Hei, ja kiitos kysymyksestäsi!

Lähtökohtaisesti mikäli joka viikonloppu tavoitteena on saada vedettyä kunnon kännit, omaa alkoholinkulutusta tulisi pohtia uudestaan. Kohtuukäytön ja ongelmallisen käytön raja riippuu siitä, haittaako jotain läheistäsi tai kenties itseäsi juomisesi. Tuleeko sinulle mieleen kertoja, joissa olet tehnyt läheisellesi lupauksen, jonka olet pettänyt juomisen takia. Tuleeko sinulle mieleen kertoja, kun mopo on keulinut vähän liikaa, eikä morkkista jaksaisi potea aina sunnuntaisin. Mielestäni jo asiasta kysyminen täällä on merkki siitä, että alkoholin käyttöä voisi miettiä uudestaan.

Alkoholin käytölle on määritelty myös eritasoisia riskirajoja. Määrittely on kuitenkin vaikeaa, sillä toisen kohtuukäyttö, on toisen ongelmakäyttöä. Kuitenkin joka viikonloppu kännit vetävillä on suurempi vaara altistua alkoholin haittavaikutuksille, esim tapaturmille. Suomalaisessa määritelmässä yksi alkoholiannos vastaa 12 grammaa puhdasta alkoholia, joka vastaa esim. yhtä 33 cl keskiolutta. Kohtalaisen riskin taso on miehillä 14 annosta/viikko ja naisilla 7 annosta/viikko. Alle kohtalaisen riskin tason juominen ei ole merkittävä terveysriski, vaikka alkoholia en voi suositella terveystuotteena kellekkään. Suuren riskin taso on miehillä 23-24 annosta/viikko ja naisilla 12-16 annosta/viikko. Tämä voidaan katsoa jo hälytysrajaksi, jolloin juomiseen tulee jo terveydenhuollon tasolla puuttua. Näillä annosmäärillä sairastavuus- ja kuolleisuusriski kasvaa merkittävästi.

Riskitasot on määritelty ajatellen terveitä työikäisiä, mutta painotan, että vähäisessäkin alkoholin käytössä piilee aina riskejä. Riskitasot eivät koske alaikäisiä, ikääntyneitä tai raskaana olevia. Esimerkiksi nuoren toistuva humalanhakuinen alkoholinkäuttö suurentaa paitsi päihdeongelmien, muös mielenterveyshäiriöiden ja ennenaikaisen kuoleman riskiä myöhemmällä iällä. Alaikäisenä monella alkaa alkoholikokeilut, mutta mikäli käytöstä tulee humalanhakuista ja tavoite on vetää joka viikonloppu kännit, olisin jo huolestunut.

Mikäli haluat rajoittaa omaa juomista, kannattaa miettiä muutamaa seikkaa. Pyöriikö sosiaalinen elämäsi tai sosiaaliset piirisi juomisen ympärillä? Mikäli näin on, kannattaa ehdottaa tekemistä johon alkoholi ei kuulu. Urheilu, pelaaminen etc. Toinen vinkki juomisen rajoittamiselle on pitää kirjaa annosmääristä ja vähentää juomista pikkuhiljaa. 10 olutta, muuttuu kahdeksaksi, kahdeksan kuudeksi jne. Kolmas vinkki on ajoittaa tekemistä päiville, kun normaalisti podet viikonloppudarraa. Esimerkiksi sunnuntaiaamuinen kuntosali pistää miettimään, haluaako sinne mennä kankkusessa.

Loppupeleissä sinä teet lopulliset päätökset juomisen suhteen. Mikäli asia yhtään vaivaa, kannattaa ottaa edellä mainitut asiat edes vähän huomioon.

Tehtiin muuten aiheesta myös lyhytvideo. Käy ottamassa haltuun 🙂

@buenotok

Onko pahasta vetää joka viikonloppu kaatokännit? 😵‍💫🍻 Satunnaisella tissuttelulla ja lärvien vetämisellä on hieman eri haittoja ja riskejä. Vaikka viikonloppujuominen kavereiden kanssa on varmasti hauskaa, kannattaa välillä pysähtyä miettimään omaa alkoholinkäyttöä ja sen tarpeellisuutta.😉 #viikonloppu #kännit #alkoholi #buenotok

♬ alkuperäinen ääni – BuenoTalk

Miro

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta