Somevaikuttaja Natalia Salmela nosti marraskuun lopussa keskusteluun naisiin kohdistuvan asiattoman käytöksen muutamissa teekkarijärjestöissä. Monet ovat osallistuneet keskusteluun kertomalla vuosien mittaan tapahtuneista tilanteista niin sosiaalisessa mediassa kuin mm. Ylen tekemän jutun kommenttipalstalla.

Natalia Salmelan Instagram-tilin kohokohdassa Naisviha löytyy esimerkkejä asiattomasta käytöksestä.
Natalia Salmelan Instagram-tilin kohokohdassa Naisviha löytyy esimerkkejä asiattomasta käytöksestä.

Myös ylioppilaskunnat ja muut opiskelijajärjestöt ovat ottaneet asiaan kantaa. On hienoa, että ihmiset haluavat jakaa kokemuksiaan ja niistä käydään pääasiassa asiallista keskustelua. Itse keskustelun aihe on monelle vaikea ja surullinen. Monet ovat kommentoineet, ”vieläkö tätä tapahtuu”?

Opiskelijayhdistykset ovat itsenäisiä, korkeakouluista riippumattomia toimijoita. Se millaiset perinteet ja kulttuurit näiden toimijoiden tapahtumiin muodostuu, on jäsentensä ja menneiden vuosien summa, mikäli toiminnan pelisääntöjä ei pysähdytä tarkastelemaan kriittisesti. Tähän riittää syitä, sillä kyseessä on korkeakoulu- ja opiskelijayhteisö.

Merkittävä osa tästä tutustumisesta tapahtuu opiskelijajärjestöjen ja -tuutoreiden järjestämässä vapaa-ajan toiminnassa. Uusien opiskelijoiden tullessa mukaan yhteisöön, he ovat lähtökohtaisesti innoissaan uudesta elämänvaiheesta, ja odottavat innolla tutustumista uusiin ihmisiin.

Psst… Onko sinulla joku päihteisiin liittyvä kysymys? Kysy meiltä täältä anonyymina! Katso samalla vastauksemme aiemmin esitettyihin kysymyksiin.

Osa meistä rakastaa yllätyksiä, mutta ani harva tapahtumia, joiden sisältö on mysteeri ja voi sisältää nöyryyttäviä elementtejä. Moni opiskelija jättää osallistumatta ”mysteerikastajaisiin” jo pelkän konseptin perusteella. Kerron teille salaisuuden: tapahtumaan/toimintaan on helppo ja mukava osallistua, kun on etukäteen tiedossa, millaisesta tilaisuudesta on kyse. Näin on mahdollista päätellä, onko toiminta kiinnostavaa juuri minulle.

Väitän, että meistä kaikki on joskus ollut tilanteessa, jossa on kannustettu tekemään jotain, mitä ei haluaisi. Osalle kokemus on voinut olla itsensä ylittämistä ja toiselle traumaattinen kokemus. Tässä piilee jutun ydin, emme voi tietää reaktiota etukäteen.

Parhaat vinkit opiskelijatapahtuman järjestämiseen

Järjestäessäsi tapaamista/tapahtumaa kerro millaiset toimintatavat eli pelisäännöt koskevat toimintaa. Kerro millaisesta tilaisuudesta on kyse, ja keneltä saa apua mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Mahdollisuuksien mukaan kysy osallistujilta etukäteen, mitä he toivovat toiminnalta. Jos toiminnan tavoitteena on toisiin tutustuminen ohjatusti, suunnittele, miten tämä tehdään keskustelun keinoin. Pareittain tai pienryhmissä, ryhmien kokoonpanoa ohjatusti vaihdellen. Tutustumisen ei tarvita ponileikkiä, riisuuntumista, piimää, hassuja asuja, raakoja kanamunia tai benjihyppyä. Älä syytä holitonta, herkkää, tai ryhmätoimintaa pelkäävää ”valittajaksi” tai ”ilonpilaajaksi”, vaan pohdi miten kaikkien on mahdollisimman helppo osallistua.

Kyllä bilettää ja hassutella saa, kunhan on tehty selväksi, että toimintaan ei kuulu painostaminen tai epäasiallinen käytös. Humalaa ei saisi koskaan käyttää oikeutuksena huonolle käytökselle. Jos näin tehdään, siirretään vastuu omasta toiminnasta humalalle, kun oikeasti olisi aika katsoa peiliin.

Asiattomista opiskelijaperinteistä on kyettävä luopumaan. Hyvä hetki pysähtyä tutkiskelemaan perinteiden päiväystä on, kun niistä annetaan kielteistä palautetta. Virhearvioiden tekeminen tapahtumia järjestäessä on inhimillistä, mutta opiskelijoiden kaltoinkohtelu perinteeksi kutsumalla ei ole sitä. Itse asiassa se pilaa mainioiden opiskelijaperinteiden ja -toiminnan maineen.

Ratkaisuja korkeakouluille ja opiskelijajärjestöille:

  1. Päivitä viesti ja tee pelisäännöt. Tehkää esimerkiksi huoneentaulu, joka kokoaa oleellisimmat toimintatavat. Esimerkin löydät KUPLA-hankeen sivuilta. Jos haluatte paneutua aiheeseen tarkemmin, tarkasta esimerkiksi opiskelijoiden päihdeohjelma, järjestyssäännöt sekä, yhdenvertaisuus- ja saavutettavuusohjelma.
  2. Kouluttaudu, ja järjestä koulutuksia yhteisöllesi edellä mainituista teemoista vähintään vuosittain. Valmiit koulutusmallit tuutoreiden ja opiskelijajärjestötoimijoiden kouluttamiseen löydät KUPLA-hankkeen sivuilta.
  3. Puhu ja viesti yhdenvertaisista toimintatavoista kursseilla, käytäväkeskusteluissa, etä/läsnäseminaareissa, tapahtumissa jne.
  4. Ota vastaan toiminnasta saatu palaute
  5. Osoita että palaute on johtanut toimenpiteisiin
  6. Puutu aina huonoon ja asiattomaan käytökseen (jokaisen velvollisuus) ja ilmoita siitä myös tapahtuman/tapaamisen järjestäjälle

Emmi Lehtinen
Koulutussuunnittelija
EHYT ry, KUPLA-hanke

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta