Moikka ja kiitos paljon kysymyksestäsi! Kerrot, että sinulla on paha olla, itsetuhoisia ajatuksia ja sitä on jatkunut jo noin puoli vuotta. Sanot, että haluaisit puhua tästä luotettavalle opettajalle muttet tiedä miten ottaa asia puheeksi.

Hienoa, että otit tämän meidän kanssamme puheeksi, sillä nyt aion rohkaista sinua puhumaan tästä kyseisen open kanssa. Olet siis jo erittäin pitkällä! Ensinnäkin on äärimmäisen tärkeä puhua huolista jonkun luotettavan henkilön kanssa. Luotettavia tyyppejä voi olla perheen sisällä, koulussa esim. opettaja, kuraattori tai terveydenhoitaja. Heitä voi myös olla esimerkiksi nuorisontyöntekijä, kirjastonhoitaja tai vaikka naapuri. Tärkeintä on, että koet hänet luotettavaksi henkilöksi, jolle on hyvä puhua.

Seuraava askel henkilön löydettyä, onkin uskaltaa ottaa asia puheeksi. Jos ei omista huolista puhu, on niihin äärimmäisen vaikea saada apua. Yksin huolet usein kasvavat ja voivat lopulta muuttua mahdottoman isoksi taakaksi itselleen ja yksin kannettavaksi. Eikä kenenkään tulisi olla yksin tämän kaltaisten tunteiden kanssa. Mitä nopeammin ongelmiin saa apua, sen parempi. On siis upea asia, että olet tiedostanut oman vointisi ja nyt siinä pisteessä, että tahdot apua.

Kasvotusten omista huolista tai pahasta olosta puhuminen voi tuntua äärimmäisen tukalalta ja ahdistavalta. Se on ihan ymmärrettävää, kyseessä kun on nimenomaan huono olo eikä näistä ole koskaan helppo puhua. Jos puhuminen tuntuu mahdottomalta, suosittelisin vahvasti kirjoittamaan kaikki tunteet lapulle. Tämän lapun voi sitten kiikuttaa kyseiselle luotettavalle henkilölle ja tätä kautta saada keskustelu avattua. Senkin voi ilmaista, että haluaa käydä koko keskustelun kirjoittaen, jos se tuntuu paremmalta vaihtoehdolta. Sinä siis itse määräät, miten keskustelun haluat käydä.

Valmiin lomakkeen voit ladata täältä.

Keskustelua ja tukea voit myös hakea eri chateista joita ylläpitää ammattilaiset jotka keskustelevat näistä asioista joka päivä. Tällaisia paikkoja on esimerkiksi sekasin-chat, jota suosittelemme kovasti. Se toimii hyvänä paikkana jossa on mahdollisuus avautua omista huolista. Keskustelu on täysin anonyymiä ja riskitöntä. Se toimii myös erittäin hyvänä harjoituspaikkana keskustelua varten. Voit siis esimerkiksi aloittaa jutustelut sieltä, kerätä rohkeutta ja ottaa sitten asia puheeksi opettajan kanssa.

Pika-opas pahaan oloon

Tässä vielä pieni pika-opas jos paha olo äityy tosi pahaksi nopeasti.

Turvapaikka

Luo itsellesi mielikuvien turvapaikka, joka tuo sinulle rauhaa ja johon voit aina mielikuvissasi palata. Palaa turvapaikkaan, kun ahdistaa mutta myös silloin, kun mieli on hyvä. Siten mielikuvan aktivoiminen aivoissa on tarpeen tullessa helpompaa.

Hengittäminen

Hengitä hetken tietoisesti. Joskus keskittymällä hengitykseen voi rauhoittaa itseään. Kokeile hengittää syvään sisään ja ulos esim. 10 kertaa. Erityisesti pitkä uloshengitys rauhoittaa kehoa ja mieltä.

Kävely tai fyysinen ponnistus

Tee pieni kävely tai fyysinen harjoitus. Joillekin liikkuminen voi tuoda apua tunteiden hallintaan. Kävely rauhoittavassa metsässä tai hengästystä aiheuttava fyysinen ponnistelu voivat helpottaa pahan olon tunnetta.

Musiikki

Kuuntele mielimusiikkiasi. Musiikki auttaa tunteiden hallinnassa. Se voi hetkeksi viedä sinut erilaisiin tunnelmiin ja saada pahan olon tilalle hieman positiivisempia ajatuksia.

Lähde: Minulla on paha olo – MIELI ry

Toivottavasti tästä oli apua ja saat oloosi helpotusta puhuttuasi opettajasi kanssa. Paljon jaksamisia ja voimia sulle <3

Terveisin, Seba

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta