Suusyövän ilmaantuvuus vaihtelee paljon maiden välillä, mutta suurinta se on kehittyvissä maissa. Suomen Syöpärekisterin mukaan huuli-, kieli-, nielu- ja muut suusyövät (ICD 00–14) ovat rekisterin 41:sta syövästä 18. yleisin syöpä naisilla ja 12. yleisin syöpä miehillä vuonna 2015 (Suomen Syöpärekisteri 2015). Suomessa ja Ruotsissa suun ja nielun alueen syöpien ilmaantuvuus on hyvin samankaltainen. 

Suusyövän tärkeimpiin riskitekijöihin kuuluvat alkoholinkäyttö, tupakointi ja ihmisen papilloomavirusinfektio. 

Nuuskan käytön ja suusyövän välistä yhteyttä selvittävien tutkimusten tulosten mukaan näyttää siltä, että nuuskaamisen ja suusyövän välisestä yhteydestä ei olla yksimielisiä. Joissakin tutkimuksissa nuuskaaminen ei nosta suusyövän riskiä ja toisissa se nostaa sitä. Nuuskan ja suusyövän riski ei myöskään ole täysin yksiselitteinen, koska harva nuuskaaja käyttää nuuskaa ainoana päihteenään, vaan he myös juovat alkoholia ja tupakoivat joko säännöllisesti tai satunnaisesti. 

Ruotsalaisnuuskalla on kuitenkin muitakin haittavaikutuksia terveydelle, kuten hammas- ja ienongelmien lisääntyminen, nikotiiniriippuvuuden kehittyminen, ennenaikaisen synnytyksen ja kohdunsisäinen kuoleman vaara ja haima-, ruokatorvi- ja mahasyöpäriskin sekä kakkotyypin diabeteksen riskin kohoaminen. 

– Hanne, Nuuskavelho 

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta