Mielenkiintoinen kysymys, johon pitää vastata vähän mutkan kautta. Suurin osa päihteiden käytöstä on sosiaalista. Oli kyseessä sitten alkoholi tai muu päihde, niin käyttöön yleensä sisältyy kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa. Ainakin päihteiden käytön alkuvaiheessa, kun varsinaista riippuvuutta aineeseen ei ole kehittynyt. Tupakointi aloitetaan kavereiden perässä tupakkapaikalla, alkoholi kaverin juhlissa ja kannabiksen poltto, kun kaveri tarjoaa sitä.  

Ihminen on sosiaalinen olento, joten yhdessä oleminen ja tekeminen tekee meidän iloiseksi. Etenkin, jos porukka on kiva ja porukan kanssa tehdään jotain mukavaa. Ja juhlissa yleensä tehdään jotain mukavaa. Päihteillä korostetaan näitä tuntemuksia. Esimerkiksi Suomen käytetyimmän päihteen, alkoholin, vaikutuksia on mm. estojen väheneminen, mikä voi vapauttaa sosiaalisissa tilanteissa toimimista. 

Muilla päihteillä on sitten erilaisia positiivisia vaikutuksia, mutta suuri osa niistäkin liittyy juurikin kanssakäymiseen muiden ihmisten kanssa. Osa päihteistä rauhoittaa, osa saa jakamaan samanlaisia tuntemuksia jne. Oleellista on kuitenkin se, että päihteillä lähinnä korostetaan jo olemassa olevia tuntemuksia. Sama voi käydä huonojen tuntemuksien kanssa. Huonot bileet on entistä huonommat humalassa, etenkin laskuhumalassa. 

– Mikael 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta