Aina, kun haistan tupakansavua, alkaa yskittää ja hengittäminen on vaikeampaa. Voiko siis tupakansavulle tulla yliherkäksi?

Aiheet

Aina, kun haistan tupakansavua, alkaa yskittää ja hengittäminen on vaikeampaa. Voiko siis tupakansavulle tulla yliherkäksi?

  • Kysy/Fråga
  • Tupakka ja nuuska
  • Aina, kun haistan tupakansavua, alkaa yskittää ja hengittäminen on vaikeampaa. Voiko siis tupakansavulle tulla yliherkäksi?

Tupakan savuhan kantaa mukanaan noin 5600 kemiallista ainetta (n. 70 syöpää aiheuttavaa). Kun tupakan sytyttää, alkaa se savuamaan. Savu myrkkyineen kulkeutuu sitten hengityksen mukana, keuhkoihin (johon vaikuttaa mm. terva) ja imeytyy sieltä keuhkorakkuloiden kautta verenkiertoon (johon vaikuttaa mm. häkä). Tästä menee sitten noin 45 sekuntia ja myrkyt saavuttavat aivot (joihin vaikuttaa mm. nikotiini). Tämä nyt lyhyesti tupakan savusta.

Sitten niini hajuihin. Tupakoiva henkilö tottuu nopeasti itse tupakan hajuun, kun taas henkilö, joka ei tupakoi, saattaa häiriintyä hajusta enemmän, mutta tottuu myös hajuun ajan mittaan. Aika harva ei-tupakoitsija kuitenkaan haluaa olla tupakansavun lähettyvillä, sillä se haisee pahalta, yskittää, takertuu vaatteisiin, ihoon ja hiuksiin sekä saattaa aiheuttaa päänsärkyä. Tämän lisäksi hajuille ja tuoksuille voi siis ehdottomasti myös olla yliherkkä. Henkilö, joka on yliherkkä tuoksuille ei kykene tottumaan tuoksuihin samalla tavalla, kun ei-yliherkkä henkilö. Tämän takia oireet eivät hellitä, ja saattavat pahentua, jos tuoksu tai haju ei lopu.

Yliherkkyyttä voi myös pahentaa allergiat ja astma.

Suosittelen vahvasti välttelemään tupakansavua, olit sitten yliherkkä hajuille tai et. Jos joku läheinen polttaa, sinulla on täysi oikeus sanoa

a) Ystävällisesti: “voisitko mennä muualle tupakkasi kanssa, en kestä tuota hajua”

tai oma suosikkini

b) “voitko painua v**ttuun tuon s****nan p*****leen kanssa! Se haisee p*****ta, kiitos” 😎

terkuin, Seba

Edellinen Milloin nuuska keksittiin?
Seuraava Aikoinaan kun käytin nuuskaa, niin en pystynyt saamaan yöllä unta ilman nuuskaa huulessa. Käytin siis hyvin aktiivisesti nuuskaa tuohon aikaan ja tuon kaltaiset kokemukset saivat minut lopettamaan. Mistä se voisi johtua, etten saanut unta ilman nuuskaa huulessa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.