Sydänvaivaisille vanhuksille annetaan osastohoidossa esim. konjankkia. Miten muka yksikin drinkki vaikuttaa negatiivisesti jos sitä käytetään lääkkeenäkin?

Aiheet

Sydänvaivaisille vanhuksille annetaan osastohoidossa esim. konjankkia. Miten muka yksikin drinkki vaikuttaa negatiivisesti jos sitä käytetään lääkkeenäkin?

Yksikin annos alkoholia voi virkistää, rentouttaa, poistaa ahdistusta ja lisätä sosiaalisuutta. Eikös nämä kaikki kuulosta aika positiivisilta asioilta?

Yksikin annos voi tosin vaikuttaa negatiivisesti esimerkiksi unenlaatuun, tunteiden ailahtelevaisuuteen tai vaikka verenpaineeseen. Mitä enemmän juot, sitä enemmän sinulla on alkoholia veressä joka taas lamauttaa keskushermoston toimintaa ja lisää riskialttiutta. Alkoholia kannattaa siis käyttää kohtuudella minimoidakseen siitä koituvia riskejä.

Minimoidakseen alkoholin käytöstä koituvia riskejä paras keinohan olisi jättää alkoholi pois käytöstä kokonaan. Itselleen rajojen asettamisella pääsee kuitenkin jo pitkälle, jos alkoholia ei halua elämästään kokonaan pois leikata.

Mitä taas osastohoidon konjakkipolitiikkaan tulee, alkoholin käyttö ei ole lähtökohtaisesti suositeltavaa lääketieteessä muuta kuin leikkausinstrumenttien desinfioinnissa. Alkoholin käyttö esimerkiksi sydänsairauspotilaiden hoidossa on syvälle juurtunut myytti, joka tulisi murtaa.

Alkoholia on pidetty kohtuullisina satunnaisina annoksina käytettynä pitkään sydänterveellisenä, koska se voi nostaa kolesterolin määrää veressä. Uuden tutkimustiedon valossa tällä ei ole kuitenkaan minkäänlaista yhteyttä esimerkiksi sepelvaltimotaudin ehkäisyyn, joka liittyy suoraan veren kolesteroliarvoihin.

Ehkä siis tässä esittämässäsi hypoteettisessa tapauksessa osastopotilaalle on annettu annos konjakkia rentoutumistarkoituksissa. Tämä ei kuitenkaan ole potilaan terveydentilan kannalta suositeltavaa, eikä se ole enää mikään yleisessä käytössä oleva hoitotoimenpide.

Emma

Mitä mieltä olit vastauksesta? Anna meille palautetta! 

Edellinen kontti kaljaa vs aski tupakkaa vs purkki nuuskaa vs pullo viinaa <- eniten haitallisinta noista?
Seuraava Saako antibioottikuurin aikana juoda alkoholia, mitä vaikutuksia siitä tulee? Perjantaina on pakko päästä juhlimaan, antibioottikuuri ei estä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *