle ja mässytelkää yhdessä nameja ja katsokaa hömppäleffoja. Pyjamabileet voi itse asiassa yhdistää lähes minkä tahansa tässä listassa olevan vinkin kanssa! Eli siitä vaan komboilemaan.

14. Tää on sulle, jolla on kuhertelumahdollisuus. Sadepäivän viettäminen kyljellään ihmettelemässä toisen upeutta – parasta! Suukot ja kielisuudelmat, mm-mm-mmm!

15. Siisti tietokoneesi! Oletko kaikkien arkistoijien kauhu? Tallennat tiedostosi ihan minne sattuu, ja tietokoneen työpöydän raivaamiseen ei ole juuri muita keinoja kuin siirtää kaikki tiedostot uuteen kansioon, jossa lukee *työpöydän tiedostot 2*. Tiedät mitä mä aion sulle ehdottaa!

16. Lähde leffaan! Leffateattereissa on tunnelmaa. Sadepäivänä on mahtavaa pystyttää konttori leffateatteriin. Valmistaudu kunnon eväillä ja katso ensimmäisen jälkeen toinenkin leffa. Vielä parempi, jos lähimpään leffateatteriin on about 500 km matkaa. Meneepä se aika myös matkustaessa.

17. Ota retkikeitin tai retkieväät matkaan ja seikkaile jonnekin katoksen alle. Kokkaile siellä itsellesi ruokaa ja seuraa miten sade ropisee. Kyllähän siitä saattaa kylähullun maineen saada, mutta eipähän tule tylsää.

Maapähkinäkasvi kasvattaa vihreitä lehtiä

18. Omavaraisuus, hieno asia! Jos haluat larpata maanviljelijää, työnnä multaan kuivia herneitä ja maapähkinöitä ja asettele sateen kasteltavaksi (ja muista kastella myös jatkossa). Herneistä kasvaa herneenversoja, jotka maistuvat hyvin salaatissa tai leivän päällä. Maapähkinöistä saat hienon viherkasvin. Itse pähkinät löytyvät myös jossain vaiheessa mullasta, mutta älä laske niiden varaan.

20. Lämmittele vanha harrastus. Löytyykö kaapin pohjalta jonglööripallot, hula-hula-vanne, tuuba, coca-cola-yo-yo tai kuumaliimapyssy, johon et ole koskenut vuosiin. Sadepäivänä on hyvää aikaa ottaa vanha harrastus haltuun ja kenties innostua siitä muutenkin.

19. Löytyykö nurkistasi vesivärejä, akryyleja tai mitä vaan? Taiteilu on yllättävän kivaa. Ei tarvi edes yrittää kamalasti ollakseen ihan surkea! Ja se on just hyvä! Aina ei tarvi suorittaa, vaan voi vaan maalailla menemään.

Bonus: Kesäsade ei kyllä oikeasti haittaa juuri minkään asian tekemistä. Jos olit suunnitellut rantapäivää, niin mene ihmeessä rannalle! Ainoa haitta sateesta on se, että rannalla on paljon tilaa, eikä ihokaan pala ihan niin pahasti.

Terveisiä kontrollifriikiltä!

Muistan vielä, kun mulle ensimmäistä kertaa sanottiin päin naamaa, että taidan olla kontrollifriikki (tai itse asiassa muotoilu taisi olla ”tykkäät pitää kaiken elämässäsi kontrollissa” – onko tuo sana kontrollifriikki vähän kyseenalainen muidenkin mielestä?). Kyseessä ei edes ollut äkäinen ex-kumppani, vaan mun terapeutti!

Voin sanoa, että kun tuollaisen huomion tekee ammatti-ihminen, tuntuu se vähintään yhtä pahalta kuin riitelyn tuoksinassa heitetty ajattelematon kommentti omalta rakkaalta. Ja vaikka tilanne ja tuon kommentin tyyli oli rauhallinen ja toteava, reagoin siihen kuten riitelytilanteessakin helposti teen: puolustautumalla.

Patsas, jossa pitkähiuksinen lapsi istuu kaksinkerroin kädet puuskassa kivitolpan päällä.
fiilis oli kuin tällä patsaalla Holland parkissa, lontoossa!

Kuka nyt haluaisi tulla luonnehdituksi kontrolliin hurahtaneeksi? Kuka haluaisi olla kontrollifriikki? Kontrolloivasta ihmisestä tulee mieleen muiden ihmisten tekemisten rajoittaminen, kyttäys, huumorintajuttomuus ja ties mitkä ikävät asiat. En halunnut tulla nähdyksi sellaisena! Sitä paitsi kaverini luonnehtivat mua rennoksi heittäytyjäksi. Miten se kuvaus muka sopii kontrollifriikkiin?

Suunnitelmallinen, vai kontrollifriikki?

Kun selvisin tästä alkukuohunnasta, aloin tutkailla asiaa tarkemmin, ja koin oivalluksen. Olin aiemmin ajatellut olevani vain suunnitelmallinen ja pikkutarkka, mutta nyt tajusin niiden taustalla piileksivän kontrollin tarpeen. Haluan joka tilanteessa tietää etukäteen, mitä tapahtuu. Jos vaikka osallistun kaverin tupareihin, mietin hyvissä ajoin etukäteen ainakin näitä:

  • miten juhliin mennään
  • monelta minun pitää lähteä, jotta ehdin ajoissa perille
  • keitä muita juhliin tulee
  • miten pääsen juhlista pois.

Aikaisemmin laitoin tämän kaiken suunnitelmallisuuden piikkiin, mutta tajusin, että tällä itse asiassa eliminoin epävarmuutta ja mahdollisia yllätyksiä. Kontrollinhakuinen ei siis välttämättä ole pomottaja, joka haluaa määrätä muidenkin elämästä, vaan etsii turvallisuuden tunnetta.

Kontrollin tavoitteena on itse asiassa tunteiden säätely – jos asiat menevät kontrolloijan toivomalla tavalla, ovat ne ennustettavissa ja turvallisia, eikä kontrolloijalle synny sellaisia ikäviä tunteita kuin epätietoisuutta, häpeää tai pelkoa.

Itselleni tällainen käytös on lapsuudessa opittu malli, kun ympäristö ja tilanteet eivät aina olleet tasaisia tai ennustettavissa. Se tuntui pelottavalta. Varmaan siksi opinkin arvostamaan sitä, kun asiat sujuvat kuten olen suunnitellut, ja tiedän mitä odottaa.

Tällainen etukäteisvarmistelu on aika stressaavaa ja väsyttävää puuhaa, vaikka myös nautin asioiden suunnittelusta. Nykyään koitan miettiä, mikä motiivi mulla on suunnitteluun: saanko siitä iloa ja energiaa, vai luonko varmistelulla itselleni turvallisuuden tunnetta?

Olen hyvä just tällaisena!

Jossain vaiheessa olisin antanut mitä vain ollakseni sellainen rento zen-munkkimainen tyyppi, joka ottaa asiat vastaan sitä mukaan kun ne tulevat eteen – sellainen joka menee bussipysäkille katsomatta aikataulua etukäteen, tai lähtee ulkomaanmatkalle varmistamatta etukäteen reittiä kohdemaan lentoasemalta hotellille.

Kuvassa rauhallinen peltomaisema, jonka poikki kulkee pitkospuut
tällaisessa ympäristössä mäkin osaan olla zen-munkki!

Mutta tiedätkö mitä? Olen hyvä tällaisena, ja mulla on ymmärrettävä syy toimia kuten toimin. Ja ihmisessä voi olla monia ihan täysin vastakkaisiakin puolia: me voidaan olla samaan aikaan rentoja ja tarkkoja, positiivisia ja melankolisia, heittäytyviä ja varautuneita. Välillä saatan uppoutua kontrollin tuottamaan turvallisuuden tunteeseen, toisinaan taas jätän tietoisesti etukäteisvalmistelut ja -varmistelut tekemättä, ja vaan menen ja teen.

Säkin olet hyvä just noin ❤️

Onko mun vaatteet nolot?

Ensi viikolla vietetään yhtä vuoden lempijuhlistani: vappua! Vapussa viehättää karnevaalitunnelman mukanaan tuoma väri- ja asuiloittelu, kun porukka villiintyy sutaisemaan glitteriä naamaansa, laittamaan päällensä hienot vaatteet ja värjäämään tukkansa riehakkailla sprayhiusväreillä. (Tässä kohtaa voidaan unohtaa ne, jotka vetävät normiasunsa koristeeksi maksimissaan ylioppilaslakin, ja oikein tosissaan innostuessaan kietovat pätkän serpentiiniä kaulaan. Heitä ei lasketa.)

Selfie naisesta, kasvoilla timantteja ja glitteriä, pukeutuneena paljettikimonoon
tämä glitterasu kuului itse asiassa euroviisujen kisakatsomoon, ei vappuun

Olen visuaalinen ihminen, ja värikkäät ja kiiltävät asiat ovat silmäkarkkia verkkokalvoilleni. Glitterin säihke ja paljettien kimallus saavat mut iloiselle mielelle. Mulle meikkaaminen ja vaatteet ovat itseilmaisun muoto, vaikka arjessa viihdynkin pitkälti mustissa mekoissa ja melko hillityssä meikissä (aamu-unet ovat prioriteettilistalla laittautumista korkeammalla). Siksi erilaiset juhlat ovat mahtava tilaisuus suunnitella asukokonaisuus ja siihen yhtenevä meikki kaikessa rauhassa fiilistellen. Laittautuminen takaa mulle täydellisen irtioton arjesta.

Olen aina syttynyt erilaisista teemajuhlista ja naamiaisista. Muistan yllättyneeni tajutessani, että läheskään kaikki eivät nauti kyseisen kaltaisista tilaisuuksista! Kun työkaverini kysyi multa, mitä saan teema- ja naamiaispukeutumisesta, aloin miettiä vastakysymykseksi: minkä vuoksi jokainen ei haluaisi tilaisuuden tullen pukeutua hassusti, erikoisesti ja omasta tyylistään poikkeavasti?

Nainen pinkissä seeprakuvioisessa mekossa, kasvoilla vahvat drag-meikit ja päässä peruukki
tämän lookin loin, kun olin menossa katsomaan drag-esitystä

Pelottaako, mitä muut ajattelee?

Tunnen harvoin häpeää pukeutumisestani, vaikka jonkun muun mielestä saatankin näyttää nololta. En oikeastaan välitä, mitä täysin tuntemattomat ihmiset musta ajattelee – jos he kokevat mun vaatteet typeränä, lapsellisena tai nolona, eivät he todennäköisesti ole muutenkaan sellaisia ihmisiä, joiden arvostusta tai seuraa edes kaipaisin. Silti en kaipaa tuntemattomien huomiota tai kommentteja asustani, etenkään vähätteleviä sellaisia.

Mulla oli nuorena musta huppari, jonka hupussa oli söpöt vaaleanpunaiset kissankorvat. Tykkäsin siitä hupparista mielettömän paljon, sillä se oli samaan aikaan tavallinen ja tylsä, mutta siinä oli myös hauska pieni yksityiskohta. Kerran kävelin tuo kissankorvahuppu päässä ravintolan terassin ohi, ja jotkut aikuiset naiset nauroivat mun asulle ja huutelivat perään. Mua ei oikeastaan hävettänyt, mutta se (asiaton!) huomio tuntui tosi epämukavalta.

Introvertti yksisarvisasussa

Vaikka juhlapukeutumiseni viestii varmasti muuta, en nauti esilläolosta tai viihdy huomion keskipisteenä. Se ei estä mua pukeutumasta hassunhauskasti, mutta oloani helpottaa huomattavasti, jos myös ympärilläni olevilla ihmisillä on jotain joukosta erottuvaa päällään. Siksi vappu onkin mulle mieleinen juhla – silloin en pistä silmään joukosta, ja mun ympärillä on paljon mielenkiintoista katseltavaa. Toinen lempijuhlistani on, yllätys yllätys, halloween. Siihen kuuluu samat pukeutumis- ja laittautumisriitit, ja aina löytyy muitakin tyyppejä, jotka ovat pukeutuneet jonkinlaiseen naamiaisasuun.

Nainen pukeutuneena naamiaisasuun, joka muistuttaa jänistä Liisa Ihmemaassa -sadusta
Yhtenä halloweenina pukeuduin liisa ihmemaassa -sadun jänikseksi.

Mitä saan pukeutumalla naamiaisasuun, näyttävään glittermeikkiin tai paljettikimonoon? Se nostattaa omaa (ja ehkä välillä muidenkin) juhlafiilistä, ja tarjoaa väylän itseilmaisulle. Ehkä pukeutumiseni kertoo myös siitä, etten larppaa liian tosissani aikuista. Mielestäni tämä maailma kaipaa lisää hassuttelua ja leikkiä kaiken vakavuuden keskelle!

Pääsiäinen ei ole aina samaan aikaan ja 7 muuta faktaa pääsiäisestä

Pääsiäinen on kaikille tuttu juhla, mutta mitä tiedät pääsiäisestä? Miksi se pitkäperjantai on juurikin pitkä? Ja mistä ylipäätään nimitys “pääsiäinen” tulee? Tässä sulle 8 faktaa pääsiäisestä.

Sulle pitkä perjantai 

Pääsiäinen on pitkä juhla ja se tärkein päivä ainakin meidän perinteessä on pitkäperjantai, mutta miksi? Pitkäperjantai on Jeesuksen kuolinpäivä ja monissa kristillisissä perinteissä se on vuoden ankarin paastopäivä. Kirkoissa luetaan kärsimyskertomuksia ja muutenkin muistellaan Jeesuksen kuolemaa. Ainakin kirkonpenkissä istujalle päivä on siis pitkä…

Aikaisemmin pitkäperjantai otettiin vähän vakavammin sillä sanottiin, että “Se joka pitkäperjantaina nauraa niin, että hampaat näkyy, tekee syntiä”. Nykyään ei onneksi näin ajatella. Monissa muissa kielissä pitkäperjantain nimi on suuri- tai pyhäperjantai. Ehkä vähän parempi nimitys suurelle juhlapäivälle, jos minulta kysytään. 

Pappi, joka pitää käsissään krusifiksia.
Pääsiäisen kristillinen sanoma.

Pakanallinen vai uskonnollinen juhla? 

Nykyisin pääsiäinen on pääasiassa kristillinen juhla. Siihen kuitenkin liittyy paljon “pakanallisia perinteitä”. Esimerkiksi palmusunnuntaina kiertelevät noidat ja trullit eivät kovin kristillisiä ole. Eikä valtava kulutusjuhla, joka pääsiäisestä on tullut.

Pääsiäisen aikaan kevätpäiväntasauksen ympärillä on juhlittu todennäköisesti tuhansia vuosia.  Englannin kielen pääsiäistä tarkoittava sana Easter tulee todennäköisesti muinaisen kevään jumalattaren, Osteran, nimestä. 

Virvon varvon 

Virpominen on samaan aikaan pakanallinen ja kristillinen perinne. Tai oikeastaan se on pakanallinen perinne, johon on sekoittunut kristillinen sisältö, kuten moneen muuhunkin perinteeseen. Virpomalla yritetään karkottaa pahoja henkiä, noitia ja ylipäätään kaikkea pahaa.

Myös kristillinen pääsiäinen on pahojen ja hyvien voimien taistelua, johon virpominen liittyy. Virpomisvitsat kuvastaa kirstillisessä perinteessä palmunoksia, joilla Jeesus toivotettiin tervetulleeksi Jerusalemiin.

Värikkäitä pääsiäisen virpomisvitsoja
Virpomisvitsoja palmusunnuntailta

Milloin se pääsiäinen on? 

Pääsiäinen on joka vuosi vähän eri aikaan. Virallisesti pääsiäinen on ensimmäinen sunnuntai kevätpäiväntasauksen jälkeisen ensimmäisen täydenkuun jälkeen. Se voi siis sijoittua 22. maaliskuuta ja 25. huhtikuuta väliseen aikaan. Helppoa, paitsi että ei ole 😀.

Pääsiäisen ajankohta voi vaihdella maailmassa käytettyjen kalenterien takia ja käytännössä pääsiäisen ajankohta määritetään matemaattisen kaavan mukaan. Pääsiäisen ajankohta vaikuttaa myös moniin muihin kirkkopyhiin, jotka nekin muuttuvat pääsiäisen mukaan. 

Mämmikin on pyhää 

Oletko koskaan miettinyt, miksi mämmiä syödään? Tai miksi sitä ylipäätään on olemassa… Mämmi on peräisin Persiasta ja sitä on syöty Suomessa 1700-luvulta lähtien. Pääsiäisen kohdalla mämmi liittyy happamattoman leivän perinteeseen.

 Juutalaisessa perinteessä hapan on pahan vertauskuva, eikä pääsiäisaterialla saanut olla mitään hapanta. Mämmi (jota usein nautitaan kerman ja sokerin kanssa), on Suomen pääsiäispöytään kuuluva “happamaton leipä”. Tai niin voidaan ainakin ajatella.

Rovallinen pääsiäisherkkua mämmiä pöydällä
Kuinka monta rovallista mämmiä syöt pääsiäisenä?

Pääsiäinen päästää.. mistä? 

Oletko miettinyt mistä pääsiäisenä päästään? Tuskin, mutta kerron sen silti. Mikael Agricola todennäköisesti kehitti pääsiäisen nimen, kuten monta muutakin suomenkielen sanaa. Pääsiäisenä sanan mukaisesti päästään irti paastosta tai vaihtoehtoisesti päästään synnistä.

Nimi muistuttaa myös Juutalaisesta pesah-juhlasta, sekä talvesta pääsemisestä. Nykyään pääsiäisen suurin pääseminen lienee, ainakin koululaisille ja työntekijöille, pääseminen neljän päivän vapaille. 

Pääsiäiskokot pahaa vastaan! 

Suomessa on ollut tapana poltella kokkoja juhannuksena, mutta myös pääsiäiseen liittyy kokkoperinne. Pääsiäisenä etenkin Pohjanmaalla on ollut tapana sytytellä kokkoja pääsiäislauantaina. Miksi juuri lauantaina?

Siksi, koska se on vuoden vaarallisin päivä! Silloin Jeesus on kuolleena tuonelassa ja pahat voimat uhkaavat ihmisiä. Kokoilla karkoitetaan pahoja henkiä ja toivotetaan onnea. Samaa perinnettä on toki ollut myös pakanallisissa piireissä jo ennen kristinuskon tuloa Suomeen.

Mustavalkoinen kuva pienestä pääsiäiskokosta.
Kyytinen, Pekka. Pääsiäiskokolla Ähtärissä. 1968

Pääsiäinen kestää neljä kuukautta

Pääsiäinen on kirkon suurin juhla ja sitä oikeastaan vietetään neljä kuukautta. Pääsiäiseen valmistautuminen alkaa laskiaistiistaina, kun laskeudutaan 40 päiväiseen paastoon. Paasto loppuu pääsiäisen suureen juhlaan, josta alkaa pääsiäisen jälkeinen aika. 

Pääsiäisaika lopuu helluntaihin, jota vietetään pyhän hengen vuodattamisen ja kristillisen seurakunnan perustamisen kunniaksi. Aika pitkät bileet, siis. Pääsiäisajan jälkeen onkin sitten hiljaisempaa ja seuraava suuri juhla on vasta joulu.

Pääsiäiseen kuuluu satoja erilaisia perinteitä ympäri maailmaa. Jotkut niistä on kristillisiä ja jotkut ei-kristillisiä. Se on kevään aloitusjuhla, joka kuuluu kaikille uskoista tai uskomattomuudesta huolimatta. Ja jos ei muuta, niin ainakin se on mukava lyhyt tauko koulu- ja työvuoteen, jota me kyllä varmasti jokainen tarvitaan.