Tupakan ja Suomessa käytettävän ruotsalaistyyppisen nuuskan valmistus- ja käyttötavat eroavat toisistaan, joten niiden haitallisuuden vertailu ei ole kovin mielekästä. Vähän kuin jos miettisi, että kumpi on vaarallisempaa: hyppääminen kolmannesta vai viidennestä kerroksesta. Molemmat ovat varmasti haitallisia vaihtoehtoja. Moni saattaa ajatella nuuskan olevan haitattomampaa, koska se ei vaikuta hengityselimiin tai aiheuta keuhkosyöpää, kuten tupakointi.

Vaikka nuuskan käyttäjä ei altistu tupakoinnin aikana syntyville palamisyhdisteille ja hiukkasille, nuuskan käyttöön liittyy paljon muita terveysriskejä. Erityisesti nikotiinin aiheuttamat haitat korostuvat nuuskaajilla, sillä nuuska aiheuttaa usein nopean riippuvuuden sen sisältämän korkean nikotiinipitoisuuden vuoksi. Nuuskan käyttötavasta riippuen nuuskaajan veren nikotiinipitoisuus saattaa olla koholla pidempiä aikoja kuin tupakoidessa. Nuus­ka är­syttää suun lima­kal­voja ja ai­heuttaa ienra­jojen syöpy­mis­vau­rioita ja ham­paiden kiinni­tys­ku­dosten löysty­mistä. Nä­mä vau­riot ovat py­syviä. Nuus­kaajan ham­paat värjäy­tyvät ja nii­hin tu­lee her­kästi rei­kiä.

Tupakan lisäksi myös nuuska sisältää lukuisia syöpää aiheuttavia tai syövän riskiä lisääviä aineita, kuten tupakkaspesifejä nitrososamiineja (TSNA), PAH-yhdisteitä (polysykliset aromaattiset hiilivedyt), raskasmetalleja (esim. arsenikki, kadmiumi, lyijy, kromi, nikkeli). Nämä karsinogeenit, eli syöpää aiheuttavat aineet altistavat syöpien kehittymiselle. Syövän kehittyminen on kuitenkin hidas prosessi, eikä nuuskan vaikutuksia siihen vielä täysin tunneta. Nuuskaamisen tiedetään kuitenkin suurentavan joidenkin syöpien, kuten suuontelon, peräsuolen, mahan, ruokatorven ja haiman riskiä, sekä lisäävän syöpädiagnoosin jälkeistä kuolleisuutta. Molempien nikotiinituotteiden käyttö kohottaa pulssia ja verenpainetta, jolloin mm. erektio-ongelmien, valtimonkovettumataudin riski kasvaa. Nuuskan käytön on havaittu myös lisäävän riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Lisäksi korkea nikotiinipitoisuus haittaa keskittymistä ja oppimista.

Suosittelen siis välttämään vertailua ja jättämään molemmat nikotiinituotteet käyttämättä. Tällöin tulee huolehtineeksi sekä omasta terveydestään, ympäristöstä, että siitä, etteivät rahat valu tupakkateollisuuden ketkujen taskuihin.

Terkuin,

Nikotiinitietäjä Katri

_ _

Käy laittamassa Youtube-kanavamme tilaukseen ja seuraa meitä Instassa nähdäksesi lisää eeppistä sisältöä!

Suosittelemme myös kertomaan mitä mieltä olit vastauksesta!

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta