Tyrmäystippoja käytetään yleisinimityksinä kaikille lamauttaville aineille, joita käytetään huumaustarkoituksiin. Tyrmäystippoja lisätään uhrin juomaan tämän tietämättä. Tämän tavoite on saada uhri sekavaan tai tajuttomaan tilaan. Tiedostamattomassa tilassa uhrin hyväksikäyttö tai ryöstäminen on helpompaa.

Tyrmäystippoina käytetään esimerkiksi gammahydroksodivoihappoa, jota käytetään normaalisti lihasjänteyden hoidossa, flunitraptsepaamia, jota käytetään unilääkkeissä sekä tetrytsoliinia, joka taas tunnetaan silmätippojen vaikuttavana aineena.

Alkoholin kanssa nautittuna edellä mainittujen aineiden vaikutus on voimakkaampi ja nopeampi. Siksi jo muutaman huikan huumatusta juomasta nautittuaan uhri voi tuntea sekavuutta tai menettää tajun. Alkoholi aineena vahvistaa tyrmäystippojen vaikuttavien aineiden reaktiota.

Jos tyrmäystippoja sekoittaa alkoholittoman juomaan, on vaikutus erilainen käytetystä aineesta riippuen. Alkoholittomissa juomissa edellämainitut aineet eivät aiheuta yhtä sekavaa reaktiota kuin alkoholijuomiin sekoitettuna, mutta niillä on muita vaikutuksia.

Gammahydroksodivoihappo, eli GHB luokitellaan psykotrooppiseksi huumausaineeksi sen päihdyttävien vaikutusten takia. GHB:n käyttö rentouttaa ja aiheuttaa käyttäjällä euforisia tunteita.

Flunitraptsemaanilla on taas unilääkkeelle tyypillisesti rentouttava ja unettava vaikutus.

Tetrytsoliinia löytyy jostain silmätippalääkkeistä ja ainetta ei suositella käytettäväksi suun kautta. Tetrytsoliinin käyttö oraalisesti laskee käyttäjän verenpainetta äkillisesti ja voi johtaa kuolemaan. Alkoholittomaan juomaan sekoitettuna aine ei aiheuta sekavuutta mutta vaikutus on silti hengenvaarallinen.

Emma

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta