Miksi Ruotsissa on niin vähän suusyöpää yms. Vaikka siellä käytetään eniten (nuuskaa)?

Aiheet

Miksi Ruotsissa on niin vähän suusyöpää yms. Vaikka siellä käytetään eniten (nuuskaa)?

Suusyövän ilmaantuvuus vaihtelee paljon maiden välillä, mutta suurinta se on kehittyvissä maissa. Suomen Syöpärekisterin mukaan huuli-, kieli-, nielu- ja muut suusyövät (ICD 00–14) ovat rekisterin 41:sta syövästä 18. yleisin syöpä naisilla ja 12. yleisin syöpä miehillä vuonna 2015 (Suomen Syöpärekisteri 2015). Suomessa ja Ruotsissa suun ja nielun alueen syöpien ilmaantuvuus on hyvin samankaltainen. 

Tukholmalainen kadun varrella oleva tupakkakauppa, jonka ohi kävelee kaksi ihmistä.

Suusyövän tärkeimpiin riskitekijöihin kuuluvat alkoholinkäyttö, tupakointi ja ihmisen papilloomavirusinfektio. 

Nuuskan käytön ja suusyövän välistä yhteyttä selvittävien tutkimusten tulosten mukaan näyttää siltä, että nuuskaamisen ja suusyövän välisestä yhteydestä ei olla yksimielisiä. Joissakin tutkimuksissa nuuskaaminen ei nosta suusyövän riskiä ja toisissa se nostaa sitä. Nuuskan ja suusyövän riski ei myöskään ole täysin yksiselitteinen, koska harva nuuskaaja käyttää nuuskaa ainoana päihteenään, vaan he myös juovat alkoholia ja tupakoivat joko säännöllisesti tai satunnaisesti. 

Ruotsalaisnuuskalla on kuitenkin muitakin haittavaikutuksia terveydelle, kuten hammas- ja ienongelmien lisääntyminen, nikotiiniriippuvuuden kehittyminen, ennenaikaisen synnytyksen ja kohdunsisäinen kuoleman vaara ja haima-, ruokatorvi- ja mahasyöpäriskin sekä kakkotyypin diabeteksen riskin kohoaminen. 

– Hanne, Nuuskavelho 

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Olen nyt 8.lk alusta polttanut n kerran 2viikossa. Määrät ovat 8.lk loppuun kasvaneet nyt noin 1 rööki pvssä. Olen ajatellut nyt lopettaa kokonaan vaikka tulisi mitä vierotusoireita. Nyt kun olen polttanu n. 1 päivässä jo hetken olen huomannut että jos hengitän syvään kurkkuuni ns painaa tai tuntuu siis ahdistavalta. Kai tämä paranee jos lopetan nyt eikä minulle ole mahdollista tulla mtään kurkku syöpää?? Tämän huomasin pari pv sitten ja se meni ohi. Nyt taas on polttamisen jälkeen sellaista, jatkunut iltaan
Seuraava Kummasta päästä nuuskapussi poltetaan? Haluisin kokeilla mut en tiiä mistä se poltetaan apua äkkiä!?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *