Vaikuttaako vape pituuskasvuun?

Aiheet

Vaikuttaako vape pituuskasvuun?

Pituuskasvuun vaikuttaa moni asia, kuten esimerkiksi perimä, hormonit ja ravitsemus. Kaikkiin edellä mainittuihin tekijöihin emme voi itse vaikuttaa, mutta terveellisillä ja säännöllisillä elintavoilla luodaan hyvät edellytykset normaalille pituuskasvulle.

Riittävällä ja monipuolisella ruokavaliolla sekä kunnon yöunilla pääsee jo pitkälle, sillä kasvuhormonia erittyy kun nukumme. Sen sijaan joidenkin tutkimusten mukaan tupakkatuotteiden käyttö voi hidastaa pituuskasvua ja luultavasti syy on tupakan sisältämissä yhdisteissä, nikotiini mukaan luettuna.

Sähkösavukkeissa käytettäviä nesteitä on markkinoilla erittäin paljon ja niiden terveysvaikutuksia pitkällä tähtäimellä emme vielä tiedä, joten en suosittele myöskään niiden koekaniinina toimimista. Nesteiden sisältämän nikotiinin tiedetään aiheuttavan kasvavalle nuorelle monia haittoja, kuten oppimisvaikeuksia ja tiedonkäsittelyn ongelmia, nikotiiniriippuvuudesta puhumattakaan.

Nikotiini kiihdyttää elintoimintoja, voi vähentää unen tarvetta sekä muokata hormonitoimintaa, joten on tietysti mahdollista, että vapettamisella olisi vaikutusta pituuskasvuun.

Mikäli oma pituuskasvu huolettaa, niin kannattaa pysyä erossa nikotiinituotteista ja ottaa asia puheeksi esimerkiksi terkkarin tai lääkärin vastaanotolla.

Terkuin
Katri, nikotiiniekspertti

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Jos on kerran kokeillut nuuskaa näkeekö hammaslääkärit?
Seuraava Kauanko pitää käyttää vapea, että se on tosi vaarallista tai saa syövän?

2 thoughts on “Vaikuttaako vape pituuskasvuun?

  1. Onko tutkittu, onko eroa aikuispituudessa nuorena tupakoivien ja tupakoimattomien välillä?

    1. Tutkimuksia on tehty, mutta täysin varmoja tuloksia ei olla saatu. Koska pituuskasvuun vaikuttaa useat eri tekijät, ei tupakointia ole voitu yksilöidä pituuskasvun hidastumisen juurisyyksi missään tutkimuksessa.

      Useissa tutkimuksissa kuitenkin todetaan, että tupakointi ja jopa passiivinen tupakointi, voi vaikuttaa, tai olla ainakin yksi osatekijä pienemmässä pituuskasvussa. Erot on kuitenkin niin pieniä (alle 1cm), että kannattanee keskittyä pohtimaan tupakoinnin muita, huomattavasti vakavampia, terveyshaittoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *