Koulu voi – ja itse asiassa sen pitää kieltää nuuskan käyttö. Jos koulu sallisi nuuskan käytön yo-kokeissa, se rikkoisi lakia, jonka mukaan tupakan, nuuskan ja sähkösavukkeen käyttö on kielletty koulujen ja oppilaitosten alueilla, sekä sisä- että ulkotiloissa. Kielto koskee niin oppilaita, henkilökuntaa kuin vierailijoitakin ja on voimassa käytännössä aina: myös iltaisin ja lomien aikana.

Miksi näin? Tupakkalain tavoitteena on, että nikotiinituotteiden käyttö Suomessa loppuisi vuoteen 2030 mennessä. Jotta tuo tavoite saavutetaan, on tärkeää, että nuoret eivät edes aloita nikotiinituotteiden käyttöä.

Tupakkalain tehtävä ei ole kiusata, vaan suojella meitä kaikkia tupakka- ja nikotiinituotteiden haitallisilta vaikutuksilta ja koulujen tehtävä on huolehtia osaltaan, että lakia noudatetaan.

Ikävää, jos sinusta tuntuu, että et pysty keskittymään tärkeisiin kokeisiin ilman nuuskaa. Nuuskan käyttö saattaa tuntua rentouttavalta tai antaa tunteen, että se auttaa keskittymisessä. Tutkimusten mukaan nuuska ei kuitenkaan paranna itse keskittymiskykyä, vaan tunne johtuu siitä, että elimistö on tottunut saamaan nikotiinia. Ilman nikotiinia olo voi tuntua rauhattomalta ja epämiellyttävältä.

Kannattaa miettiä, millä muilla tavoin omaa keskittymistä voisi helpottaa kirjoituksissa. Auttaisiko purukumin tai pienten eväiden napostelu? Yo-kirjoitukset voi ottaa myös mahdollisuutena pohtia omaa suhdettaan nuuskaan ja arvioida nikotiiniriippuvuuden voimakkuutta. Itse asiassa voisit miettiä, että voisiko nyt olla sittenkin hyvä hetki miettiä lopettamista?

Nuuskan käytön lopettaminen voi aluksi tuntua vaikealta, mutta vieroitusoireet helpottavat ajan myötä ja jonain päivänä huomaat, ettet ole enää ajatellut koko asiaa. Lopettamisella on paljon muitakin hyötyjä kuin keskittymiskyvyn paraneminen. Joitakin motivoi esimerkiksi säästyneet rahat. Laske täältä miten paljon voit säästää jättämällä nuuskan arjestasi pois.

Mikäli päätät lopettaa nuuskan käytön, siihen on mahdollista saada tukea ja nikotiinikorvaushoitotuotteet voivat auttaa pahimpien oireiden yli. Niistä kannattaa käydä juttelemassa vaikkapa kouluterkkarin tai apteekin henkilökunnan kanssa.

Tässä muutama linkki teemaan liittyen:

Testaa suhteesi nuuskaan laskurin avulla

Vinkkejä nuuskaamisen lopettamiseen Fressis.fi-sivulta.

Tsemppiä yo-kokeisiin ja nuuskaamisen lopettamiseen, mikäli päädyt siihen!

Terkuin,
Nikotiiniekspertti Katri

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta