Miten selvitä vaikean opettajan kanssa?

Opettajia on monenlaisia, ja joidenkin kanssa tulee toimeen paremmin, kun taas toisten kanssa voi olla haastavampaa. Se on ihan normaalia. Mutta miten selvitä vaikean opettajan kanssa? Opettajilla on isokin rooli sille, miten koululuokassa viihtyy ja miltä opiskelut tuntuvat. Heidän tehtävänsä on auttaa sua oppimaan ja ymmärtämään eri aineiden sisällöt ja sun tehtäväsi on pyrkiä oppimaan vaaditut asiat. Ja hei, vaikka tuntuisi, että et koskaan tarvitsisi niitä juttuja myöhemmin, niin silti uuden oppiminen treenaa aivoja ja laajentaa sun näkemystä maailmasta. Jutut, joita opit koulussa, voi yllättäen olla tosi hyödyllisiä sun tulevaisuudessa.

Nuorinainen miettii

Joskus tosiaan voi tuntua siltä, että joku opettaja on vähän hankala tai ärsyttää sun hermoja eri syistä. Voi vaikuttaa siltä, että ne on valinnu sut semmoseks ‘silmätikuksi’ ja pistää sut tiukkoihin paikkoihin koulussa.

Loading poll ...

No niin, yksi asia on varma: et voi muuttaa opettajaa tai kontrolloida sitä, miten ne toimii. Mutta itseäsi voit hallita ja siihen voit vaikuttaa. Joten, keskity enemmän itseesi ja siihen, mitä voit tehdä oman toimintasi ja tunteidesi suhteen.

Tässä muutama niksi,
miten selvitä vaikean opettajan kanssa

Juttele vanhempien kanssa Jos mahdollista, keskustele asiasta vanhempiesi kanssa. Voitte yhdessä suunnitella, miten selvitä kouluaika vaikean opettajan kanssa. Kirjatkaa asioita paperille, jotta ne tulevat paremmin näkyväksi.

Ole ystävällinen Sen sijaan, että valittaisit jatkuvasti kokeista, läksyistä ja muusta, yritä olla ystävällinen. Valittaminen saattaa pahentaa suhdetta opettajaan. Ystävällisyys voi saada opettajan kunnioittamaan sinua enemmän. Muista, että ystävällisyys ei tarkoita omien tarpeiden, rajojen tai mielipiteiden unohtamista. On helpompaa turhautua ja valittaa opettajalle silloin, kun hän vaikuttaa ymmärtämättömältä kuin se, että pidät hermosi ja pysyt rauhallisena. Jos olet jostain asiasta eri mieltä tai haluat sanoa jostakin asiasta, valitse hetki, jolloin et ole ärsyyntynyt.

Yritä löytää kiinnostusta Jos vaikean opettajan opettama aine on sellainen, joka ei kiinnosta, se voi vaikuttaa sun tunteisiin ja olla yksi tekijä miksi ärsyttää. Mieti, voisitko löytää tavan, miten jaksaisit opiskella asiaa ja näyttää opettajalle, että yrität parhaasi. Tällöin näytät opettajalle, että ainakin sä yrität pysyä aiheessa.

Vältä riitelyä Riitely opettajan kanssa voi tuntua houkuttelevammalta vaihtoehdolta kuin yritys pysyä rauhallisena ja ymmärtää omaa ja toisen käytöstä. On helppo saada luokkakavereilta sympatiaa valittamalla ja haukkumalla opettajaa. Tämä tuntuu hyvältä hetkessä, mutta se voi pahentaa luokan ilmapiiriä pitkällä aikavälillä. On tärkeää purkaa turhautumista jollain tavalla, kuten harrastamalla tai huutamalla metsässä, mutta muista tehdä se tavalla, joka ei vahingoita muita.

Ajattele pitkän tähtäimen näkökulmasta Kuinka paljon aikaa vietät opettajan kanssa? Jos se on vain yksi tunti päivässä, se on melko lyhyt aika. Vaikka se olisi koko koulupäivä, muista, että sinulla on oma elämä koulun jälkeen. Mieti, lähdetkö koulusta mieluummin sillä ajatuksella, että tulit pyrkineeksi opettajan kanssa yhteisymmärrykseen vai riitaan.

Jos tunnet, että opettajan käytös menee liian pitkälle, ja se ei ole enää vain erimielisyyksiä vaan selvää asiattomuutta tai syrjintää, tässä on muutama vinkki:

  1. Pidä kirjaa: Aloita kirjaamalla ylös tilanteet, joissa opettaja käyttäytyy asiattomasti. Kirjaa ylös päivämäärä ja tapahtumat niin tarkasti kuin mahdollista. Kun sinulla on tarpeeksi aineistoa, kerro asiasta rehtorille, kuraattorille tai luokanvalvojalle. He ovat siellä auttamassa.
  2. Juttele aikuisen kanssa. Jos koet, että olet yrittänyt puuttua häiriköintiin, mutta se ei lopu, juttele aikuisen kanssa. Yläkoulu on jo muutenkin vaativaa aikaa, joten häiriköinti on saatava loppumaan. Voit keskustella kuraattorin, kouluvalmentajan, omien vanhempiesi, opettajan tai netistä löytyvien keskustelupalstojen kanssa, jonka kanssa tunnet olosi turvalliseksi.
  3. Ole valmis keskustelemaan. Kun otat asian puheeksi, ole valmis keskustelemaan siitä avoimesti ja kerro, mistä on kyse. Perustele huolesi ja pysy rauhallisena sekä asiallisena, jotta olet uskottava. Muista myös kunnioittaa kaikkien näkemyksiä.

Terkuin Johannes & Buenotiimi

Yläkoulun kaverisuhteet: Ystävät, riidat ja oivallukset

Kaktus

Yläkoulun käymisen parhaita hetkiä ovat ehdottomasti ne hetket, kun löytää ne oikeat ystävät, joiden kanssa koulupäivien aherrus tuntuu kevyemmältä ja hauskemmalta. Heidän seurassaan oppitunneista selviää kuin huomaamatta ja yhdessä jaksetaan puskea eteenpäin. Mutta sitten on ne toiset yläkoulun kaverisuhteet, joiden kanssa tuntuu, että mikään ei suju vaivattomasti. Ne tilanteet, kun yhteistyö takkuaa tai jopa kiistat ja erimielisyydet nousevat pintaan – miten tulla toimeen juuri heidän kanssaan?

Loading poll ...

Yläkoulun kaverisuhteet ja muutokset

On tavallista, että kaverisuhteissa tapahtuu muutoksia yläkoulun aikana. Voi käydä esimerkiksi niin, että joko kaveri tai sinä itse haluatkin hengailla luonteeltaan toisenlaisten tyyppien kanssa kuin aikaisemmin. Tai ehkä kaveri innostuukin jostain uudesta harrastuksesta. Silloin hän saattaa löytää uusia ystäviä, joilla on sama mielenkiinnon kohde, eikä aikaa vanhoille kavereille enää tahdo löytyä. Kaverisuhteet voivat muuttua myös pakosta, jos esimerkiksi joutuu vaihtamaan koululuokkaa tai muuttamaan toiselle paikkakunnalle. Oli kaverisuhteen muutoksissa syy mikä tahansa, on hyvä muistaa, että jotkut ystävät pysyvät ikuisesti ja toiset taas kuuluvat elämään vain jonkin aikaa.

Kaverukset puistossa skeittilautojen kanssa

Hyvät ystävät ovat huippu juttu, mutta usko tai älä, myös vaikeammat ihmissuhteet ovat tärkeitä!  Ei kannata siis lannistua, jos yläkoulussa on hankalia tyyppejä, joiden kanssa joudut olemaan vähän varpaillaan. Sellaiset haasteet tarjoavat mahdollisuuden oppia tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Erilaisia kaverisuhteita tulee vastaan koko elämän ajan, olet sitten yläkoulussa, amiksessa,  työpaikalla tai vanhainkodissa.

Loading poll ...

Jos sulla on tällä hetkellä
vaikea kaverisuhde jonkun kanssa tai ehkä jopa kiusaamista,
mieti seuraavia vinkkejä:

Opettele sanoittamaan tilanne ja omat tunteet. Voit jutella kaverille, kirjoittaa asian ylös, kertoa asiasta vanhemmille tai muulle aikuiselle. Voit myös tulla juttelemaan tilanteesta nettimummolaan www.muruset.fi.

Nuori ja isovanhempi juttelevat

Juttele koulukuraattorille tai jollekin muulle koulun henkilökuntaan kuuluvalle, jotta voisit pohtia miten tilanteessa tulisi toimia. Tällaisista asioista jutteleminen voi olla joskus vaikeaa tai tuntua jotenkin turhalta, mutta sulla ei tarvitse olla ilmiriita menossa koulukaverin kanssa, jotta asiasta voisi puhua. Riittää, jos huomaat ajattelevasi vaikeaa kaverisuhdetta päivittäin tai viikoittain.

Loading poll ...

Hyväksy toisen persoonallisuus ja ennen kaikkea se millainen itse juuri tällä hetkellä olet! Huomioi kuitenkin, ettei kiusaamista tule koskaan hyväksyä. <3

Jos sinulla on vaikeuksia tulla toimeen koulukaverin kanssa, se ei tarkoita, että teissä olisi jotakin vikaa tai olisitte jollain tavalla huonoja. Se kertoo vain siitä, että olette erilaisia persoonia.

Sitten ehkä vaikein juttu: yritä tunnistaa minkälaisia reaktioita vaikea kaverisuhde saa sinussa aikaan. Mitä ajatuksissasi tai kehossasi tapahtuu? Entä keksitkö keinoja mitä voisit tilanteesta oppia? Näitä on hyvä kirjoitella ylös (yksi syy miksi opettelemme kirjoitustaidon) tai voit jutella rohkeasti kaverin tai aikuisen kanssa.

Erilaisia tunnetiloja ilmeinä

Juttele rohkeasti ajatuksistasi

Jos et vielä ole jutellut niin kannustan sua rohkeasti vetäsemään hihasta jotakuta läheistä aikuista ja jutella hänen kanssaan. Läheinen aikuinen voi olla joko vanhempi, opettaja, terkkari tai kuka vain, jonka koet läheiseksi. Ja lopuksi haluan sanoa, että vaikeat ihmissuhteet harvemmin helpottuvat päihteillä. On parempi keksiä muita tapoja.

Ja se tuli vielä mieleen, että kavereiden ei tulisi innostaa tai vaatia käyttämään päihteitä. <3

Kaverillisin terveisin Johannes & Buenotiimi

Tiesitkö BuenoTalkin KysyFråga-palstasta, jossa voit kysyä meiltä mitä vaan hyvinvointiin, päihteisiin ja pelaamiseen liittyen?

Vinkit positiivisiin ja antoisiin kesätyökokemuksiin

Monelle nuorelle kesätyöt ovat ensimmäisiä työelämän kokemuksia. Siksi olisikin hyvin tärkeää, että kesätyö olisi nuorelle mieluisaa ja käteen jäisi positiivisia kokemuksia, onnistumisia ja opittuja asioita. Tietenkin on mahdotonta luvata aina hyviä kokemuksia, mutta huonommat kokemukset antavat mahdollisuuden oppia. Ideaalitilanteessa kaikilla olisi kesätöissä mukavaa ja toivon mukaan nämä seuraavat vinkit positiivisiin ja antoisiin kesätyökokemuksiin auttavat sinua saavuttamaan hyviä kokemuksia. 

1. Hyödynnä vahvuuksiasi

Hyvässä kesätyöpaikassa pääset hyödyntämään vahvuuksiasi. Meillä kaikilla on omat vahvuutemme, kuten organisointitaidot, fyysinen voima, sosiaaliset taidot, esteettinen silmä tai vaikka matemaattinen älykkyys.  

On hienoa päästä näyttämään omia taitoja ja loistamaan työssä. Jokaiselle vahvuudelle löytyy työ, jossa voi loistaa. Ne, jotka omaavat hyvät sosiaaliset taidot ja osaavat lukea toisten tunteita, pärjäävät loistavasti ihmisläheisessä työssä, kuten päiväkodeissa ja vanhainkodeissa. Esteettistä silmää taas pääsee hyödyntämään nettisivujen suunnittelussa tai vaikka ruoanlaitossa. 

Tiedosta omat vahvuutesi ja mieti, missä työssä pääsisit hyödyntämään niitä parhaiten. 

2. Haasta itsesi

Vaikka hyödynnät vahvuuksiasi, on tärkeää myös astua pois omalta mukavuusalueeltasi. Nämä kaksi asiaa eivät sulje toisiaan pois. Elämässä tulee hetkiä, jolloin omalla mukavuusalueella pysyminen ei ole vaihtoehto. Voi tuntua pelottavalta kokeilla jotain uutta ja halu pysyä tutussa ja turvallisessa on suuri.

Haasta itsesi ja uskalla kokeilla uusia asioita. Onnistumiset ja virheistä oppiminen ovat osa kasvua ja kehitystä. Jos kesätöihin meno on jo iso askel pois omalta mukavuusalueeltasi ja silti teet sen, tulee sinun olla itsestäsi erittäin ylpeä.  

3. Turvallinen työympäristö

Tämä lienee itsestäänselvyys, mutta sanotaan se vielä kerran. Työympäristön tulee olla turvallinen. Sinun tulee tietää, keneltä voit kysyä apua ja mitä tehdä, jos jotain sattuu ja miten ikävät tilanteet saadaan ratkottua. 

On toki harvinaista, että työpaikalla todella tapahtuisi jotain suurta vääryyttä, mutta kaiken varalta on hyvä tietää omat oikeudet ja velvollisuudet ja pitää niistä kiinni. Jos näet tai koet työpaikalla epäoikeudenmukaisuutta tai turvattomuutta, muista kertoa siitä esihenkilöllesi tai työsuojeluvaltuutetulle

4. Muista se minkä takia teet töitä

Meillä kaikilla voi olla hieman eri syyt tehdä töitä. Toiset haluavat rahaa, jotkut hankkivat kokemusta. Joillekin kesätyöt ovat tekemistä pitkälle kesälomalle, joskus taas vanhemmat ovat passittaneet nuoren töihin. Joskus kesätöihin mennään myös tutustumaan erilaisiin aloihin ja oppimaan uusia taitoja. Osa nauttii työnteosta ja kaipaavat arjen rutiineja ja täyttä kalenteria. 

Kaikki näistä ovat hyviä syitä tehdä kesätöitä, ehkä sinun syysi on yhdistelmä montaa eri asiaa. Oli syy mikä tahansa, työnteko ei ole turhaa. Kartutat sillä osaamistasi, kokemusta, omia säästöjäsi ja ymmärrystä työelämästä. Tulet olemaan hyvin kiitollinen itsellesi siitä, että olet ollut kesätöissä. 

5. Hanki hyviä muistoja ja pidä hauskaa 

Kannattaa nauttia kesätöistä ja luoda hyviä muistoja, joihin voi aina palata. Juttele työkavereidesi kanssa tauoilla, nauti työstäsi, syö ihana lounas, juo kahvia, teetä, kaakaota ja ole kiitollinen, että sinulla on kesätöitä. Muista olla myös ylpeä itsestäsi!

Tässä oli TOP5 vinkit positiivisiin ja antoisiin kesätyökokemuksiin. Näillä vinkeillä ja sanoilla toivotan sinulle antoisia kesätyökokemuksia ja hyvää kesälomaa! 😊 

Pst. Oletko tehnyt jo tämän eeppisen kesätyötietäjä-visan?

Hilla Rautama
Kesätyöntekijä  

Millainen on hyvä kesäloma?  

Mietitkö, millainen on hyvä kesäloma? Kesäloma alkaa ja koulun arkirutiinit jäävät tauolle. Kesälomaa vietetään eri tavoin, ja siihen voi olla monia syitä, esimerkiksi raha, perhe, ystävät ja harrastukset. Jotkut nauttivat siitä, että saavat vain olla, kun taas toiset täyttävät kesälomansa tekemisellä. Joku harrastaa niin paljon kuin ehtii, yksi loikoilee rannalla ja toinen taas matkustelee tai on kesätöissä. Kesälomalla on paljon aikaa ja sen voikin viettää miten parhaalta tuntuu: olemalla itsekseen tai ystävien tai perheen kanssa.  

Loading poll ...

Kesäloman viettotapoja on siis erilaisia. Tärkeintä kuitenkin on rentoutuminen ja se, että palautuu kouluvuodesta, irrottautuu koulun arjesta ja kerää voimia. Palautuminen ei välttämättä ole pelkästään löhöilyä, vaikka sekin kuuluu asiaan. Sen lisäksi on hyvä tehdä itseä miellyttäviä asioita, eli kaikkea hauskaa ja terveyttä edistävää hommaa siis.  

Hyvää mielenterveyttä tukevia asioita ovat esimerkiksi uni, ruokailu, ihmissuhteet, liikunta ja harrastukset, eikä niitä kannata unohtaa kesälläkään. On hyvä myös huomata, että lomalla päivät ovat vapaampia ja rytmi erilainen kuin kouluvuoden aikana, joten siihen voi kestää hetken tottua.  

Kesä voi olla myös yksinäistä aikaa ja kaverisuhteet saattavat muuttua. Se johtuu usein siitä, että loman aikana osaa kavereista näkee harvemmin tai ei ollenkaan. Yksin ei kuitenkaan tarvitse olla. Jos yksinäisyys vaivaa, niin voit tulla juttelemaan vaikkapa nettimummolaan murusten kanssa 

Loading poll ...

Kesälomalla on enemmän aikaa

Kesälomalla on enemmän aikaa vain olla, ja siksi se on ihanan huoletonta aikaa. Toisaalta silloin voi olla myös vaikea pysähtyä. Kun on tottunut kouluarjen vilkkaaseen päivärytmiin, aivot eivät välttämättä osaa rauhoittua ja ajatukset saattavat jäädä pyörimään päähän ja painamaan mieltä. Kesäloman aikana mieleen voi tulla esimerkiksi syksyllä alkava kouluarki tai uudet luokkakaverit. Jos tällaisia ajatuksia tulee, niin se on ihan ok. Niitä ei ole tarpeen paeta, mutta jos näyttää siltä, että huomaa miettivänsä jotakin asiaa päivätolkulla, niin silloin olisi hyvä jutella asiasta aikuisen tai kaverin kanssa.  

Kesälomalla asioista voit jutella esimerkiksi kavereiden, omien isovanhempien, vanhempien, tai jonkun muun turvallisen aikuisen kanssa. Voit myös rupatella asioista netissä löytyvillä nuorille suunnatuissa chateissa. Kurkkaan vaikka netin oma nettimummola, jossa kanssasi viestittelevät ihka oikeat mummot ja vaarit. Netarin sivuilta voit myös tsekata löytyisikö sieltä sopivaa paikkaa, jossa voisi jutella jollekulle.  Lisäksi on olemassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin, kirjepalvelu ja chat, jossa voit jutella. 

Oli kesälomasta tulossa sinulle millainen tahansa, niin nauti olostasi ja tee asioita, jotka tuottavat sinulle iloa! Se on sinun näköisesi kesäloma. <3 

Hyvää kesää, toivottaa Johannes ja Buenotiimi 

Salainen tehtävä: Alkoholittoman oluen tilaaminen

On kesä 2021. Olen isolla kaveriporukalla elämässä parasta nuoruuttani helsinkiläisessä kuppilassa. Lähden pöydästä ja suuntaan baaritiskille yksin. Tilaan baarimikolta yhden alkoholittoman Heinekenin.  

“Is it possible to pour it in a glass?” Kysyn. 

Baarimikko kaataa oluen lasiin. Menen takaisin lössini luokse. 
 
Syyni haluta nauttia olut pullon sijaan lasista ei suinkaan johtunut siitä, että alkoholittoman oluen maut ja aromit tulisivat lasista juodessa paremmin esiin. Tilasin oluen lasiin siksi, koska niin sitä ei erota sen alkoholillisesta sisaruksesta. Tuntuu vähän oudolta tehdä niin – aivan kuin yrittäisin salailla alkoholittoman oluen juomista. Tiedän syyn olevan hölmö, mutta en halua että seurueessani kukaan alkaa… 

… Kysyä minulta, miksi en juo. 

Vaivaudun kysymyksestä, sillä siitä tulee fiilis että alkoholinkäyttö on jollain tavalla iso osa juuri tätä kyseistä illanviettoa ja siitä kieltäytymällä en haluaisi kuulua porukkaan. 

Luulla, että en halua pitää hauskaa. 

Lupaan, että yritän parhaani olla hauska myös ilman. Tai miksi yrittää, kun illanvieton tarkoitus on vain OLLA ja pitää hauskaa? Jos ei seura kelpaa, ei kiinnosta. En tullut tänne suorittamaan hauskanpitoa.

… Pohtia, että minulla on alkoholinkäytön kanssa ongelmia. 

Ei ole.  

… Syyllistää omaa alkoholinkäyttöä. 

En tuomitse kenenkään syytä juoda. Jokaisella meillä on omat syymme juoda ja olla juomatta, enkä niihin tässä seurassa itsekään puuttuisi. 


En tiedä miksi ajattelen näin. Seurueessa on kuitenkin läheisiä kavereita, joiden kanssa olen pitänyt hauskaa monet kerrat myös ilman alkoholia. Ehkä halusin pelata varman päälle ja vältellä mahdollisia kiusaantuneita hetkiä. Tuntuu, että Suomessa alkoholiton illanvietto herättää seurueessa helposti kysymyksen, että MIKSI. 

Kirjoitin syyni tähän, ettei niitä tarvitse jatkossa pohtia.  

En jaksa.

Pienikin darraa muistuttava tila ei houkuta seuraavana päivänä YHTÄÄN. Darrassa tuntuu, että tuhlaa aikaa ja rahaa – sohvalta jaksaa nousta ainoastaan hakemaan jonkun överirasvaisen Wolt-tilauksen oven takaa. Muuten sitten päivä tuhlaantuu jonkun sitcomin parissa, jossa on 30-minuuttiset jaksot. Olen todennut, että ne toimivat parhaiten darrassa. 

Minulla on yhtä hauskaa myös ilman.

Erityisesti seurassa, jossa jo tunnen tyypit alkoholi ei tuo lisäarvoa hauskanpitoon. Hauskassa seurassa syöminen, tanssiminen tai pelaaminen toimii myös ilman alkoholia. 

Alkoholin vaikutus omaan terveyteen on alkanut mietityttää viime vuosina.  

Harrastan paljon urheilua ja koen että dokaaminen vaikuttaa omaan jaksamiseen, vaikka ei urheilisikaan darrassa. On vaan yleisesti skarpimpi olo, jos juo harvoin. Vaikutukset mielenterveyteen ovat myös selkeitä.  

Alkoholin vaikutus turvallisuuteen.  

Tämä syy ei varsinaisesti ole aina ajankohtainen itselleni, mutta se mietityttää paljon yhteiskunnassa jossa elämme.

Matkustelen paljon itsenäisesti ja en reissuillani melkein ikinä käytä alkoholia. Luotan yleensä seuraan jossa olen, mutta ainakin pelaan varman päälle kun en vedä känniä. Toki myös Suomessa on mahdollisuus tulla huumatuksi ja hyväksikäytetyksi.  

Kun raiskauksen uhri on teon aikana alkoholin vaikutuksen alaisena, voidaan sitä myöhemmin käyttää häntä vastaan. Vaikka rikoslain mukaan alkoholilla ei ole vaikutusta seksuaalirikostuomioihin, voi se silti vaikuttaa uhrin ja tekijän muistikuviin illasta. Näin alkoholi voi muuttaa todisteita ja lausuntoja tapahtuneesta.  
 
Vallitsevasta seksuaalirikoslain epäoikeudenmukaisuudesta voisin vaikka kirjoittaa kokonaisen kirjan, mutta ei lähdetä nyt sille tielle. Aiheesta kiinnostuneen kannattaa sen sijaan tutustua Suostumus2018-kampanjaan, jonka tavoite on perustaa raiskauksen määrittely uhrin suostumukseen väkivallan sijaan.

Monen mielestä feministisin teko olisi olla välittämättä turvallisuudesta ja ryypätä siitä huolimatta – mutta lopulta feministisin tekohan on päättää itse, käyttääkö alkoholia ylipäätään vai ei.  


Onko noloa olla ainoa joka ei juo? 

Miten itse suhtaudut, kun kaveri ei juo? Sytyttääkö se sinussa kipinän pohtia omaa juomattomuutta? Onko sua koskaan häirinnyt, että kaveri ei juo vaikka itse just korkkasit kaljan? 

Ymmärrän hyvin fiiliksen, että jos on kaksin kaverin kanssa ja tämä päättää olla juomatta siitä voi tulla vähän kiusaantunut olo. “Onko silti ok, jos mä juon?” –kysymyksen esittäminen voi tuntua hassulta.

Ehkä juomattoman kaverin seura voi laukaista myös itsessä innon kokeilla illanviettoa selvinpäin. Jos ryyppääminen on ollut aiemmin se teidän yhteinen juttu, voitte kokeilla jotain toista keskustelun kimmoketta – itse olen todennut toimivaksi yhteiset peli- tai piirrustusillat sekä liikunnan.

Kun nauttii harvoin, tuntuu se spessummalta 

En silti ole absolutisti. Termi ”sober-curious” tuntuu mielestäni parhaalta. Sober curious on ilmiö, joka on vapaasti käännettynä uteliasta raittiutta. Tämä maailmalla suosioon noussut ilmiö kannustaa kyseenalaistamaan omia alkoholin käyttöön liittyviä tottumuksia.  
 
Silloin tällöin viinilasillisen tai ölppösen nautiskelu tuntuu tilanteeseen sopivalta. Olen kuitenkin huomannut, että mitä vähemmän kerralla sitä nauttii, sen parempi fiilis itselle jää. Silloin myös ne kerrat, kun nauttii tuntuu se spesiaalilta.  

Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän voin allekirjoittaa juuri näitä peruskoulun terveystiedon itsestäänselviltä tuntuvia elämänohjeita. Nuorena suhtauduin niihin perus-jargoniana, joka tuntui toisinaan jopa aivopesulta. Nyt nuorena aikuisena ymmärrän fyysisen ja psyykkisen terveyden yhteyden ja pidän sitä arvokkaimpana asiana, mitä minulla on. 

Tipattoman tammikuun aikana on hyvä pohtia myös omaa suhdettaan alkoholiin. EHYT ry:n ja Kantar TNS:n tekemän selvityksen mukaan tipatonta tammikuuta viettää noin 15-18 % alkoholia käyttävää aikuista. Tuoko alkoholi sitä “lisäarvoa” yhteiseen illanviettoon? Keskustelua voi seurata somessa #uusiatottumuksia #nyavanor #tipaton! 

… ja mitä mun kavereihin tulee, olisin ihan hyvin voinut kertoa bissen olleen alkoholiton. Loppujen lopuksi, mitä väliä? 

– Emma