Kiitos kysymyksestäsi! Kysymys on hyvä, etkä todellakaan ole ensimmäinen joka tätä pohtii. Olemmekin jo aikaisemmin vastattu vähän samankaltaiseen kysymykseen jonka vastauksen löydät täältä.

Päihteiden kokeilulle ja käytölle voi olla paljon eri syitä. Joku voi perustella päihteiden käytön sosiaalisista syistä, toinen mielihyvän vaikutuksilla ja kolmas riippuvuudella. Jokaisella varmasti on joku syy, joka yleensä koetaan positiiviseksi, minkä takia päihdettä ylipäätään käytetään. Päihteitä saatetaan käyttää myös pahan olon tai ahdistuksen turruttamiseen. Riippuen päihteestä, ne vaikuttavat eri tavoin niin mieleen ja käyttäytymiseen.

Päihteet vaikuttavat käyttäjän aivojen mielihyväkeskukseen, joka voi johtaa riippuvuuteen. Tämä puolestaan rajoittaa elämää niin fyysisesti, kun sosiaalisesti. Pahimmillaan päihde hallitsee käyttäjää eikä toiste päin.

Päihteidenkäyttö alkaa usein kokeilusta esimerkiksi kavereiden kanssa. Ihminen oppii helposti yhdistämään päihteitä eri tilanteisiin kuten esimerkiksi juhlat ja alkoholi tai stressi ja nikotiini. Kyseisiä mielikuvia on hyvä kyseenalaistaa. Hauskaa voi nimittäin pitää ilmankin alkoholia ja stressitilanteet eivät helpota nikotiinista.

Muiden käyttöön saattaa olla vaikeampi vaikuttaa mutta omaa päihteiden käyttöä onkin hyvä pohtia. Usein päihteitä käytetään vaikkei oikeasti sille hyvää syytä edes keksisi. Itseään on hyvä kuunnella: voinko minä itse paremmin ilman päihteitä?

Terveisin, Seba

Samalla kun pohdit sitä, käythän antamassa vastaukselle palautetta 😊

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta