Kun lopettelin yläkouluani parikymmentä vuotta sitten, en osallistunut koulun lopetusbileisiin. Sinne menivät tietysti kaikki muut. Syy ei ollut se, että en tiennyt, missä bileet olivat. Kaikki tiesivät, varmasti myös meidän vanhempamme. En osallistunut, koska minua ei kutsuttu mukaan. Syy oli selvä: mulla ei ollut mitään ajatusta juoda alkoholia bileissä, mutta näissä bileissä kaikki joivat. Sillä silloin juodaan, kun alkaa loma!

Sen sijaan vietin valmistujaisiltaa pitkän pyörälenkin merkeissä. Hetken ajattelin, että ihan kettuillakseni ajaisin sanomaan ”moi” kaikilla sille rannalle, jossa bileet olivat. Mutta en viitsinyt, koska silloinhan myös heille olisi selvinnyt, että “salaiset bileet” eivät ehkä olleetkaan ihan niin salaiset 😉.

Miten tänä vuonna juhlitaan siirtymäriittiä? 

Ihmiset elävät arkeaan erilaisten juhlien ja siirtymäriittien välillä. Vuoden varrelle on ripoteltu erilaisia juhlia, joilla arkea rikotaan. Silloin on lupa päästellä höyryjä, tai ihan vaan olla. Koulujen loppuminen on yksi näistä riiteistä. Sitä odotetaan, juhlitaan ja varmasti myös muistellaan kesälomalla, mökin laiturin nokassa.

Oli se sitten valmistumisjuhla, todistusten jako tai virtuaalibileet, niin jollain tavalla koulusta siirrytään lomalle. Jo toista vuotta on kuitenkin ”normaalit” siirtymäriitit uhattuna. Mitä jos koulussa ei ole valmistujaisia ja ne juhlatkin pitää siirtää jonnekin loppukesään? Alkaako loma, jos sitä ei pääse kunnolla aloittamaan?

Riveissä istuvia oppilaita ylioppilaslakki päässä.
Oliko sun koulussa päättäjäisiä?

Alkaako loma, jos ei pääse mukaan?

Ilman siirtymäriittiä voi olla, että loma ei tunnu lomalta. Aikuisillakin on monesti erilaisia tapoja, joilla loma “aina aloitetaan”. Se voi olla illallinen kivassa ravintolassa, lomavarusteiden pakkaaminen autoon, laiturin lasku mökillä tai ihan mikä vaan. Loma ei ala ennen kuin “se” on saatu tehtyä. 

Nuoruudessani Itä-Helsingissä juominen oli normia ja jos ei juonut, niin bileisiin ei kutsuttu. Kaikki siirtymäriitit oli lähinnä bileitä ja juomista. Onneksi kulttuuri on muuttunut paljon järkevämmäksi, eikä suuret bileet hiekkarannalla ole enää mikään normi. Ja vaikka olisikin, niin mukaan on usein tervetullut myös, vaikka ei joisi. Tärkeää ei nimittäin ole miten juhlii, vaan yhteisen kokemuksen jakaminen.

Siirtymäriitit ovat nimittäin tärkeitä. Ilman niitä ihmiselle voi tulla ulkopuolinen olo. Voi tuntua siltä, että jotain on jäänyt saamatta tai saavuttamatta. Näin korona-aikana olen itse vähän huolestunut siitä, että valmistujaisjuhlat ym. ovat jääneet pitämättä. Vaikka porukka olisi pieni, niin kannattaa silti muistaa juhlia koulun loppumista ja omia saavutuksiaan.

Olemme kaikki sen ansainneet! 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta