Suomessa vallitsee edustuksellinen demokratia. Tämä siis tarkoittaa sitä, että jokainen täysi-ikäinen suomalainen saa äänestää erilaisissa vaaleissa ja vaaleissa läpi päässeet edustajat tekevät sitten päätöksiä kansan puolesta. Jos siis Suomen valtiossa on epäkohtia, niin meidän perustuslaillinen oikeus on äänestämällä vaikuttaa tähän epäkohtaan. Valtion tasolla päätöksiä tekee käytännössä eduskunta, eli eduskuntavaalit on tässä tapauksessa vaikuttamisen paikka.  

Toki Suomessa on yli 4,2 miljoonaa äänioikeutettua, minkä vuoksi yhden äänen vaikutus voi olla vähäinen. Tämän takia on olemassa esimerkiksi puolueita, jotka pyrkivät vaikuttamaan siihen, ketä ja minkä asioiden puolesta kansa äänestää. Myös muut ryhmittymät, järjestöt ym. pyrkivät vaikuttamaan ihmisten äänestyskäyttäytymiseen. 

Äänestämällä vaikuttaminen on hidasta. Se ei ole nopea vaikuttamisen muoto, ja muutokset voi viedä vuosia. Se on kuitenkin meidän perusoikeutemme ja ihan käytännössä toimii, jos kansasta enemmistö niin haluaa. Ei tarvitse mennä kovin kauas historiaan, kun huomataan, miten erilaiset eduskunnat on Suomen valtion asioista päättäneet. 

Epäkohtiin vaikuttamiseen on myös muitakin tapoja kuin äänestäminen. Yksi suora vaikuttamisen tapa on kansalaisaloitteet, joita kuka tahansa kansalainen voi tehdä. Kansalaisaloitteet, jotka saa yli 50 000 nimeä alle, menee eduskunnan käsittelyyn. Näiden kautta on viime vuosina muutama uusi lainsäädäntö saatu aikaan. Lähivaikuttamista on eri kuntien tarjoamat kuntalaisaloitteet ja onpa olemassa koko Euroopankin kansalaisaloite. 

Muista tapoja vaikuttaa on vaikkapa mielenosoitukset, suorat yhteydenotot päättäjiin, erilaisten kampanijoiden toteuttaminen tai vaikkapa lakot. Tapoja vaikuttaa on siis aika paljon ja jokainen niistä kyllä toimii ihan käytännössäkin. Valtio on niin iso laiva, että sen kääntäminen on hidasta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö eri toimilla olisi vaikutusta. Nyt-tänne-heti –asenne ei oikein toimi, kun eri asioihin lähtee vaikuttamaan, vaan yleensä pitää olla valmis aika pitkään taisteluun 😊. 

– Mikael 

Palautteen antaminen vaikuttaa, ei vain hypoteettisesti, vaan myös käytännössä siihen, että saamme tehtyä meidän vastauksistamma entistä kiinnostavampia! 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta