Alkoholi on pohjimmiltaan myrkky ja etenkin nuoret ovat erityisessä riskiryhmässä alkoholimyrkytyksen suhteen yhä kasvavan ja kehittyvän kehonsa vuoksi. Alkoholi vaikuttaa eri tavoin eri ihmisiin ja siksi on mahdotonta sanoa mikä on tarvittava määrä myrkytystilan saamiseksi. Mitä enemmän ja nopeammin juot, sitä helpommin sen saavutat.

Alkoholinmyrkytys syntyy, kun henkilön juoma alkoholimäärä ylittää hänen alkoholisietokykynsä. On lievää, kohtalaista, vaikeaa ja erittäin vakavaa alkoholinmyrkytystä. Useimmat ihmiset poistavat alkoholia verestä noin 0,15-0,20 promillen nopeudella tunnissa. Vuonna 2018 alkoholimyrkytyksiin kuoli 255 henkilöä. Yli puolet kuolleista oli 45–64-vuotiaita miehiä.

Etenkin nopeasti juotuna, saattaa suuret alkoholimäärät aiheuttaa myrkytystilan. Alkoholimyrkytys voi näkyä oksenteluna, tajunnan tason heikentymisenä tai sammumisena. Vakava myrkytys voi jopa johtaa hengityksen lamaantumiseen tai sydämen pysähtymiseen ja on siksi hengenvaarallista. Sammuminen usein kuitataan nukahtamisella, vaikka on hyvä muistaa että kyse voi myös olla tajuttomuudesta ja sen takia ystävien rooli on erityisen tärkeä näissä tapauksissa. Ketään ei tule jättää sammuneena yksin.

Varmin tapa välttää alkoholinmyrkytys on tottakai olla käyttämättä alkoholia lainkaan. Jos kuitenkin näin aiot tehdä, pidä huolta että tarkkailet itseäsi ja toimintaasi. Juominen kannattaa lopettaa välittömästi, jos huomaat että sinun on vaikea ylläpitää tasapainoasi, kävellä suoraan, puhe sammaltaa tai havaitset näköhäiriöitä. Viimeistään pahoinvointi tai oksentaminen ovat merkki siitä, että alkoholia ei pitä juoda enään yhtään lisää. Alkoholi imeytyy vereen viiveellä ja siksi olotila voi pahentua vielä huomattavasti, vaikka juomisen lopettaisikin.

Ole siis tarkkana ja varovainen! Alkoholi ei ole leikin asia, mutta sen sinä tiesitkin, kun esitit näin fiksun kysymyksen!

Tsekkaa vielä lisätietoja esimerkiksi täältä.

Katso myös aiheeseen liittyvä videomme

-Seba

Mitä mieltä olit tästä vastauksesta? Jätä meille palautetta <3

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta