Vaikuttaako energiajuomat pituuteen

Aiheet

Vaikuttaako energiajuomat pituuteen

Energiajuomilla on monia vaikutuksia terveyteen. Ne eivät sisällä oikeastaan mitään nuorelle, tai aikuiselle, tärkeitä aineita. Riippuen energiajuomasta on sisältönä lähinnä sokeria tai makeutusaineita, makuaineita, kofeiinia, tauriinia ja guaranaa. Mitään näistä ei ihminen varsinaisesti tarvitse ja toki jokaisella brändillä on oma energiajuomareseptinsä.

Erityisesti energiajuomien sisältämä kofeiini voi vaikuttaa terveyteen. Kofeiini voi lisätä verenpainetta ja sykettä ja se lisää stressihormonin eritystä. Myös unen laatu ja määrä yleensä kärsii kofeiinin vaikutuksesta. Näillä kaikilla on vaikutuksensa juojan terveyteen.

Murrosiässä uni on tärkeää kehityksen ja myös kasvun takia. Unen aikana keho tuottaa kasvuhormonia, joka on tärkeä osa murrosiän kehitystä. Lisäksi energiajuomien juominen voi vähentää terveellisen ruuan syömistä ja tasapainoisen ruokavalion ylläpitoa. Tämä voi osaltaan vaikuttaa nuoren terveyteen, ja osittain myös pituuskasvuun.

Ihan kovin isoa vaikutusta energiajuomilla ei kuitenkaan pituuteen ole, jos ollenkaan. Se ei tarkoita, että energiajuomat olisi terveellisiä. Energiajuomia ei pitäisi juoda ihan vaan tavan takia, vaan vain, jos niitä joskus satunaisesti tarvitsee vaikkapa kesätyön yövuorossa. Suositeltu annos nuorilla on myös vain puolisen tölkkiä päivässä, joka ylittyy jo aika helposti. Oli sitten lyhyt tai pitkä, niin energiajuomat kannattaa jättää sinne kauppaan ja juoda mieluummin vaikka vettä.

– Mikael

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen En tiiä onko tää nyt oikee paikka mutta ilmesesti tässä on muustaki kun päihteistä. Noh tässä kysymys…. tein tänään ensimmäisen itsemurhayritykseni ja kusin sen ihan huolella. Kaikki kävi nopeasti enkä oikeastaan tajunnut koko tilannetta. Mihin lukiolaisena pitäisi hakea apua, sekä miten saan sitä ilman vanhemmille välitettävää tietoa? En oikeastaan edes haluaisi apua, mutta tekisin sen vanhempieni vuoksi…
Seuraava Onko alhainen kipukynnys huono asia? Alan paljon herkemmin itkemään kivusta kun muut mun ikäset ja joskus pyörrynkin vaikka menkkojen aikaan siihen kipuun. Mun kaverit ja vanhemmat ei oikein usko et mua edes sattuu niin kovaa kun miltä se tuntuu ja ne ajattelee että esitän ja koitan saada huomioo. Voiko sitä kivun sietoa harjotella jotenkin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *