Kiitos hyvästä kysymyksestä <3

Jos mielessä pyörii paljon synkkiä ajatuksia, olisi hyvä lähteä miettimään mikä mahtaa olla syynä. Onko jotain sellaista tapahtunut, joka on vetänyt mielen matalaksi? Liittykö ajatukset johonkin tiettyyn tapahtumaan tai tilanteeseen, vai mietitkö vai nousevatko ahdistavat ajatukset mieleen jatkuvasti? Usein itse ongelmaa on helpompi alkaa purkamaan, jos pystyy hieman hahmottamaan mistä se mahtaa johtua.

Jos synkkä mieliala on jatkunut jo noinkin pitkän aikaa, voisi olla hyvä miettiä keskustelua, vaikka ihan ammattilaisen kanssa? Masennus oireilee usein siten, että mieliala on matalalla ja mielessä pyörivät hyvinkin synkät jutut. Masennukseen kannattaa aina hakea apua, ja selvittää löytyisikö sille syytä. Masennukseen on olemassa jos jonkinlaista apua. Lue lisää masennuksesta ja sen hoidosta esim. täältä.

Mistä apua?

Ymmärrän hyvin, että omista ajatuksista ei aina halua puhua muille. Usein se auttaa kuitenkin jäsentämään tilannetta ja helpottaa oloa. Ehkä voisit yrittää puhua uudestaan jollekin läheiselle ystävälle tai vaikka perheenjäsenelle? Tai ehkä jollekin auttavalle taholle vaikka koulussa tai opiskelupaikassa?  Myös netissä voi jutella esim. Sekasin chatissa .

Joskus kirjoittaminen, piirtäminen tai maalaaminen ovat hyviä keinoja saada purettua omia tuntemuksia. Osalle ihmisistä on luontevampaa vaikkapa kirjoittaa runoja, kuin puhua. Toinen soittaa pianoa. Keinoja on monia. Myös vaikka päiväkirjan pitäminen auttaa joitakin, kun saa ne kaikkein mustimmat mietteet pois mielestä paperille.

Ajatukset ovat siitä hankalia, että niitä on vaikea hallita. Ne tulevat ja menevät. Usein se asia, jota koitat olla ajattelematta, nousee kuin väkisin ajatusten keskiöön. Esimerkiksi jos koittaa olla ajattelematta jotain tiettyä ihmistä tai asiaa (vaikka exää, ihastusta, viimeistä kakkupalaa jääkaapissa tai elämän rajallisuutta) niin mitään muuta ei sitten voikaan ajatella. Ihmisaivot on kai vaan rakennettu niin.

Parhaiten toimiikin se, että antaa ajatusten virrata vapaasti, eikä edes yritä niitä liikaa kahlita. Ajatukset ovat kuitenkin aina vain ajatuksia, eikä niiden tarvitse johtaa tekoihin.

Toki myönteistä ajattelua ja keskittymistä voi harjoitella, ja moni onkin saanut suuren avun erilaisista mindfullness-harjoituksista. Mutta ehkä en nyt mene tässä siihen sen syvemmin. Omaa mieltään voi oppia ymmärtämään, mutta oikotietä siihen ei ole.

Joskus voi kyseessä olla myös niin sanotut pakkoajatukset (pakko-oireet), joita on lähes mahdotonta työntää taka-alalle. Ne liittyvät ahdistuneisuushäiriöihin. Pakkoajatuksia voi olla monenlaisia, esimerkiksi seksuaalisuuteen tai väkivaltaan liittyviä tai niihin voi liittyä myös toimintoja, kuten pakonomaista laskemista tai muuta vastaavaa. Ne voivat olla pelottavia.

Niihin on saatavilla apua esimerkiksi netin omahoito-ohjelmien avulla tai ammattilaisten kautta. Pakko-oireet ovat myös suhteellisen yleisiä.

Jos siis sinulla on ajatuksia, jotka tekee elämästä huonompaa ja vaikeuttavat arkea, puhu niistä jollekin ja hae apua <3 Se auttaa ymmärtämään omaa mieltä ja antaa keinoja saada ajatukset pois mielestä tai ainakin sietämään niitä paremmin. Älä jää yksin ajatusten kanssa.

Kaikkea hyvää sulle <3

-Anni

Mitä mieltä olit tästä vastauksesta? Jätä meille palautetta!

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta