Mä tulen alueelta, jossa linja-autoja kulki kahdesti päivässä. Kouluun ja takaisin. Välimatkat olivat pitkät, ja iästä riippumatta niitä kuljettiin pyörällä, mopolla, traktorilla tai autolla. Liikenne oli aika rauhallista.

Tulen aikakaudelta, jolloin nuorten juominen oli reilusti nykyistä yleisempää. Vuonna 1995 kun olin 15-vuotias, olutta oli maistanut 13-vuotiaana tai sitä nuorempana pojista 69 % ja tytöistä 52 %. Vuonna 2015 vastaava osuus oli pojilla enää 29 % ja tytöillä 15 %.

Kaikki tiesivät, että liikenne ja päihteet on huono yhdistelmä, mutta silti sitä tapahtui. Liikenneonnettomuuksia tapahtui mun kotiseudulla niin usein, että muistan äitini päivitelleen sitä, kuinka me kylän nuoret olimme osallistuneet useampiin hautajaisiin kuin hän.

Tyypillistä oli, että kokoonnuttiin johonkin missä oli tarkoitus juoda, ja loppuillasta osa ihmetteli miten sieltä pääsisi kotiin humalassa. Mopolla ajamista pienessä maistissa ei juuri paheksuttu, vaikka sitä ei itse tehnytkään. Autolla ajamista humalassa paheksuttiin enemmän, mutta välimatkat ja tietynlainen salliva kulttuuri piti tätä tapaa yllä.

Kukkia haudalle laskettuna.

Aamuöiset nopeuskisat ja alkoholi

Mulla on pari surullista tarinaa päihteistä liikenteessä. Muistan nämä tarkasti. Oli yksi tyyppi, joka oli hyvin pidetty, ja hänellä oli suuri kaveripiiri. Olin salaa ihastunut häneen, joten siksi tämä tapahtunut järkytti erityisen paljon.

Jossain järjestettiin tavanomaiset kotibileet, johon osallistui moni nuori. Aamuyöllä tämä tyyppi tajusi, että huomenna on äitienpäivä, eli on pakko lähteä ajamaan kotiin. Äiti suuttuisi ihan varmasti, jos häntä ei löytyisi aamulla kotoa sängystä. Auto, laskuhumala, rakkaus vauhtiin, aamuyön nopeuskisa kaverin kanssa ja ajovirhe. Tämä äitienpäivän aamu ei unohdu. Hautajaisissa oli kirkko täynnä surevia nuoria miettimässä, että mitä jos mitään tästä ei olisi tapahtunut. Jos hän olisi vaan…

Aika identtinen tapahtuma sattui mun lähisukulaiselle muutaman vuoden päästä juhannuksena. Sukulaiseni havahtui kavereidensa kanssa yöllä mökkibileiden loppupuolella siihen, että haluavat nukkua yönsä kotona tyttöystäviensä vieressä. Mönkijä, laskuhumala, rakkaus vauhtiin, aamuyön mutkat hiekkatiellä ja ajovirhe.

Muistan miltä tuntui kuulla ne sanat puhelimessa, että hän on kuollut. Huusin ja itkin, ettei tämä voi olla totta! Mä voin niin kuvitella sen tilanteen, vauhdin hurman, ja sitten täydellisen pimeyden. Kun mitään ei ole tehtävissä enää. Joka juhannus tää tulee mieleen ja tuntuu vaikealta.

Päihteet ja liikenne on surkea yhdistelmä

Päihteet ovat mukana joka kolmannessa kuolemaan johtavassa liikenneonnettomuudessa Suomessa. Aikaisemmin yleisin päihde oli alkoholi, mutta nyt huumeet ovat yhtä yleinen rattijuopumuksen syy.

Väestökyselyissä on näkynyt muutoksia suomalaisten asenteissa huumeita kohtaan: yhä useampi pitää huumekokeiluja suhteellisen vaarattomina. Huumeet ja liikenne on kuitenkin vaarallinen yhdistelmä.

Noin 30 alle 25-vuotiasta nuorta kuolee tieliikenneonnettomuuksissa vuosittain. Huumeet ovat mukana erityisesti nuorten ja työikäisten liikenneonnettomuuksissa.

Nuori mies ajaa sähköpotkulautaa reppu selässä.
Turussa tehdyn tutkimuksen mukaan sähköpotkulautojen onnettomuuksissa aiheutuu etenkin kasvotapaturmia. Tapaturmissa 90 % tapahtui päihtyneenä.

Valitse asenteesi etukäteen

Oma suhtautuminen liikenteeseen ja päihteisiin on asia mitä on syytä miettiä jo etukäteen. Onko näiden yhdistäminen sinusta ookoo vai ei? Onko okei juoda yksi juoma, vai onko sulla nollalinja kun oot liikenteessä pyörällä, skuutilla, säköpotkulaudalla, mönkijällä, mopolla, traktorilla tai autolla?

Miten toimisit, jos näkisit toisen lähtevän ajamaan humalassa tai huumeita käytettyään? Yrittäisitkö estää? Soittaisitko hätäkeskukseen? Mulle on helpompaa miettiä etukäteen omia asenteitani, jotta mun on helpompi toteuttaa niitä, kun joudun valintatilanteeseen.

On kiinnostavaa tutkailla millaisista kokemuksista ja ajatuksista suhtautuminen liikenneraittiuteen muodostuu. Mitä tulee päihtyneenä ajamiseen, voi olla vaikea paheksua jotain, jossa ei näytä päällisin puolin tapahtuvan mitään vaarallista. Mutta sitten voi olla se kerta, kun jotain ikävää sattuukin – ihan näiden samojen valintojen takia. Ajatteleekohan sitä samalla tavalla silloinkin? Että suhtautuu sallivasti päihteisiin liikenteessä? Epäilen.

Sulla on vastuu valinnoistasi

Meillä on vastuu omista valinnoistamme päihtyessämmekin. Jos lähdemme ulos juhlimaan, on yleensä oletuksena se, että jossain vaiheessa haluamme kotiin. Sen sijaan, että lähtisi ajamaan päihtyneenä, voi valita toisin. Soittaa kaverin, kotiväen tai taksin hakemaan, kävelee, käyttää julkisia tai jää yöksi.

Asioiden suunnittelu etukäteen kuuluu meidän vastuullemme. Mieti jo etukäteen, miten pääset illalla kotiin ja mitä se sinulta vaatii. Taksirahaa, ajokykyistä tuttua, juomatta jättämistä, hyviä kävelykenkiä vai bussikorttia?

Jos oot päihtynyt ja sun tarvitsisi päästä kotiin – jätä mieluummin sun kulkuväline paikoilleen ja pyydä kyyti kotiväeltä. Vaikka tää ajatus jännittäisi, he kyllä toipuvat siitä, että oot ollut päihtynyt. Liikenneonnettomuudesta ei välttämättä toivuta.

Pidä itsestäsi ja kavereistasi huolta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta