Hei nuuska, pistin rajat kiinni!

Mä oon seurannut Jodelin nuuskakanavaa jo jonkin aikaa. Viime viikkoina olen huomannut keskustelunaiheiden muuttuneen. Aiemmin denssitolpan siirtyminen myyjältä ostajalle on hoitunut alle tunnissa. Sen jälkeen, kun korona pisti rajat kiinni, ovat langat olleet hiljaisia. Jopa äänettömiä. Nuuska ei liiku enää samalla tavalla kuin aiemmin ja sen hinta on noussut katukaupassa.

Siellä missä on ihmisiä, siellä on ideoita. En voi väittää, ettei nuuskakanavilla vallitsisi voimakas, mutta luova yhteishenki. Kanavalla arvuutellaan, millä todennäköisyydellä Ruotsista tilatut nuuskat jäävät tulliin, mietitään, pitäisikö ruveta tekemään omaa nuuskaa vai sittenkin siirtyä tupakoijaksi. Lisäksi on pyydetty vinkkejä siihen, miten voisi saada parhaat tehot irti käyttämällä rottia eli kerran suussa olleita nuuskia.

Mulla on aivan kaikki ymmärrys ja empatia heitä kohtaan, joille (vahvan) nuuskan puute aiheuttaa nyt tuskailua, vieroitusoireita ja tarpeen keksiä helpottavia ratkaisuja. Vieroitusoireet ovat yksilöllisiä. Levottomuus, ärtyneisyys, keskittymisvaikeudet, heikentynyt stressinsietokyky, unettomuus tai päänsärky tekee harvasta kovin toivottua seuraa.

Ehkä säkin oot miettinyt, että pitäisikö siirtyä tupakkaan, jos nuuskaa ei ole tarjolla. Mä haluaisin, että miettisit vielä, sillä päivittäin tupakoivista aikuisista kuusi kymmenestä haluaisi lopettaa tupakoinnin. Jos oot vähän vaikeammin lopettamisajatukselle lämpenevä, ja kaipaat lisää syitä, niin juuri nyt kannattaa tiedostaa, että päivittäinen tupakointi saattaa lisätä koronavirusinfektion riskiä terveydelle.

Siksi ehdotan tätä kaikkein matalimmalla syyllistämisvaihteella: voisiko nyt olla aika lopettaa nikotiinituotteiden käyttö kokonaan? Jos nikotiinin käytön lopettaminen tekee susta vaikeaa seuraa, nyt sitä on hyvä kokeilla, kun muutenkin meitä käsketään pysymään omissa oloissamme kotona. Voit valittaa seinille, hikoilla pieruverkkareissasi ja purkaa ärtymystäsi pitkillä metsälenkeillä sekä hankkia takaisin sen autonomian, jonka nikotiinituotteet sulta joskus vei. Omat rajat todellakin kiinni! Hyvästi!

Terkuin,
Minna

Ps. On olemassa hyviä materiaaleja ja neuvoja, kuinka lopettaa paljon nikotiinia sisältävän nuuskan käyttö.

Tiivistettynä vinkit ovat: tee päätös, valmistaudu, lopeta ja pysy nuuskattomana. Fressiksen sivuilta löytyy sulle ohjeet miten pääset nuuskasta eroon. Lisäapua lopettamiseen saat tarvittaessa koulun terkkarilta tai lääkäriltä.


Kirjoittaja:
Minna
Kommentit: 0

Tuhlaripojan kertomuksia rahankäytöstä

Rahankäyttö, mitä tää on mulle? No kirjaimellisesti, mulla ei ollu hajuakaa rahankäytöstä. Rahaa tuli ja rahaa meni. Mulla siis ei ollu eikä aina vieläkää tää talous oo ihan tasapainossa. Opiskelen ammattikoulussa kampaajaksi, tää itsessään vie niiiin rahaa kirjoihin ja välineisiin. Suorastaan ehdin käyttää rahat ennenkun ees sain tietoon ammattiin tarvittavista välineistä, jouduin pyytämään tukea vanhemmilta, että saisin koulunkäynnin aluilleen. Mun kaikkiin välineisiin ja kirjoihin meni rutkasti yli 1000e. 

Lävistyksiä kirjoittajan huulessa.

Jos ollaan rehellisiä, käytin mieluummin rahat lävistyksiin. Otin 2 kertaa nenäkorunkin, kun se ei kirjaimellisesti halunnut pysyä. Vois ajatella, että halpaahan se, mutta sinne meni jo 80e. Tolla summalla opiskelijana oisin saanut ruokaan törsättyä. Jokainen lävistys, jonka oon ottanu makso mulle 40e/kpl, miettiä et tällä hetkellä mun pärstässä on 120e eestä massii, damn. Yllätyin äskön itekkin tosta summasta, mutta laskujen mukaan mulla on vain lävistyksiin menny 240e, jos lasketaan kuinka multa on lähtenykki näitä. Tolla rahalla oisin pärjänny hyvin ruoan suhteen ja koulun. Koska, shhhh.. this is my dirty secret, mutta elin 2kk pelkällä irtokarkilla melkeinpä. Eipä hetkeen oo tehny karkkia mieli haha!

Samalla harrastan musisointia ja tanssia, molemmat omalla tavallaan vie rahhaa. Oon siis keikkaillu tanssijana ja muusikkona, ei paha, jos ei laskettais että oon joutunu maksamaan vaatteista ja rekvisiitasta. Sekä vasta nytten pääsen keikkailemaan rahasta. Taiteilijamaailmassa vois sanoa mun olevan tappiolla, oon kuluttanu enemmän kuin tienannu. Kerran tienasin 100e, no käytin sen heti vaatteisiin ja karkkiin.

Jos puhutaan tukiasioista pikasesti, eli mehän tiedetään, että alle 17-vuotias ei saa opintotukea sen takia, kun saa lapsilisää. Niin en saa miekään vielä hetkeen, saan vain oppimateriaalilisän, joka on noin 40-50e. Mulla pahin on se, kun asustan samalla Ruotsin puolella, jossa lapsilisä loppu 16-vuotiaana. Enkä ikinä osannu hakea tukia Ruotsilta. No tässäpä odottelen täyttäväni nyt sen 17v, jotta saisin suurempaa tukea Kelasta.

Yritän tässäki pysyä säästäjänä, vaikka no ny pitäs saaha suurenmoinen lahja idea toteutettua hellun synttäreille. Älkää kertoko sille kuitenkaa, se on yllätys. Mutta siis, säästäminen ei ole mun vahvuus selvästikkään. Oon kyllä selvinnyt, mutta muutinkin takasin vanhempien luo. Joten laskut ei vielä ihan ole huolenaiheena, halleluuja! Ehdin vielä vuotisen treenata ja valmistautua sitä varten, pitäs kattokaa muuttaa omilleen. Sitten ei enää tuhlaillakkaa rahhaa niin vain. Sekä ko yksin mahdollisesti joudun muuttamaan, tää helluko viel käy omia koulujansa rauhassa.

Miettikää, oon joutunu tekkee iha töitä rahan eteen. Kuten eellä mainittin keikkailen aikalailla, ja no leikkaan ja värjäilen tuttujen hiuksia pienen summan eestä, sekä no tietysti saan harjotusta siitä. It´s a win-win, tutut saa siistit hiukset ja mie vähän rahaa talteen. Sekä keikkailu on raskasta, mutta lovaan sitä et kuitenkin teen jotain mistä oikeesti piän.

No, oonko oppinu taloudellisella matkallani jotain? Totta puhuen, no en… voi sanoa ettenkö olis. Oon tajunnu et mun pittää pohtia kulutusta enemmän, laskea että kuinka paljon mulle jäis sen jälkeen ko jotain hankin, sitä et viittinkö sit edes hankkia sitä sekä tarttenko sitä. Mun tilanne vielä kun on aika helppo, vielä. Painotan sitä vielä, kuitenkin joudun muuttamaan pian omilleni, ja kuitenkin opiskelemaan. Siinä tullee laskut ja vuokrat vastaan, ja joudun käymään töissä. Kampaajana siinä on myöskin taloudellisia puolia, vähintään joudun vuokraan tuolia toiselta, sekä mahdollisesti hankkimaan omat tuotteet sekä tarvikkeet. Sekä samalla varmaan käyn jotain koulua, menee rahaa kirjoihinkin TAAS. Jää ylimääräinen krääsä vähän vähäseksi.

Lävistyksiä kirjoittajan huulessa ja kielessä.

Tavallaan sitä toivois, että voisi muuttaa jonkun kanssa asustamaan ja jakamaan vuokraa sekä taloudellisia huolia, kuten ruoka yms. Vaikka eipä sekään mittään helpointa ole. Sanottaisiinko että aikuisuus on vaikeaa, it sucks. Tiedämpä kuitenkin, että tuhlaripoikana ei kannata. On se vaikeisiin tilanteisiin johtanut, kuten juuri 2kk irtokarkkien syömistä (ja voin sanoa, että ei se ollu niin kivaa, vaikka lapsena siitä unelmoittikin). Olin aikalailla loppupuolella todella puhki ja huonossa kunnossa. Tajusin samalla, kuinka tärkeää monipuolinen syöminen on. Ton kaiken jälkeen, ymmärsin kuinka tärkeitä ne puhheet oli, joita vanhemmat mulle jankkas nuorempana. Harmittaa että kukkaa ei oo keksiny miten se raha kasvais siellä puussa. Helpottais paljon, kun ei tarttis ahertaa niin kauheesti rahan etteen.

Pahin sallaisuus on, et mun entinen päihteidenkäyttö vei myöski vähäsen rahhaa. Olin kattokaas aikamoinen himopolttaja kaveriporukoisa, röökiä piti aina olla. I´m not proud of this achievement, mut tulipa sekin nähtävästi kokeiltua. Sekä sen takia voinkin sanoa että, kessu vie paaaaaaaaaljo rahaa huomattavasti, vaikkei mun aina tarvinnukkaa sitä ostaa.

Tässä kyl viel suurempi pahe, jota voin ja tulen katumaan loppuelämäni. Nuoren alkoholinkäyttö. Herranjestas kun rahhaa pystykin menemään siihen, kun piti viettää viikonloppuja yms frendien kaa. Sanon tän oman kökön kokemukseni pohjalta, ei tääkää kannate. Kauhee raha-aukko, sekä no. . . eihä sillä nyt mitään hyvvää aikaseksi saakkaan. P*skan fiiliksen ja huonoja muistoja vaan, vaikka vitsillä vielä vedetäänkin kuinka paljo on niitä ”blackouttei”. Eli ei, ei kannata. Sanon tän sydämeni pohjasta.

Tässä opettelen ite vielä vähä säästämään, sekä no olen tyytyväinen saavutuksestani. Eikä tääkää nii huono ole, ainakaa ei tartte pärjätä vain irtokarkilla kattokaas. Sekä juuri, voin käyttää rahhaa muuhunki, kuten lahjan ostamisella hellulle yms. Totta puhuen, se on vähä parempi ko itsensä lävistely once and for awhile. Tho, en sano että pitäis omista asioistaan luopua, pohtia vähän vaan enemmän muutakin. Money is fun, but not always so easy to get, joten miettikää vähän ennen ko halluutte törsätä. Nii teiän ei tartte ellää sillä karkilla sitä 2 kuukkautta.

                                              Tarinani opetus:

  • Älä törssää, yritä säästellä. Säästäminen kannattaa kyllä, varsinkin tulevaisuudessa.
  • Raha on tärkeää ja sitä on vaikeampi välillä saada. Sekä 2kk irtokarkilla selviämistä is not a good idea.
  • Muita: Elä polta taikka juo, nää ei kannata ollenkaa. En voi painottaa sitäkään enempää. Tiiän vaan kuinka kauheaa se on, rahallisesti sekä ihan muutenkin. Jos voin oikiasti suoraa sanua aiheesta poiketen, nii aika p*skaa se on monelta kantilta.

Tuhlaripoika Pale aka Paul


Kirjoittaja:
Paul
Kommentit: 0

Mitä hyvää koronasta voi seurata?

Tällä viikolla Suomi meni kiinni. Kirjastot, liikuntapaikat, koulut ja rajat on kiinni ja ihmisiä pyydetään pysymään omissa oloissa. Ihmiset hamstraavat niin vessapaperia kuin käsidesiä ja monilla yrityksillä menee tällä hetkellä todella huonosti. Suomessa on otettu nykymuotoinen valmiuslaki käyttöön ensimmäistä kertaa koskaan. Elämme siis hyvin poikkeuksellista aikaa. 

Monien on ollut vaikea ymmärtää, miksi tästä nyt on tehty niin iso juttu. Pitääkö oikeasti eristää itsensä kaikesta muusta ja viettää seuraava kuukausi neljän seinän sisällä? Eikö tässä saa nähdä omia kavereita ollenkaan? Pitääkö vaan tehdä jotain kouluhommia tai etätöitä yksin sisällä? Pitääkö oikeasti kaikista harrastuksista olla poissa? 

Tavallaan joo. Syy ei ole se, että valtio haluaa kiusata kansalaisia. Kontaktin välttäminen suojelee niitä, joille virus voi olla jopa kuolettavan vakava. Ainakaan itse en haluaisi vahingossa tartuttaa tautia vaikkapa omille isovanhemmilleni, tai kenellekään muulle. Mitä useampi suosituksia tottelee, sitä paremmin meillä kaikilla menee. 

Mutta, mutta… olemme kaikki kuulleet koronan negatiivisista vaikutuksista niin ihmisiin kuin erityisesti talouteen. Mutta kyllä tästä voi seurata jotain hyvääkin. Ainakin seuraavilla tavoilla maailma voi muuttua myös vähän paremmaksi paikaksi 😊. 

Yhteisöllisyys lisääntyy 

Me kaikki olemme tässä “sopassa” yhdessä. Jo nyt naapuriapu on lisääntynyt ja ihmiset haluavat auttaa toisiaan. Somessa leviää erilaisia vinkkejä viettää aikaa yhdessä ilman fyysistä kohtaamista. Italialaisten parveikkeilla toteuttamat yhteisjamit näyttää todella hauskoilta. Myös eri yritykset yrittävät mahdollisuuksien mukaan tarjota palvelujaan etänä, osa jopa ilmaiseksi. Jo nyt on jaettu toiveita siitä, että kun tämä kaikki on ohi, niin jengi matkustaisi Suomessa ja auttaisi niitä yrittäjiä, joilla menee nyt huonosti. 

Boomerit tajuaa digiajan hyödyt 

Nyt eletään digatalisoitumisen aikaa. Ne kokoukset, joita ei vielä viikko sitten “voitu pitää etänä”, pystytäänkin yhtäkkiä toteuttamaan ilman suurempia ongelmia. Kaikkein pahinkin jäärä on nyt tajunnut sosiaalisen median hyödyt ihmisiä yhdistävänä voimana. Digitaalisia kanavia pitkin liikkuu niin vapaa-ajan kanssakäymistä kuin työhommiakin. Tässä kaikessa nuoret ovat olleet edelläkävijöitä jo vuosia. Nyt toivottavasti saadaan myös pahimmat boomerit mukaan. 

Tieto lisääntyy 

Koronan kaltainen pandemia ei itse asiassa tullut kovin suurena yllätyksenä. Maailmalla ja Suomessa on varauduttu tämän kaltaiseen epidemiaan jo ainakin vuosikymmen. Tästä huolimatta tietoa ehkäisevistä toimista ei ole otettu oikein tosissaan. Koronan leviämistä tutkitaan vielä vuosia ja sen vuoksi tulevaisuudessa osataan olla entistä fiksumpia, kun seuraava virus tulee. Ja ehkä kansa nyt viimein ymmärtää sen käsien pesemisen tärkeyden 😉. 

Ympäristö voi kiittää 

Tällä hetkellä lentomatkailu on ajettu alas. Pelkästään tällä tulee olemaan ympäristölle positiivisia vaikutuksia. Pandemian aikana ihmiset ehkä myös ymmärtävät lähimatkailun hyödyt ja valitsevat jatkossa lentämisen sijaan jonkun muun kulkuvälineen. Työpaikoilla on nyt ymmärretty miten iso osa kokouksista voidaan järjestää etänä, jolloin myös työmatkailu todennäköisesti vähenee. Vielä ei tiedetä minkälainen vaikutus esimerkiksi ilmastonmuutoksella on ollut viruksen syntymiseen ja leviämiseen. Jos viitteitä yhteydestä löydetään, niin ehkä meitä kurittava ekokatastrofikin aletaan ottamaan tosissaan. 

Ulkoilu lisääntyy 

Tällä hetkellä uimahallit, monet kuntosalit ja muutkin sisäliikuntapaikat ovat menneet kiinni. Urheiluseurat ovat peruneet suuren osan toiminnastaan, ja ihmiset ovat myös itse eristäneet itseään fyysisestä kontaktista. Tämä on johtanut siihen, että metsissä ja lenkkipoluilla on alkanut näkyä yhä enemmän ja enemmän ihmisiä. Ulkona oleminen tekee tutkitusti hyvää ihmisen mielelle, ja metsässä samoilu vähentää tutkitusti stressiä. Aion myös itse lähteä kävelemään heti, kun saan viimeisen pisteen tähän tekstiin.  

Seuraavat viikot tulevat olemaan muutosten ja uusien toimintatapojen aikaa. Vaikka meillä kaikilla on paljon totuttelemista tähän tilanteeseen, ei kannata kuitenkaan vaipua epätoivoon. Perutut harrastukset, leirikoulut ja jatkuva jauhaminen koronasta nyt pitää vaan yrittää ymmärtää. Tässä kuitenkin yritetään suojella ihmisiä, ei häiritä ihmisten elämää. Fyysinen kontakti vähenee – sosiaalinen lisääntyy. 

Nähdäänkö somessa?


Kirjoittaja:
Mikael
Kommentit: 0

Minne se ovi katosi? – Villi Itä(-Helsinki) #2

Vietin nuoruuteni pahamaineisen hämyisessä Itä-Helsingissä. Kaupungin vuokra-asuntojen ja Itäkeskuksen kauppakeskuksen varjoissa sattui aina välillä kaikenlaista. Joskus jopa ihan naapurissa. 

Haaleasävyinen kuva tiestä, jonka taustalla Itäkeskuksen maamerkki

Oletteko koskaan heränneet syvästä unesta keskellä yötä suurin piirtein kolmen aikaan arkiyönä? Oletteko kuunnelleet rappukäytävästä ihmeellistä kolinaa, mekkalaa ja ihmisten huutoja. Tai nähneet poliisiauton pysähtyvän kerrostalon rapun alaovelle? Minä olen, ja muistan sen aina. 

Kun olin ala-asteella, niin naapurissamme asui vähän Andy McCoyn näköinen kaveri, muusikko henkeen ja vereen. Nimenkin muistan, mutta koska kaveri löytyy edelleen vaikkapa Facebookista, niin en sitä viitsi tähän kertoa 😀. Puhutaan hänestä vaikka Rapena. 

Rape oli henkeen ja vereen Rock’n’Roll miehiä. Kitara soi ja meininki oli kovaa. Keikkojen (tai baari-iltojen) jälkeen kaveri römysi kotiin milloin mihinkin aikaan. Ainakin kerran yritti päästä meillekin sisään omalla avaimella, mutta onneksi löysi oman ovensakkin hetken yrittämisen jälkeen. Harmiton kaveri ainakin meille lapsille. Paitsi kerran…

Herättiin koko perhe kolmelta yöllä, kun rapusta kuului kovasanaista riitelyä ja kolinaa. Hetken päästä myös poliisi tuli paikalle. Kävi ilmi, että Rape oli tullut taksikyydillä kotiin, mutta ilmoittanut kuskille rapun edessä, että eipä ole rahaa maksaa. Sotahan siitä oli syntynyt ja taksikuski oli seurannut Rapea aina asunnon ovelle asti. Ongelma vaan oli, että kun poliisit tulivat paikalle, niin koko naapurin ovea EI NÄKYNYT MISSÄÄN!

Oli käynyt niin, että taksikuski oli suutuspäissään nostanut naapurimme oven saranoilta ja kantanut pois. Oli huudellut perään, että oven saa takaisin, kun maksaa kyydin… Onneksi poliisi oli tullut paikalle nopeasti, eikä taksikuski ollut päässyt lähtemään. Ovi löytyi rappukäytävästä ja siinä yön pimeinä tunteina poliisit auttoivat oven paikalleen ja toivottivat hyvät yöt Rapelle (ja ehkä myös taksikuskille). Tarina ei kerro, tuliko taksimatka koskaan maksettua. 

Arvostan suuresti tarinan jokaista osapuolta. Poliisia siitä, että hoitivat homman ammattitaitoisesti loppuun asti. Taksikuskia siitä, että sillä oli pokkaa ja kekseliäisyyttä pölliä taksikyytinsä ovi 😀. Ja Rapea siitä, että vaikka oli jurrissa ja ongelmissa, niin väkivaltaa ei käytetty. Lopulta kenellekkään ei käynyt mitään ja jokaisella on varmasti yksi hauska tarina kerrottavana kiikkustuolissa. Aivan kuten minulla siitä yöstä, kun taksikuski varasti oven. 

Vaikka aina välillä Idässä sattui ja tapahtui, niin oikeasti se oli todella mukava paikka viettää lapsuutta ja nuoruutta. Kaikki oli lähellä merenrantaa myöten ja metrokin vei pois tarvittaessa muutaman minuutin välein 😊. 


Kirjoittaja:
Mikael
Kommentit: 0

Kahdeksan vinkkiä, miten voit pelastaa maailmaa!

Kasvien versoja idätysalustoilla. Käsi poimimassa yhtä versoa.

Uskallan väittää, että jokainen nuori on joskus elämässään törmännyt sanaan “kestävä kehitys”. Minusta se on aika kuivan kuuloinen sana, mutta tutkittuani asiaa useamman tunnin netistä, aihe muuttui hirmu mielenkiintoiseksi. Mitä se kestävä kehitys sitten oikein on?

Monista teksteistä nousi pintaan yksi lause, joka meni kutakuinkin näin: “kestävän kehityksen päämäärä on turvata nykyisten sekä tulevien sukupolvien elämisen mahdollisuudet”, ja minusta se kiteyttää koko asian aika hyvin! Kestävä kehitys voidaan jakaa kolmeen kategoriaan, joita ovat ekologinen, taloudellinen sekä sosiaalinen ja kulttuurinen kestäminen.

Olisi aika tylsää, jos alkaisin tässä nyt paasaamaan teille siitä, mitä mikäkin kategoria pitää sisällään ja mitä tekoja meidän tarvitsisi tehdä niiden eteen. Sen sijaan aion kertoa helppoja ja yksinkertaisia vinkkejä ekologisiin tekoihin, joita jokainen meistä pystyy tekemään. Näiden tekeminen voi olla jopa ihan hauskaa, sekä mielenkiintoisia. Lisäksi kerron muutaman yllättävän faktan kulutuksesta!

Jos sinua kuitenkin kiinnostaa, mitä nuo kategoriat pitävät sisällään niin laitan postauksen loppuun pari linkkiä aiheesta. Voit sitten sieltä käydä lukemassa aiheesta enemmän.

Ensimmäinen vinkkini: Käytä kirpputoreja!

No miksi? Esitän vastakysymyksen, miksi ei? Kaikki vanha kannattaa kierrättää! Se vähentää aina jätteiden määrää. Ensinnäkin vähennät luonnon kuormittamista myymällä vanhan tuotteesi uudelle omistajalle ja toiseksi tienaat siinä samalla hiukan taskurahaa. Kovin moni tuskin saa rahaa heittämällä tavaraa roskiin!

Kirjojen kirpputori, jonka kirjoja selailee mies puneinen pipo päässä.

Toinen vinkki: Käytä uudelleen!

Saatat olla liian laiska viemään vanhat tavarat kirpparille tai laittamaan niistä kuvat Facebookin kirppisryhmään. Se on ihan okei, mutta mieti silti vielä kahdesti täytyykö tavara välttämättä heittää roskiin. Voisiko sille keksiä, jonkun uuden käyttötarkoituksen? Vanhasta paidasta voisi tehdä esim. keittiöön tiskirätin. Hieman miettimällä löydät varmasti monille vanhoille tavaroille uusiokäyttöä!

Kolmas vinkki: Mieti, mitä todella tarvitset!

Sama sääntö pätee niin ruokakaupassa kuin vaatekaupassa tai tavaratalossa. Tarvitsetko välttämättä uutta t-paitaa? Tarvitsetko välttämättä yhtä aikaan ruis- ja paahtoleipää? Tarvitsetko välttämättä uutta televisiota, kun se sattuu olemaan alennuksessa? Ennen ostopäätöstä on hyvä pysähtyä edes 10 sekunniksi miettimään, mitä oikeasti tarvitsee. Vaatteiden, elektroniikan ja muiden kodin tavaroiden ostaminen kuormittaa luontoa, joten miksi siis ostaa mitään turhaa. Ruokatavarat pilaantuvat helposti, jos niitä ostaa hetken mielijohteessa, eikä kyseistä elintarviketta tarvitse juuri sillä hetkellä.

FAKTA: Keskimäärin jokainen suomalainen heittää roskiin 80 kg ruokaa vuodessa, josta 24 kg on vielä syömäkelpoista. Tämä siis tarkoittaa koko väestöä ajatellen 450 miljoonaa kiloa. Maailmanlaajuinen määrä onkin sitten jo 1,3 miljardia tonnia, jolla ruokkisi kaksi miljardia ihmistä.

Neljäs vinkkini on: Mieti, voisitko tehdä sen itse!

On joitakin asioita, joita jokainen meistä voisi itsekin valmistaa. Tämmöisiä asioita ovat mm. juurikin tiskirätit, nenäliinat, kynttilät, saippuat, shampoot ja monet muut tuotteet! Netistä löytyy paljon kivoja ohjeita! Pienillä teoilla säästäisit paljon luonnon varoja, ja eikö usein sanota, että itsetekemä on aina parempi? Kulutustuotteita ostaessa niiden mukana tulee usein paljon ylin määräistä roskaa. Nimensä mukaisesti kulutustuotteet kuluvat, joten roskan määrä on suuri.

Viides vinkkini on: Lajittele roskat!

Tämä on yksi helpoimmista asioista toteuttaa. Täysin roskatonta elämää kukaan ei pysty elämään, joten olisi tärkeää lajitella roskat oikein. Jos jokaisen kotoa löytyisi ainakin energiajäte, sekajäte, biojäte, lasin-, muovin-, metallin- ja pahvinkeräys laatikot, niin pääsisimme todella pitkälle lajittelun suhteen. (Ainakin HSY:N sivulta löytyy hakulaite, josta voit varmistaa mihin roskikseen mikäkin roska kuuluu)

Melkein täynnä oleva roskakori syksyisessä maisemassa.

Kuudes vinkkini on: Vähennä jätteitä!

Käytä kestokasseja kaupassa käydessä. Nykyään on olemassa myös hedelmille/vihanneksille tarkoitettuja kestokasseja, tai sellaisen voit tehdä helposti itsekin. Voit kaupassa vertailla ostosten pakkausmateriaaleja. Vältä sekamateriaaleista valmistettuja pakkauksia, koska niiden kierrättäminen on haasteellisempaa. Hyvä vinkki on myös käydä ostoksilla kaupoissa, joissa on mahdollista ostaa tuotteita suoraan omiin astioihin. Tämä ei valitettavasti ole joka paikkakunnalla mahdollista ainakaan vielä.

FAKTA: Maailmassa on eräs nainen, joka päätti omana ympäristötekonaan lopettaa roskaamisen. Lopulta hän pääsi siihen tulokseen, että viiden vuoden ajalta roskia kertyi vain hillopurkillinen!

Seitsemäs vinkkini on: Suosi julkisia!

On sanomatta selvää, että autolla tai millä vain polttoaineella toimivalla vempaimella kulkeminen kuluttaa luontoa älyttömiä määriä. Sen takia on parempi jättää oma auto pihalle ja hypätä bussin, junan, metron tai ratikan kyytiin, jos siihen on mahdollisuus. Kaikki ekologisinta olisi tietysti pyöräillä tai kävellä, mutta se ei ole aina järkevää.

FAKTA: Lentäminen on yksi eniten luonto saastuttava tapa kulkea. Yhden perheen lento matka Thaimaahan vastaa kulutukseltaan autolla 170 000 km:n matkaa. Keskimääräinen suomalainen ajaa 10 vuodessa kyseisen matkan autolla.

Eivissä tuulivoimaloita siluettina pimenevää maisemaa vasten.

Viimeisenä: Zero Waste

Zero Waste on 2018 keväällä perustettu yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää ja kehittää kestävää elämäntapaa. Heidän tavoitteena on saada suomalaiset jätteettömiksi eli käyttämään ainoastaan kierrätettäviä tuotteita. 

Heidän elämäntavallaan on viiden k:n sääntö:

Kieltäydy, Karsi, Käytä uudelleen, Kierrätä ja Kompostoi.

Näitä postauksen asioita olisi jokaisen hyvä miettiä itsekseen ja, pohtia millaisiin muutoksiin olisi valmis ryhtymään. On hyvä aloittaa ottamalla itselleen vain yhden tavoitteen ja yrittää parhaansa mukaan pitää siitä kiinni. Muutokset ovat usein haasteellisia, mutta kun ensimmäiseen tavoitteeseen pääsee voi siihen rinnalle ottaa seuraavan. Näin voit kantaa oman kortesi kekoon ottamatta liian suurta harppausta kerralla.  Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse leikkiä supersankaria!

Lue lisää aiheesta:

Nuorten elämä.fi- Sivun teksti kestävästä kehitykestä

Ym:n- Sivuilla kerrotaan tarkemmin kestävän kehityksen kategorioista


Kirjoittaja:
Neea
Kommentit: 0