Kysy – Fråga

Mitä tehdä kun yläposkihampaaseen sattuu ku sitä liikuttaa, ja en saa aina nukuttua sen takia että sattuu. Pliz vastatkaa voiko tää hiilaantua kotikonstein, vai onko pakko käydä hammaslääkärissä, koska mulla on hammaslääkäripelko?

Heippa!

Kiitos kysymyksestäsi! Hammaslääkäripelko on tosi ymmärrettävää! Siitä kannattaa sanoa etukäteen hammaslääkärille, että puuha jännittää. Välitimme kysymyksesi ihka oikealle hammaslääkärille. Hän vastasi näin:

Mukava, että rohkaistuit lähestymään hammasasioissa 🙂 Suosittelisin sinulle kyllä lämpimästi hammaslääkärin tarkastusta. Tällöin voisimme rauhassa tutkia lähemmin myös tuota kiusaavaa poskihammastasi ja tehdä yhdessä hoitosuunnitelmaa. Työskentelemme aina hellästi potilaan pelon huomioiden, eikä käyntiä tarvitse jännittää. 

Ihanaa aurinkoista kesää, toivottavasti tapaamme pian!

Iloisin terveisin,
Henriikka Hotulainen
Hammaslääkäri
Ebeling hammaslääkärit


Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä ajattelit vastauksesta. 

Maksa velat

JEPP!

“Kysymyksesi” saa heti uteliaat korvani hörölle, kuka meistä on velkaa kenelle ja mitä? Olenko mä unohtanut jotakin? Mutta MITÄ? Ja KENELLE? Tai ehkä Mikael on velkaa Iialle lounaan mutta Iia ei ole kehdannut tätä sanoa ja on nyt pistänyt Minnan karhuamaan Mikaelilta rahojaan takaisin!?

Oli miten oli, olen täysin samaa mieltä kysymyksen laatijan kanssa: muista aina maksaa velat! Jos lainaat kaverilta, mitä ehkä välttelisin, kehitä joku itsellesi sopiva muistutusmekanismi. Laita kännykkään muistutus tai useampi, kirjoita lappu jääkaapin oveen tai piirrä otsaasi lainasta muistuttava kuva. Kunhan muistat! Sopikaa myös yhdessä maksuaika. Ajattomia velkoja on huomattavasti helpompi unohtaa. Velan määrällä ei myöskään ole mitään väliä, velka on aina velka.

Pahimmassa tapauksessa voi velka-asiat johtaa erimielisyyksiin ja lopulta ystävyyden hajoamiseen joten huolehdi, että kaverisi saa omansa aina takaisin.

eli… maksa velat!

-Seba

Velkojen maksamisen lisäksi, tärkeää on myös antaa meille palautetta. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Vittu mä tapan itseni!

Hei!

Tämä ei ollutkaan varsinainen kysymys, mutta ehdottomasti sellainen mihin halutaan vastata. Ja mihin halutaan suhtautua vakavasti, oli tilanne siellä toisessa päässä sitten minkälainen vaan.

Kuulostaa että sun on ihan äärimmäisen paha olla, silloin mieleen voi tulla hyvinkin äärimmäisiä ratkaisuja… Ajatus pois pääsemisestä ja kaiken loppumisesta voi olla lohdullinen ajatus. Silti sitä haluaisi uskoa että muitakin keinoja vielä on, tässähän ei tarvitse pystyä ajattelemaan vuosien tai viikkojenkaan päähän, hetki kerrallaan riittää.

Tekisi kovasi mieli kysyä sinulta mitä kuuluu, sillain ihan oikeasti? Tuollaisen ajatuksen takana on ehkä jotakin kipeitä tunteita tai kokemuksia joita vois olla hyvä päästä jakamaan jonkun luotettavan ihmisen kanssa… Kaikenlaiset tunteet on sallittuja ja tärkeitä tuntea läpi. Usein se mitä yritämme työntää pois, tai olla ajattelematta, voimistuu. Kun voi turvallisessa paikassa antaa niille tunteille tilaa tulla esiin, voi olo helpottua hiukan jo sillä. Yksin ei kenenkään tarvitse rämpiä eteenpäin!

Joskus itselle tutun ihmisen lähestyminen voi tuntua hankalalta, ja onneksi on myös paikkoja mihin voi tulla juttelemaan ihan nimettömästi ja luottamuksella. Esimerkiksi Sekasin-chatissa voi puhua itsetuhoisuudesta kuin myös muista mielen hyvinvointiin liittyvistä jutuista. Ei tarvitse miettiä onko oma kysymys iso tai pieni, se riittää että itsellä on sellainen fiilis että haluaa jutella 😊

Terkuin,
Sekasin-päivystäjä


Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä ajattelit vastauksesta. 

Olen nyt 8.lk alusta polttanut n kerran 2viikossa. Määrät ovat 8.lk loppuun kasvaneet nyt noin 1 rööki pvssä. Olen ajatellut nyt lopettaa kokonaan vaikka tulisi mitä vierotusoireita. Nyt kun olen polttanu n. 1 päivässä jo hetken olen huomannut että jos hengitän syvään kurkkuuni ns painaa tai tuntuu siis ahdistavalta. Kai tämä paranee jos lopetan nyt eikä minulle ole mahdollista tulla mtään kurkku syöpää?? Tämän huomasin pari pv sitten ja se meni ohi. Nyt taas on polttamisen jälkeen sellaista, jatkunut iltaan

Hei

Kiitos kysymyksestäsi. Monet miettivät juuri samalla tavalla tupakoinnin ja nuuskan käytön seurauksia. Faktaa on, että nikotiinituotteissa on ainesosia, jotka vaikuttavat ihmisen kehoon ja sisäelimiin, mm. keuhkoihin. Muutama tupakka ei varmastikaan aiheuta pysyviä vaurioita, mutta pahentaa voi esim. astmaa.

Kaikkien mielestä tupakka ja nuuska maistuu pahalta ensimmäisiä kertoja maistaessa. Harvoin pystytään koko tupakkaa polttamaan loppuun asti ensimmäisellä kerralla. Mutta kun ”harjoitellaan” vaikka vaan kerran viikossa, niin kyllä siihen makuun ja savuun pikku hiljaa tottuu. Tupakassa ja nuuskassa olevat ainesosat vaikuttavat etenkin nuoriin siten, että nuoret kokevat nikotiinin lyhytkestoiset positiiviset vaikutukset voimakkaammin ja vieroitusoireet heikommin kuin aikuiset. Aivoihin jää muistijälki ja riippuvuus kehittyy pikku hiljaa.

Ota käyttöösi: AIKALISÄ! Älä totuta itseäsi nikotiinituotteeseen. Olet maistanut muutamia kertoja, mutta älä jatka edes kerran kuussa. Jos pidät aikalisää, sitä todennäköisemmin sinusta ei tule nikotiiniriippuvaista. Aikuisena harvat aloittavat tupakointia tai nuuskan käyttöä. Tutkitusti nuorena aloitetaan.

Sinulla on ns. kaksi vahvaa sekuntia kieltäytyä, kun kaveri/tuttava tarjoaa nikotiinituotetta. Jos ehdit kahdessa sekunnissa sanoa: ”EN MÄÄ OTA”, niin sinä olet vahvoilla. Mutta jos mietit, etkä sano mitään, niin kaverisi on vahvana houkuttelemassa: ”KOKEILLAAN ÄKKIÄ!” Harjoittele siis ennakolta sinun puheeseesi sopiva kieltäytyminen!

Terveisin Anne, EHYT ry aluekoordinaattori ja 28 päivää ilman tupakkaa vertaisryhmien kouluttaja

Sun vuoro, lopeta satunnainen röökaaminen ja täräytä meitä palautteella! Mitä olit mieltä vastauksesta?

Miksi Ruotsissa on niin vähän suusyöpää yms. Vaikka siellä käytetään eniten (nuuskaa)?

Suusyövän ilmaantuvuus vaihtelee paljon maiden välillä, mutta suurinta se on kehittyvissä maissa. Suomen Syöpärekisterin mukaan huuli-, kieli-, nielu- ja muut suusyövät (ICD 00–14) ovat rekisterin 41:sta syövästä 18. yleisin syöpä naisilla ja 12. yleisin syöpä miehillä vuonna 2015 (Suomen Syöpärekisteri 2015). Suomessa ja Ruotsissa suun ja nielun alueen syöpien ilmaantuvuus on hyvin samankaltainen. 

Tukholmalainen kadun varrella oleva tupakkakauppa, jonka ohi kävelee kaksi ihmistä.

Suusyövän tärkeimpiin riskitekijöihin kuuluvat alkoholinkäyttö, tupakointi ja ihmisen papilloomavirusinfektio. 

Nuuskan käytön ja suusyövän välistä yhteyttä selvittävien tutkimusten tulosten mukaan näyttää siltä, että nuuskaamisen ja suusyövän välisestä yhteydestä ei olla yksimielisiä. Joissakin tutkimuksissa nuuskaaminen ei nosta suusyövän riskiä ja toisissa se nostaa sitä. Nuuskan ja suusyövän riski ei myöskään ole täysin yksiselitteinen, koska harva nuuskaaja käyttää nuuskaa ainoana päihteenään, vaan he myös juovat alkoholia ja tupakoivat joko säännöllisesti tai satunnaisesti. 

Ruotsalaisnuuskalla on kuitenkin muitakin haittavaikutuksia terveydelle, kuten hammas- ja ienongelmien lisääntyminen, nikotiiniriippuvuuden kehittyminen, ennenaikaisen synnytyksen ja kohdunsisäinen kuoleman vaara ja haima-, ruokatorvi- ja mahasyöpäriskin sekä kakkotyypin diabeteksen riskin kohoaminen. 

– Hanne, Nuuskavelho 

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Onko ”*tässä YouTube nimimerkki*” sisällöltään ja muutenkin hyvä Youtube -kanava? Suosittelisitteko sitä itse esimerkiksi nuorille? Entä voiko siitä saada huonoja vaikutteita?

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ainoa oikea ja suositeltava YouTube kanava on BuenoTalk YouTube-kanava, jonka sisältö on aina pelkää timanttia, eikä koskaan katinkultaa. Sitä voin suositella nyt, ja jatkossakin, ihan jokaiselle nuorelle ja miksei vanhuksillekkin. Sieltä ei voi saada kuin hyviä vaikutteita etenkin, jos katsoo kaikki videot läpi yhtä soittoa! 😉 

Oikeasti meillä jokaisella on tietenkin omat mieltymykset ja suosikit sen suhteen, mitä haluamme katsella. Jokainen kanava on jollekin just se oikea ja toiselle pelkkää kuraa. Itse suosittelen tutustumaan tarjontaan myös niiden omien YouTube-videosuosituksien ulkopuolelta. Kaikkein ikävin tilanne on nimittäin se, kun oman kuplamme ulkopuolelle jää sellaista materiaalia, mitä mielellään katselisi. Joskus parhaan materiaalin löytämiseen pitää nähdä vähän vaivaa.

– Mikael  

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Miksi ruotsalaiset on homoja?

Moi! Toivon syvästi, että kysymyksesi päämäärä on vain hieman ”hassutella” ja provosoida meitä siinä toivossa, että saat jonkin kiivaan vastauksen. Se on ihan ok nimittäin, koska tällöin voimme olettaa, että olet itsekin tietoinen, kuinka urpo tämä kysymyksesi oikeasti on. Silti sinuna olisin varovainen mitä huutelen ja minne, sillä tämmöisen lateleminen ei anna itsestäsi kovinkaan välkkyä kuvaa, oli se sitten provokatiivisessa mielessä heitetty tai ei. Myös, kun tällaista sanoo väärien ihmisten kuullen, ei siinä enää auta sitten selitellä silmä turvonneena, että ”heiiii se oli vaan läppää”.

Toinen huomattavasti harmillisempi vaihtoehto onkin sitten se, että ihan oikeasti uskot tähän mitä sanot. Jotenkin olen hyväuskoisena ajatellut, että tämänkaltainen käytös länsinaapureitamme kohtaan olisi jo hiipumassa. Pahinta tässä nimittäin on se, että tällä lailla ”hassuttelevia” on enemmänkin.

Lyhyt tarina tähän väliin: Kun Suomi voitti MM-kultaa 2011, olin tuolloin torilla kuten monet muutkin. Saavuttuani paikalle, näin iloisten suomalaisen joukossa yhden ruotsinlippuun kääriytyneen henkilön, joka istui kadunreunalla täysin murtuneena yltä päältä omassa veressään. Selvisi, että hän oli halunnut juhlia suomalaisten mukana siitäkin huolimatta, että hänen itse kannattamansa joukkue oli juuri hävinnyt. Mielestäni ihan ymmärrettävää – olihan tuolloin meneillään Suomen suurimmat bileet sitten 1995. Kukapa ei olisi halunnut bailata mukana. Silti jotkut vajaaälyiset urpot olivatkin päättäneet hakata hänet siihen paikkaan, koska edusti väärää maata. Tämän muisteleminen saa minut todella surulliseksi ja tuntemaan valtavaa häpeää suomalaisuudestani.

Anyway, lisäksi se, että haukut jotakin niinkin kekseliäästi kuin homottelemalla, kertoo itsestäsi huomattavasti enemmän. Se herättää heti ajatuksen etkö oikeasti keksi muuta sanottavaa? Jos haukkumasanavarasto on niin suppea, että sieltä löytyy vain tuo yksi sana, joka ei mitenkään edes sinne kuulu, en sinuna lähtisi haukkumaan ollenkaan. 

Ei ole sattumaa, että sanaa homo käytetään haukkumasanana arjessa. Sanan käyttäminen kertoo jotain siitä ajasta ja yhteiskunnasta, jossa me elämme. Tää haukkumasana paljastaa, että on olemassa rajoja ja normeja ja myös seurauksia sille, ettei ole ”niin kuin kaikki muut”. Tämä siitä huolimatta, että monet nuoret sanovat, ettei näillä sanoilla ole merkitystä. (Normit nurin)

Mieti, onko tämä se kuva minkä haluat ulospäin itsestäsi antaa. Iltalukemistoksi voin suositella sinulle Normit nurin – älä oleta -opasta. Tämä normikriittinen käsikirja yhdenvertaisuudesta, syrjinnän vastustamisesta ja vapaudesta olla oma itsensä voi auttaa sua treenaamaan empatiakykyäsi.

Ja vielä vastaus sun alkuperäiseen kysymykseen – miksi ruotsalaiset ovat homoja. Homoseksuaalien määrä väestössä on melko vakio ja siksi heitä löytyy Ruotsistakin.

— Seba
Mä annoin eräänlaista tulkittavaa palautetta tästä kysymyksestä, nyt voit vuorostaan antaa mulle palautetta tästä vastauksesta! Tätä kautta se järjestyy!

Tuun aina ihan kauhean märäksi seksin aikana. Vaikka siinä on pyyhe alla niin tuntuu että sekää ei riitä. Oon siis tyttö ja onko mussa jotain vikaa ja voisiko tälle tehdä jotain?

Moi,

runsas kostuminen on itsessään toki hyvä ja hieno asia mutta aivan totta, se voi aiheuttaa myös päänvaivaa. Yhdyntäseksissä tietyt asennot eivät välttämättä onnistu, jos penis lipsahtaa jatkuvasti ulos emättimestä.

On tavallista, että kostumisen määrä vaihtelee esimerkiksi kuukautiskierron ja jopa seksikerran mukaan.  Koska kyseessä on kehon luontainen, fysiologinen reaktio, voi siihen vaikuttaminen olla hankalaa. Kiihottuessa, emätin laajenee ja sen seinämät tihkuvat nestettä.

Kerrot, että käytät seksin aikana pyyhettä ja se onkin hyvä tapa suojata lakanoita. Kirjoitat, ettei pyyhe meinaa riittää lakanan suojaksi. Mietinkin, että voisiko kyseessä olla ns. naisten ejakulaatio, jolloin nainen erittää nestettä – orgasmin aikana tai kiihottuessaan. Se on usein kirkasta, väritöntä ja lähes hajutonta. 

Liiallista kosteutta voi yrittää poistaa seksin alkaessa tai asentoa vaihtaessa pyyhkimällä ylimääräistä kosteutta esimerkiksi pyyhkeeseen. Jos sinulla on emätinyhdyntöjä, myös kondomin käyttö voi auttaa. Joko niin, että kondomia käytetään peniksessä tai käyttöön voi ottaa sisäisen kondomin, joka asetetaan emättimeen. Näin emätinkosteus jää kondomin ulkopuolelle. Lue kondomeista lisää: https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/kondomeja-on-monenlaisia/

Yksi mahdollisuus on testata ns. seksitamponia. Lue siitä lisää: https://www.verkkosivuapteekki.fi/Soft-tampooni

Et avaa viestissäsi sitä, kuinka runsas kostuminen vaikuttaa seksiin.

Jos toivot esimerkiksi yhdyntäseksiin enemmän ”tuntumaa” voit hyötyä lantionpohjan lihasten harjoittelusta. Emättimen kontrollia voi treenata lantionpohjalihasjumpalla. Vinkkejä lantionpohjan lihasten treenaamiseen löydät täältä: https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/kuinka-voi-treenata-lantionpohjanlihaksia/

Kuten huomaat, asiaasi on monta näkökulmaa! Koska asia selvästi mietityttää sinua, tule keskustelemaan asiastasi Väestöliiton ilmaiseen ja nimettömään seksuaalineuvontachattiin – se on ilmainen ja nimetön palvelu. Olemme auki maanantaisin klo 14–16, keskiviikkoihin klo 15–17, torstaihin kello 13-15 ja perjantaisin klo 12–14. Nuorille suunnattuja palveluja ja tietoa seksistä, ehkäisystä, seksuaalisuudesta ja murrosiästä löydät: https://www.hyvakysymys.fi/artikkeli/nuorten-vaestoliitto-artikkelit/

Vastaajana oli Väestöliiton seksuaalineuvoja


Kerro mitä mieltä olit vastauksesta vastaamalla lyhyeen kyselyyn!

Kummasta päästä nuuskapussi poltetaan? Haluisin kokeilla mut en tiiä mistä se poltetaan apua äkkiä!?

Heippa!

Kiitos, sun kysymyksestä! Toivottavasti tää apu tulee sulle riittävän nopeasti. Ylen artikkelin mukaan nuuskakauppiaat ovat lähettäneet vanhaksi menevän nuuskan takaisin tavarantoimittajalle, joka polttaa sen. Mistä päästä – sitä ei artikkeli kerro!

Nuuskapussia yrtitetään sytyttää tulitikulla.

Nuuskapussin polttaminen jostain päästä on vähemmän tunnettu tapa käyttää nuuskaa. En toki ole tietoinen aivan kaikista uusimmista nuorisolaistrendeistä. Eli vastaus sun kysymykseen: koska emme tiedä mistä, niin älä polta ollenkaan.

Nuuskapussia tai irtonuuskaa pidetään suussa. Vieläpä usein samoissa kohdissa suuta ja tavallisin nuuskan aiheuttama vaurio onkin näihin kohtiin ilmestyvä paikallinen limakalvovaurio eli nuuskaleesio.

Nikotiini, jota nuuskassa on paljon, puolestaan aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Nopeimmin nuuskan haitat ilmenevät suun limakalvoilla, joiden kanssa nuuska on suoraan kosketuksissa.

Tupakkaa taas tulee poltettua siitä päästä jossa ei ole filtteriä. Just tää palaminen on yksi syistä, joka tekee siitä niin haitallisen. Tupakan palaessa syntyvä häkä sitoutuu vereen nopeammin kuin happi, jolloin kudosten hapensaanti vähenee. Herkimmin hapen puutteesta kärsiviä kudoksia ovat aivot ja sydän. Sen lisäksi tupakansavussa on tuhansia ihmiselle haitallisia yhdisteitä, joista noin 70 on osoitettu syöpää aiheuttaviksi. Tupakointi vaurioittaa lähes jokaista elimistömme osaa.

Aikamoista!

Lähde: fressis.fi

Terkuin,
Minna


Olisipa upeeta, kun antaisit palautetta tästä vastauksesta! Tätä kautta se järjestyy!

Paljon maksaa kaks punttia siberiaa?

Halojata halloo!

Bueno-jengistä Minna ja Seba vetivät runollisimman ja kukkahattuisimman hatun päähänsä ja vastataan sulle paljonko maksaa kaks punttia siberiaa. Ootko valmis?

Oij nuuskani

Paljon maksaa kaks punttia siberiaa, hän kysyy.
Jodel kertoo vastauksen heti, mut mä en mitään myy.
Mä istun sängyn laidalla ja mietin, ah.
Kuinka saisin tämän nuorelle kysyjälle sanottuahh?

Paljonko maksaa autonomia, itsehallinto, tuo riippuvuuden hinta.
Se on ääretön, oh Chimba.

Minna

Kakaks aika kallist

Paljonko maksaa kaks punttii siberiaa, hän kysyy.
Hmmm.. en tiedä mutta Googlesta ja Jodelista varmaan vastaus löytyy.
Jos jossain, niin eiköhän se vastaus siellä oo.
Vaikka kaikkea nyt ei tietenkään kannatakaan uskoo.
Kukkahattulasit nenälleni laitan, 
ja Jodeliin mä sun kysymyksen taitan.
Sekunti menee ja uujee, Jodelhan oikeen latelee:
”20 kertaa 16 gee, se tekee 120 egee.”
Onko tämä totta, tai edes tarpeellista tietoa en tiedä,

mutta kukkahattuna sulle sanon:
NUUSKAA EN V***U siedä!

Seba


Nyt kiinnostaa mitä tykkäsit! Olisi ihanaa, jos kertoisit mitä mieltä olit vastauksesta. Se auttaisi meitä aika paljon kehittymään runoilijoina ❤

Mitä järkeä näissä kysymyksissä ja vastauksissa on ees ku jokane vastaus on ihan ympäri pyöriää paskaa … Tasoa ”voi olla tai voi olla olematta joillakin on ja joillakin on olematta”

Äärimmäisen hyvä kysymys, jonka vastaus tulee olemaan pitkäveteistä pohdintaa 😀. Tähän “ympäripyöreään vastaamiseen” on nimittäin ehkäpä noin kolme syytä. 

Harvaan kysymykseen maailmassa on olemassa täysin yksiselitteistä vastausta. Hyvin monet meille tulevat kysymykset ovat luonteeltaan sellaisia, että niihin ei edes voi antaa suoraa kyllä/ei -vastausta. Meidän mielestä on myös tärkeää, että kysyjät pohtivat asioita omista lähtökohdistaan. Siksi pyrimme usein vastauksissamme antamaan erilaisia näkökulmia, joiden avulla omaa pohdintaa voi kehittää eteenpäin.

Vaikka jokin vastaus saattaisi olla yksiselitteinen, niin silti sen taustalla vaikuttavat ilmiöt eivät välttämättä ole yksiselitteisiä. Usein onkin tärkeää pelkän vastauksen lisäksi tietää taustat, jotka vastaukseen ovat vaikuttaneet. Tämän vuoksi ainakin itse pyrin selvittämään (joskus vähän liikaakin) taustoja kysymysten takaa. Tällä tavalla kysyjä myös pääsee perille meidän ajatuksenkulusta ja perusteluista vastausten takana.  

Oikea tieto ei myöskään ole aina yksiselitteistä. Tiede itse asiassa perustuu vanhan haastamiseen, uusien näkökulmien löytämiseen ja jatkuvaan todistamiseen. Asia, joka tänään on tieteessä totta, voidaan huomenna haastaa ja todeta vääräksi. Yritämme aina pohjata vastauksemme parhaaseen mahdolliseen tutkittuun tietoon. Usein paras tutkittu tieto ei anna kyllä/ei -vastauksia, vaan erilaisia vaihtoehtoja. Siksi vastaus “jollain on ja jollain on olematta” voi itse asiassa olla tarkin mahdollinen vastaus. Etenkin, kun suurin osa kysymyksistämme keskittyy ihmiseen, joka ei kovin yksinkertainen olio ole. 

Toivottavasti tämä selvensi asiaa ja näet nyt vähän enemmän järkeä meidän vastauksissa. Kysymysten järkevyyttä sen sijaan ei kannata kyseenalaistaa, sillä ne on kyllä kaikki järkeviä, vaikka vastaukset ei olisikaan 😀. 

– Mikael 

Erityisesti olisi järkeä, jos kertoisit mitä mieltä olit vastauksesta. Se auttaisi meitä aika paljon… 

Onko nämä kysymyksien kysyjät vitunvajakkeja?

Eivät ole 😊. Kysymysten kysyminen ei koskaan ole tyhmää tai hölmöä. Jos ihminen oikeasti on kiinnostunut jostain aiheesta tai on epävarma jostain, niin kysyminen on itse asiassa jopa suositeltavaa. Ihminen oppii kysymällä ja kuuntelemalla vastauksia.  

Harmittavan usein ihmisiä, jotka uskaltavat kysyä, pidetään hölmöinä. Totuus on kuitenkin päinvastainen. Kysyjät, oli kysymys sitten miten hölmö tahansa, ovat niitä fiksuja tyyppejä. Kysymällä saa uutta tietoa, pystyy laajentamaan omaa tietämystään ja voi yrittää ymmärtää muita ihmisiä paremmin. Lisäksi kysyminen on hyvä merkki siitä, että ihminen on kiinnostunut uusista asioista ja ihmisistä. 

Kysyminen on jopa niin sisäänrakennettu ominaisuus ihmisessä, että lapsen kehityksessä puhutaan kyselyiästä. Se on meillä jokaisella ollut siinä 4-6 ikävuoden aikoihin. Kyselyiän puuttumista voidaan jopa pitää häiriönä lapsen kehityksessä. Tässä mielessä olemme siis kaikki kysyviä ihmisiä, eli juuri sellaisia kuin pitää.

Tähän loppuun vanha suomalainen elämänviisaus elikkäs sanonta:  
Ei kysyvä tieltä eksy 

– Mikael 

Ei oppi ojaan kaada! Eikä se, että kerrot mitä mieltä olit vastauksesta meidän palautekyselyyn!

Iskeekö denssi niinku nyrkki?

Kiitos kysymyksestä!

En tiedä iskeekö denssi niin kuin nyrkki. Ainakin tietyssä biisissä niin väitetään. En ehkä menisi vertailemaan näitä keskenään kun ovat hieman kuitenkin eri asia. Ja jos nyt rehellisiä ollaan, niin mielummin otan nyrkistä, sillä osaan suurinpiirtein arvioida mitä se tuo mukanaan. Denssistä en niinkään.

Mutta varmaan hyvä mieluummin pohtia miksi siitä on biisi tehty kuin lähteä itse asiaa testaamaan. 

Tässä sulle hieman laadukasta aiheeseen liittyvää videomateriaalia katseltavaksi:

terveisin, Seba

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Suuseksi. Voiko siinä tarttua muut kuin seksitaudit ja täytyykö siinä aina olla suojaus?

Hei, kiitos hyvästä kysymyksestäsi liittyen suuseksiin!

Seksitaudit viihtyvät myös suun limakalvoilla ja nielussa, joten suuseksissä suojautuminen on tärkeää välttyäkseen seksitaudeilta. Seksitaudit voivat tarttua joko nielusta sukuelimiin tai sukuelimistä nieluun. Myös peräaukkoa nuoltaessa monet seksitaudit voivat tarttua nieluun tai peräaukkoon. Seksitaudeilta suojaudutaan suuseksissä asettamalla peniksen päälle kondomi tai asettamalla ohut yleensä lateksista valmistettu suuseksisuoja tai halkaistu kondomi emättimen ja häpyhuulien tai peräaukon päälle. Suojautuminen tällä tavalla on järkevää, jos oma tai kumppanin seksitautitilanne ei ole selvillä tai kyse on esimerkiksi uudesta seksikumppanista.

Jos seksiin osallistuvilla ei ole koskaan aikaisemmin ollut muiden kanssa seksiä, tai kaikki seksiin osallistuvat ovat juuri käyneet testeissä, eikä seksitauteja todeta, ei suojautuminen ole välttämätöntä. Kuitenkin on aina hyvä keskustella yhdessä kumppanin kanssa ehkäisyn käytöstä, jotta seksi on kaikille nautinnollista ja turvallista. Lisäksi ehkäisyvälineiden käyttö on aina hyvää harjoittelua.

Suuseksissä, kuten ylipäätään kaikissa seksikontakteissa voivat tarttua monet muutkin pöpöt, esimerkiksi flunssat. Näin koronaepidemian aikana kannattaa huomioida myös riskit koronaviruksen leviämiselle. Ainakin, jos olo tuntuu vähänkään kipeältä, kannattaa jäädä kotiin lepäämään.

Aurinkoa kevääseen! 😊

Aurinkoterkuin,
Maria
Hivpoint
www.justwearit.fi

Ps. Tässä vielä video miten voit tehdä suuseksisuojan:

Pps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Sätiikö nuuska oikeesti?

Moikka!

Kiitos kysymyksestä! Nuuska saattaa ”tuntua” huulessa tavalla, jota kutsutaan ”sätimiseksi” tai ”poraamiseksi”. Tämä johtuu todennäköisesti nuuskan korkeasta pH- ja nikotiinipitoisuudesta sekä mekaanisesta ärsytyksestä. 

Terkuin,
Hanne, nuuskavelho

Ps. Me tehtiin sua varten oikein video, katsohan tämä:

Pps. Sun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Hej, jag är lite nyfiken på att veta om droger. Hur påverkar droger kroppen. En del på min skola röker cannabis o nån har använt kokain. De säger att röka på e bra men jag tvivlar på att det är bra? Det finns väl konsekvenser!

Tack för din fråga och jag hoppas att du får mer info från mitt svar. Temat är viktigt och du har alldeles rätt i när du tvivlar på användningens bra sidor och visst har användningen konsekvenser. Cannabisen och kokainet som du nämner är ganska annorlunda droger men klassas båda till gruppen olagliga droger. Människor använder droger främst för att de känner något positivt när de är höga på drogen men tänker sällan på riskerna och konsekvenserna som användningen kan medföra. Upplevelserna hos människor är väldigt personliga, det är viktigt att komma ihåg, och det finns alltid någon orsak bakom användningen. Rusmedel används ofta för den orsaken att känna gemenskap med andra. Cannabisen kan skapa en känsla att vi gör något tillsammans på fritiden. Men om du inte vill göra samma så stå på dig och säg nej.

Jag börjar med att kort skriva om kokainets negativa effekter på kroppen (som du frågade om) och går senare in på cannabisen. En lite faktabit: cannabisen är den vanligaste drogen i Finland. Kokain stimulerar centrala nervsystemet i hjärnan. Personen som använder kokainet upplever sig vara piggare, tuffare och oövervinnlig. Önskade effekterna av kokainet känner man inte direkt av utan det kan slå på 20-40 minuter efter dosanvändningen. Detta kan leda till att personen snabbt tar en eller två doser till för att känna något och kanske i värsta fall får en överdos.

De negativa effekterna av kokainet kan vara irritation, ångest, paranoida föreställningar, sömnbrist för att nämna några. Ju mer man använder kokainet, desto högre växer riskerna för akuta risker. Dessa kan vara bland annat hjärtmuskelinflammation, hjärninfarkt eller andningsförlamning. Kokainet är psykiskt beroendeframkallande dvs. personen blir begeistrad av de positiva effekterna och vid ett totalt användningsstopp kan personen känna depression och paranoida tankar.

Cannabisen (THC) fastnar i hjärnans cannabinoidreseptorer och effekterna är förlamande. De oönskade effekterna som personen kan känna av rökandet är passivitet, minnesförlust, koncentrationssvårigheter och psykiska störningar. Även reaktionsförmågan och den motoriska koordinationsförmågan försämras varför inte personer som är höga på cannabisen skall hoppa i ratten.

För vissa passar cannabis inte alls utan kan istället för välbehagskänslor slå på oönskade effekter som tröghet, rädslor, ångestkänslor och panik. Andra negativa effekter som man oftast inte kommer att tänka på är hur användning påverkar närstående, som vänner och familj. Användningen kan skapa bråk, tillitsproblem, kolliderande intressen och sorg p g a användningen. Även sexförmågan försämras hos dem som röker regelbundet. Forskning påvisar att så som alkoholanvändning påverkar även cannabisen ungas utveckling. Riskerna med rusmedelsanvändning försvinner ändå aldrig oberoende hur ung eller gammal du är.

De önskade känslorna av cannabisanvändningen eller testandet kan vara känslan av välbehag, avslappning och avkoppling från t.ex. stress i skolan eller på jobbet. För de flesta är cannabisen något som sker under en viss period i livet, oftast bland unga vuxna, medan alkoholen är något som kan hänga med hela livet igenom. Vid regelbundet och rikligt bruk vänjer man sig i känslan av välbehag som cannabisen producerar och då kan användningen gå från t.ex. en gång i månaden till varannan vecka, alltså till en mera regelbunden vana. Det är den sköna känslan man är ute efter, ett psykiskt beroende.

Droger är olagliga just av den anledningen att de har konsekvenser. Man vill skydda människor från drogernas skadliga effekter och biverkningar. Dessutom kan de skapa problem för framtiden så som vid yrkesval. Om man är orolig för sin egen eller kompisens användning så finns det förstås hjälp att få som jag länkar i slutet av denna text.

Det är speciellt viktigt att försöka upprätthålla positiva känslor naturligt och inte göra det konstgjort med droger. Det blir jobbigare att skapa känslor naturligt om man vant sig att känna glädje via rusmedlet.

Undvik att bota stress eller negativa känslor med rusmedel. Alla känner press och har det svårt ibland. Det är saker man måste lära sig att leva med. För att upprätthålla goda känslor finns det många olika tips på. Man kan göra saker som man tycker om t.ex. måla, sporta, gå i naturen, umgås med vänner.

Vad får dig att må bra? Det här är en bra fråga att ställa sig själv regelbundet.

Här kommer mina tips till dig som funderar på var få hjälp?

– Våga tala med någon bekant om din oro. Berätta hur du känner dig och vad som gör dig orolig.

– Tala med en närstående vuxen t.ex. kurator, egen lärare eller ungdomsarbetare. För tillfället jobbar många via some kanaler som Teams, Instagram och Snapchatt – Du kan chatta anonymt med en handledare eller psykolog på https://arligttalat.fi/

– Tala överlag om droganvändning med människor för att göra det mindre tabubelagt – Få stöd av andra och material till att sluta https://.kannabishanke.fi/

– Droglänken.fi hittar du mera info och stöd till att sluta – A-klinikstiftelsen erbjuder också stöd (finska) https://a-klinikkasaatio.fi/loyda-apua#paihteet-ja-riippuvuudet

Kämpa på i denna avvikande tid!

Hälsningar, Kata


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Miksi ette ole vegaaneja? Selittäkää miksi maku on teille tärkeämpää kuin toisen henki?

Kiitos hyvästä kysymyksestä. En oikein tiedä, mistä tiedät, etteikö me (tai joku meistä) jo olisi vegaani 😊. Ihan hirveästi kun me ei omia ruokavalioitamme olla missään mainostettu. Ylipäätään on ehkä vähän hankala yhtälö kritisoida suoraan toisten ihmisten valintoja. Ainakaan, jos asiasta ei etukäteen ole kysellyt. Kaikki vegaanit ei nimittäin kuuluttele toreilla ja turuilla olevansa vegaani 😉. 

Puhun nyt vain omasta puolestani, koska en voi työkavereitteni puolesta puhua. En ole vegaani, koska en koe sen olevan itselleni sopiva ruokavalio tällä hetkellä. Toisaalta lihaa olen syönyt viimeksi juhannuksena, joten en nyt ehkä voisi itseäni murhaajaksikaan väittää 😉. Oma (pääasiassa) kasvisruuan syömiseni lähti liikkeelle siitä, että halusin oppia tekemään paremmin kasvisruokia. Nyt onnistuu kasvisruuat, enkä oikein näe syytä, miksi en edelleen kasvisruokaa söisi…

Epäilisin, että liharuokien syöminen on monelle lähinnä tottumiskysymys. Välttämättä makukaan ei ole se pääasia. Monet nopeat ja helpot ruuat tehdään jauhelihasta, minkä takia esim. lapsiperheissä voi olla vaikeaa yhtäkkiä ryhtyä kasvisruokailijoiksi saati sitten vegaaneiksi. Kysymys ei siis ole niinkään eettinen, vaan käytännöllinen. Vegaaniruoka on myös monelle hankalaa sen takia, koska useissa ruokalajeissa käytetään vaikkapa kanamunaa tai maitotuotteita, vaikka muuten ei lihaa söisikään. Tästä syystä en itsekkään ole täysin vegaani. 

Kasvisruokailun lisääminen on tärkeää niin eettisistä syitä kuin ilmaston kannalta. On kuitenkin utopistista ajatella, että kaikki siirtyisivät kuin taikaiskusta vegaaneiksi. Paljon tärkeämpää on luoda kulttuuria, jossa kasvisruoka on samanlainen vaihtoehto lihan rinnalla, ei vastakkainen vaihtoehto. Nykyisin on jo valtavasti erilaisia kasvisruokavaihtoehtoja kaupat täynnä. Seuraava askel on pikkuhiljaa opettaa ihmisiä syömää niitä enemmän. Tässä esimerkiksi vegaanit ovat hyviä suunnannäyttäjiä sen suhteen, että pelkällä kasvipohjaisella ruuallakin voi ”elää normaalia elämää”. (Mitä se sitten tarkoittaakaan) 

Kukaan ei muuta omaa ruokavaliotaan käskemällä tai syyllistämällä. Tehokkaampaa on ottaa koko kansakuntana pieniä askelia kohti kasvispainotteista ruokaa. Muuten syntyy vain vastareaktioita ja tappelua, mikä ei johda mihinkään. Tai ainakaan mihinkään hyvään. 

– Mikael 

Yhdestä asiasta ei ainakaan synny vastareaktiota. Nimittäin siitä, että antaa meille palautetta vastauksesta!

Tuleeko tulevaisuudessa olemaan lisää tunteja?

Jaa… siis mitä tunteja? Jokaisen tunnin jälkeen tulee seuraava tunti aina maailmankaikkeuden loppuun asti.

Ehkä tässä kuitenkin tarkoitetaan meidän kouluissa pitämiä oppitunteja. Me siis Bueno-jengin kanssa käydään pitämässä ala- ja yläkoulussa sekä ammattioppilaitoksissa ja lukoissa erilaisia oppitunteja. Puhumme tunneilla digitaalisesta pelaamisesta ja päihteistä.

Oppituntien määrä riippuu hirveästi siitä, missä koulussa satut olemaan. Joissain kouluissa käydään vain kerran pitämässä tunteja yksittäisille luokille, kun taas joissan kouluissa käydään vuodesta toiseen jokaisella luokalla.

Todennäköistä on siis se, että aikaisintaan vuoden päästä pääset meidän tunnille… paitsi jos vaihdat koulua, jolloin voit päästä tunnille paljon nopeamminkin!

Tsekkaa vielä, miten selvitä koeviikosta, jos sellaisia on tulossa:

Oppituntiterveisin, Mikael

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Får jag vara på den här nätsidan utan internät

Hej! Det får du visst! Super kul att höra att inget hindrar dig från att surfa på våra sidor! Men det kan vara en aning svårare att klicka dig vidare på sidan, utan nät. Men ladda sidan offline, och njut av Buenos underbara innehåll. Vad mer kan man ens behöva?

Ps. Tips om du inte har nät: Har du spelat Googles offline Dino-spel? 🐲

Mvh. Seba


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

What is the strongest cigarette in world

Hi, and thanks for the question. It really depends on what you mean by “Strongest cigarette”. I’ll assume that you mean which cigarette has the most nicotine. It is the substance which we normally talk with tobacco. I’ll not be mentioning any brands or products since we try not to advertise these products :).

There are probably small independent makers who might make really strong cigarettes. But in industry cigarettes, there is only a little variance in the amount of nicotine. Cigarettes are made of tobacco, which is a plant and therefore the amount of nicotine also depends on the actual plant.

The strongest industry made cigarettes can contain around 30mg of nicotine. This is, however, not the amount that is printed on the package, which informs the amount of nicotine that ends up in the smoker’s body. In the EU this amount can’t be more than 1mg, but the real amount ending up in the body can be vastly different because people can smoke fast or slow and inhale different amounts of smoke.

– Mikael

We would appreciate your feedback. (Sorry… only in Finnish) 

Mikä määrä nikotiinia 24h sisällä on tappava?

Moikka!

Laitahan lukulasit päähän niin kerron! Kuolemaan johtavasta nikotiiniannoksesta on kirjallisuudessa erilaisia arvioita riippuen yksilön koosta ja aineenvaihdunnallisista eroista.

Annos mitataan veren nikotiinipitoisuudesta. Useimmin mainittu kuolemaan johtava annos aikuiselle on 0,5-1 mg/kg. Esimerkiksi 50 kg painavalle henkilölle kuolemaan johtava annos voi olla noin 25-50 mg vereen imeytynyttä nikotiinia.

Pienelle lapselle tai eläimelle määrä on tietysti pienempi. Nikotiinin aiheuttamat kuolemantapaukset ovat onneksi toistaiseksi olleet harvinaisia, koska nikotiini voi aiheuttaa voimakkaan oksennusrefleksin ja ihmiset on saatu toimitettua nopeasti hoitoon tai nielty nikotiini oksennetaan pois ennen kuin se on ehtinyt kokonaan imeytyä.

Terkuin,

Nikotiinitietäjä Katri

Ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Mikä on vaarallisin huume?

Ensimmäiseksi todettakoon, että on kohtalaisen hankalaa määritellä, mikä on vaarallisin huume. Huumeiden vaikutuksia voi määritellä fyysisen terveyden, mielenterveyden, sosiaalisten- tai yhteiskunnallisten vaikutusten ja noin miljoonan muun eri muuttujan avulla. On myös aivan eri asia kysytäänkö asiaa tutkijoilta Suomessa tai Yhdysvalloissa tai esimerkiksi eri aineiden käyttäjiltä. Eri maiden ja aineiden päihdekulttuurit eroavat suuresti, mikä tekee vertailusta hankalaa. Alla kuitenkin muutama selvitys aiheesta:

Vuonna 2018 kyseltiin noin 115 000 ihmiseltä yli 50 maassa kuinka paljon eri päihteet oli aiheuttaneet sairaalakäyntejä. Tämän kyselyn mukaan vaarallisin huume oli Metanfetamiini toisena synteettinen kannabis ja kolmantena alkoholi.  

Vuonna 2015 EU:n alueella tehtiin selvitys eri päihteiden haitoista. Tässä selvityksessä kärkikolmikoksi nousi Alkoholi, Heroiini ja Crack. Vaikka alkoholi ei varsinaisesti huume olekaan, niin se nousee useissa tutkimuksissa vaarallisimmaksi muun muassa sen takia, koska sen käyttö on niin yleistä. 

Suomalaisen THL:n sivuilta löytyy myös vertailu riippuvuutta aiheuttavista aineista. Top kolmosen järjestys tässä selvityksessä on riippuvuuspotentiaalin mukaan alkoholi, nikotiini ja kokaiini. Sen sijaan haittojen mukaan kokaiini, alkoholi ja bentsodiatsepiinit. 

Vaarallisuus on siis määrittelykysymys, minkä vuoksi täysin “oikeaa” vastausta vaarallisimmasta huumeesta on mahdoton antaa. Kaikki huumeet on omalla tavallaan vaarallisimpia.

Mikael 

Lähteet: 
https://www.theguardian.com/society/2017/may/23/study-hallucinogenic-mushrooms-safest-recreational-drug-lsd 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25922421 
https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-ri

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Kan man ta både panadol och burana?

Hej! Tack för frågan.

Man skall inte kombinera två antiinflammatoriska läkemedel sinsemellan men eftersom Panadol och Burana består av olika innehållsämnen, ibuprofein och paracetamol, kan detta vara ok ifall inte smärtan lättar av endast någondera.

Särkylääkkeitä kämmenellä.

Viktigt är att följa instruktionerna i förpackningarna och inte överskrida den rekommenderade dosen.

Mediciner är inget som man skall mumsa i sig alttid då det lite värker någonstans. Det är något som kan hjälpa temporärt, men i långt sikte skall man alttid gå till läkaren först.

Kolla också först med föräldrar, före du springer till medicinskåpet.

Du kan läsa här mer om skillnaden mellan Panadol och Burana.

Mvh. Seba


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Onko kannabiksesta vähemmän haittaa kuin alkoholista?

Olemme saaneet aika monta kysymystä muotoa: “Onko aine X enemmän/vähemmän haitallista kuin aine Y”. Jokaiseen näihin vastaus on oikeastaan sama: Mahdotonta sanoa! Riippuu tilanteesta, ihmisestä, iästä, sukupuolesta, sosiaalisesta kontekstista, yhteiskunnasta, käytettävän aineen laadusta ja määrästä, aineen yksilöllisistä vaikutuksista, muista nautituista aineista, käyttötavasta, lyhyt- tai pitkäaikaisvaikutuksista ja määrättömästä määrästä muita tekijöitä.  

Edellä mainittujen näkökulmien takia ei vastausta voida siis suoraan antaa. Kannabiksen ja alkoholin vaikutukset ovat nimittäin hyvin erilaisia. Suomessa kaikkein eniten haittoja aiheuttava päihde on ehdottomasti alkoholi. Sen käyttö on hyvin yleistä, sitä on helposti saatavissa ja tämän vuoksi erilaisia alkoholista aiheutuvia haittoja on myös paljon. Yhtälö kaikkien aineiden kanssa on aika suora: Enemmän käyttöä -> enemmän haittoja. Tästä näkökulmasta alkoholi on suomalaisessa yhteiskunnassa kaikkein haitallisin päihde, koska sitä käytetään eniten. 

Kannabiksen lyhyt- ja pitkäaikaisvaikutukset ovat huonommin tunnettuja kuin alkoholin, jota on tutkittu todella paljon. Samoin alkoholin haittoja ymmärretään helpommin ja apua on helpompi saada kuin kannabiksesta aiheutuviin haittoihin. Kannabiksen laittomuus aiheuttaa myös omia haittojaan ja hankaloittaa avun hakemista. Yksilölle kannabis siis aiheuttaa monin tavoin enemmän haittoja kuin alkoholi, mutta tämä on tosiaan yksilöllistä.

Eri aineiden haittojen vertailu on oikeastaan aika päätöntä. Mikä tahansa päihde voi olla toista vaarallisempi, mikäli näkökulma valitaan oikealla tavalla. Ainoa todellinen fakta on se, että jokainen päihde aiheuttaa haittoja. Se, mikä on “vähempi” tai “suurempi” haitta on oikeastaan aika epäolennaista.  

– Mikael 

Tiedätkö, mistä ei ainakaan ole haittaa? Jos kerrot meille mielipiteesi vastauksestamme? 

Saako juoda alaikäisenä?

Juominen itsessään ei tietysti ole kiellettyä. Itse asiassa, jos ei juo, niin kuivuu aika nopeasti. Kysymys taitaa kuitenkin tarkoittaa enemmänkin saako alaikäisenä juoda alkoholia 😉. 

Mikään laki ei sinänsä kiellä alkoholin juomista. Eli siis ehtoollisviiniä saa nauttia, vaikka on alaikäinen ja alaikäiselle kotona nautitun alkoholin juominen ei myöskään ole rikos. MUTTA asia ei ole ihan näin yksinkertainen… 

Alaikäinen ei nimittäin saa pitää hallussa alkoholia. Poliisilla on oikeus ottaa pois ja sakottaa, jos alaikäisellä on alkoholia (tai alle 20-vuotiaalla väkeviä). Ja mitenköhän sitä alkoholia nauttii, jos sitä ei ensin pidä hallussaan 😉. Alaikäiselle ei myöskään saa luovuttaa alkoholia, joten miten sitä alkoholia alaikäinen saa, jos ei laittomasti. 

Alkoholin tarjoaminen kotona omalle lapselleen voi myöskin olla alkoholirikkomus. Tämä on mahdollista lähinnä ääritapauksissa, kun lapselle/nuorelle on koitunut vaaraa alkoholin tarjoamisesta. Mutta kotonakin juodun alkoholin kanssa voi siis joutua ongelmiin. Tosin vain vanhempi, eikä itse nuori. 

Kysymys: “saako alkoholia juoda alaikäisenä” voitaisiinkin ehkä kääntää kysymykseen: “Kannattaako juoda alaikäisenä?”. Kyllä sitä nimittäin yläikäisenäkin on ihan riittävästi aikaa alkoholia nauttia. 

– Mikael 

Se, minkä kuka tahansa saa tehdä, on jättää meille palautetta vastauksestamme! 

Kommer man att ha HuBu-lektion på åk9
EHYTin Hubu-oppitunti kouluilla.

Tack för din fråga! EHYT ordnar HuBu-lektioner för elever i åk 7 – 9. Kolla med skolans rektor om ni möjligtvis kommer att ha HuBu på åk 9. Vissa skolor beställer HuBu till alla årskurser och i några skolor besöker vi enbart t.ex. åk 7. Det varierar alltså.

Hälsningar, Kata


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Kuinka paljon nuoren pitää juoda alkoholia että sammuu?

Kysymykseesi on lähtökohtaisesti mahdotonta vastata. “Nuorella” kun voidaan tarkoittaa hyvin eri ikäisiä ja kokoisia ihmisiä. Alkoholin vaikutus riippuu niin ihmisen iästä, koosta, sukupuolesta, nautitun alkoholin määrästä, juomisen nopeudesta ja vaikkapa siitä, miten paljon ihminen on sattunut päivän aikana syömään. Samoin voi vaikuttaa, jos ihminen on juomassa ensimmäistä kertaa tai on jo harjoitellut juomista. 

Joidenkin kohdalla sammuminen voi tulla parin oluen jälkeen, joidenkin kohdalla myöhemmin. Riittävän nuorille lapsille pienikin määrä alkoholia voi olla hengenvaarallista.

Ennemmin kysyisin tarviiko sitä alkoholia ylipäätään juoda niin paljon, että sammuu? Tai nuorena…? Eikö kannattaisi mieluummin miettiä, miten alkoholia voisi käyttää järkevästi ja niin, että ei ainakaan sammu? Itse keskittyisin enemmän näiden kysymysten pohdintaan jatkossa 😊. 

– Mikael 

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Kumpi on vaarallisempi kannabis vai cocaiini?

Ensin pitää sanoa, että erilaisia päihteitä on vaikea laittaa järjestykseen vaarallisuuden mukaan. Olemme aikaisemmin vastanneet mm. kysymykseen “Mikä on vaarallisin huume?”, josta voit lukea, miten vaikeaa vaarallisuuden määrittelyä voi olla. Tai katso video samasta aiheesta 😊. 

Vaarallisuus siis riippuu hyvinkin paljon näkökulmasta. Näitä kahta ainetta vertaamalla päädytään kuitenkin melkeinpä aina lopputulokseen, että kokaiini on vaarallisempi aine. Erilaisista aineiden vertailuissa kokaiini on usein viiden vaarallisimman päihteen joukossa ja kannabis vaarattomimpien päihteiden joukossa. Tällaisissa vertailuissa pitää kuitenkin aina muistaa näkökulman vaikutus tulokseen. Esimerkiksi Suomessa tehty tutkimus ei aina täysin päde muualla maailmassa ja aineiden vertailu fyysisten haittojen tai yhteiskunnallisten haittojen osalta voi johtaa täysin eri lopputulokseen. 

Yleistäen voi sanoa, että kokaiini aiheuttaa helpommin riippuvuutta, sen vaikutukset ovat vahvemmat ja haittavaikutukset suuremmat. Lisäksi riippuvuudesta on vaikeampi päästä eroon ja kokaiinin yliannostukseen tarvitaan verrattain pieni määrä ainetta. Pitää kuitenkin muistaa, että huumeiden vaikutukset on hyvin yksilöllisiä ja vaikea ennakoida tarkasti. Kokaiinin tapauksessa vaikutuksiin vaikuttaa myös huumeen käyttötapa sekä puhtaus, joka voi vaihdella suuresti.  

Kannabis on vaikutuksiltaan vähäisempi, mutta sen saatavuus monissa maissa, kuten Suomessa, on kokaiinia helpompaa. Sitä on siis mahdollista käyttää suurempi joukko ja mitä enemmän on käyttäjiä, sitä enemmän on myös haittoja yhteiskunnalle, läheisille jne. Kannabiksen kohdalla myös käyttötapa vaikuttaa suuresti haittoihin. Esimerkiksi yleisin kannabiksen käyttötapa, eli polttaminen, altistaa myös keuhkosairauksille. Kuten sanottu, on eri aineiden vertailu suoraan kovin vaikeaa. 

Mutta lyhyesti: Kokaiinia voidaan pitää lähes aina kannabista vaarallisempana. Molemmat aineet aiheuttavat haittoja. Paras tapa ehkäistä haittojen syntymistä on pysyä kaukana molemmista aineista. Silloin ei tarvitse myöskään miettiä, kumpi ylipäätään on vaarallisempi huume. 

– Mikael 

Tiedätkö, mikä ei ole vaarallista? Kertoa palautekyselyssä, mitä mieltä olit vastauksesta. 

Hurdant är bra spelbeteende?

Hejsan!

Bra spelbeteende är basen till en bra spelstund. En bra tanke är att fundera över hur du vill att andra beter sej mot dej och dina kompisar i spelet och utanför den? Ta andra på allvar, skratta med andra, inte till andra och förnedra inte någon, då blir fiilisen dålig och troligtvis blir någon sur eller ledsen och då får man lätt känna av det spelet eller utanför den. När man följer de gemensamma reglerna fungerar samarbetet bättre och alla vinner på det (ni vinner gamet).

Kom ihåg att du spelar med folk som har känslor, att kämpa tillsammans och ge positiv feedback funkar super och negativa kommentarer är ett rött kort, få vill spela med någon som inte bryr sej om andra. Alla spelare har varit nybörjare och för att bli bra måste man misslyckas, lära sej av det och öva.

Bra spelbeteende är också att ta andra i hänsyn och hjälpa med att hitta rätt spelteam och ge tips när någon frågar efter det.  När du har roligt och trivs, syns och hörs det och ingen behöver säga till där hemma om språkbruk, flygande saker och heta känslor.

Hälsar,
spelgurun Annukka


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Vem ska man i förstahand tala med om någon i bekantskapskretsen använder droger/alkohol och behöver hjälp?

Tack för din fråga!

Alkohol och droger kan skapa trubbel i nära relationer och då kan det vara på sin plats att lite ventilera sina tankar kring detta. Det finns olika alternativ lite beroende på situationen. Det är inte alltid den som använder alkohol eller droger som känner behov att tala om saken, utan ofta också den som följer med situationen bredvid. Ifall personen i bekantskapskretsen inte är villig att tala om sin användning/ser inget problem med det, är det viktigt att du vågar uttrycka din oro om personen åt någon annan pålitlig vuxen. Det kan vara nyttigt även för dej som är orolig att tala om situationen med någon annan för att få stöd.

 • Hjälpande telefon, Päihdeneuvonta: Om du har berättat om din oro till personen i fråga, så kan du be personen att ringa Päihdeneuvonta (tel. 0800 900 45) var personen kan få hjälp. Tjänsten är öppen dygnet runt och det kostar inget att ringa dem. Man behöver inte säga vad man heter då man ringer, man får ringa anonymt. Till Päihdeneuvonta kan vem som helst ringa och berätta om sin situation. Därifrån får man alltid stöd och råd då det behövs. Där finns härliga typer som svarar, så ring gärna!
 • En trygg vuxen du litar på: Både personen i bekantskapskretsen kan få hjälp, men det är viktigt att även du får tala om saken med någon. Du kan hjälpa personen med att fundera vem man kunde tala till, eller tänka ut vem du själv helst skulle tala med. Det lönar sig att fundera på vem skulle vara en sådan vuxen som lyssnar och förstår. Det kan vara någon i släkten, i skolan eller en kompis förälder, någon som det känns tryggt att tala med. I skolan lönar det sig att tala med skolans hälsovårdare, kuratorn eller någon annan vuxen. De finns till för att hjälpa unga i deras situationer. Ifall du inte vill tala om saken hemma och inte vill att saken diskuteras med dina egna föräldrar, berätta varför du helst inte vill det. Vuxna finns till för att hjälpa i svåra situationer och därför är det viktigt att du inte bär på ansvaret ensam.
 • Chatta och få hjälp på nätet: Om saken gäller föräldrar som dricker för mycket så finns det en tjänst som heter Skuggsidan (Varjomaailma). Skuggsidans chatt är öppen varje onsdag kl. 15-17. På chatten kan du prata anonymt med en pålitlig vuxen om dina frågor eller om oro gällande en anhörig som dricker. Du får förstås också fritt prata om andra saker du funderar på. https://varjomaailma.fi/svenska

Hoppas detta svarade på din fråga. Be brave!

Hälsar,
Melissa och Minna


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Miksi päihteet (alkoholi) tuottaa iloa esim. Juhlissa?

Mielenkiintoinen kysymys, johon pitää vastata vähän mutkan kautta. Suurin osa päihteiden käytöstä on sosiaalista. Oli kyseessä sitten alkoholi tai muu päihde, niin käyttöön yleensä sisältyy kanssakäymistä muiden ihmisten kanssa. Ainakin päihteiden käytön alkuvaiheessa, kun varsinaista riippuvuutta aineeseen ei ole kehittynyt. Tupakointi aloitetaan kavereiden perässä tupakkapaikalla, alkoholi kaverin juhlissa ja kannabiksen poltto, kun kaveri tarjoaa sitä.  

Ihminen on sosiaalinen olento, joten yhdessä oleminen ja tekeminen tekee meidän iloiseksi. Etenkin, jos porukka on kiva ja porukan kanssa tehdään jotain mukavaa. Ja juhlissa yleensä tehdään jotain mukavaa. Päihteillä korostetaan näitä tuntemuksia. Esimerkiksi Suomen käytetyimmän päihteen, alkoholin, vaikutuksia on mm. estojen väheneminen, mikä voi vapauttaa sosiaalisissa tilanteissa toimimista. 

Muilla päihteillä on sitten erilaisia positiivisia vaikutuksia, mutta suuri osa niistäkin liittyy juurikin kanssakäymiseen muiden ihmisten kanssa. Osa päihteistä rauhoittaa, osa saa jakamaan samanlaisia tuntemuksia jne. Oleellista on kuitenkin se, että päihteillä lähinnä korostetaan jo olemassa olevia tuntemuksia. Sama voi käydä huonojen tuntemuksien kanssa. Huonot bileet on entistä huonommat humalassa, etenkin laskuhumalassa. 

– Mikael 

Miksi ihmiset pelaavat pimeässä huoneessa?

Kiitos kysymyksestä!

Mitään tieteellistä vastausta tähän ei ole, sillä pelimieltymykset ovat herkästi henkilökohtaisia. Usein ihmiset kommentoivat pelaavansa pimeässä tunnelman takia, esimerkiksi kauhupelien kohdalla, jolloin pimeä ympäristö tuo aitoa pelon tunnetta. Toisaalta pimeässä saatetaan pelata voidakseen paremmin keskittyä peliin. Tällöin ruudun valo ei riitele ympäröivän valomaailman kanssa ja kuva erottuu paremmin. Samasta syystähän myös elokuvateattereissa on pimeää.

Pimeässä pelaaminen sinänsä ei ole silmille kaikkein armollisinta, sillä silmät joutuvat työskentelemään pimeässä erityisen paljon ja väsyvät ja kuivuvat siksi nopeammin. Tähän vaikuttaa näytön kirkkaus, ja mitä kirkkaampi näyttö on, sitä pahempi on myös rasitus. Mikäli siis haluaa pelailla valot pois päältä, kannattaa ainakin pitää välillä vähän taukoa ja antaa silmien nauttia myös pehmeämmästä valosta. Luonnonvalo on paras, mutta myös pehmeä keltainen valo on parempi kuin ruudun kova sinivalo. Toinen vaihtoehto on säätää näytön asetuksia tai pitää lisävaloa ruudun takana.


Terkuin Aino, pelikasvattaja pimeästä

Voit vastata meidän palautekyselyyn joko pimeässä tai valoisassa. Kumpikin käy!

Exakt hur många spelar i hela världen?

Den här frågan är väldigt svår att svara på för vi vet inte hur många som spelar i hela världen och mängden ändrar konstant. En del som spelar identifierar sej inte som spelare och till på köpet samlas det in data på varierande sätt i olika länder. Det finns massor av spelare och olika slags spel, digitala spel, brädspel, bollspel, bingo osv. Enligt Spelarbarometern 2018 spelar ca 76% av finländare digitala spel och tom 97,8 spelar någon form av spel. Spelande är roligt och det syns då så många spelar.

Hälsar spelgurun Annukka


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Är Fortnite bra?

Själva har jag spelat spelet ifråga endast en gång och har inte haft desto mer behov av att få spela det på nytt.

Jag frågade Mikael från vårt Buenogäng, och han svarade exakt samma. MEN är Fortnite då dåligt? Absolut inte! Något bra måste där ju vara eftersom spelet är så grymt populärt. Alla spel bara inte är för oss alla. Förra året nådde Fortnite nästan 250 miljoner registreringar. Inte illa! och knappast ens möjligt av ett spel som varit ”dåligt”?

Hälsningar, 

Seba 

Och sedan en fråga till dig: var svaret bra? Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret. 

Mitä tapoja itsetyydytykseen on, miten pitkään sitä tehdään kunnes tulee?

Tapoja itsetyydytykseen on tasan yhtä monta kuin on ihmisiä. Jotkut tykkää oikeasta kädestä, toiset vasemmasta. Jotkut käyttää leluja, toiset ei. Joillain tulee sekunneissa ja joillain menee tunti. Täysin mahdotonta siis sanoa ja mitään kaikille sopivaa kaupanhylly-vastausta tähän ei ole 😊. 

Itsetyydytys on juurikin sitä, mitä itse sana kertoo. Itsensä tyydyttämistä, omaan kehoon tutustumista, omaan nautintoon tutustumista ja ylipäätään omaa kivaa ilman muiden arvostelua ja/tai odotuksia. Ulkopuolisten neuvoja tai ehdotuksia ei välttämättä edes kannata kuunnella. Kukaan ei nimittäin tiedä paremmin miten just sä nautit tai mikä just susta tuntuu hyvältä.

– Mikael  

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Jos käyttää dildoa niin viekö se neitsyyden koska mistä se pillu tajuaa onko se aito muna vai dildo?

Ei ja joo. Kyse on lähinnä määrittelystä, sillä “neitsyydelle” ei ole olemassa mitään virallista määritelmää. Ylipäätään “neitsyyden vieminen” on ehkä vähän hassua ajattelua. Kuka vie ja mitä? Voisiko vaikka puhua ensimmäisestä seksikokemuksesta? Ensimmäisestä yhdynnästä? Ekasta kerrasta?… no joka tapauksessa. 

Jos “neitsyys” määritellään fyysiseksi tilaksi, jossa naisen immenkalvo on koskematon, niin silloin dildo “vie neitsyyden”. Toisaalta saman tekee vaikkapa tamponin käyttö, itsetyydytys tai vaikka ratsastus tai muu urheilu. Immenkalvo ei muutenkaan ole mikään umpinainen kalvo vaan enemmänkin kuminauhamainen ihokudos, joka venyy ja muotoutuu luonnollisesti. Joillain se on tiukempi ja joillain löysä. Immenkalvo ei myöskään katoa koskaan, vaan vain venyy ja muuttaa muotoaan. 

Jos ”neitsyys” määritellään ensimmäiseksi seksikokemukseksi partnerin kanssa, niin silloin ei itsetyydytys tai dildon käyttö “vie neitsyyttä”. Ensimmäinen seksikerta on tärkeä kokemus ja kannattaa ehkä keskittyä siihen, että se on mahdollisimman hyvä. Se onko “neitsyt” on oikeastaan toissijaista. Ei se eka kertakaan nimittäin tapahdu vain kerran. Jokaisen partnerin kanssa ensimmäinen kerta on ihan yhtä uusi kokemus. 

Summa summarum: määrittelykysymys 😊. Ehkä tärkeämpää olisi miettiä, mikä on just sun oma tapa ilmaista seksuaalisuuttasi ja mitä itse haluat, kuin miettiä, mikä ”vie neitsyyden” ja mikä ei. 

– Mikael  

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Onko outoo jos on 06 ja on käyttää tupakkaa aktiivisesti?

Olet 2006 ja vastailen tähän kysymykseen 2020. Se tarkoittaa, että olet korkeintaan 14-vuotias. Omasta mielestäni on ehkä vähän outoa, että käytät aktiivisesti tupakkaa. Ottaen huomioon, että sitä saisi myydä vasta yli 18-vuotiaille. Tupakan käyttö nuorena altistaa aika monille terveyshaitoille (ja tiedät sen varmasti itsekin), joten ihan hirveästi järkeä en polttamisessa näe. 

Tupakan nikotiini aiheuttaa helposti riippuvuutta, minkä vuoksi tupakasta voi olla hankalaa päästä eroon. Etenkin nuorena riippuvuus voi syntyä nopeasti ja kaikki haittavaikutukset alkavat tietysti jo nuoremmalla iällä. Aika usein tupakanpoltto aloitetaan jo nuorena ehkä sosiaalisen paineen takia tai muuten kaverien vanavedessä. Aika harva aloittaa polttamisen aikuisiällä, sillä silloin osataan jo miettiä asioita vähän pidemmälle. 

Mikäli itseäsi huolettaa tupakka ja sen vaikutukset, niin kannattaa vakavasti harkita lopettamista. Apua saa vaikkapa stumppi.fi sivustolta tai oman koulun terveydenhoitajalta. 

– Mikael  

Tiedätkö, mikä ei ole outoo? Meidän palautekyselyyn vastaaminen!

Mitä jos ottaa kaverilta röökiä?

Kaverilta luvatta kähveltämisessä on aina omat riskinsä. Seuraukset riippuvat nyt siitä, mikä ystäväsi tunneside on tupakoihinsa. Asian arvokkuudella kyseiselle henkilölle on suuri merkitys seurauksien kannalta. Jos esimerkiksi frendejen Joeyltä varastat ruokaa, saattaa seuraukset olla hyvinkin vakavat.

Pahimmassa tapauksessa menetät sormesi. Emme tietenkään suosittele missään olosuhteessa ottamaan röökiä, mutta jos kaverilta nyt jotain on saatava, niin pyydä mieluummin nätisti. Nätisti ja kohteliaasti pyytäminen yleensä johtaa toivotuimpiin lopputuloksiin, kun luvatta ottaminen.

Muistakaamme vielä, että tupakan ikäraja on 18v. Tämä siis tarkoittaa sitä, ettei sitä ole tarkoitettu 0-17-ikäisille, vaikka siihen pääsisikin sitten käsiksi ystävän, vanhempien tai vaikkapa tuntemattomien kautta.

Ja lopuksi vielä tylsä lakiosuus:

Tupakkalaki kieltää alle 18-vuotiaalta henkilöltä tupakan hallussapidon ja tupakan maahantuonnin. Lisäksi tupakkalain mukaan on kiellettyä alle 18-vuotiaalle henkilölle myydä, välittää ja muuten luovuttaa tupakkatuotteita ja tupakointivälineitä. Tupakan vastikkeeton luovuttaminen alaikäiselle on niin ikään kiellettyä, mutta siitä ei tupakkalaissa ole säädetty rangaistusta. Alaikäiselle tupakan hallussapidosta ei kuitenkaan ole tupakkalaissa säädetty rangaistusta ja näin ollen esimerkiksi poliisilla taikka opettajalla ei ole oikeutta takavarikoida tupakoita alaikäisen hallusta. Alle 18-vuotiaalle voidaan kuitenkin määrätä sakkoa tupakan maahantuonnista.

Olkaamme viisaita ja käytetään kähveltämishimomme jollakin muulla, paremmalla teolla.

-Seba  


Ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Hur bestämmer man olika åldersgränser?

Hejsan!

Vilken svår fråga! Egentligen så kunde jag ju skylla endast på vår riksdag, men det finns nog mycket annat som styr sådana frågor som åldersgränser.

FN:s konvention om barnets rättigheter är en universell norm, som sätter barnets intressen i första rummet och kräver att lagstiftning som främjar rättigheterna utarbetas.

Alla barn har samma rättigheter. De grundar sig på följande principer: 

 • Barn får inte diskrimineras.
 • Barnets bästa ska alltid beaktas.
 • Barn har rätt till liv och till utveckling.
 • Barnets åsikt ska respekteras.

Rusmedel är skadliga för allas hälsa men extraskadliga för unga som ännu utvecklas. Hjärnan lär ju utvecklas från barndomen tills man är en god bit över 20 år.

Tanken med åldersgränserna i Finland är att skydda. En viss sak, ett visst ämne eller ett fenomen kan vara till fara för en växande ung person och hens utvecklande hjärna. Tanken är att förhindra skador på vårt mest värdefulla ”kapital”, alltså hjärnan.

Alkohol, tobak och spel om pengar har enligt lagen en åldersgräns på 18 år. Åldersgränser är ett effektivt verktyg som praktiskt taget används av nästan alla europeiska länder. Saker som visar sig vara effektiva införs i lagar.

I praktiken bestämmer inte en enskild människa om lagar. Social- och hälsovårdsministeriet ansvarar för förebyggande rusmedelsarbetet. Juridiska frågor förbereds i ministeriet och sedan beslutar riksdagen, som det högsta lagstiftande organet. Liknande logik styr till exempel åldersgränserna för filmer och digitala spel.

I de flesta länder finns det en laglig ålder för att köpa alkoholhaltiga drycker. I många länder gäller åldersgränsen inte bara för köp utan också för alkoholkonsumtion, innehavande eller förmedlande av alkohol. Det här med alkoholkonsumtion har också och göra med olika kulturer och länder. I Europa varierar åldersintervallet vanligtvis från 16 till 20 år. Den vanligaste åldersgränsen för alkohol i världen är 18, men i USA är åldersgränsen 21.

18 års åldersgränsen för att inneha alkohol och nikotinprodukter hänger ihop med att man som 18-åring är myndig och har överlag ansvar och frihet att leva ett självständigt liv. Sen när det gäller alkoholdrycker över 22 % så gäller åldersgränsen 20 i Finland, vilket förmodligen motiveras genom skadereducerande, dvs. styra drickandet till mindre starka drycker (även om det i Finland är tillåtet att lagligt dricka alla alkoholhaltiga drycker på restaurang sedan man fyllt 18 år).

Hälsar,
Minna

Nu är det din tur 🙂 Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Mitä järkeä päihteiden käytössä on?

Aika monesta asiasta voisi kysyä, mitä järkeä tässä oikein on 😊. Periaatteessa voisi sanoa, että päihteiden käytössä ei ole mitään järkeä. Päihteet on terveydelle haitallisia aineita ja väärin käytettynä oikeastaan jokainen päihde voi olla tappava. Puhtaasti terveydellisistä syistä voikin sanoa, että eihän päihteissä mitään järkeä ole. (Mainittakoon, että lääkärin määräämät lääkkeet, jotka sisältää päihdyttäviä aineita ovat lähtökohtaisesti terveydelle hyödyllisiä. Mutta lääkekäyttö on täysin eri asia kuin päihdekäyttö…) 

Päihteiden käytön “järki” löytyykin ihan muualta kuin terveydestä. Jokaisella päihteellä on joku yksilön kannalta positiivinen vaikutus, jonka vuoksi päihdettä käytetään. Jotkin päihteet piristää, jotkut rauhoittaa, jotkut vapauttaa sosiaalisissa tilanteissa jne. Syy tai “järki” päihteiden käyttöön löytyy näistä vaikutuksista. Kukaan ei käyttäisi päihteitä, jos niillä olisi vain negatiivisia vaikutuksia. 

Esimerkiksi Suomessa käytetään päihteistä eniten alkoholia. Kun ihmisiltä on kysytty, miksi alkoholia käyttää, niin melkein aina syy on ollut sosiaalinen. Alkoholin koetaan vapauttavan tunnelmaa sosiaalisissa tilanteissa tai alkoholi on sosiaalisuuden keskuudessa muuten. Nuoruudessa erityisesti kavereiden sosiaalinen paine voi olla tärkein syy päihteiden käyttöön. Onko näissä syissä sitten järkeä? Se on oikeastaan jokaisen ihmisen oma asia päättää. 

– Mikael 

Yhdessä asiassa on järkeä… nimittäin meidän palautekyselyyn vastaamisessa!

Om man är på en fest där det finns alcohol men man inte dricker av det själv. Om polisen kommer, kan man bli i trubbel då om man är 100% nykter?

Hej du och tack för din fråga! Så här svarar vår utbildningsplanerare Kata:

Om polisen möter minderåriga utanför skolan till exempel under veckoslutet och de minderåriga bär på sig alkohol frågar polisen om deras ålder och namn. Därefter vill polisen se vad som finns i deras väskor. Om en ung är berusad och bär med sig alkohol rings föräldrar och polisen ber föräldrar komma efter barnen. Alkoholdryckerna får minderåriga själv hälla ut. Minderåriga får en förseelse och om den unga är över 15 år döms hen till böter. Hur stora böterna blir beror på hur mycket och hur stark alkohol den minderåriga innehar i stunden. En anmälan till barnskyddet görs om alla som är under 18 år.

Här till skickade jag ännu på Whatsapp frågan åt min kompis som är polis. Han svarar såhär:

Man hamnar direkt inte i trubbel men föräldrarna kan kontaktas och berättas var den minderåriga är och vad som har hänt. Beroende på situationen kan polisen även göra en anmälan till barnskyddet.

Hälsningar,

Seba från Buenogänget

Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Vem använder mest rusmedel, vuxna eller ungdomar?

Hejsan!

Statistik över alkohol-, drog- och tobaksbruk har länge funnits i Finland och vuxna har alltid använt mer alkohol, droger och tobak. Tobaksrökning bland ungdomar minskat kraftigt och markant de senaste åren, jämfört med de vuxna.

Det är faktiskt mycket logiskt att vuxna använder mer alkohol, tobak och droger. Vuxna kan köpa alkohol och tobak lagligt, vilket gör det lättare för dem att använda. Det är också lättare för vuxna att få tag på droger. Generellt sett ökar tillgängligheten konsumtionen, vilket också är fallet även i detta fall.

Mera statistik finns på Institutet för hälsa och välfärds sidor.

Hälsar,
Minna


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Onko kenelläkään työntekijällä minkäänlaista päihdehistoriaa

Jotkut meidän työntekijöistä ovat kokeilleet tai käyttäneet päihteitä, osa taas ei ollenkaan. Tällä kysymyksellä tarkoitetaan varmaan päihdehistoriaa siinä mielessä että päihteitä on käytetty ongelmaksi saakka. Aikoinaan päihdevalistuksessa on käytetty enemmänkin kokemusasiantuntijoita, mutta meillä tällaista toimintaa ei ole. Ihan jokaisen työntekijän historiaa päihteisiin liittyen en tietenkään tiedä.

Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi 🙂

Terkuin Iia


Ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Vem rita filmen om rusmedel?

Hejsan!

Du talar säker om Rusfenomenet-videon? Firman heter Tussitaikurit som har gjort den. Här kan du kolla på den på nytt, jej! Visste du att det finns dessutom en annan video Tussitaikurit gjort som handlar om penningspel? 🙂

Enjoy!
Minna


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Varför tycker människor om att röka?

Tack för din fråga!

Få röker på grund av tobakens extremt goda smak, ”nam vad gott, nu skall jag suga in en till”. Om vi gjorde en snabbgallup och frågade 10 tobaksrökare varför de röker, tvivlar jag på att en enda skulle säga att orsaken är den goda smaken. Orsaker kan finnas flera men oftast har det med social press, nikotin och vanor att göra.

Tobaken är beroendeframkallande på grund av den stora mängden nikotin som finns inbakat där bland en hel stor mängd andra kemikalier och gifter. Nikotinen sugs in via lungorna till blodcirkulationen och når därifrån hjärnan på ca 45 sekunder. När detta fortsätter kontinuerligt, blir hjärnan slutligen van i ämnet och börjar kräva efter mer: ”var är nikotinet? GE MIG NIKOTIN!”. Nikotinet lurar hjärnan att tro att det är något som kroppen behöver. När man inte fått nikotin på en tid, kan det börja kännas som att något skulle saknas, lite som känslan om hunger. När man sedan igen fått sitt dagliga nikotindos, suckar hjärnan av lättnad ”AH, äntligen”.

Nikotinberoende varierar mycket mellan olika människor. Nån kan bli väldigt snabbt beroende medan nån annan kanske aldrig blir det. Rökning har också mycket med vana och rutiner att göra. Då man gjort det en tid, kan det bli väldigt fort ritualaktigt. Det vill säga man bygger in tobaksrökningen i dagens schema: väntar på bussen och röker en tobak, går hem från skolan och röker en tobak, snackar skit med kompisarna och tar en tobak. Vissa saker som vi gjort en tid på ett visst sätt, kan vara väldigt svåra att avsluta. Vår vänkrets påverkar också mycket på vad vi gör. Om alla dina vänner röker, krävs det väldigt mycket att kunna säga ”nej tack”. Då kanske bästa sättet kunde vara att sluta rökningen tillsammans med kompisarna.

Bästa sättet att bli av med tobak, är att aldrig börja det. Då gör du en väldigt stor tjänst åt både dig, dina vänner och övrigt hela din omgivning.

Hälsningar,

Seba från Buenogänget

Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Varför luktar tobak och kan man blir beroende fast man själv inte röker?

Tobak luktar på grund av den tjocka röken så bildas då man tänder på den. I varje cigarett finns det en cocktail med kemikalier som t.ex. formaldehyd, bekämpningsmedel, cyanid, kvicksilver och arsenik. Lukten som bildas är en blandning av dessa tillsammans över 4000 kemikalier. Lukten har också mycket att göra vad man är van med. En som rökt länge, upplever inte lukten på samma sätt som ett problem.

En stor rekommendation är att flytta sig någon annanstans ifall nån röker i närheten, eller schasa iväg rökaren. Tobakslagen har förändrats mycket på en kort tid. Det är inte länge sen som man fick röka på ställen där man nu har svårt att tro att det varit lagligt, som på flygplan, biografer och klädbutiker. 1995 förbjöds rökning i skolorna.

Den som röker en cigarett andas själv in högst en fjärdedel av röken. Resten går ut i omgivningen. De personer som finns där och själva kanske aldrig rökt eller slutat röka blir passiva rökare. De drabbas av nikotinet och alla övriga kemikalier som den brinnande cigaretten producerar. Upprepad passiv rökning under en längre period utsätter de drabbade för samma typ av hälsorisker som rökaren, även om riskökningen är lägre. Det vill säga ja, man kan bli beroende fast man inte själv röker.

Här är en kort snutt (men lite humor) hur tobaksrökning har varit en del av idrott, inte heller så väldigt länge sedan.

Hälsningar,

Seba från Buenogänget

Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Vilka sidoeffekter har kannabis?

Hej,

Cannabis sido- eller oönskade effekter  beror på många olika saker. Effekterna kan t.ex. vara omedelbara, alltså sådana som uppenbarar sig omedelbart då bruket sker (och kan komma också då man provar på cannabis), eller sådana som uppkommer vid ett mera långvarigt och regelbundet bruk.

Omedelbara oönskade effekter (risk för dessa finns speciellt vid bruk av stora doser och då det är frågan om en oerfaren användare):

 • Sämre koncentrationsförmåga, minne, finmotorik och balans → ökad olycksrisk
 • Ångest, panik, rädslor
 • Vanföreställningar, andra psykotiska symtom, ett förvärrat bakomliggande psykiskt problem
 • Illamående
 • Inåtvändhet

Oönskade effekter av ett långvarigt bruk:

 • Beroende
 • Negativ inverkan på den kognitiva prestationsförmågan, t.ex. på koncentrationsförmåga och minne
 • Psykiska problem: en möjlig förvärring av depression, ångest eller psykoser
 • Passivitet och apati
 • Vid rökning av cannabis: kronisk hosta, lungsymtom, problem i mun och svalg

Lite förenklat kunde man säga att ju långvarigare/mera regelbundet och ju rikligare bruket är, desto större är risken för negativa, oönskade effekter. Också personens ålder påverkar: Ju yngre person det är frågan om, desto större är riskerna kopplade till bruket. Detta beror på att ungas hjärnor fortfarande utvecklas och mognar och cannabisbruk kan störa denna utveckling. Riskerna är också delvis individuella. En del människor har t.ex. större risk för att utveckla beroende eller psykiska problem på grund av ärftliga anlag. Cannabisbruk kan också påverka ens människorelationer på ett negativt sätt, och orsaka problem med skolgång eller studier.

Hälsar,

Karin Rantala

utbildningsplanerare

Kannabishanke | 2018-2020


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Kommer kannabis att bli lagligt?

Hejsan!

Det här är en intressant fråga. Det beror förstås också på vad du menar med att cannabis blir lagligt. Ämnets lagliga ställning kan förändras på flera olika sätt: Det kan vara frågan om depenalisering, avkriminalisering eller legalisering.

Depenalisering betyder att bruk och innehav av cannabis förblir förbjudet, men inte längre är straffbart (på samma sätt som det t.ex. är förbjudet, men inte straffbart, att cykla utan cykelhjälm).

Avkriminalisering brukar betyda att bruk och innehav av en begränsad mängd cannabis inte längre är olagliga/straffbara, däremot förblir t.ex. import, tillverkning och försäljning av cannabis olagligt.

Legalisering brukar betyda att bruk, innehav, tillverkning och försäljning av cannabis blir lagliga.

Tillverkningen och försäljningen regleras dock på olika sätt, precis som tillverkningen och försäljningen av alkohol och tobak regleras. Det är dessutom olagligt att sälja och köpa cannabis utanför den lagliga, reglerade marknaden. Om cannabis legaliserades i Finland, skulle försäljningen ha en åldersgräns, precis som alkohol och tobak, så cannabis skulle fortfarande vara förbjudet för minderåriga.

Det är förstås helt omöjligt att med säkerhet veta om eller hur cannabis lagliga ställning i Finland förändras i framtiden, då det beror på många olika faktorer både inom och utanför vårt land. Trots att legaliseringen av cannabis i t.ex. Canada och vissa av USA:s delstater fått mycket synlighet i media, är cannabis fortfarande olagligt i största delen av världens länder. Canada och Uruguay är de enda länderna i världen som legaliserat cannabis.

I Europa har Portugal avkriminaliserat bruk och innehav av en liten mängd droger, men försäljning och tillverkning förblir olagligt. I Nederländerna tolererar myndigheterna bruk och innehav av små mängder cannabis och försäljning i coffeeshops som fyller vissa kriterier, trots att dessa är förbjudna enligt lagen. Luxemburg är det första europeiska landet som planerar att legalisera cannabis.

Legaliseringen av cannabis är alltså inte så populärt som det kanske kan framstå i media. Det gäller också Finland: Enligt Alkohol- och narkotikaundersökningen var det år 2014 bara en liten del av Finlands befolkning i åldern 15­─69 som understödde legaliseringen av cannabis. Däremot ställde sig över 40 procent positivt till att depenalisera bruk av cannabis.

Hälsar,

Karin Rantala

utbildningsplanerare

Kannabishanke | 2018-2020


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Tycker ni att åldersgränserna på alkohol- och nikotinprodukter borde ändras?

Hej!

Tack för din viktiga fråga! Visste du att vi vet från historien att varje gång som åldersgränserna och lagarna justerats om alkohol och tobak har det påverkat konsumtionen. Alltså finländarnas alkoholbruk eller rökning har då antingen ökat eller minskat när åldersgränserna sänkts eller höjts. Så vi tycker inte att åldersgränserna i alla fall borde sänkas eftersom vi vet från tidigare att det högst antagligen skulle öka på användningen och orsaka fler skador och hälsoeffekter hos människor.

Lite bakgrund:

Åldersgränserna för alkohol- och nikotinprodukter har ändrats under flera tillfällen i Finland och för tillfället får myndiga (18+) köpa milda alkoholdrycker (22 % alkohol och under) och nikotinprodukter samt använda dem. Men OBS det går inte att använda produkterna överallt och när som helst. 😉 t.ex. skola, på flera arbetsplatser, inomhus osv.

På 70-talet hade alkoholen en åldersgräns på 21 år och nikotinprodukterna en gräns på 16 år.

Tanken med åldersgränserna är att skydda barn och unga från alkoholens och nikotinprodukternas skadliga påverkan. I långa loppet vill man minska på skador som alkoholen och nikotinprodukterna kan orsaka eftersom hjärnan fortfarande mognar, barn och ungas kroppar växer och unga tål inte gifterna från alkohol- eller nikotinprodukter.

Hälsningar, Kata


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Voiko peniksen koko olla liian iso tai pimppi liian pieni?

Moikka!

Pohdit peniksen ja pimpin kokoa. Tarjolla on kaikenlaisia vaginoita ja peniksiä ja kaikenlaiset koot ovat hyviä. Välillä näiden yhteensovittamisessa voi olla hankaluuksia, kun taas toiset käyvät helpommin yhteen.

Jos kyse on ison peniksen ja pienen pimpin yhdistämisestä, hain sulle sopivan vastauksen Sexpon sivulta. Siellä on kysytty miten emätintä saisi venytettyä, kun tällä hetkellä mahtuu vain yksi sormi sisään.

”Emätinhän itsessään on putkimainen, n. 6-12 cm pitkä, normaalitilassa 1-2 sormen levyinen elin, joka joustaa ihan luonnostaan esimerkiksi yhdynnän aikana. Joissakin tapauksissa vaikeuksia voi aiheuttaa rakennepoikkeavuus, mutta todennäköisempää sinun ikäisellesi on yleensä kuitenkin pienempi immenkalvon aukko ja mahdollisen jännityksen mukanaan tuoma lihaskireys.”

Jännitystä voi vähentää juttelemalla ja tutustumalla paremmin toiseen. Seksiä voi harjoittaa ilman yhdyntää, jolloin ei tarvi niin jännittää miten saada penis mahtumaan pimppiin. Toiseen voi tutustua lähtemällä seikkailemaan käsien ja suun kanssa.

Suosittelen siis huolehtimaan siitä, että pimppi on kyllin kiihottunut ja kostunut ennen kuin penis ja pimppi kohtaavat. Liukkautta voi myös edistää liukuvoiteen avulla. Liukuvoiteen käyttö ehkäisee kondomin rikkoutumista ja parantaa sen paikallaan pysymistä.

Terkuin,
Minna


Ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Miksi maailmassa on paljon paskoja ihmisiä? Miksi jotkut p***a päiset ihmiset ei tajua kun niille kertoo ”tiesit kai et oot aika p***a ihminen”?

Ensin pitää kysyä, että onko maailmassa paljon paskoja ihmisiä? Vai onko se vain henkilökohtainen ajatus. Toisen ihmisen paska on toisen lannoite ja tuleva kukkaketo. On siis hyvinkin määrittelykysymys, minkälainen ihminen on paska. Vaikka kuinka aina ajattelee, että itse on oikeassa, niin joskus ei ole. Joskus on itse se paska ihminen muiden silmissä. 

Samasta syystä on aika hölmöä sanoa toista ihmistä paskaksi ihmiseksi. Se on nimittäin oma mielipiteesi. Jos haluaa kertoa jollekin, mikä hänen käytöksessään on huonoa, niin enemmänkin kannattaa kertoa suoraan mikä hänen käytöksessään ottaa aivoon. Sen sijaan, että sanoo “Tiesti kai et oot paska ihminen” voi vaikka sanoa. “Mun mielestä sun käytös tota kioskin myyjää kohtaan oli aika sovinistista. Sille tuli varmaan aika paha mieli”. Se on paljon hedelmällisempää kuin pelkkä haukkuminen. 

– Mikael 

Et itse ainakaan olisi kovin paska ihminen, jos vastaisit meidän palautekyselyyn! 

Onko nuuska seksikästä

Nuuska ei ainakaan kovin suuressa mittakaavassa ole seksikästä. Toki varmasti joidenkin mielestä, mutta suurin osa ihmisistä pitää nuuskaa tosennäköisesti lähinnä iljettävänä. Itseäni kiinnostaa enemmän se, mistä esimerkiksi sinulla on tullut ajatus siitä, että nuuska voisi olla seksikästä? Samalla voisi kysyä, miksi osa ajattelee, että alkoholi tai tupakka voisivat olla seksikkäitä. 

Tässä on nimittäin kyse markkinoinnista ja vielä tarkemmin mielikuvamarkkinoinnista. Jokainen, joka myy jotain, haluaa oman tuotteensa vaikuttavan hyvältä. Nuuskaa markkinoidaan joko suoraan tai välillisesti hyvinkin erilaisilla tavoilla. Yksi niistä on näyttää nuuskaa “seksikkäissä” ympäristöissä, jolloin mainoksen uhrille jää mielikuva nuuskan seksikkyydestä. Samanlaisia kikkoja käyttää toki myös vaikka autokauppiaat. Siksi näistä “kikoista” on ihan hyvä olla tietoinen. 

-Mikael 

Meidän palautekysely on kyllä paljon seksikkäämpi kuin nuuska. Ja siihen saa vastata ihan ilmaiseksi. 

Miksi urheilu on minun mielestä tylsää?

On täysin mahdotonta vastata siihen, miksi joku pitää tai ei pidä jostain. Tästä syystä on myös täysin mahdotonta vastata, miksi urheilu on sinusta tylsää.  Sinun tarvitsee siis miettiä itse, miksi urheilu on tylsää ja voisiko asialle tehdä jotain, jos se häiritsee. Sinänsähän on ihan normaalia, että elämässä on asioita, joita pitää tylsänä. Siitä ei kannata huolestua 😉. 

– Mikael 

Ps. Emme yleensä vastaile kysymyksiin, joissa kysytään omaa mielipidettä. Se kun on vähän turhaa, kun eihän me sellaista voida tietää 😀. 

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Onko pelaaminen järkevää?

Moikka!

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä! Tätähän voisi pohtia loputtomasti. Mitä on järkevä tekeminen? Onko missään mitään järkeä? Tarvitseeko asioiden edes olla järkeviä? Onko järkevää kaikki, joka on lähtökohtaisesti ei-typerää tai ei-haitallista?

Jos pelaamisen järkevyyttä halutaan mieltää hyötyjen kautta, on pelaamisella toki monia hyödyllisiä piirteitä, kuten reaktionopeuden kehittäminen tai kielten oppiminen. Todellisuus on kuitenkin se, että ihmiset pelaavat, koska se on hauskaa, eivät JÄRKIsyistä. Se, että elämässä on hauskoja ja viihdyttäviä asioita tarkoittaa, että voimme paremmin ja jaksamme tehdä myös raskaita ja arkisia asioita. Pelaamisen pitäisi olla tästä syystä itsessään järkevää niin kauan kuin se on hauskaa, eikä esim. tylsää, ahdistavaa tai pakonomaista. Toki pelata voi myös järjettömästi esim. unohtamalla huolehtia itsestään tai olemalla urpo muille pelaajille. Jokainen voi osaltaan pohtia, mistä elementeistä järkevä pelaaminen rakentuu.

Järkevänä pelaaminen voidaan nähdä myös, jos se tuntuu itsestä hyvältä ja itselle merkitystä tuottavalta. Ehkä järkevää on myös se, että pääsee kokeilemaan erilaisia rooleja tai maailmoja, inspiroitumaan hienoista tarinoista, näkemään oman kehityksensä tai haastamaan itseään. Pelaamisen kautta voi päästä myös rentoutumaan itsekseen tai vastaavasti luomaan mukavaa yhdessäoloa muiden kanssa. Varsinkin joulun aikaan ja kesälomalla kannattaa lomapäiviä käyttää siihen, että tekee peliajasta perheen tai kaveripiirin yhteistä laatuaikaa. Järkevää on myös varata riittävästi herkkuja pelievääksi, jotta mahdollinen häviö ei ota niin paljon päähän.

-Aino, useimmiten järkevä geimeri


Tiedätkö, mikä me ollaan keksitty? Tälläinen palautekysely, johon olisi kiva, jos vastaisit! 😊

Voiks kysyy juttui englanniks? Can i ask things in english?

Voi, mutta emme lupaa vastata kaikkiin englanniksi kysyttyihin kysymyksiin, tai saatamme vastata niihin suomeksi. Englanti ei ole meidän työkieli, niin ei voida vastauksia enkuksi taata. 

If you ask questions in english we mght try to answer them in english. But we might also answer in finnish and we do not promise answering at all. Our work-languages are finnish and swedish. Even though some of us are quite skillful with English, it’s not our priority at the moment.

– Mikael 

Miksi tupakka on keksitty?

Tupakkaa ei varsinaisesti ole keksitty. Tupakka on kasvi, tai oikestaan kasvisuku, joka on ollut olemassa tuhansia vuosia. Tupakkakasvien sukuun kuuluu 67 eri tupakkalajia, joista monet sisältävät nikotiinia. Juuri nikotiinin takia tupakkaa käytetään ja on alettu viljellä. Kasvi käyttää nikotiinia kemiallisena aseena, lähinnä hyönteismyrkkynä, mutta ihmisille sillä on muunlaisia vaikutuksia. 

Todennäköisesti ensimmäiset tupakan käyttäjät pureskelivat löytämiensä kasvien lehtiä ja saivat siitä itselleen piristystä. Myös intiaanit ovat käyttäneet tupakkaa jo pitkään lähinnä rituaalimenoissa. Euroopassa tupakkaa, tai “savun juomista” pidettiin aikanaan jopa ihmelääkkeenä. Tupakkaa on siis ruvettu käyttämään hyvinkin erilaisista syistä.  

-Mikael 

Tiedätkö, mikä me ollaan keksitty? Tälläinen palautekysely, johon olisi kiva, jos vastaisit 😊. 

Kuinka monta eri ainetta on nuuskassa?

Moikka!

Nuuska koostuu jauhetusta tupakasta, johon on lisätty muun muassa vettä, suolaa, makuaineita sekä erilaisia säilöntäaineita. Ruotsalainen nuuska pastöroidaan, toisin kuin amerikkalainen tai aasialainen nuuska. Nuuska sisältää nikotiinia, joka aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Nikotiinipitoisuus ruotsalaisnuuskassa vaihtelee noin 6-45 mg/g kohden. Ruotsissa tunnutaan suosivan nuuskaa, jonka nikotiinipitoisuus on noin 8-16 mg/g, kun taas Suomen pimeille markkinoille salakuljetetaan paljon nuuskaa, jonka nikotiinipitoisuus on tätä huomattavasti korkeampi. Myös kyseisen nuuskan pH -pitoisuus näyttää olevan korkeampi kuin muiden vastaavien tuotteiden. Korkea pH -arvo lisää ja nopeuttaa nikotiinin (ja muiden haitallisten aineiden) imeytymistä. Tämä yhdessä korkean nikotiinipitoisuuden kanssa lisää nuuskan riippuvuutta aiheuttavaa vaikutusta. Yksi Suomeen eniten salakuljetetuista nuuskamerkeistä vaikuttaa olevan melko tuntematon Ruotsissa.  

Nuuskassa on syöpävaarallisia aineita. Niitä ovat muun muassa tupakkaspesifit nitrososamiinit, PAH-yhdisteet eli polysykliset aromaattiset hiilivedyt, raskasmetallit, esimerkiksi arsenikki, kadmium, lyijy, kromi ja nikkeli. Tarkkaa tietoa näiden aineiden pitoisuuksista ei ole.

Terkuin,
Nuuskavelho aka Hanne

THL, Nuuska
Wickholm S, Lahtinen A, Ainamo A, Rautalahti M. (2012) Nuuskan terveyshaitat. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 128(10): 1089–1096.


Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Milloin nuuska keksittiin?

Tosi mielenkiintoinen kysymys! Itsekkään en asiaa tiennyt. 

Nuuskahan on siis tupakkaa, jota on ollut olemassa luonnossa… vaikea sanoa, mutta paljon pidempään kuin mitä ihmiset on siitä tienneet 😊. Todennäköisesti ihmiset ovat imeneet tupakan lehtiä hyvin pitkään, mutta kirjoitettua historiaa tästä ei ole olemassa. Nuuskan “tunnettu historia” alkaakin oikeastaan siitä, kun eurooppalaiset löysivät tupakan. 

Eurooppalaiset tutustuivat tupakkaan 1492, kun Columbus saapui Haitille, jossa tupakkaa kasvoi. Paikalliset pitivät kasvia arvokkaana ja Columbus sai kuivattuja lehtiä lahjaksi. Pari vuotta myöhemmin 1497 Columbuksen toisella reissulla miehet näkivät paikallisten vetävän putken läpi jauhettua tupakkaa (ja todennäköisesti muitakin kasveja). Tätä voidaan pitää nuuskaamisen “keksimisenä”, ainakin näin eurooppalaisesta näkökulmasta. 

Nykyinen tapa käyttää nuuskaa huulen alla “keksittiin” taas 1800-luvun alussa. Silloin ruotsalaiset alkoivat käyttämään nuuskaa huulen alla mällinä. Moni talonpoika kasvatti tuolloin itse tupakkaa ja jauhoi oman nuuskansa. Suomeen saman tapa saapui suuremmassa mittakaavassa 1800-luvun loppupuolella. 

Nuuskaa ei siis varsinaisesti keksitty, koska se on tupakkaa ja kasvaa luonnossa. Mutta tupakan käyttö nuuskana alkoi joko 1400-luvun lopussa tai 1800-luvun alussa, riippuen siitä, miten nuuskan määrittää. 

– Mikael 

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Mitä voi tapahtua jos sinulla olisi vaikka joku kaveri joka haluaa tarjoa sinulle huumeita, mitä teet?

Moikka. Tämä on tärkeä kysymys. Päihteiden käyttö on lähtökohtaisesti sosiaalista. Oli sitten alkoholi, tupakka, kannabis tai mikä tahansa muu huume, niin yleensä käyttö aloitetaan kaveriporukassa. Tarjoaja on lähes aina itselle tuttu henkilö. Tämän takia voi olla vaikeaa sanoa ei tarjotulle päihteelle. Erityisesti, jo tarjoajan lisäksi ympärillä on muitakin kavereita.  

Mitä sitten pitäisi tehdä, jos kaveri haluaa tarjota huumeita? Se on jokaisen itse päätettävä. Tärkeää on kuitenkin se, että päätös on oma, eikä sosiaalisen paineen määräämä. Oletko miettinyt, mitä aineet voi saada aikaan joko sinulle tai kaverille? Oletko miettinyt, mitä huumeiden käyttäminen tarkoittaa kaveriporukalle?  

Onko tilanne jopa sellainen, että olisi hyvä ilmoittaa asiasta poliisille? Huumeet on kuitenkin laittomia ja voivat aiheuttaa pahimmassa tapauksessa kuolemia. Mitään täysin suoraa vastausta ei siis voi antaa. Kannattaa itse jo etukäteen miettiä, mitä haluaa sanoa, jos oma kaveri joskus huumeita tarjoaa ja miten siihen itse suhtautuu. Ei sitten mene sormi suuhun, jos tilanne joskus tulee eteen. 

– Mikael  

ps. Tässä videossa näytämme, miten niistä huumeista voi halutessaan kieltäytyä :).

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Är k18 spel olagliga under 18-åringar att spela?

Hejsan!

Spel som är K18 dvs F18 är förbjudna för alla som är under 18 år. Spelen är förbjudna fast man skulle vara 17 år, 11 månader och 20 dagar gammal, då har man inte fyllt 18 än. Strafflagen 17.6.2011/713 och Lagen om bildprogram 17.6.2011/710 säger att barn och unga inte får spela F18 spel, inte titta på när andra spelar och att man inte får ens äga ett F18 spel.

Många saker att tänka på. Lagen är stark, det vill säga att man inte kan tumma på lagen och ifall man spelar som minderåring bryter man mot lagen. Lagen finns till för att skydda minderåriga från påverkan av spel som inte är barntillåtna. Det är bra att tänka på att F18 betyder att man som minderåring inte ännu är tillräckligt gammal och mogen för att ta in och hantera alla de intryck och upplevelser som spelet innehåller. Bäst att vänta till man är 18, man hinner nog spela spelen senare. 😀

Den som väntar, väntar på något gott.

Hälsar spelgurun Annukka

Hur många timmar är det bra att spela per dag?

Hejsan!

En bra fråga som inte har ett rakt svar. Speltiden kan variera beroende på hur gammal man är, vad annat man gör under sin fritid och hur spelandet påverkar resten av vardagen och livet. Ifall du har tid att spela någon dag mer och är utan spelkontrollern en annan dag och du hinner med läxor, kompisar, maten och kommer ihåg att sova tillräckligt, så brukar speltiden vara passlig. Viktigast är inte hur lång tid man spelar utan hur speltiden påverkar ditt liv. Spelandet ska inte fylla hela dagen, då kanske man inte hinner med annat viktigt.

Speltid är bra att diskutera hemma, för ibland kan föräldrar ha en annan åsikt om tiden en man själv. Vissa spel tar längre tid att spela igenom till exempel och det kanske inte föräldrar känner till. Tyvärr finns inga strikta regler över timantal men en bra koll är att man hinner träffa andra, äter i lugn och ro, sover tillräckligt och tar hand om de saker man lovat ta hand om som läxor, hemsysslor, andra hobbyn och djur ifall man har några. Och kommer ihåg att prata med familjen :D.

Hejs svejs önskar,

spelgurun Annukka


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Aina, kun haistan tupakansavua, alkaa yskittää ja hengittäminen on vaikeampaa. Voiko siis tupakansavulle tulla yliherkäksi?

Tupakan savuhan kantaa mukanaan noin 5600 kemiallista ainetta (n. 70 syöpää aiheuttavaa). Kun tupakan sytyttää, alkaa se savuamaan. Savu myrkkyineen kulkeutuu sitten hengityksen mukana, keuhkoihin (johon vaikuttaa mm. terva) ja imeytyy sieltä keuhkorakkuloiden kautta verenkiertoon (johon vaikuttaa mm. häkä). Tästä menee sitten noin 45 sekuntia ja myrkyt saavuttavat aivot (joihin vaikuttaa mm. nikotiini). Tämä nyt lyhyesti tupakan savusta.

Sitten niini hajuihin. Tupakoiva henkilö tottuu nopeasti itse tupakan hajuun, kun taas henkilö, joka ei tupakoi, saattaa häiriintyä hajusta enemmän, mutta tottuu myös hajuun ajan mittaan. Aika harva ei-tupakoitsija kuitenkaan haluaa olla tupakansavun lähettyvillä, sillä se haisee pahalta, yskittää, takertuu vaatteisiin, ihoon ja hiuksiin sekä saattaa aiheuttaa päänsärkyä. Tämän lisäksi hajuille ja tuoksuille voi siis ehdottomasti myös olla yliherkkä. Henkilö, joka on yliherkkä tuoksuille ei kykene tottumaan tuoksuihin samalla tavalla, kun ei-yliherkkä henkilö. Tämän takia oireet eivät hellitä, ja saattavat pahentua, jos tuoksu tai haju ei lopu.

Yliherkkyyttä voi myös pahentaa allergiat ja astma.

Suosittelen vahvasti välttelemään tupakansavua, olit sitten yliherkkä hajuille tai et. Jos joku läheinen polttaa, sinulla on täysi oikeus sanoa

a) Ystävällisesti: ”voisitko mennä muualle tupakkasi kanssa, en kestä tuota hajua”

tai oma suosikkini

b) ”voitko painua v**ttuun tuon s****nan p*****leen kanssa! Se haisee p*****ta, kiitos” 😎

terkuin, Seba

Haluisin panna tyttöi mut se olis aik outoo mennä jonku randomin luo ja no niin?

Moikka!

Tää on hyvä kysymys! Ollaanhan me kaikki toisillemme randomeita ennen kuin paremmin tutustutaan. Eli mä oletan, että sä et oo nyt menossa ihan kenen tahansa Taalasmaan ovikelloa soittamaan ja ehdottamaan, että mitä jos pantaisiin?

Seksitreffejä voi toki sopia tuntemattomankin kanssa, mutta kuten muunlaisessakin kanssakäymisessä, on suostumus se tärkein asia. Vaikka ootte sopineet panotreffeistä, kaikilla on mahdollisuus sanoa missä tahansa kohtaa ei. Ja sitten se tarkoittaa ei. Kyllä se vaatii rohkeutta mennä seksipuuhailemaan itselleen tuntemattoman kanssa, joten ymmärrän kyllä että ensiajatus tästä voi tuntua hivenen oudolta.

Panodeittien luonteesta huolimatta on usein hyvä katsoa silmiin, tervehtiä ja kysyä vaikka mitä kuuluu. Voitte juoda kahvit ja tsekkailla, että vieläkö tämä on hyvä idea. Toisinaan vaatteet voivat irrota heti oven sulkeuduttua eikä sen suurempaa tutustumista kaivata – tunnustele tilannetta. Muista ehkäisy!

Ja uusiksi: jos ei tunnu hyvältä, voit sen sanoa ja lähteä menemään. Sama juttu, jos toinen vaikuttaa siltä, että nyt ei oo hyvä, kysy onko kaikki okei.

Stand up -koomikko Ismo Leikola otti kantaa tähän No means no -ajatukseen James Cordenin show’ssa jokunen aika sitten. Katsohan video, jos englanti taipuu :)

Terkuin,
Minna

Miksi palautetta on hyvä antaa? No siksi, että voidaan kehittää meidän vastauksistamme parempia!  Kerro siis mitä mieltä olit vastauksesta. 

Vad är straffen om man blir fast av att använda rusmedel som minderårig?

Tack för din fråga!

I princip finns det flera svar. Bland annat kan föräldrar och kompisar ”straffa för användning” och så har vi den lagliga synpunkten i Finland för bestraffning av rusmedelsanvändning. Det är även viktigt att komma ihåg att lagen om åldersgräns för användning av rusmedel finns för att skydda minderåriga från rusmedelsskador, inte för att i första hand straffa minderåriga för användning.

Jag börjar med familjen och kompisar. Varje familj avgör själv hurdana konsekvenser eller ”straff” barnen kan få om de blir fast för användning. Det är viktigt att man som minderårig är medveten om vilka konsekvenserna är om man som minderårig använder rusmedel och blir fast av vårdnadshavarna. Vet du vad ni kommit överens där hemma? När minderåriga vet om reglerna och straffen hemifrån, är det enklare i situationer där man till exempel blir bjuden på rusmedel fundera på att vill jag ta risken att ”straffas” hemma om jag blir fast för användning. ”Straffen” hemifrån beror oftast på att de vuxna känner sig besvikna på vad barnet GJORT, i detta fall använt rusmedel, de vuxna är inte besvikna på barnet själv hurdan den ÄR.

Straff från kompisarna kanske är att de tar avstånd från en om de får veta att man använt rusmedel och det i kompiskretsen inte hör till att använda rusmedel. Man kan tänka sig att kompisarna även ”straffar” för det man gjort.

Men vad säger lagen?  

Minderåriga får inte använda rusmedel. I Finland har vi både lagliga rusmedel (nikotinprodukter och alkohol) som över 18 åringar får använda och olagliga rusmedel (narkotika och missbruk av läkemedel) som ingen får använda.

Nikotinprodukter:

Straffen beror på om användning av nikotinprodukter händer under skoldagen och skolområdet eller på fritiden utanför skolan. Under skoldagen kan rektor eller läraren överta en tobaksprodukt från en elev (t.ex. tobak, snus), nikotinlösning eller en cigarrett som innehåller nikotin. Även andra ämnen som eleven stör lektionen med kan tas bort av eleven (till exempel energisnus).

Skolorna bestämmer själva hur de gör om en minderårig blir fast för användning av nikotinprodukter. Det är viktigt att läraren berättar åt eleven vad som kommer att hända om eleven blir fast i skolan för att ha på sig eller använda nikotinprodukter. Läraren får be om produkten, föräldrarna kontaktas tillsammans med eleven, det görs ofta en anmälan i Wilma till föräldrarna som eleven returnerar senare med föräldrarnas underskrift.

Om en ungdom blir fast av polis för att använda nikotinprodukter får polisen enligt tobakslagen 549/2016 kommentera om användningen till den minderåriga.

Alkohol:

Om en minderårig använder alkohol bär man ofta med sig det dvs. man innehar alltså alkohol. Användning och innehav av alkohol är enligt lagen förbjudet för minderåriga.

Om en elev har med sig alkohol eller narkotika till skolan kontaktas vårdnadshavare, polis och barnskydd. Polisen skall utreda var den minderåriga fått tag på rusmedlet och endast polisen har rätt att förstöra alkoholprodukterna. Det är ofta rektorn som kontaktar vårdnadshavarna och barnskyddet.

Om eleven är starkt berusad och det väcker oro för elevens hälsa skall 112 ringas. Om den minderåriga är berusad skall vårdnadshavarna hämta barnet hem från skolan eller föra till en ungdomsstation eller hälsocentral. Efteråt kan skolan ordna ett diskussionstillfälle med eleven, förälder, läkare, hälsovårdare och kurator varefter situationen kollas upp i ett senare skede. Meningen är inte att straffa utan att hjälpa den minderåriga.

Om polisen möter minderåriga utanför skolan till exempel under veckoslutet och de minderåriga bär på sig alkohol frågar polisen om deras ålder och namn. Därefter vill polisen se vad som finns i deras väskor. Om en ung är berusad och bär med sig alkohol rings föräldrar och polisen ber föräldrar komma efter barnen. Alkoholdryckerna får minderåriga själv hälla ut. Till minderåriga får en förseelse och om den unga är över 15 år döms hen till böter. Hur stora böterna blir beror på hur mycket och hur stark alkohol den minderåriga innehar i stunden. En anmälan till barnskyddet görs om alla som är under 18 år.

Seba har tidigare svarat på frågan om straff för droganvändning som hittas här. Jag kan kort säga att oberoende ålder blir man alltid införd i polisens register om man blir fast för att ha använt droger. Straffbart bruk av narkotika, som man till exempel får om man röker cannabis och blir fast, stannar kvar i registret i två år.

Tack för att du tänker efter när du är i en situation där du tvingas välja 😊

Hälsningar, Kata


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Varför håller ni sånhäna lektioner?

Hej,

Tack för din fråga! Vi håller lektioner för ungdomar som behandlar rusmedel och spelande, eftersom vi anser att alla ungdomar ska ha rätt till att få aktuell och faktabaserad information om rusmedel och spelande. Vi tycker att ungdomar har mycket viktig information om dessa ämnen och vi vill därför diskutera med er. Genom att hålla lektioner i skolan når vi största delen av ungdomarna, eftersom skolan är den plats där största delen vistas under dagen. Vi tycker att som ung har man rättighet att uttrycka sin åsikt och diskutera med en pålitlig vuxen. Eftersom alla unga inte kanske har en vuxen att diskutera med, vill vi erbjuda den möjligheten på våra lektioner.

Vi jobbar för att förebygga problem i samhället som kan uppkomma i samband med rusmedelsanvändning och spelande. Det som driver vår verksamhet är tanken om att alla unga är kababla att göra val i livet och inse hur de egna valen påverkar ens framtid, ens välmående och människorna omkring en. Vi vill att ni unga ska må bra och ha en trygg uppväxt, och därför vill vi sporra er att tänka själv på vilka saker som ökar ert välmående i vardagen och vilka saker som kanske påverkar ert välmående negativt. Fastän det finns saker i ens egen bakgrund man inte kan ändra på, har vi alla möjlighet att påverka vår framtid genom olika livsval. Vi vill stöda er unga i att hitta en balanserad vardag så att ni mår bra och orkar med livets motgångar, samtidigt som ni ska få ha det roligt. Slutligen är det ni unga som är specialister i att vara tonåring och vi vuxna kan inte veta på vilka sätt vi kan hjälpa er ifall vi inte frågar er åsikt om saken först.

Hoppas det här svarade på din fråga.

Ses i skolan!
XX Melissa


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Miksi tytöt on H O T?

Meillä kaikilla on olemassa asioita, jotka meitä toisissa sytyttää. 🙂 Toisen luonne, tyyli, ajatukset, tapa liikkua, huumori, keho – ihan mikä vaan voi saada moottorin hurisemaan kivasti. Ihanaa, että saat kokea sitä mielihyvää mitä tytöt sussa tuottaa.

Kuuntelusuositus: PMMP – Tytöt

Terkuin,

Minna


Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Mitkä on bueno-tiimin lempiruoat?

Kiitos kysymästä. Lempiruokiahan meillä riittää 😀. 

SEBA: Lempiruoka on oletettavasti se ruoka, joka just tällä hetkellä tuo veden kielelle ihan vaan ajattelemalla sitä? Lemppariruokani ovat aina vaihdelleet, milloin mitäkin. Jos ottaisi kaikki elämäni lempiruokani vuosien takaa ja kasaisi niistä excel-taulukon, uskoisin hamppareiden olevan melko hyvällä sijalla. Tämänhetkinen lemppari on tacobowlit. Oi nam!  

IIA: Ah, mun lemppariasia, eli ruoka! Jos kaikki syötävä lasketaan niin ehdoton lemppari on kakut, erityisesti täyte- ja juustokakut 🤪 Nooo ehkä muutkin jälkkärit. Letut kermavaahdolla ja hillolla, crème brûlée (joo en osaa kirjoittaa tota ulkoa, vaan menee copy-pastella), SUKLAA… Mutta hyvä kakku voittaa kaiken! 

MINNA: Mun lemppariruoka on kaikki pastaruuat. Mutta täyteen all in -moodiin mut on saanut Toku aburidon. Eli riisikeon päällä on liekitettyjä lohisuikaleita ja katkarapuja. Soijaa päälle! Naaaaaaammm. 

MIKAEL: Mun lempiruokaa on se, mikä on lautasella 😉. Aikalailla kaikkiruokainen siis. Jos haluan oikeasti herkutella, niin sitten menen johonkin fine dining-paikkaan hifistelemään. Ehkä siis kerran vuodessa. Kotona kaikkein parasta on ihan perus kotiruoka makaronilaatikosta lohikeittoon tai uunijuureksista kasviswokkiin. Jos mun pitäisi syödä vain yhtä ruokaa koko elämäni ajan, niin se olisi sushi. Siitä kun saa ihan minkälaista tahansa täytteitä vaihtamalla 😉. 

–  Buoeno-tiimi 

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Miksi joihinkin mun kysymyksiin ei ole vastattu?/ Mikä teillä kestää kysymysten vastaamiseen????

Heippa sinä! Satuimme saamaan yhden tunnin aikana noin 20 kysymystä. Ja uskoaksemme kaikki tulivat samalta henkilöltä 😉 Siispä emme ottaneet hirveätä stressiä niiden vastaamisen kanssa. Osaan kyllä vastattiin ihan heti. Meillä on myös paljon muita hommia täällä emmekä voi tunkea heti kapuloita rattaisiin kun tulee paljon kysymyksiä.

Niin sanottu ”palvelulupauksemme” on vastata kysymyksiin 3 arkipäivän sisällä. Lisäksi vastaamme aina toimistoaikoihin, eli klo 8-16 välillä. Eli jos kysymys tulee perjantaina illalla klo 21, saattaa vastaus ilmestyä vasta seuraavan viikon torstaina.

Pyrimme aina vastaamaan kysymyksiin tarkkaan harkiten, ja siksi niihin kuluu välillä yllättävänkin paljon aikaa. Toivomme malttia ja ymmärrystä tämän kanssa. Instatilimme stooryssa ilmoittelemme epäsäännöllisen säännöllisesti, milloin vastaukset ovat valmiina.

Yleensä vastaamme kyllä kaikkiin kysymyksiin, mutta jos emme keksi siihen mitään järkevää sanottavaa, emme vaivaudu sitä julkaisemaan. Kuten kysymykseen ”miksi” tai ”miksimiksimiksi” tai ”onko kysymys miksi kysymys” jne… Eli niin kauan, kun kysymyksesi on asiallinen ja johonkin pyrkivä, vastaamme taatusti.  

Ei kun kyselemään!

Terkuin, Seba

Miksi elämä edes on?

Miksi elämä edes on, ja aika moni muukin kysymys, on sellaisia, mihin ei oikeastaan ole edes mahdollista antaa vastausta. Kukaan ei loppupeleissä tiedä, miksi elämää on olemassa. Emme edes ihan varmasti tiedä, miten elämä on syntynyt tai sitä, onko elämän syntyminen harvinaista vai yleistä. Kyse on siis enemmän filosofisesta tai uskonnollisesta kysymyksestä, johon on useita eri vastauksia riippuen siitä, keneltä kysyy. 

Uskonnoilta (yleisesti), jos kysyy, niin elämä on, koska Jumala on sen luonnut. Luonnontieteessä usein ajatellan, että elämä on/oli vahinko tai ainakin useiden sattumusten summa. Toki pitää myös miettiä, mien elämä määritellään. Periaatteessa elämäksi voi sanoa kaikkea, mikä liikkuu, jolloin elämä johtuu yksinkertaisesti fysiikan laeista. 

– Mikael 

Miksi palautetta on hyvä antaa? No siksi, että voidaan kehittää meidän vastauksistamme parempia!  Kerro siis mitä mieltä olit vastauksesta. 

Miksi puhelimet maksaa nykyään niin paljon?

Yksinkertaisesti vastattuna siksi, koska ne sisältävät niin suuren määrän ominaisuuksia verrattuna puhelimiin, joita aiemmin sai. Teknologian kehittäminen maksaa, minkä vuoksi myös uudet puhelimet maksavat enemmän kuin ennen. Sen sijaan vanhojen puhelimien, tai mallien, hinta on itse asiassa laskenut, ei noussut viimeisten vuosien aikana. Halpoja älypuhelimia on tullut markkinoille yhä enemmän ja oikeastaan vain ns. lippulaivamallien hinnat on selkeästi noussut. 

Jos historiaa katsoo, niin aikanaan ensimmäiset “kännykät” (eli salkun kokoiset kannettavat puhelimet) maksoivat sellaiset 4000$, eli neljä kertaa enemmän kuin nykyiset lippulaivamallit. Oma ensimmäinen puhelimeni taisi olla (käytetty) Nokian 6110, joka maksoi aikanaan uutena 900$. Ja nyt pitää muistaa, että nämä oli täysin “tyhmiä puhelimia”. Ominaisuuksina puhuminen, tekstiviestit ja vaihdettavat soittoäänet 😀. 

Eli toki puhelimet maksaa nykyään paljon, mutta historiallisesti katsottuna eurolla saa nykyään huomattavasti enemmän ominaisuuksia kuin ikinä historiassa. Graafia engalnniksi aiheesta löytyy vaikkapa täältä: https://www.ooma.com/home-phone/cell-phone-cost-comparison/

– Mikael 

Älypuhelimella meille voi myös laittaa viestiä esim. Instassa. Helpoiten palautetta näistä vastauksista voit kuitenkin antaa tälläisella “lomakkeella”. 

Miksi glögi on hyvää?

No, ihan kaikkien mielestä se ei sitä ole. Kokemuksieni mukaan, kuitenkin suurimman osalle näyttäisi maistuvan tämä koko kansan maustettu joulujuoma. Tämänkin “tykkää/ ei tykkää”-ryhmän voisi jakaa vielä kahteen: on ne, jotka ihan mielellään juovat glögiä joulun alla tekemättä siitä suurempaa numeroa ja sitten löytyy ne, jotka aloittavat maanisen lipittämisen heinäkuussa ja juovat litrakaupalla huhtikuuhun asti.

Miksi se on hyvää? Tämä saattaa johtua siitä, että sinä yksinkertaisesti pidät sen mausta. Toinen selitys saattaisi olla se, että kun sitä “saa” ainoastaan joulunaikaan, maistuu se sen takia paremmalta. Vähän niin kuin osalle mäti, tippaleitä, mämmi taikka sima. Mikä tekee siitä jouluisan, johtuu varmaankin sen sisältämistä mausteista, jotka yleensä yhdistämme jouluun. Nämä ovat neilikka, kaneli, inkivääri sekä pomeranssinkuori ja kardemumma. Glögissä käytetään paljolti samoja mausteita, kun piparkakuissa. Yhdessä nämä kaksi toimivatkin erinomaisesti. Lisäksi glögilasin pohjalle voi upottaa kasan rusinoita ja/tai manteleita maun mukaan. Nom-nom!!

Lisäksi vielä, että glögijuoma on kantautunut meille rakkaasta länsinaapuristamme, Ruotsista. Ensiksi se oli oikeastaan vaan suomenruotsalaisten juoma ja sieltä levisi sitten koko kansan joulujuomaksi. SKÅL!

Glögi on siinä mielessä hieno juoma, että vaikka se alun perin olikin tarkoitettu viinan kanssa sekoitettavaksi, on se tänä päivänä suositumpi alkoholittomana ja myöskin huomattavasti paremman makuinen sellaisena.

Ps. Jos glögissä on alkoholia, on sen ikäraja 18 vuotta (mutta kyllähän sinä sen jo tiesit).

God Jul toivottaa, Seba-tonttu

Onko mahdollista olla enemmän kuin 2 sukupuolta?

Moikka, kiitos hyvästä kysymyksestä! Sukupuolella on monia ulottuvuuksia. Sukupuoli sisältää esimerkiksi geneettisiä, sosiaalisia ja kulttuurisia ominaisuuksia. Sukupuolia ei ole vain mies ja nainen, vaan sama ihminen voi ilmaista molempia sukupuolia, jotain siltä väliltä, tai hänellä ei ole sukupuolta lainkaan.

Mikäli sukupuoli jaetaan tiukasti vain kahteen eri osaan, miehiin ja naisiin, jää moni ihminen tämän kahtiajaon ulkopuolelle. Ehkä sukupuolen voisi siis nähdä pikemminkin janana, jolle jokainen yksilö sijoittuu siten kuin itse haluaa itsensä määritellä. On todella ok kokea itsensä joko naiseksi tai mieheksi, tai voi olla ettei ihminen löydä itseään sukupuolijanalta ollenkaan, vaan on kokonaan sen ulkopuolella – sekin on ok!

Eli kyllä, sukupuolia on enemmänkin kuin kaksi 🙂

Terveisin Iia

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Miksi täällä on enemmän suomenkielisiä kysymyksiä kuin ruotsinkielisiä?

Jos asiaa ajattelee tarkemmin, niin itse asiassa meillä on täällä suhteellisen paljon ruotsinkielisiä kysymyksiä 😊. Usein tämän tyyppisillä kysy-vastaa –palstoilla on vain joko suomeksi tai ruotsiksi kysymyksiä. Ja vaikka kieli on vapaa, niin harvoin niitä ruotsinkielisiä kysymyksiä paljon on. 

Se, miksi meillä ruotsiksi kysymyksiä ylipäätään on, johtuu siitä, että teemme kouluissa työtä molemmilla kielillä. Buenotalk.fi -sivustoa mainostetaan molempien kielien keskuudessa, minkä vuoksi tänne molempia kieliä eksyy. Meillä on vielä niin mahtava tilanne, että tiimissämme on molempien kielten osaajia (joihin itse ne siis kuulu)! Näin ei ihan joka palstalla ole. 

Ollaan siis tyytyväisiä ihan jokaisesta kysymyksestä, oli kysymyksen kieli sitten mitä tahansa.  

– Mikael 

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä ja senkin voi antaa ihan miellä tahansa kielellä 😉. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Onko nämä kysymykset sopivia tänne? Mikä lasketaan sopivaksi kysymykseksi? Kysynkö liikaa kysymyksiä koska olen jo kysynyt ainaki jotain 12?

Täällä vastaillaan aika vapaasti monenlaisiin kysymyksiin. Sellaisiin ei vastata, mihin on jo vastattu tai mitkä ovat selkeästi trollailua, toistoa tai spämmiä. Ja myös sellaisiin jätetään vastaamatta, mihin emme osaa vastata, emmekä löydä jotain asiantuntijaa niihin vastaamaan. Kysymysten määrällä sinänsä ei ole merkitystä ja joskus myös yhdistellään saman tyyppisiä kysymyksiä yhteen. 

Sopiviksi kysymyksiksi lasketaan siis kaikki sellaiset, jotka on (meidän arvion mukaan) oikein mielin kysytty ja jotka tuovat jotain uutta infromaatiota. On meillä kuitenkin muitakin töitä tehtävänä kuin vain vastata epämääräisiin kysymyksin, niin pidätämme oikeuden olla tarpeen vaatiessa myös vastaamatta 😉. 

– Mikael 

Ps. Jos sulla on kommentteja just tästä vastauksesta, niin kerro mitä mieltä olit. 

Kuinka monta kysymystä about saatte päivässä?

Riippuu hyvin paljon päivästä. Kysymysten määrä voi olla mitä tahansa 0 ja 30 välillä 😊. Osa kysymyksistä on sellaisia, joihin ei vastata, koska ovat spämmiä tai muuta trollailua tai ollaan jo ehdytty samaan kysymykseen vastaamaan.  

– Mikael 

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Miltä tulevaisuus varmaan näyttäisi, tarkoitan tällä sitä että miltä kaupingit näyttäisi jne eikä tulevaisuus sillä tavalla että minun tulevaisuus?

Tulevaisuuden ennustaminen on kohtalaisen hankalaa, itse asiassa mahdotonta. Onko tulevaisuudessa ylipäätään kaupunkeja? Pystyykö maan pinnalle tulevaisuudessa rakentamaan, vai asummeko jollain muulla tavalla? Onko koko maapallo enää ylipäätään asuttava 1000 vuoden kuluttua? Mitä pidemmälle tulevaisuudessa menee, sitä vaikeammaksi ennustus käy. Lähitulevaisuutta voi toki yrittää ennustaa ja jonkinlaisia suunnitelmia tulevaisuuden kaupungeiksi on jo olemassa. 

Me täällä Suomessa asutaan todella leppoisissa merkeissä. Maailman suurkaupungeissa yhtä ihmistä kohden on houmattavasti vähemmän tilaa. Tämän takia tonttimaata säästetään rakentamalla yhä korkeampia asuintaloja. Tulevaisuuden kaupungit ovat siis mitä todennäköisemmin täynnä eri kokoisia pilvenpiirtäjiä. Kaupungeissa on yhä vähemmän omakotitaloja, jotka vievät ihan liikaa tilaa. 

Kaupungit eivät kuitenkaan todennäköisesti ole mitään betoniviidakoita. Pilvenpiirtäjien katoilla, seinillä ja maan tasalla kasvaa todennäköisesti nykyistä enemmän kasveja. Myös hyötykasveja, joista saadaan tuoreita vihanneksia. Vihreydellä pyritään niin ihmisten mielialan kuin ilmanlaadun parantamiseen. Ilmassa tosin on vähemmän saasteita, koska liikenne toteutetaan mahdollisimman paljon joukkoliikenteen ja erityisesti raideliikenteen, sähköbussien ja sähköautojen avulla.  

Tai jos ylipäätään ihmisten tarvitsee hirveästi liikkua, koska kaupungit pyritään rakentamaan niin, että kaikki tarvittavat palvelut olisivat mahdollisimman hyvin lähellä. Nykyään esimerkiksi kauppakeskusten päälle/viereen rakennetaan jo asuntoja niin, että niissä asujien ei hirveästi tarvitse palvelujen takia liikkua. Tulevaisuudessa samanlaista kaupunkisuunnittelua tullaan lisäämään. Korkeissa pilvenpiirtäjissä saattaa olla kauppoja ja kirjastoja jossain 100 kerroksen kohdalla, jolloin huipulta ei tarvitse edes mennä maan tasolle asti. 

Toisaalta miksi sitä menisi kauppaan, kun kaikki hyödykkeet saadaan liikkumaan tehokkaiden (ja saasteettomien) logistiikkaratkaisujen avulla. Kaupunkien maan alla kulkee erilaisia reittejä, joissa hyödykkeet ja ihmiset liikkuvat nopeasti ympäri kaupunkia, jopa kotiovelle asti. Tulevaisuudessa kaupungit ovatkin paljon älykkäämpiä kuin nykyään. 

Mutta tämä kaikki on vaan spekulointia. Jos asia enemmän kiinnostaa, niin kannattaa tutustua vähän läheisempää historiaa EU:n tulevaisuuden kaupunki-raportista.  

– Mikael 

Jotta meidän tulevaisuutemme olisi valoisampi, niin kerro mitä mieltä olit vastauksesta. Palaute auttaa meitä eteenpäin! 

Miksi olen köyhä?

En tiedä, miksi olet köyhä. Köyhyydelle kun on monia eri syitä ja oikeastaan voidaan puhua hyvinkin monenlaisista köyhyyden lajeista. Köyhyydellä itsessään ei ole tarkkaa määritelmää, vaan sitä tulee verrata ympärillä olevaan yhteiskuntaan. Köyhä Suomessa ja köyhä vaikkapa Intiassa on hiukan eri asia. 

Suomessa (suhteellisesti) köyhäksi määritellään ihminen, jolle jää käytettäväksi kuussa alle 60% yhteenlaskettujen tulojen mediaanista. Eli Suomeksi ihminen, jolla on käytössä rahaa 60% vähemmän kuin perus keskituloisella. Euroissa tämä oli vuonna 2014 noin 1190€. Suomalaisten suhteellinen köyhyysaste on noussut 90-luvun alusta lähtien ja noin nykyisin 12-14% välillä. Samaan aikaan kuitenkin ihmisten raportoimat rahaongelmat on vähentyneet. Suhteellinen köyhyys ei välttämättä johdakaan aina toimeentulo-ongelmiin. 

Suomessa köyhyydelle on muutama perussyy. Kaikkein yleisintä on työttömyydestä johtuva köyhyys. Myös eläkeläisten köyhyys on yleistä erityisesti naisilla, jotka eivät välttämättä ole tehneet työuraa tai työpaikka on ollut matalapalkkaisella alalla. Puutteellinen koulutus on myös köyhyyden kannalta merkittävä tekijä. Köyhiä löytyy paljon syrjäseuduilla, joissa työtä on vähän. Toisaalta pääkaupunkiseudulla erityisesti yhden henkilön taloudet voivat kärsiä köyhyydestä kovien asumismenojen vuoksi.  

Köyhyyteen voi siis olla monta eri syytä ja toki yksi on vanhempien pienituloisuus. Noin 9,5 prosenttia Suomen lapsista elää köyhyydessä, mihin he eivät tietenkään itse voi tehdä mitään. Köyhyydellä on siis monia syitä, enkä lähde sen tarkemmin arvailemaan, miksi juuri sinä saatat olla köyhä 😊. 

– Mikael  

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Voiko paranormaalit asiat olla totta?

Määritelmällisesti paranormaali tarkoittaa “jotain normaalista poikkeavaa”. Käytännössä sanaa käytetään kuvaamaan ilmiöitä, jotka vaikuttavat epänormaaleilta tai selittämättömiltä. Samoin paranormaaleiksi ilmiöiksi kutsutaan ilmiöitä, joita tiede ei osaa selittää. Populaarikulttuurissa haamut, poltergeistit ja muut selittämättömät tapahtumat ovat hyvin yleisiä. 

Kolme ihmistä seisovat kellarissa.

On vaikea määrittää onko paranormaalit asiat totta. Useat aikaisemmin paranormaaleiksi ajatellut ilmiöt ovat nykyään tieteen tuntemia. Samaan aikaan monet paranormaaleiksi väitetyt ilmiöt on todistettu huijaukseksi. Psykologia on pystynyt selittämään useita paranormaaleja ilmiöitä ja esimerkiksi harhakuvat ja -äänet ovat varsin hyvin tunnettuja ilmiöitä. Monet paranormaalit ilmiöt saattavat kokijasta tuntua käsittämättömiltä, vaikka ne ovat tieteen tuntemia ilmiöitä. 

On kuitenkin ilmiöitä, joita tiede ei (ainakaan vielä) osaa selittää. Tässä mielessä paranormaaleja ilmiöitä on olemassa ja ne ovat totta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että ilmiöissä olisi mitään yliluonnollista tai selittämätöntä. Me emme vain vielä osaa tieteen metodeilla selittää, miten ilmiöt syntyvät. 

– Mikael 

Olis kiva saada välillä vähän palautetta näihin vastauksiin, kun joudutaan täällä yksin toimistolla näitä raapustelemaan. Kerro siis mitä mieltä olit tästä vastauksesta. 

Mikä on korkein ikinä puu mikä on ollut?

Tällä hetkellä elävistä ja dokumentoiduista puista korkein on Yhdysvalloissa Kaliforniassa kasvava punapuu, joka on nimetty Hyperioniksi. Se on pituudeltaan 115.9 metriä korkea, tai oli vuonna 2006, kun se mitattiin. Nyt se on ehkä jo hitusen korkeampi 😊. 

Vielä pidempiä puita on kuitenkin ollut olemassa. 1900-luvun alussa kaadettiin noin 125 metrinen punapuu samoilla seuduilla. Todennäköisesti kaikkein pisin mitattu puu ei sen sijaan ollut punapuu vaan Kuningaseukalyptus. Vuonna 1872 Australiassa kaadettu puu mitattiin 132,6 metrin pituiseksi. Huhujen mukaan samoihin aikoihin kaadettiin useita yli 140 metrisiä puita, mutta näistä ei ole mittaustietoja olemassa. 

140 metriset puut alkavat olla jo liiankin isoja. Puiden pituutta on tutkittu jonkin verran ja on laskettu, että puut eivät oikeastaan voi, tai ainakaan niiden ei kannata kasvaa kovin paljoa yli 130 metrin. Tässä korkeudessa puiden on jo hyvin vaikeaa kuljettaa vettä lehtiin, jolloin lehtien fotosynteesi häiriintyy. On siis hyvin todennäköistä, että edes muinaisessa historiassa ei ole kovin paljoa yli 130 metrisiä puita ollut. 

– Mikael 

Halutaan ja tarvitaan palautetta, että saadaan jatkossakin vastailla näihin kysymyksiin. Laita siis palautetta tulemaan täyttämällä ihq lomake -> Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Mitä miljoonalla eurolla voisi tehdä

Miljoonalla eurolla voisi tehdä vaikka mitä mukavaa!  

#teamtrees –kampanjan kautta sillä voisi istuttaa reilut 1 000 000 puuta taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan 

Unicefin kautta miljoonalla saisi ostettua noin 260 000 lapsellen mahdollisuuden käydä koulu tai vaihtoehtoisesti 2570 vesipumppua, josta koko kylä saa puhdasta vettä elämiseen 

Toisenlaisia lahjoja voisi ostaa vaikkapa 33 000 vuohta, joiden avulla saisi suurin piirtein yhtä monta perhettä nostettua köyhyydestä. 

Näin joulun alla (kun tätä vastausta kirjoittelen) miljoonalla eurolla voisi hommata tänne suomeen vähävaraisille lapsille palttiarallaa 40 000 lahjaa. Tämä onnistuu vaikkapa joulupuu-keräyksen kautta. 

Miljoonalla saisi myös käytetyn Bugatti Vyronin kauppakassikseen tai viiden huoneen arvoasunnon Helsingin keskustassa. 

Ja jos sille päälle sattuu, niin miljoonalla saisi tietysti myös about 200 000 kiloa karkkia lauantai-illan ratoksi 😉. 

– Mikael 

ps. Voit lahjoittaa miljoona euroa myös meille! Tai jos et halua, niin ainakin voit laittaa näistä vastauksista palautetta –> Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Mikä on voimakkain happo maailmaasa, entä hallucinogeeni?

Hapon vahvuus määritellän sen mukaan, miten hyvin ne pystyvät luovuttamaan positiivisia vetyioneja. Määritelmän mukaan maailman voimakkain happo on karboraanihappo. Se on noin miljoona kertaa niin vahvaa kuin rikkihappo, jota käytettiin ainakin minun yläasteen kemiantunneilla varsin usein 😊.  

Hämmentävää kyllä karboraanihappo ei ole juurikaan syövyttävä aine ja sitä voikin säilyttää normaaleissa koeputkissa. Vahvuus ja syövyttävyys kun eivät ole kemiassa sama asia. Syövyttävin aine lienee Fluoriantimonihappo, joka syövyttää lähes kaikkea ja sitä joudutaan säilyttämään teflon-astioissa. Tästä huolimatta Karboraanihappo on satoja kertoja voimakkaampaa kuin Fluoriantimonihappo. 

Maailman voimakkainta hallusinogeeniä on sitten vähän vaikeampi määrittää. Hallusinogeenien vaikutus on osittain yksilöllistä ja osalla toimii joku aine ja toisella toinen. Aistiharhoje tuottavien aineiden vaikutukset voivat myös riippua ihan päivästäkin. Osa psykoaktiivisista aineista on kuitenkin periaatteessa toisia vahvempia ainakin kemiallisesti. 

Yleisesti LSD:tä, eli Lysergidihapon dietyyliamidia, pidetään voimakkaimpana hallusinogeeninä. Ihmisellä jo 10-15 mikrogramman annos aiheuttaa vasteen aivoissa. Monilla muilla hallusinogeeneillä tarvitaan jopa tuhat kertaa suurempia annoksia. Toisaalta jos mietitään vahvuutta aineen aiheuttaman olotilan tai vasteen kautta, niin esimerkiksi DMT on aika vahvin kandidaatti vahvimmaksi hallusinogeeniksi. Mutta mitään kaiken kattavaa listaa ei ole olemassa, koska “voimakkuuden” voi määritellä eri tavoin ja ovi vaihdella eri ihmisten kesken suuresti. 

– Mikael  

PS. Kerro mielipiteesi vastauksesta ja klikkaa vielä tästä -> Mitä mieltä vastauksesta? 

Kuinka monta kysymystä about saatte päivässä?

Riippuu hyvin paljon päivästä. Kysymysten määrä voi olla mitä tahansa 0 ja 30 välillä 😊. Osa kysymyksistä on sellaisia, joihin ei vastata, koska ovat spämmiä tai muuta trollailua tai ollaan jo ehdytty samaan kysymykseen vastaamaan.  

– Mikael 

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Mitä tehdä kun seksihalut eivät kohtaa (minä haluan enemmän). Parisuhde tuntuu muuten oikealta. Toisaalta on herännyt ajatus, että puolisoni on homo, mutta ei halua asiaa myöntää vaan haluaa kanssani perheen.

Moikka!

Kiitos, kun laitoit viestin! Tää on kysymys, johon sisältyy aika monenlaisia näkökulmia. Seksihalut eivät aina kohtaa toisen kanssa, ja se saattaa herättää kahnausta tai tyytymättömyyttä. Et kerro sun kysymyksessäsi, mikäli tämä tilanne on muuttunut suhteen aikana. Suhteen alkuhuumassa voi seksikertojen määrä olla suurempi kuin arjen astuttua kuvioihin. Jos halukkuus on suhteen aikana muuttunut huomattavasti, voi syy löytyä esimerkiksi väsymyksestä, jostain itseen liittyvästä tekijästä, sairauksista, vammoista, stressistä tai esimerkiksi parisuhteen toimivuuteen liittyvästä ongelmasta. Ainakin ajoittainen seksuaalisen halun puute koskee joka toista suomalaista parisuhdetta (Väestöliitto.)

Silloin, kun seksihalut ovat erilaiset, ovat kummatkin hankauspisteessä. Se joka ei ole yhtä halukas voi kokea ahdistusta, painostusta tai huonommuutta siitä, ettei riitä toiselle. Vastaavasti taas, jos on se enemmän seksiä haluava osapuoli, saattaa toisen kieltäytyminen aiheuttaa itselle esimerkiksi ärtymystä ja turhautumista. Torjutuksi tuleminen ja torjuminen ovat kummatkin raastavia tunteita. Suhde ei tule missään tapauksessa perustua painostamiseen, vaan silloin täytyy miettiä mitä muita vaihtoehtoja on olemassa tilanteen selvittämiseksi.

Kerrot myös pohtineesi sitä, että onko puolisosi homo. Onhan sekin mahdollista. Joidenkin kohdalla asian myöntäminen itselle voi tuntua vaikealta, jos pelkää esimerkiksi ympäristön reaktiota. Kannattaa kuitenkin uskoa siihen mitä kumppanisi sanoo.

Puhumattomuus lisää väärinymmärryksiä ja turhia riitoja. Minusta tärkeintä on se, että saisitte aikaan puheyhteyden. Tämä aihe on yleensä tosi henkilökohtainen ja tässä voi satuttaa paljon. Jos tämä tuntuu vaikealta aiheelta puhua kahdestaan, voitte käydä juttelemassa esimerkiksi yhdessä pariterapeutin kanssa. Siellä voi myös käydä yksistään. Ylellä oli hyvä artikkeli aiheesta. Käyhän lukemassa se. Siellä linkattiin eteenpäin Väestöliiton parisuhdetesteihin, joista saa hyvää pohjaa keskusteluihin.

Toivon teille rakkautta, ymmärrystä ja välittämistä teidän keskusteluihin.

Terkuin,
Minna


Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Varför är cannabis olagligt?

Hejsan! Tack för din fråga!

Hur det kommer sig att cannabis är olagligt är en komplex fråga – det har att göra med bland annat historiska faktorer, världspolitik, såväl som de sociala och hälsorelaterade skador som narkotikaklassade preparat medför. Cannabis orsakar hälsorisker, särskilt för unga som använder (se till exempel WHO 2016: The health and social effects of nonmedical cannabis use.

Om den historiska och politiska bakgrunden:

Den internationella narkotikaregleringen fick sin början från opiumkrisen som drabbade bland annat USA och Storbritannien under 1800-talet och början av 1900-talet. Då Nationernas förbund (föregångare till Förenta nationerna) inrättades 1920, grundades en kommitté (föregångare till Förenta nationernas narkotikakommission CND) för att ta itu med opiumkrisen. År 1962 förädlades Opiumkonventionen av den enskilda konventionen om narkotiska droger (den s.k. Single Convention on Narcotic Drugs), som förbjöd cannabisprodukter, samt läkemedel av kokaintyp och fentanylderivat. Cannabisbruk var förbjudet i USA redan i början av 1900-talet.

Hur gick det till i Finland?

År 1961 fastställdes FN:s allmänna narkotikakonvention, som även Finland ratificerade några år senare. År 1966 stiftades Finlands första narkotikaförordning. I den kriminaliserades användningen av narkotika. I praktiken baseras vår nuvarande lagstiftning på denna förordning. År 1972 stiftades den egentliga narkotikalagen.

Meningsskiljaktigheterna kring definitionen av narkotikafrågan i Finland koncentrerades till frågan om huruvida användning av narkotika är straffbart eller ej. I regeringens proposition fastställdes inte bruk av narkotika som straffbar gärning. Riksdagens lagutskott rekommenderade kriminalisering av bruk, medan ekonomiutskottet höll samma linje som regeringen. Till slut beslutade det stora utskottet om saken genom lott. På den lyfta lotten stod det ”Nej”, vilket medförde att användningen av narkotika blev en straffbar gärning.

Vem bestämmer?

Varje år sammankallas medlemsstaternas representanter i FN:s narkotikakommission CND för att besluta om de åtgärder som världens länder anser nödvändiga för att ta itu med de negativa effekterna av olika droger och bland annat besluta om de olika graderna av kriminaliseringen. Cannabis har nu blivit föremål för debatt, och det har föreslagits att man ändrar hur cannabis klassificeras för att göra det lättare att forska i cannabis.

Syftet med den internationella narkotikaregleringen är att främja människors hälsa och välbefinnande och att lösa sociala och säkerhetsproblem, både individuella och offentliga, genom internationellt samarbete. Förebyggande och behandling av ’drogmissbruk’, liksom förebyggande och utrotning av olaglig produktion och handel, är kärnan i politiken.

Under 2016 träffades det internationella samfundet vid ett toppmöte för att diskutera ’världens narkotikaproblem’. Läs mera om detta i det senaste sammanfattande uttalandet om den globala narkotikapolitik som Finlands narkotikareglering bygger på.

Hälsar,

Hanna Heikkilä, enhetschef
Karin Rantala, utbildningsplanerare i projektet Intervention för unga cannabisanvändare


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Ok boomer

Moikka!

Tämä ei varsinaisesti sisällä kysymystä, mutta haluan kommentoida, että oot hyvällä asialla! Ok boomer -sanaparia on näkynyt viime aikoina eri yhteyksissä. Ilmaisu tarkoittaa suunnilleen suomennettuna ”okei, suuren ikäluokan edustaja.”  Sitä voi käyttää vastalauseena esimerkiksi vanhempien ikäluokkien koetulle välinpitämättömyydelle ilmastonmuutoksesta, epätasa-arvosta tai tuloeroista. (Nyt.fi)

Jos joku kaipaa pientä näpäytystä, niin se on me aikuiset, jotka osallistumme päätöksentekoon. Meidän täytyy osata nähdä muutkin asiat maailmassa kuin vaan oman napamme.

Boom,

Minna

Lue lisää artikkelista: ”Ok boomer” syntyi salamaniskusta millenniaalien vastaukseksi suurten ikäluokkien typerille jutuille – tästä on kyse


Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Miksi kana ylitti tien?

Vai oliko se kenties tie, joka alitti kanan? Ensi oletus voisi olla se, että kanalla oli pyrkimyksenä päästä tien toiselle puolelle? Mutta miksi kana halusi tien toiselle puolelle? Tätä emme ehkä koskaan saa tietää.

Toki koska kana on kyseessä, eikä se mikään ruudinkeksijä tunnetusti ole, niin sen ei välttämättä tarvitse olla näinkään suunniteltua taikka loogista. Ehkä kanahäkki vaan oli lähellä tietä, aitaan oli tullut reikä tai ovi jäänyt auki, kana pääsi livahtamaan ulos, käveli eteenpäin ajattelematta mitään, ja oli yhtäkkiä ylittänyt tien!

Tässä muutama näkökulma vielä loppuun:

Professori: Koska kana halusi päästä tien toiselle puolelle.

Aristoteles: Kanojen luonteeseen kuuluu ylittää tie.

Karl Marx: Koska kana oli riiston kohteena tällä puolen tietä.

Kapitalisti: Koska kana sai munistaan paremman hinnan toisella puolella tietä

Timothy Leary: Koska se oli ainoa matka, jonka establishment salli kanalle.

Ronald Reagan: Unohdin jo.

Captain Kirk: Mennäkseen rohkeasti sinne, minne yksikään kana ei vielä ole mennyt.

Louis Farrakhan: Katsohan, tie edustaa mustaa miestä. Kana ylitti tien kävelläkseen mustan miehen päälle ja painaakseen hänet yhä syvemmälle.

Zen-munkki: Kana ylitti tien vain sinun likaisessa mielessäsi.

Richard Nixon: Kana ei ylittänyt tietä. Toistan: kana ei ylittänyt tietä.

Machiavelli: Kana ylitti tien. Ketä se kiinnostaa?

Freud: Se seikka, että sinua kiinnostaa kanan tien ylitys, osoittaa alitajuisen minäsi epävarmuuden.

Bill Gates: Olen juuri julkaissut Kana 2000-ohjelman ja se munii minulle kultamunia.

Einstein: Se riippuu siitä koordinaatistosta, joka valitaan: joko kana ylitti tien tai tie alitti kanan.

Hemingway: Kuollakseen. Sateessa.

Bill Clinton: Miten määritellään ’ylitti’. Sitä paitsi, en koskaan, kertaakaan koskenut tuohon kanaan.

http://www.netikka.net/knuutti/Hupijutut/kana_ylitti.htm

Uskon, että sulla on oma teoriasi tähän. Olisi hauska kuulla se. Kerro vaikka Instassa yv:nä!

t.Seba

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Onko multiversumi teoria totta?

Teoria multiversumista, eli siitä että olisi olemassa useita eri universumeja, on hyvinkin totta. Teorian mukaan oman universumimme (eli kaiken, mitä on olemassa) lisäksi olisi olemassa mahdollisesti ääretön määrä universumeita. Tätä on ehdottanut useakin eri tiedemies ja tiedemiesten ryhmä, joilla jokaisella on ollut vähän eri selitys multiversumin olemassaoloon. Ensimmäistä kertaa asiasta on taidettu mainita joskus 1950-luvulla. 

Multiversumin olemassaolon teoria pohjaa matematiikkaan ja nykyisin pääosin säieteorian selityksiin. Koska en ole fyysikko, niin en edes yritä lähteä selittämään asiaa sen tarkemmin 😀. Totean vain, että mikäli säieteoria nykyisessä muodossaan on totta, se vaatii useamman kuin kolmen tilaulottuvuuden olemassaoloa. Emme kuitenkaan tiedä minkä muotoisia säikeiden tilaulottuvuudet ovat ja muotojen mahdollisuuksia on lähes ääretön määrä. (Putostitko jo kärryiltä?) 

On mahdollista, että kaikki tilaulottuvuudet on olemassa samaan aikaan, jolloin ”on pakko olla(?)” olemassa multiversumi, jossa nuo muut ulottuvuudet vallitsevat ja määrittelevät omanlaisensa fysiikan lait. Jos siis nykyisen muotoinen säieteoria on totta, niin todennäköisesti on myös olemassa muita universumeja. Siis teoriassa… …  Tämä kaikki menee normaalilla ihmisellä niin paljon yli ymmärryksen, että on ehkä kannattavampaa vaikka laittaa joku hyvä scifi-leffa pyörimään ja ihan lohdutukseksi syödä pussillinen sipsejä. 

Muliversumin teoria on siis totta, mutta on eri asia, pitääkö se paikkaansa. Teoriaa ei ole kukaan todistanut. Emme tunne mekanismeja, joiden kautta universumien välillä voisi liikkua tai toiseen universumiin nähdä ja se on todennäköisesti mahdotonta. On spekuloitu, että voisimme saada viitteitä törmäyksistä toisiin universumeihin tutkimalla kosmisen taustasäteilyn muutoksia, mutta tähän ei taida ihmisten mittalaitteet pystyä ainakaan vielä.

Itse ajattelen, että meidän maailmankaikkeudessa on paljon sellaista, jota ihminen ei tule koskaan selittämään, ja hyvä niin. 

– Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Miksi telekinesis ei ole mahdollista (vielä.. Ehkä vielä)?

Telekineesi, eli asioiden liikuttaminen mielen avulla, on varsin yleinen supervoima elokuvissa ja sarjoissa sekä taikatemppujen vakiokaartia. Ajatus telekineesin taustalla on se, että jokaisen meidän aivoissa on lukitsemattomia voimia, jotka voimme harjoituksen avulla vapauttaa. Näin sitten aivoaaltoja hyväksi käyttäen pystymme liikuttamaan jos jonkinmoisia asioita. Valitettavasti telekineesi ei kuitenkaan ole totta, eikä sellaisenaan tule koskaan olemaan totta. 

Telekinesiaa on tutkittu pitkään, mutta tieteellisissä tutkimuksissa ei ole osoitettu sen todenperäisyyttä. On toki olemassa tutkimuksia, joissa väitetään ihmisten vaikkapa pystyneen vaikuttamaan noppien heittojen tuloksiin. Näitä ei kuitenkaan ole pystytty toistamaan, minkä vuoksi ne eivät ole tieteellisesti kovin kantavalla pohjalla. Myös kaikki telekinesian osaamista väittävät ihmiset on osoitettu huijareiksi.  

Ongelma on se, että tunnemme vain kaksi voimaa, jotka voi vaikuttaa etäältä (eli koskematta). Ne ovat painovoima ja magnetismi. Kumpaakaan näistä ei ihminen pysty tuottamaan riittävän suuressa määrin, että ne voisivat vaikuttaa mihinkään esineeseen. Nykyinen käsityksemme tieteestä siis tekee telekinesian mahdottomaksi ja mikäli mitään äärimmäisen mullistavaa ei tapahdu, niin mahdottomana se myös pysyy. 

Ihminen osaa kyllä rakentaa laitteita, joilla voidaan vaikuttaa esineideni etäältä ja koskematta. Esimerkkinä vaikkapa akustinen levitaatio, mutta nämä ovat sitten jo hyvinkin tieteelle tuttuja mekanismeja, ei telekinesiaa. Samoin esimerkiksi halvaantuneen ihmisen aivoihin voidaan asettaa implantteja, joiden avulla voidaan jopa langattomasti ohjailla robottikäsiä. Vaikka tämä on hyvin vaikuttavaa, niin ei se silti vielä telekinesiaa ole, vaikka siltä varsin paljon näyttää 😊. 

– Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Miten voi lähettää palautetta buenotalkille?

Moikka!

Sulla on muutamakin vaihtoehto 🙂 Jos haluat ottaa yhteyttä Instassa, tervetuloa sinne direktin puolelle. Tai sitten voit jättää tohon alla olevaan linkkiin palautetta.

Ja hyvä ajatus sulta palautteen antamisen mahdollisuus. Meiltä on kadonnut sivuja uusiessa semmoinen anna palautetta -osio sivuilta. Luodaan semmoinen tonne sivun alareunaan. Kiitos hyvästä ideasta!

Terkuin,
Minna


Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Miksi Seed-4000:aa ei ole vielä rakenettu?

Seed 4000 on vuonna 1995 ehdotettu suunnitelma maailman suurimmaksi rakennukseksi. Sitä ehdotti arkkitehti Peter Neville ja rakennus oli suunniteltu Japaniin, Tokion seudulle. Seed 4000 on nimensä mukaan 4000 metriä, eli 4 km korkea kartiomainen rakennelma, jonka pohjan leveys olisi sekin noin 6 km. Asukkaita talon 800 kerrokseen mahtuisi puolesta miljoonasta miljoonaan ja sen rakentamiseen tarvittaisiin yli 3 miljoonaa tonnia terästä. 

Vaikka suunnitelmat rakennukseen on jo olemassa, niin sitä ei alun perinkään ollut tarkoitettu rakennettavaksi. Enemmänkin suunnitelmissa haluttiin esitellä tulevaisuuden rakentamista ja mainostaa suunnitelmaa tehnyttä firmaa. Uusimpien korkeiden rakennusten rakentamisen yhteydessä suunnitelma nousi uudestaan julkisuuteen. Syntyi urbaani legenda, että taloa alettaisiin nyt tehdä tosissaan, mutta se ei pidä paikkaansa. Tämän on useakin suunnitelman tehneen firman työntekijä vahvistanut :).

Teoreettisesti neljän kilometrin pilvenpiirtäjän rakentaminen on jo nykytekniikalla käsittääkseni mahdollista, mutta realistisesti tarvittaisiin uusia tekniikoita, jotta se olisi järkevää. Nykyisellään talon rakentaminen maksaisi yli biljoona euroa ja sen valmistuminen kestäisi vuosikymmeniä. Seed 4000 ei siis ole valmistumassa lähiaikoina ihan käytännön mahdottomuuksien takia… kuka hullu sitä edes lähtisi rahoittamaan? 

Mutta ehkä joskus tulevaisuudessa tallaisia vuoren kokoisia kaupunkitaloja tullaan näkemään. Monissa paikoissa on jo niin ahdasta, että ylöspäin rakentaminen on ainoa mahdollisuus. 

– Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Miksi buenotalkin kysy me vastaamme kohdassa on ruotsin kielnen kohdalla sydän mutta ei suomen kielen kohdalla?

BOOM!

Kiitos tarkoista silmistäsi, asia hoidossa 🙂 Ja miksi: siksi, että olemme välillä huithapeleita <3

Terkuin,
Minna

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Mikä on normaalin bisse? /Mitä on bisse?

Heippahei!

Menee nyt hieman tulkitsemiseksi: Normaalin bissellä varmaan tarkoitat sitä normaaleinta bisseä? Eli siis sitä tavallisinta eli siis sitä suosituinta?

Suosituin bisse Suomessa vaihtelee jaksoittain ja yhtä ainoaa pysyvää suosikkia ei ole. Selkeä linkki suosituimpien oluitten välillä kuitenkin on: Suosituin olut näyttäisi aina olevan se kaikkein halvin sillä hetkellä. Eli oli paikkakunta tai kauppa mikä tahansa, suomalaiset suosivat sitä halvinta bisseä. Maulla ei niinkään väliä. Tämä kertoo jonkin verran meidän juomakulttuurista. *huokaus*

t.Seba

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Melko pian tämän vastauksen jälkeen saimme uuden kysymyksen:

Mitä on bisse?

”Bissellä” tarkoitetaan yleensä olutta. 1990-luvulle asti oli vielä Bisse-nimistä olutta myynnissä, mutta se lopetettiin huonon menekin vuoksi. Eräiden lähteiden mukaan 1700-luvulla Euroopassa juotiin ”Bishop’s Wine:ä, joka oli eräänlainen tumma viinisekoitus ja että sana bisse kantautuisi sieltä, ”bishe”. Näin ollen sana tarkoittaisikin ”piispan viiniä”.

Sanalla ”bisse”, voidaan myös tarkoittaa biseksuaalia, jolloin tuo minun ensimmäinen vastaus menikin ihan mönkään.

Jokaisen ihmisen kokemus itsestään ja identiteetistään on ainutlaatuinen. Kaikilla on oikeus itse määritellä oma seksuaalinen suuntautumisensa ja sukupuoli-identiteettinsä tai olla määrittelemättä niitä, eikä ”normaalisuus” ole mitenkään kytköksissä tähän. Mielestäni normaalia ei edes ole.

Sanan alkuperää tuskin tarvitsee sen kummemmin avata: bi-se-ksuaali / bi-se = bisse

Bi, biseksuaali eli biseksuaalinen ihminen tuntee seksuaalista ja/tai emotionaalista vetoa sekä omaa että eri sukupuolta olevia kohtaan tai joka ihastuu ihmiseen tämän sukupuolesta riippumatta. Katso lisää Setan sivuilta.

Tässä Googlettaessani opin, että bissellä voidaan myös meinata miestä. Sana tulee Sipoon ruotsinkielisestä murteesta, ”bisi”. Tämä on kyllä mielestäni jo ihan liian kaukaa haettu. Annetaan sipoolaisten pitää vaan omat murteensa.

Yhä terveisin, Seba

Aikoinaan kun käytin nuuskaa, niin en pystynyt saamaan yöllä unta ilman nuuskaa huulessa. Käytin siis hyvin aktiivisesti nuuskaa tuohon aikaan ja tuon kaltaiset kokemukset saivat minut lopettamaan. Mistä se voisi johtua, etten saanut unta ilman nuuskaa huulessa?

Kiitos kysymyksestä ja suuret onnittelut nuuskan käytön lopettamisesta. Se on fiksu päätös.

Nuuska sisältää runsaasti nikotiinia. Nuuskaa käytetään pitkiä aikoja kerrallaan ja vaihdetaan säännöllisesti uuteen, jolloin nikotiinin määrä elimistössä pysyy pitkiä aikoja korkeana. Nikotiini on erittäin herkästi riippuvuutta aiheuttava aine. Nikotiiniin sopeutunut ja siitä fyysisesti riippuvainen elimistö vaatii nikotiinin jatkuvaa käyttöä toimiakseen normaalisi. Kun nikotiinin käyttö loppuu ja se poistuu elimistöstä, saattaa ilmetä vieroitusoireita (mm. ärtyisyys, nikotiinituotteen himo, levottomuus, univaikeudet). Nikotiinista riippuvainen välttää vieroitusoireet säätelemällä veren nikotiinipitoisuutta käyttämällä nikotiinituotteita säännöllisesti ympäristöstä ja joskus jopa ajankohdasta riippumatta. Kokemus siitä, ettei saa unta ilman nuuskaa/tupakkaa saattaa olla merkki nikotiiniriippuvuudesta.

Terveisin Hanne


Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Mitä materiaalia nuuskapussi on, kuinka se vaikuttaa luonnossa ja kuinka se tulisi lajitella?

Nuuskapussi valmistetaan pääosin selluloosakuidusta ja sen sisällä on mm. tupakkakasvista, makuaineista ja säilöntäaineista valmistettua massaa. Massa sisältää ympäristölle haitallisia aineita, kuten kadmiumia, kromia, nikkeliä, arsenikkia ja lyijyä, jotka vapautuvat maahan joutuessaan maaperään ja huuhtoutuvat vesistöihin. Nuuska sisältää myös paljon nikotiinia, joka on myrkyllistä eläimille, jos nuuska päätyy niiden syömäksi. Tupakantumppeja tai nuuskapusseja ei saa heittää maahan, vaan ne tulee hävittää sekajätteen mukana. Nuuskaa ei saa myöskään laittaa kompostiin tai viemäriin. Tupakantumppien ja nuuskapussien maatuminen kestää hyvin kauan, joten siitäkään syystä niitä ei saa heittää ympäristöön.

Terveisin Hanne


Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Mitä on makunuuska?

Makunuuskalla tarkoitetaan sellaista nuuskaa, johon on lisätty jotain makuainetta, kuten minttua, mentholia tai vaikka mansikkaa . Ruotsissa, jossa nuuskan myynti on sallittua valmistetaan kymmeniä, ellei satoja eri makuisia nuuskatuotteita. Näiden suurin ongelma piilee siinä, että ne tutkimusten mukaan houkuttelevat erityisesti nuoria.

Tupakkayhtiöillä on pitkä historia maustettujen tuotteiden kehittämisestä ja niiden markkinoinnista tuotteina, jotka houkuttelevat nuoria. Makuaineet parantavat tuotteiden makua ja saa ne vaikuttamaan houkuttelevammilta, vaarattomammilta ja helpottavat käytön aloittamista. Tutkimusten mukaan maut houkuttelevat nuoria ja nuoria aikuisia riippumatta siitä mikä tupakkatuote on kyseessä.

Terveisin Hanne


Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Vad är det mest spelade spelet i hela världen?

Hej!

Det beror lite på hur man vill mäta detta. Just nu? Genom tiderna? I månaden?

Högst antagligen är det mest spelade spelet genom tiderna patiens (pasianssi) eftersom den kommer gratis med Windows. Men vi har ingen statistik över detta.  

Minecraft är världens bäst säljande spel genom tiderna. Spelet har sålt 180 miljoner exemplar och med det petas klassikern Tetris ner till en andraplats.

Det mest spelade spelet under en månad tycks vara PlayerUnknown’s Battlegrounds i Juni 2018 med 227 miljoner spelare.

Rekord för det mest följda spelet har League of Legends. Det kan du kolla se här. Högt plaserar sig och Fortnite i alla listor.

Crossfire däremot har rekordet för mest registrerade spelare, 660 miljoner.

Håppas du fick svar på det du ville veta!

H: Seba


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Jos porno on itsetehtyä niin voiko ”seksi” siinä olla silloin ”oikeaa”?

Jos porno on itsetehtyä niin voiko ”seksi” siinä olla silloin ”oikeaa”?

Heip ja kiitos hyvästä kysymyksestä! Yritin vastausta varten hieman Googletella aiheesta faktaa ja päädyin aina vaan yhä härskimmille sivustoille (esimiehelle selitys, mikäli ihmettelee työtietokoneeni selaushistoriaa🤪), vaikka kuinka asiallisia hakusanoja koitinkin käyttää. Tämä kertoo aika hyvin siitä, kuinka helposti näille sivuille voi joutua, tarkoituksenmukaisesti tai sitten ei.

Pornografia eli lyhyemmin porno, on seksuaalista kiihottumista aiheuttavaa tai sellaiseksi tarkoitettua kuvallista tai kirjallista aineistoa.

Pornoa katsoessa on aina hyvä pitää mielessä se, että se on tarkoitettu katseltavaksi ja on myös toteutettu sen mukaisesti. Pornoelokuvaa voidaan käsikirjoittaa, leikata, editoida ja muokata jotta homma näyttäisi mahdollisimman hyvältä katsojan silmissä. Tätä suunnitelmaa ei tehdä näyttelijöiden nautinnon lisäämiseksi, vaan videon näyttävyyden takaamiseksi.

Muissakin elokuvagenreissä hahmot saattavat osata lentää, väistää luoteja ja teleportata itsensä avaruuteen. Tähän me emme kuitenkaan kykene, emmehän? Eli vaikka pornoelokuvassa henkilö kykenee jyystää toista takaapäin 2,5h putkeen täydellä teholla, se ei tee siitä todellista eikä mukavaa, vaikka näyttelijät siinä kuinka voihkisivatkin onnesta. Pornossa ei myöskään juurikaan näytetä seksiin ja ihmissuhteisiin liittyviä tunteita.

Justwearit.fi kertoo aiheesta lisää ja kattavammin.

Vaikka pornosta saa vihiä siitä, millaisia juttuja seksiin mahdollisesti kuuluu, on syytä muistaa, että eri ihmisistä erilaiset asiat tuntuvat hyviltä. Pornosta ei siis kannata aikuisenakaan ottaa suoraviivaisesti oppia oman elämän seksiakteihin, vaan seksuaalisuuteen on hyvä tutustua rauhassa omassa kehossa heräävien tuntemusten kautta ja esimerkiksi seurustelukumppanin kanssa avoimesti keskustellen.

Pornosta voi siis omaksua fantasioita, joista voi saada lisänautintoa omaan seksielämään. Mutta porno ei ole sama asia kuin seksi.

Jos kaksi aikuista henkilöä, jotka harrastavat seksiä yhdessä, päättävät tämän videoida ja julkaista sen nettiin yhteisymmärryksenä, päätyy sekin pornokategorian alle. Tällöin se ei ole enää kahdenkeskeinen asia.

Tähän liittyy samalla valtavasti erilaisia riskejä. Se minkä nettiin laittaa, jää sinne. Vaikka yksin tai kumppanin kanssa tehty seksivideo voi vaikuttaa esimerkiksi suhteen aikana jännittävältä ja kiihottavalta, saattaa se myöhemmin aiheuttaa suurta tuskaa ja häpeää. Ja silloin se on liian myöhäistä. Vaikka se olisi aluksi ollut hauska idea, voi intiimien kuvien ja videoiden levittäminen olla niiden kohteelle todella raskas kokemus. Tällaiset tapaukset voivat jopa pahimmillaan johtaa erilaisiin kiristystilanteisiin.

Eli summa summarum: pornoa on monenlaista, jotkut ovat realistisempia ja jotkut vähemmän. Suurin osa pornosta on kuitenkin tarkoitettu näyttämään hyvältä ja viihdyttämään katsojaa. Heti kun tämän elementin lisää seksiin, muuttuu se luonteeltaan eikä ole enää sama asia, kun se seksi mikä tapahtuu intiimisti kahden ihmisen välillä.

Tervisin, Seba


Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Miksi buenotalk.fi on top 3 mun mielestä parhaita nettisiviustoja?

Tähän on hyvin yksinkertainen vastaus: Olet harvinaisen viisas ja järkevä ihminen, jonka arviointikyky on huippuluokkaa ja maku vieläkin parempi.  Toki arviointikyvyssä on vielä hiukan parantamisen varaa, koska sivusto ei kuitenkaan ole vielä top 1 -sivusto.

Mutta siis mukavaa, että sivusto kiinnostaa. Palautetta voi aina antaa ja yritetään tehdä tästä vielä se Top 1 -sivusto kaikille muillekin ihmisille.

– Mikael


Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Mitä jos aikamatkustus keksittäisiin?

Ok. Kysymys, johon ei ihan tämän palstan tila riitä, mutta yritän “lyhyesti” vastata 😀. 

Aikamatkustus on periaatteessa jo “keksitty”. Matemaattisesti esimerkiksi ISS-avaruusasemalla olijat matkustavat koko ajan ajassa taaksepäin. Tosin vain millisekunnin osia. Jos vietät avaruusasemalla 100 vuotta, niin olet matkannut ajassa taaksepäin noin yhden sekunnin, eli olet sekunnin nuorempi kuin olisit viettämällä saman ajan maassa. Sama ”ongelma” on esim. gps-satelliiteissa, joiden kellojen täytyy olla erittäin tarkkoja. Näitä kelloja joudutaan aina välillä siirtämään, jotta ne pystyvät toimimaan tehtävässään. Ja nyt puhutaan siis sekunnin miljoonasosista. 

Aikamatkustus tulevaisuuteen on siis hyvinkin tutkittu ja havaittu ilmiö ja johtuu ajan suhteesta nopeuden kanssa. Tämä voidaan johtaa suoraan suhteellisuusteoriasta. Toinen tapa matkustaa ajassa on viettää aikaa vahvan painovoimakentän (eli massan) lähellä. Elokuvassa Interstellar leikitellään tällä ajatuksella varsin paljon ja ihan tieteellisessäkin mielessä. Todellisuudessa ihminen ei ainakaan tällä hetkellä pysty manipuloimaan nopeutta tai massaa niin paljon, että aikamatkustus tulevaisuuteen (ns. suhteellinen aikamatkustus) olisi suuremmin järkevää.

Toinen asia on sitten varsinaiset aikakoneet ja ns. todellinen aikamatkustus. Tieteessä ei olla ihan varmoja onko menneisyyteen matkustaminen mahdollista. Erilaisia kokeita on tehty, mutta vaikka osassa on saatu jopa lupaavia tuloksia, niin useat tiedemiehet uskovat taaksepäin matkustamisen olevan mahdotonta. Ongelmana tässä on se, että menneeseen matkustaessa olet olemassa kahdessa paikassa yhtä aikaa, mikä muodostaa monenlaisia paradokseja. Paradoksien vastaukset johtaa sitten monenlaisiin lopputuloksiin maailmankaikkeuden tuhosta multi-universumeihin. Ja ehkä ei mennä niihin nyt… 

Loogisesti ajateltuna jos ihminen olisi keksinyt (tai tulee keksimään…?) aikamatkustuksen, niin miksi tänne meidän keskuuteemme ei ole ilmestynyt ketään matkaajia? Me elämme kuitenkin juuri nyt teknologisen kehityksen aikakautta, joten luulisi tulevaisuuden tutkijoitakin kiinnostavan, mitä me täällä tehdään. Tosin asiaa on myös pohdittu siltä kannalta, että (meidän) sivilisaatio tuhoaa itsensä ennen kuin todellinen aikamatkustus keksitään. Tästä löytyy lisää tietoa googlaamalla vaikkapa “Fermin paradoksi”. 

Kaikkein yleisin aikamatkustuksen teoria pohjaa madonreikiin. Eli siis pisteisiin avaruudessa, jotka johtavat toisiin pisteisiin toisella puolen avaruutta. Näitä voi syntyä esimerkiksi hiukkaskiihdyttimissä, mutta käsittääkseni niitä ei ole vielä todellisuudessa havaittu. Teoreettisesti on laskettu, että jos pystyisimme löytämään ja pitämään auki madonreikää (aineella jota ei ole olemassa) sekä liikuttamaan madonreikää (tavalla, jota ei ole olemassa), niin voisimme rakentaa aikakoneen. Toista madonreikää liikuttamalla tai viemällä sen suuren massan viereen päiden välille syntyy aikaero. Tämän jälkeen hyppäämällä toiseen päähän ilmestyy toisesta päästä aikaisemmin tai myöhemmin riippuen aikaeron määrästä. 

Aikakone on siis jo periaatteessa keksitty, mutta sellaisen rakentaminen on todennäköisesti mahdotonta. Eikä kukaan oikeasti tiedä toimisiko aikakone todellisuudessa. Meidän elinaikamme ei riitä ongelman ratkaisemiseen, mutta ehkä jos ihmiskunta säilyy hengissä vielä 10 000 vuotta, niin joku voi tämänkin ongelman ratkaista 😊. 

– Mikael 


Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Mitä jos internet kaatuisi kaikkialla?

Ensinäkin internetin kaatuminen kokonaan on melkein mahdotonta. Internet  on kaikkien maailman tietokoneiden muodostama verkko ja kaikkien yhteyksien yhtäaikainen katoaminen on äärimmäisen epätodennäköistä. Pelkästään tämä vastaus on kulkenut laitteellesi kymmentä eri reittiä ja seuraavalle käyttäjälle vastaus menee täysin eri reittiä. Vaikka kaikki maailman suuret datakaapelit rikottaisiin samaan aikaan, olisi silti jäljellä mm. satelliitit. Katastrofi, joka kaataisi internetin, todennäköisesti aiheuttaisi joitain huomattavasti pahempiakin ongelmia maailmaan. 

Mutta JOS internet kaatuisi, niin se veisi mukanaan aika lailla kokonaan meidän modernin elämäntapamme. Suurin osa viestinnästämme loppuisi, kun whatsapit ynnä muut lakkaisi toimimasta. Emme saisi ostettua juuri mitään, kun pankkiyhteydet eivät toimisi pankkien ja muiden toimijoiden välillä. Koko markkinatalous kaatuisi nopeasti, kun pörssit ei toimisi tai kauppa kävisi. 

Jossain vaiheessa sähköverkkomme kaatuisi, koska sitä hallinnoidaan monilta osin verkkopohjaisilla sovelluksilla. Liikenne puuroutuisi, kun liikennevalot menisivät sekaisin, eikä joukkoliikenne pysyisi aikataulussa. Ruokahuolto ja muu logistiikka muuttuisi nykyistä hankalammaksi, ellei jopa mahdottomaksi. Tästä seuraisi jollain aikavälillä mellakoita, varastelua ja kaikenmoista anarkiaa. 

Eli siis lyhyesti: internetin kaatuminen vaikuttaisi jokaiseen modernin elämän osa-alueeseen. Mutta ei se mikään maailmanloppu olisi. Ihmiset ovat hyvin sopeutuvaisia ja varmasti täällä maan päällä hyvin selvittäisiin ilman internetiäkin. Vaikutukset rajoittuisivat myös vain heihin, jotka elää internetin ulottuvilla. Melkein puolet maailman ihmisistä elää internetin tavoittamattomissa, joten heille ei koko kapistuksen kaatuminen vaikuttaisi mitenkään… ainakaan lyhyellä aikavälillä. 

Mutta mikä kaikkein kauheinta niin internetin kaatumisen jälkeen, emme voisi enää katsella kissavideoita ja joutuisimme seuraamana oman lemmikkikissamme elämää. Ja se, jos mikä olisi hirveää! 

– Mikael 


Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Varför tar inte burana på levern men panadol gör det? Hur påverkar de magen och levern och om man dricker alkohol?

Hej tack för din fråga! En bra basregel är att inte blanda någo mediciner med alkohol. Är det sen Burana, Panadol eller något annat. Det kan vara farligt. Människor reagerar inte på samma sätt och samma person kan reagera olika vid olika tillfällen. Vissa sjukdomar kan också påverka på hur kroppen reagerar.

Burana och Panadol fungerar olika i kroppen eftersom dom består av olika innehållsämnen, ibuprofein och paracetamol. I bådas förpackingar står att alkohol inte skall drickas under behandling av dessa mediciner.

Skillnaden mellan dessa två är att stora mängder paracetamol kan ta direkt på levern. Ibuprofein gör inte det. Eftersom alkohol anstränger levern då den försöker rengöra kroppen från gifter, bör man undvika dessa två tillsammans. Ibruprofein och alkohol tillsammans däremot kan förhöja risken för att få biverkningar, särskilt sådana som påverkar magtarmkanalen eller centrala nervsystemet.

Här kan du kolla mer om risker och biverkningar mellan alkohol och olika mediciner.

Hälsningar, Seba


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Mitä jos ihminen keksii kuolemattomuuden?

Ensiksi pitää määritellä, mitä kuolemattomuudella tarkoitetaan. Sitäkö, ettei ihminen kuolisi enää sairauksiin tai vanhuuteen? Vai ylipäätään mihinkään? Lähdenpä spekuloimaan tätä ensimmäistä skenaariota 🙂

Mikäli ihmiskunta kykenisi parantamaan kaikki mahdolliset sairaudet, eikä vanhuuteen kuoltaisi, muuttuisi varmaan aika monen elämäntyyli. Mitä väliä elää terveellisesti, jos se ei vaikuta siihen miten pitkään täällä pallolla tallustellaan, ja missä kunnossa? Varmasti yhä harrastettaisiin liikuntaa sen tuoman hyvän olon vuoksi, mutta terveys arvona menettäisi luultavasti merkityksensä. Sen myötä todennäköisesti käytettäisiin enemmän päihteitä, syötäisiin epäterveellisesti ja jäätäisiin helpommin sohvanpohjalle notkumaan. Uskon, että mielenterveyden ongelmat lisääntyisivät myös samalla.

Jos ihmisellä olisi loputon määrä aikaa tehdä mitä haluaa, veisi se merkityksen aika monelta hetkeltä. Jos aikaa on rajattomasti, voi kaiken kokea niin moneen kertaan kuin vaan ikinä haluaa. Olisiko millään kokemuksella merkitystä, jos saman voisi tehdä uudelleen ja uudelleen, loputtomasti? Nyt tiedämme, että jotkin tilanteet ovat once in a lifetime -juttuja, ja siksi osaamme arvostaa niitä ihan eri tavalla.

Väittäisin siis että ikuinen elämä ei tekisi meistä onnellisempia – päinvastoin!

Terveisin Iia


Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Miksi THICCNESS?

Harvoin tulee vastaan kysymys, josta ei ole ihan varma, mitä oikeastaan kysytään…  Miksi thiccness? Voisi oikeastaan kysyä, että miksi ei :)? 

Sanalla thiccness voi olla montakin eri merkitystä. Oletettavasti nyt kun ollaan internetissä, niin puhutaan internet-slangista. Tässä yhteydessä thiccness (tai thicc) tarkoittanee kurvikasta ihmistä. Sanaa näkeekin erilaisissa meemeissä ja myös keskusteluissa, vaikkei se ehkä ihan yleisin meemi olekaan. Sanan käyttö tasaisesti kasvanut  vuodesta 2017 lähtien. 

Miksi siis thiccness? Riippuu paljon sanan käyttäjästä. Monille sana kuvaa kehopositiivisuutta tai/ja uudenlaista ajattelua kauneusihanteesta. Toisille sanalla on enemmän pilkkaava merkitys ja kolmas käyttää sanaa kuvaamaan lähinnä isoa takapuolta. Sanan, meemien ja merkitysten tarkoituksesta löytyy paljon niin keskustelua kuin kritiikkiä. Mitään varmaa tai “oikeaa” vastausta ei oikeastaan ole. 

Kuten monella muulla asialla, niin myös tällä on monta eri merkitystä. Riippuu siis sanojasta, miksi. 

– Mikael 


Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Vad gör alkoholen som är dåligt till barns kroppar?

Hej!

Hur kroppen påverkas är i regel individuellt och beror också på hur ofta och hur mycket en person dricker vid varje tillfälle. Om ungdomar dricker stora mängder alkohol regelbundet riskerar det leda till att kroppen inte utvecklas som den ska. Två viktiga organ som påverkas tydligt är hjärnan och levern.

Leverns uppgift är att bland annat rengöra blodet från gifter. Barnens lever är inte ännu fullt utvecklad och klarar därför inte av gifter, så som alkohol. Alkoholen fortsätter då till blodcirkulationen och når hjärnan. Då blir personen berusad.

Redan små mängder alkohol gör att du får sämre omdöme, tankeförmåga, minne och reaktionsförmåga. Att alkohol skadar hjärnan oavsett ålder vet kanske alla, men eftersom detta organ utvecklas ända upp till 25-årsåldern är ungas hjärnor ännu känsligare. Kroppsstorleken spelar också roll. En liten kropp innehåller mindre vätska att späda ut alkoholen med, vilket gör att det går snabbare att bli berusad.

En ung människas kropp är fortfarande under utveckling och därför också känsligare över lag. Unga personer har mindre mängd av det enzym som bryter ner alkohol i levern vilket gör att de är mer känsliga för alkoholintag.

Det finns undersökningar som visar att en tidig alkoholdebut kan öka risken för alkoholberoende längre fram i livet.

Du kan läsa mer och alkoholens påverkan för ungar t.ex. här.

Hälsningar, Seba


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Miksi tupakkaa ja nuuskaa ei vaan laiteta laittomaksi niin kuin kannabis

Erittäin hyvä kysymys! Tupakkatuotteiden aiheuttamat haitat ihmiselle, ympäristölle ja yhteiskunnalle ovat kiistattomia, ja niitä tuskin hyväksyttäisiin uusina tuotteina myyntiin, jos ne keksittäisiin nyt. Tupakkatuotteiden täyskielto olisi siis monelta kantilta katsottuna hyvin perusteltua, vaikka sitä ei ole onnistuttu toistaiseksi saamaan aikaiseksi mm. voimakkaan vastustuksen vuoksi. Tupakkatuotteiden käyttöä on kuitenkin saatu vähennettyä mm. valistuksella, lainsäädännöllä ja tarjoamalla tukea tupakoinnin lopettamiseen. Tupakka- ja nikotiinituotteiden kokonaan kieltäminen tulevaisuudessa saattaa olla mahdollista. Tämänhetkinen, tupakkalakiin kirjattu tavoite on kuitenkin saada tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö loppumaan vuoteen 2030 mennessä.

Terveisin Katri


Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Millon saadaan tietää kuka on voittaja

Riippuu paljolti siltä, minkä kisan voittaja 😊. Osalla oppitunneistamme on tuntikilpailuja, joiden voittajat selviävät jo tunnin aikana. Palautekysymykseen vastanneiden palkinto arvotaan aina syys-/kevätkauden lopuksi, kun kaikki tunnit on pidetty. Käytännössä siis juuri ennen joulua tai juuri ennen kesälomien alkua. 

Mutta jos ei puhuta tunneista tai palautekyselyistä, niin meistä jokainen on voittaja joka päivä. Eli saat tietää sen just nyt: OOT VOITTAJA! 

-Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Kuinka nopeasti nikotiiniin jää koukkuun?

Kiitos kysymyksestäsi. Nikotiini on herkästi riippuvuutta aiheuttava aine. Se, syntyykö riippuvuus ja kuinka nopeasti, on yksilöllistä. Nuoruudessa riippuvuus nikotiiniin syntyy yleensä herkemmin kuin vanhempana. Nuorilla riippuvuus voi kehittyä jo kokeiluvaiheessa. Tämä johtuu siitä, että aivot kehittyvät pitkälle 20-vuotiaaksi.  Kehittyvissä aivoissa tapahtuvat muutokset ja hermoverkon rakenteen voimakas muovautuminen luovat erityisen otolliset olosuhteet riippuvuuden vaivihkaiselle kehittymiselle. Usein säännöllisesti nikotiinituotteita käyttävät aikuiset ovat aloittaneet nikotiinituotteiden käytön nuoruudessa. Useimmiten he kuitenkin haluaisivat lopettaa.

Tupakka- ja nikotiiniriippuvuus on sairaus, jonka hoito on vaativaa. Siksi on tärkeää, että nikotiinituotteiden käyttöä ei aloittaisi ollenkaan. Mikäli huomaa itsessään merkkejä nikotiiniriippuvuudesta (esim. vaikeus olla ilman nikotiinituotetta, lopettamisen vaikeus, voimakas nikotiinituotteen himo), niin voit huoletta hakea apua kouluterveydenhoitajalta, sillä hän ei kerro asiasta vanhemmillesi.

Terveisin Hanne

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Mitä voisin tehdä.. Minulla on uni vaikeuksia ja masentaa ja ahdistaa….. En ole syönyt moneen päivään kun en tunne nälkää vaan pelkkää surua

Ikävää kuulla että sulla on noin kurja tilanne. Onko jotain tapahtunut, mikä aiheuttaa sussa surua? Mikä elämässäsi on muuttunut viime aikoina, ja onko se sellainen asia mille voisit tehdä jotain?

Rutiinit tukevat jaksamista ja mielen hyvinvointia. Sen vuoksi suosittelen että kuitenkin syöt jotain vaikkei olisikaan nälkä, ja ainakin lepäät jos et saa unta. Ihan vaan silmät kiinni makoilu voi rauhoittaa ja tuntua levolta. Koita samalla tyhjentää mielesi sinne vyöryävistä ajatuksista – mieli on mestarillinen keksimään toinen toistaan kurjempia skenaariota, erityisesti juuri nukkumaan mennessä, kun meillä ei ole muita ärsykkeitä viemässä huomiota muualle.

Ahdistuksen tunne ei itsessään ole vaarallinen, vaikka se epämukavalta tuntuukin. Puhuminen helpottaa oloa. Tulisiko sulla mieleen joku turvallinen aikuinen, jolle voisit kertoa fiiliksistäsi? Tämä aikuinen voi olla oma vanhempi, kummitäti, kouluterkkari, psykologi tai vaikka nuorisotilan työntekijä. Jos kynnys tutun aikuisen lähestymiseen tuntuu liian suurelta, voit käydä myös juttelemassa Sekasin-chatissa. Se on auki maanantaista perjantaihin klo 7–24 ja viikonloppuisin klo 15–24.

Ethän jää yksin pahan olosi kanssa!

Terveisin Iia

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Milloin aloititte yrityksen?

Kysymys on sekä helppo, että monimutkaisempi, vastaan molemmilla tavoilla.

Helposti:

Aloitimme toimintamme vuoden 2012 alussa.

Monimutkaisemmin:

Emme ole yritys vaan yhdistys. Yritys on yhden tai usean henkilön yhdessä harjoittamaa taloudellista toimintaa, joka tähtää kannattavaan tulokseen. On erilaisia yrityksiä riippuen yhtiömuodosta ja harjoitettavasta toiminnasta, vaikkapa kahdessa eri pörssissä noteerattava pankkikonserni Nordea tai yhden miehen toiminimi, joka tekee silloin tällöin vaikkapa viemärien korjauksia nimellä ”Jarin putkipalvelu”.

Yhdistys on Suomessa ihmisten, oikeuskelpoisten yhteisöjen tai molempien jotakin tarkoitusta varten perustama organisaatio. Yksi Suomen perustuslaissa turvatuista perusoikeuksista on yhdistymisen vapaus. Yhdistys voi olla rekisteröity, rekisteröimätön tai laissa tai asetuksessa erikseen määritelty yhdistys.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry perustettiin kesällä 2011 kolmen järjestön (Elämä On Parasta Huumetta, Elämäntapaliitto ja Terveys/Hälsan) liittäessä voimansa yhteen ja perustaessa uuden yhdistyksen, johon liittyivät perustajajäseniksi. Nämä kolme järjestöä olivat kaikki perustettu 1990 luvun alkuvuosina. Kaksi perustajajärjestöä (Elämäntapaliitto ja Terveys/Hälsan) olivat itsekin vastaavanlaisen fuusioitumisen tuloksia.

Elämäntapaliiton perustajajärjestöjen (viisi eri järjestöä) historiat kulkevat pisimmillään vuoteen 1914, jolloin Suomen Sos.-dem. Raittiusliitto/Työväen Raittiusliitto perustettiin.

Terveys/Hälsan perustettiin niin ikään viiden järjestön yhdistyessä. Näiden perustajien juurista pisimmälle yltää Nuorisokasvatusliitto, joka perustettiin jo vuonna 1890 Opettajien Terveys- ja Raittiusyhdistyksen nimellä. Aikaisempien järjestöjemme perustamisvuosia on paljon ja eri järjestöjen nimenmuutoksia vähintään yhtä monta.

Voimme sanoa olevamme perustettu joko vuonna 1890 tai 2011.

Terveisin, Ilmo

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Varför är det åldersgräns?

Superviktig fråga! Det finns åldersgränser både för filmer och dataspel av samma orsaker. Åldersbegränsningar berättar inte om hur svårt eller krävande spelet är, utan om att spelet/filmen innehåller material som är eventuellt skadligt för barn och unga. Åldersgränserna underlättar bedömningen av innehållet, är det lämpligt för mej, kan njuta av spelet och inte få mardrömmar eller känslor som inte är ok. De finns till för att skydda barn och unga från att påverkas av innehåll som man inte ännu kan ta till sig och behandla. Förteckningarna 3, 7, 12, 16 och 18 berättar för alla om innehållet är lämpligt eller inte. Åldersgränserna är endast i vissa fall rekommendationer och de berättar inte heller vem ett program riktar sig till. En film med åldersgränsen 7, kan vara lämplig för barn, men innehållet kan likaväl vara riktat till vuxna, så förutom åldersgränser är det alltid bra att tänka på innehållet. Likaväl kan ett spel med åldersbetäckningen 7 vara för svår för en 7-åring.

Filmer, tv-program och digitala spel märks med åldersgräns och innehållssymboler. Barn kan spela ett spel och gå på bio med högre åldersgräns tillsammans med en vuxen. Tillämpningen vid filmer är  +-3 år då det gäller åldersgränserna 7, 12 och 16 år. Vid spel handlar det om rekommendationer vid 3- och 7-år gräns. Gällande spel kan åldern justeras vid 12- och 16-årsgränser och då kan vuxna göra en värdering att man får spela ett spel, även om man är -3 år, men i så fall endast tillsammans med eller under övervakning av en vuxen. Men 18-års åldersgräns har ingen justeringsmöjlighet, den gäller, här kommer lagen emot. Då handlar det om att spelet eller filmen innehåller vuxenmaterial i någon form, alkohol, sex, diskriminering eller pengaspel.

Hejs svejs Annukka


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

När började ni göra spelkunskaplektioner?

Hej, fint att du frågar om lektioner i Spelkunskap. Vi har besökt svenskspråkiga skolor för första gången redan år 2014, men den svenskspråkiga verksamheten har haft en paus på flera år sedan här emellan. Spelkunskap föddes ursprungligen i samband med Pelitaito-projektet som var verksam mellan åren 2011-2014. Från och med i år, 2019, har vi satsat på Spelkunskap och turnerat runt i grundskolor i Svenskfinland.

Hälsningar Annukka

Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Miksi jotkut ihmiset joutuvat riippuvaisiksi päihteistä?

Riippuvuus ei ilmiönä ole kovin helppo asia. Ensinäkin voidaan erotella erilaisia riippuvuuden muotoja. Fyysinen riippuvuus muodostuu aineeseen (esim. Nikotiini), jolloin aivot kaipaavat ainetta ja sen aiheuttamia reaktioita. Psyykkinen riippuvuus muodostuu aineen aiheuttamaan tunteeseen tai olotilaan, vaikka itse aine ei aiheuttaisi riippuvuutta. Sosiaalisesta riippuvuudesta puhutaan, kun päihteitä käyttävä joukko muodostuu niin tärkeäksi, että siitä ei pääse eroon. Lisäksi on vielä toiminnallista riippuvuutta, joka ei vaadi edes ainetta. Muun muassa rahapeliriippuvuus on tämän laatuista, kun ihminen jää kiinni joko voittamisen tunteeseen tai kierteeseen, jossa hänen “on pakko voittaa” häviämänsä rahat takaisin. 

Ei siis ole vain yhden tyyppistä riippuvuutta, minkä vuoksi myös riippuvuuden syyt ovat hyvin erilaisia. Voidaan yleisesti sanoa, että riippuvuus johtuu tietyn päihteen liiallisesta käytöstä, josta seuraa muutoksia aivojen toiminnassa. Jotkut päihteet muuttavat aivoja nopeammin kuin toiset, minkä vuoksi niihin on helpompi jäädä koukkuun. 

Myös ihmisissä on suuria eroja. Osalle riippuvuus muodostuu nopeammin kuin toisille. Tähän vaikuttaa muun muassa ihmisen geenit, jotka selittävät ehkä noin puolet riippuvuusalttiudelle. Toinen puoli alttiudesta johtuu sosiaalisista tekijöistä. Eri aineiden kohdalla geenit vaikuttavat eri tavoin ja ihmisen elämän aikana sosiaaliset tekijät vaihtuvat. Tämän vuoksi ihmisen mahdollisuus tulla riippuvaiseksi voi myös vaihdella elämän aikana. 

Eli siis ei voida oikeastaan sanoa, miksi jotkut tulevat riippuvaisiksi ja toiset taas eivät. Vaikuttavia tekijöitä on todella paljon ja näiden summana on sitten riippuvuus tai ei riippuvuutta.  

Lisätietoa aiheesta löytyy varsin paljon. Esimerkiksi Ylen sivuilta löytyy hyvin kansankielisiä vastauksia muutamiin riippuvuutta käsitteleviin kysymyksiin. 

– Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Tuntuuko runkkaus paremmalta, jos polttaa kannabista?

Kiitoksia kysymyksestä! Jaa, että pilveen ja runkkaamaan?

Kannabiksen vaikutuksesta seksiin on ristiriitaisia tutkimustuloksia vuosien varrelta. Mikään seksilääke se nähtävästi ei ole. Toisten mukaan se lisää seksuaalista halua, kun taas toisten mukaan se vie sitä. Määrällä on tässä ilmeisesti suurta vaikutusta. Joidenkin tutkimusten mukaan suurkulutus näyttäisi kääntyvän rakastelua vastaan. Isot annokset voivat johtaa siihen, ettei seksiä halua ja miehillä suurkulutus on tutkimusten mukaan heikentänyt myös sperman laatua. Kanadalaisen tutkimuksen mukaan suuret annokset kannabista vähentävät paisuvaisen sileälihaksen kykyä supistua, mikä puolestaan hankaloittaa erektion saamista. Tämä vaikuttaa varmasti myös runkkaamiskokemukseen ja sen mielekkyyteen.

Joidenkin tutkimusten mukaan pienet annokset kannabista lisäisivät haluja ja seksistä saatavaa nautintoa. Jos tähän tutkimukseen siis on uskoakseen, se saattaisi myös meinata, että runkkaushimot kasvaisivat. Se tosin ei sitten kerro, tuntuuko runkkaaminen yhtään sen paremmalta, vaikka halut kasvaisivatkin pienen kannabismäärän seurauksena. Tiedettävästi kannabis voimistaa aisteja. Täten voisi päätellä, että tuntoaistin herkistymisen myötä itsetyydytyksen tuoma tunne tuntuu voimakkaammalta? Sekä pahassa, että hyvässä.  

Eli johtopäätöksenä voisi pohdiskella, että tuntemus perustuu ihmisten omiin kokemuksiin ja niin moneen muuttuvaan vaikuttajaan. Nyt puhutaan täysin omakohtaisesta tunteesta ja sen takia tutkimustuloksetkin ovat niin ristiriitaiset.

Filosofisin terkuin, Seba

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Jos käyttää tamppoonia menettääkö neitsyydensä?

Lyhyesti vastattuna ei missään tapauksessa. Tamponin käyttö liittyy kuukautisvuodon ehkäisyyn. Neitsyt taas on sana, jota käytetään ihmisestä, joka ei ole harrastanut seksiä.  

Ajatus siitä, että tamponia käyttämällä menettää neitsyyden on monenkin väärinymmärryksen summa. Neitsyyden menetys on usein liitetty, ja joissain kulttuureissa liitetään edelleen, immenkalvon repeämiseen. Ajatellaan, että ensimmäistä kertaa seksiä harrastavan naisen immenkalvo repeää, josta vuotaa verta. Joskus hääyön jälkeen veriset lakanat onkin “todiste” naisen neitsyydestä. 

Toisin kuin usein väärin ajatellaan, immenkalvo ei kuitenkaan ole kalvo, joka peittää emättimen aukkoa. Se on rengasmainen, ohut sidekudospoimu, joka sijaitsee emättimen aukon ympärillä, hieman sen sisäpuolella. Tämä kalvo venyy ja suurenee naisen kasvaessa, itsetyydytyksen yhteydessä ja esimerkiksi tamponin käytön yhteydessä. Tästä väärinymmärryksestä on joku saanut idean levittää ajatusta, että tamponin käytön takia neitsyys jotenkin menetettäisiin. Mikä ei siis millään muotoa pidä paikkaansa. 

Ensimmäisellä seksikerralla immenkalvo voi toki olla tiukka, joka aiheuttaa pientä kipua ja verenvuotoa. Toisaalta voi olla, että immenkalvo venyy repeytymättä, vaikka ei olisi tamponia käyttänyt. Sitä, onko joku neitsyt vai ei, kukaan ulkopuolinen ei voi nähdä.  

Valitettavasti tämän tyyppisiä myyttejä liikkuu maailmalla useita. Joskus tietämättömyys voi viedä nuorten tyttöjen hengen hääyönä, kun elämä ei mene ihan myyttien mukaan… 

– Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Onko sienet laittomia tai vaarallisia?

Sienet sinänsä ei ole laittomia. Esimerkiksi herkkusieni pitsassa on joidenkin mielestä varsin varteenotettava vaihtoehto. Mutta tässä taidetaan tarkoittaa ns. “taikasieniä”, jotka ovat tiettyjä sieniä, joita käytetään nimenomaan päihdetarkoituksessa. 

Taikasieni ei ole mikään tarkka määritelmä, mutta yleensä sillä viitataan sieniin, jotka sisältävät joko psilosybiiniä ja psilosiinia. Molemmat aineet on määritelty huumausaineiksi ja kuuluvat psykedeelien ryhmään. Eli suomeksi ne on laittomia ja aiheuttavat pääasiassa aistiharhoja. 

Perustasolla pitää sanoa, että kaikki päihteet on vaarallisia. Taikasienien vaarallisuuden määrittely ja ongelmallisuus voidaan jakaa oikeastaan kahteen eri puoleen. Ensinnäkin eri sienet voivat sisältä hyvin eri määriä psykedeelejä ja sen vuoksi niiden vaikutuksia on hyvin vaikea ennustaa. Toiseksi psilosiini (johon sienet kehossa muuttuu) vaikuttaa eri ihmisiin hyvin eri tavoin, minkä vuoksi yksilöllisiä annoksia on vaikea määrittää. 

Sienet aiheuttavat aistiharhoja, aistien “sekoittumista” sekä ajan, paikan ja todellisuuden hämärtymistä. Ne voivat aiheuttaa voimakkaita pelon ja ahdistuksen kokemuksia ja painajaismaisia aistiharhoja sekä muun muassa paniikkikohtauksia. Myös onnettomuudet ovat mahdollisia, koska käyttäjän aistit ovat hämärtyneet.  

Sienet ovat siis laittomia, ja kuten muidenkin päihteiden kanssa, käyttöön sisältyy erilaisia vaaroja.  Lisää sienistä voit käydä lukemassa vaikkapa Nuortelinkin sivuilta.

– Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Mikä on pelien tarkoitus?

Pelit, tai oikeastaan pelaaminen, on tärkeä osa ihmisen kehitystä. Lapset oppivat leikkimällä ja pelaamalla tärkeitä taitoja elämää varten. Pelit on siis pohjimmiltaan hyvin inhimillinen ilmiö ja erilaisia pelejä on ollut olemassa ihmisten alkuajoista lähtien.  

Nykyisin erityisesti digitaaliset pelit on massiivinen teollisuuden ala, mutta myös lautapeleillä on oma kasvava kannattajajoukkonsa. Suurin osa pelaajista on aikuisia, joilla pelaamisen syys on hiukan eri kuin lapsilla. Toki aikuisetkin oppivat pelistä vaikka mitä, mutta suurin syy pelaamiseen on viihtyminen. Osalle pelit on harrastus, mutta osalle myös ihan ammatti.

Pelien pääasiallinen tarkoitus onkin viihdyttää meitä. Mitä viihdyttävämpi tai koukuttavampi peli on, sitä enemmän peliä pelataan. Monilla peleillä on myös opetustarkoitus ja esimerkiksi matematiikkaa opetetaan ala-asteella jo jopa kokonaan pelien kautta.  Voisi myös sanoa, että pelien tarkoitus on tuottaa rahaa pelien tekijöille. Eihän sitä pelejä muuten kovin isossa mittakaavassa kannata tehdä 😊. 

–  Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Mikä on elämän tarkoitus

Heti alkuun on sanottava, että tähän en tiedä vastausta 😊. Kysymys kun on sellainen, jota on pohdittu jo historian aamuhämärästä asti. Vastustuksesta ei olla vieläkään yksimielisiä, eikä varmasti koskaan tulla olemaan. Alla siis enemmänkin pohdintaa kuin vastaus. 

Biologisessa mielessä kaiken elollisen (ja ajattelevan) tarkoitus on pohjimmiltaan suvun jatkaminen. Aina yksisoluisesta oliosta ihmisen kaltaiseen monisoluiseen ihmeeseen on meidän perimään kirjoitettu halu lisääntyä. Olisi kuitenkin vähän turhan yksinkertaista sanoa, että tämä olisi mitenkään tyhjentävä vastaus. Elämässä kun on paljon muutakin kuin sen jatkuminen. 

Filosofit ovat pohtineet asiaa moneltakin eri kannalta. Perinteinen antiikin filosofiasta lähtöisin oleva ajattelutapa sanoo, että elämän tarkoitus on onnellisuus. Nykyisin ehkä ajatellaan vielä, että ei niinkään juuri oma onnellisuus, vaan maailman(kaikkeuden) onnellisuus kokonaisuudessaan. Tosin filosofiasta löytyy myös koulukuntia, jotka ajattelevat täysin eri tavalla. Jopa niin, että elämän tarkoitus on loppupeleissä ainoastaan kuolla, mahdollistaa kuoleminen. 

Eri uskontokunnilla on myös omat käsityksensä elämän tarkoituksesta. Joillekin uskonnoille elämä on syklistä. Tästä seuraa se, että elämän tarkoitus on elää mahdollisimman hyvä ja oikeudenmukainen elämä, jotta seuraavassa elämässä saisi hyvän reinkarnaation. Toisille uskonnoille elämän tarkoitus on päästä osalliseksi Jumalan valtakunnasta kuoleman jälkeen. Tämä onnistuu elämällä mahdollisimman hyvin Jumalan viitoittamalla tiellä. 

Nörtti minussa haluaisi sanoa, että me tiedämme jo vastauksen maailmankaikkeuden perimmäiseen kysymykseen: se on 42. Elämän tarkoitus lieneekin maailmankaikkeuden perimmäisen kysymyksen selvittäminen. Tosin siihen ei taida yksi elämä riittää… (Jos et ymmärrä viittausta, niin lue Linnunradan käsikirja liftareille). 

Helpoimmillaan elämisen tarkoituksen voi ajatella olevan yksinkertaisesti elää. Viettää se aika, jonka olemme elossa mahdollisimman hyvin. “Hyvä elämä” on loppupeleissä jokaiselle täysin eri näköinen elämä ja hyvä niin! 

-Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Mistä voin ostaa huumeita?

Moikka!

Huumeita voi ostaa henkilöltä, joka niitä myy 🙂 Tämä tyyppi voi olla sulle entuudestaan tuttu tai sitten voit tutustua sopiviin kontakteihin esim. somessa tai muualla (anonyymissa) verkossa.

Huomioi se, että huumeiden kohdalla ei voi aina olla tietoinen mitä ne sisältävät. Sä päätät itse millaisia riskejä oot valmis ottamaan.

Terkuin,
Minna

Ps. Huumet ovat laittomia.

P.p.s. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Kommer ni till Borgå skolor också?

Hejsan!

Tack att du frågar! Då det gäller våra lektioner i skolor så vi kommer nog på besök vart som helst bara någon beställer oss på plats. 🙂 Vi har besökt olika skolor i Borgå tidigare så chansen att vi träffas i framtiden är stor. Du kan kolla med din lärare om hen vet mera om våra möjliga besök i just din skola.

Tills dess kan du följa vad vi håller på med på Instagram eller Youtube. 🙂

Hälsar,
Minna


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Tekeekö tietokone pahaa silmillesi?

Tietokoneiden ja muiden elektronisten laitteiden tuijottelu ei tee silmille kovin hyvää. Pääasiallinen ongelma, mitä eri ruutujen tuijottelu aiheuttaa on silmien väsymistä ja ärtymistä. Oireita on mm. kuivat silmät, epätarkka näkö ja vaikkapa tarkentamisen vaikeus. Vaiva on yleinen ja sillä on jopa oman nimi: CVS, eli Computer Vision Syndrome. Ongelmaa esiintyy jossain määrin melkeinpä kaikilla päätetyötä tekevillä ihmisillä. Ja ongelmat tietysti yleistyy samaan tahtiin, kun päätteitä käytetään yhä enemmän ja enemmän. 

Silmien ärtyminen johtuu pääosin siitä, että ne joutuvat tarkentamaan yhteen kohteeseen, eikä ihmiselle luonnollista katseen siirtelyä juuri synny. Näyttöä katsellessa ihminen myös räpyttää silmiään noin puolet vähemmän kuin “luonnollisen katselemisen” aikana. Ongelmia voikin siis vähentää räpyttelemällä silmiä tiuhaan tahtiin ja katselemalla tasaisin väliajoin muualle kuin näyttöön riittävän pitkän aikaa. Päätelasit, silmätipat ym. on myös mahdollisia hoitoja, jos ongelma on paha ja näyttöä on pakko esim. töiden takia tuijottaa. 

Näyttöön katselemisen ei kuitenkaan pitäisi mitään pysyviä ongelmia aiheuttaa. Ärtyneet silmät palautuvat, kun niiden antaa levätä. Tästä huolimatta silmien liiallista rasitusta kannattaa kuitenkin välttää. Silmät ovat kuten mikä tahansa muu kehon osa ja niistä pitää pitää huolta. Huonossa kunnossa olevat silmät voivat vaikuttaa elämään siinä, missä katkennut jalka. Pidetään siis huolta silmistämme 😊. 

Hmmm… Tähän kysymykseen vastaaminen sai nyt omat silmäni ärtymään, joten vastaus lienee hyvä lopettaa tähän. Kiitos hyvästä ja aina ajankohtaisesta kysymyksestä! 

-Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Mikä on teidän lempipeli ja millä laittella?

Me ollaan täällä Bueno Talkin huoneessa vähän dinosauruksia, mutta toisaalta surffataan uusimpien trendien aallonharjalla. Siksipä vastauksisammekin kaikuu niin 8-bittistä retromusaa kuin modernia dubsteppiä.  

Seban mielestä tämä oli jopa hauska kysymys, minkä vuoksi hän vastaakin näin:  
Täytyy myöntää että pelaaminen on hieman osaltani jymähtänyt kivikauteen eikä ole maailman aktiivisinta juuri nyt, mutta jokaiselle laitteelle löytyy silti aina jokin lemppari ja kyseisiin peleihin voisin palata koska vaan. 

NES- rampage / donkey kong 
Nintendo gameboy- zelda 
Ps- crach team racing / tekken 3 
Ps2- tekken 5 
Ps3- FIFAt (mikä vaan koska vaan missä vaan) 
Ps4- Broforce/ FIFA 
Pc- age of empires 
Android- hungry shark 

Minna kertoo:  
Pelaan Pokémon GO:ta, Bubble Shooteria, Zookeeperia, Doge2048:ia, Sanapalaa, Words of Wondersia, Peakia ja kun on juhlapäivä niin otan 8-bittisen Nintendon esiin ja pelaan Super Mario Bros 3:sta ja Duck Huntia. 

Allekirjoittanut varmastikin pelaa enemmän kuin Minna ja Seba yhteensä. Itsellä pelaaminen on hyvin kausiluontoista, eikä sen takia ihan ykköspeliä voi sanoa. Eniten aikaa olen varmaankin viettänyt erilaisten roolipelien (Final Fantasy, Skyrim, Witcher 3 ym.) kanssa. Toisaalta kännykällä tulee pelailtua Pokemon Go:ta ja tällä hetkellä myös Rush Warsia. Kaikkien aikojen paras digipeli on vanha kunnon Super Mario Bros 3:n NESillä, mutta sitä ei juuri koskana tule pelattua… 

PS4:llä on tullut pelailtua esim. Spider Mania ym. tarinallisia yksinpelejä. Pelailen PC:llä myös monia Indie-pelejä, mitä nyt sattuu Steamista tahi Epic Storesta löytymään. Tällä hetkellä läpipeluuta odottelee Minit, jota pelataan 60 sekunnin pätkissä. Lolia, Dotaa, CS:ää ym. “suosittuja” eSports pelejä olen myös kaikkia jonkin verran kokeillut, koska seurailen näissä etenkin Suomalaisten edesottamuksia ja se on kivempaa, kun peleistä jotain ymmärtää. Eli siis hyvinkin laajasti kaikenlaista tulee pelailtua ja seurailtua 😊.  

-Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Miks alkoholin käyttö nuorilla on laskussa?

Alkoholin käyttö on tosiaan laskenut alaikäisillä jo ainakin 15 vuoden ajan. Kouluterveyskyselyissä erityisesti ammattioppilaitosten oppilaiden alkoholin käytössä on tapahtunut jyrkkää laskua viime vuosien aikana. Se, miksi alkoholin käyttö laskee onkin sitten vähän hankalampi kysymys. 

Suurin syy alkoholinkäytön vähenemiseen lienee yleinen kulttuurin ja ilmapiirin muutos. Kännäilyä ei enää vaan pidetä niin “coolina” kuin ennen. Tässä tapauksessa nuoret ovat siis huomattavasti fiksumpia kuin ennen. Samoin kuin alkoholin, niin monien muidenkin päihteiden käyttö on vähentynyt viimeisen 20 vuoden aikana. Etenkin tupakan poltto on laskenut jyrkästi niin nuorissa kuin aikuisissa. 

Nuorilla on myös nykyään paljon enemmän päihteettömiä vapaa-ajanvieton tapoja kuin ennen. Nykyään ei tarvitse lähteä kaupungille ryyppäämään, kun kavereita voi kohdata vaikkapa somessa tai digipelien parissa. Toki myös tietoisuus päihteiden vaikutuksista on nykyisin suurempi kuin aikaisemmin, mikä osaltaan vaikuttaa nuorten käytökseen. 

Pitää kuitenkin muistaa, että samalla kun alkoholin käyttö kyllä laskee, niin edelleen on nuoria, jotka juovat paljon. Ja ne, jotka liikaa juovat, juovatkin sitten enemmän liikaa kuin ennen. Valitettavasti monet kaduilla työtä tekevät tahot myös kertovat, että kavereista pidetään huolta entistä huonommin. Eli siis Suomeksi sammuneita tai muuten huonossa kunnossa olevia nuoria jätetään yksin. Ja sehän ei tietenkään ole OK. 

-Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Onko noloa jos on 12 ja haluu menettää neitsyyden?

Moikka!

Harva asia maailmassa on noloa, joten nopea vastaus tähän on että ei ole noloa. Toive ei ole ikinä väärä ja jonkin asian toivominen on eri asia kuin tekeminen. Eka kerta voi tapahtua silloin, kun tuntee, että on siihen valmis. Haluaisin puhua mieluummin ekasta seksikerrasta kuin neitsyyden tai poikuuden menettämisestä. Ei siinä nimittäin menetetä mitään.

Ekaan kertaan ja seksiin yleensä liittyy usein paljon ajatuksia ja onhan se superkiinnostava aihe! Keskimäärin eka seksikerta tapahtuu tytöillä 17-vuotiaana ja pojilla 18-vuotiaana. Tässä puhutaan ekasta yhdyntäkerrasta. On myös heitä, jotka eivät ole kiinnostuneita tai harrasta koskaan seksiä, ja sekin on ihan okei! Täytyy mainita, että tollainen yhdyntäkeskeisyys tuntuu niin menneeltä ajalta. Koska kyllä seksi on paljon muutakin kuin vain yhtymistä. Kyllä hyväilyseksi on myös seksiä.

Kun kaikki osapuolet ovat mukana omasta tahdostaan ja teistä tuntuu turvalliselta ja hyvältä, ootte valmiita seksiin. Varmista että kaikki noi asiat toteutuvat ennen kuin ryhdytte urheilemaan lakanoissa. Jos ajatus alkaa ahdistaa tai pelottaa, suosittelen odottamaan parempaa ajankohtaa. Eka kerta on usein varsin jännittävä tapahtuma. Muista huolehtia ehkäisystä, kun ryhdyt seksipuuhiin 😊

Täältä löydät hyvää pohdintaa ekasta kerrasta:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/01/10/poikelus-ja-hatonen-rikkovat-8-myyttia-ekasta-seksikerrasta-pyha-neitsyys-pitaa

Terkuin,
Minna

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

När kom de första dataspelet och vad var det för spel?

Hejsan!

Vilken knepig fråga! Jag samlade lite fakta åt dig. Det är lite svårt att avgöra vilket datorspel som var den första. Vi måste nämligen först definiera vad som räknas som ett datorspel. På 1940-talet utvecklades redan datorer och olika sätt att programmera dem. Då testades det olika sätt att programmera och det kodades spel som liknade schack och luffarschack eller egentligen algoritmer för att kunna spela dessa. Dessa spel förblev endast på kodnivå, eftersom det inte fanns apparater att spela med. 1958 byggdes en apparat för att kunna spela ett tennisspel med ett oscilloskop. Men detta var egentligen inte heller ett datorspel då det inte fanns datorer 😊.

Ofta anses det första ”officiella” datorspelet vara Spacewar, som utvecklades 1962 (som är tillgängligt på https://www.masswerk.at/spacewar/). Tanken med spelet är att förstöra en annan spelares fartyg utan att själv falla i solen. Spelet utvecklades för PDP-1-datorn som användes av MIT. Det producerades ungefär 50 stycken spel. Det var inte många som ägde spelet med andra ord. Men det gjordes många olika versioner av spelet under årens lopp och nästan alla som rört ett datorspel har någon gång provat en klon av detta spel.

År 1971 lanserades det första myntstyrda videospelet. Då kunde också den stora massan börja spela. Ett år senare, 1972, blev Pong tillgängligt och var det första spelet som skakade om spelvärlden. Pong släpptes också som en hemvänlig ”konsolversion”, som också var en försäljningsframgång i sin egen tid. Men före hemversionen av Pong fanns det redan Magnavox Odyssey, världens första spelkonsol.

1975 släpptes det första mikroprocessorbaserade spelet, Western Gun, som också var ett myntspel. Om vi ​​tänker på moderna datorspel kan också detta betraktas som det första dataspelet 😊. 1977 släpptes de första hemmabaserade mikrodatorerna bland annat Apple II och Commondore PET, som hade grafiska element. Det innebar att man kunde koppla en skärm i dem, vilket möjliggjorde att man kunde spela spel. Efter det har spel släppts titt som tätt. I början var spel textbaserade, men gradvis kom det med bilder och så småningom den avancerade grafiken som vi känner igen idag.

Hälsar Mikael


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Onko tappaminen oikein?

Meiltä kysyttiin, onko *tietyn ihmisryhmän* tappaminen oikein. Päätin vähän laajentaa skaalaa ja pohtia asiaa vähän yleisemmästä näkökulmasta. Onko tappaminen ylipäätään oikein, ja jos on, niin missä tilanteessa. Yleisen länsimaisen moraalin mukaan tappaminen on väärin… ja sama moraalikäsitys löytyy käytännössä jokaisesta ihmisen kehittelemästä aatteesta, uskonnosta tai yhteiskuntajärjestyksestä. 

Silti maailmassa jatkuvasti tapetaan ihmisiä. Yksittäiset ihmiset tappavat toisinaan joko hetken mielijohteesta, intohimon ajamana, vahingossa tai täysin suunnitelmallisesti. Rikolliset tappavat toisiaan ja joskus myös muita ihmisiä. Onnettomuuksissakin kuolee ihmisiä toisten ihmisten tekojen seurauksena jatkuvasti. Riippumatta siitä, mitä kunkin maan laki sanoo, niin yleisesti ollaan sitä mieltä, että kaikissa näissä(kin) tapauksissa tappaminen on väärin. Vaikka laki ei esimerkiksi onnettomuuksien kohdalla välttämättä rankaisekkaan, ei se poista mooraalista vääryyttä.

Sitten tullaan paljon hankalimppin moraalisiin dilemmoihin. Onko esimerkiksi sodassa tappaminen oikein? Kautta historian on sodittu ja tullaan melkeinpä varmasti myös sotimaan. Sodassa tappamista on perusteltu oman kodin ja isänmaan puolustamisella. Moraalisesti pidetään “oikeana” tappaa, jos sillä pystytään puolustamaan omaa maata, henkeä tai läheisten henkeä. Tällöinkään tappamista ei sinänsä pidetä oikeana, vaan pikemminkin välttämättömänä pahana. 

Sitten on toki erilaisia paradokseja ja moraalisia dilemmoja. Esimerkiksi jos näet ihmisen kävelemässä kohti kauppakeskusta käsikranaatti kädessään, niin onko oikein pysäyttää hänet tappamalla. Voi olla, että hän on menossa räjäyttämään itsensä ja muut siinä mukana, jolloin tappamalla vältyttäisiin muilta uhreilta. Toisaalta voi olla, että käsikranaatti olikin lelu, jolloin olet tappanut turhaan. Varsinaista “oikeaa” vaihtoehtoa ei ole. 

Yleisesti moraalikäsitys siis pitää tappamista yksiselitteisesti vääränä. Kaikki sivuhuomiot ym. ovat loppupeleissä vain erikoistapauksia tähän sääntöön ja pyrkivät mahdollisimman vähäiseen kuolleiden määrään. Normaalisti ihminen ei elämänsä aikana tälläsiin erikoistapauksiin koskaan edes törmää. Parasta on siis elää pyrkien olla tappamatta ketään, missään tilanteessa.

Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Onko rasismi väärin?

Lyhyesti vastattuna rasismi on väärin. Ylipäätään kaikenlainen käytös, jonka tarkoitus on syrjiä mitään ihmistä tai ihmisryhmää millään perusteella, on väärin. Tämä lienee lähes jokaiselle ajattelevalle ihmiselle selkeä ajattelutapa. Kukapa meistä (etuoikeutetuista) haluaisi itse joutua syrjinnän kohteeksi?

Silti rasismia on ja itse asiassa hyvin paljon. Rasismi sana itsessään viittaa rotuun, ja siis syrjintään rodun takia. Tieteessäkin on paljon erimielisyyksiä siitä, onko koko rodun käsite järkevä erilaisista ihmisryhmistä puhuttaessa. Loppupeleissä meistä jokainen on kala, jos riittävän pitkälle rodunmäärityksessä mennään. Nykyisin sanaa rasismi käytetään kuitenkin kuvaamaan myös muunlaista syrjintää iän, sukupuolen tai oikeastaan minkä tahansa ulkoisen tai aatteellisen eron perusteella.  

Rasismin taustalla on lähtökohtaisesti aina pelko. Pelko jotain tuntematonta ja vierasta kohtaan. Siinä mielessä rasismin juuret ovat äärettömän inhimilliset. Pelko on kuitenkin “vain” tunne ja yksikään ihminen ei ole pakotettu toimimaan tunteidensa mukaan. Yleensä tunteiden hallintaa oppii jo lapsena, siinä 3-5 –vuotiaana, vaikka toki koko elämä on omien tunteiden tunnistamista ja hallinnan opettelua. 

Pelko tuntematonta kohtaan on kuitenkin tunne, josta pääsee eroon, jos vain haluaa. Kaikkein paras keino rasismin kohdalla on tutustua niihin ihmisiin, joita kohtaan tuntee tarvetta syrjimiselle. Tätä voi tehdä ihan tietoisesti juttelemalla vaikka verkossa sellaisille ihmisille, jotka kuuluvat ryhmiin, joiden kanssa ei yleensä ole tekemisissä.  

Euroopassa on toteutettu myös kansainvälisenä yhteistyönä esimerkiksi Europe Talks-tapahtuma, jossa tuhannet ihmiset juttelivat tuntemattomien kanssa. Ja tämä todistetusti auttoi ymmärtämään tuntemattomia ryhmiä. Rasismi on siis hyvinkin väärin, mutta toisaalta varsin ymmärrettävä tunne. Onneksi meistä jokainen voi kuitenkin sille jotain tehdä! 

– Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Kuinka päästä eroon nuuskasta?

Nuuskan käytön lopettaminen on todella hyvä päätös. Tässä muutama vinkki lopettamiseen:

1) Tee itsellesi selväksi syyt lopettamiselle. Voit vaikka kirjoittaa ylös syyt nuuskan käytölle sekä siitä aiheutuvat haitat.

2) Päätä lopettamispäivä. Selkeä lopettamisajankohta helpottaa pitäytymään päätöksessä. Nuuskan käytön vähentäminen ei usein johda lopettamiseen, sillä kun nikotiinin saanti jatkuu, se ylläpitää riippuvuutta. Vähentäminen on toki järkevää ennen lopettamispäivää.

3) Älä korvaa nuuskaa muilla tupakka- tai nikotiinituotteilla. Ne vain ylläpitävät nikotiiniriippuvuutta ja ovat haitallisia terveydellesi.

4) Nuuskan lopettaminen voi aiheuttaa vieroitusoireita. Niiden voimakkuus on hyvin yksilöllistä. Jos tuntuu, että vieroitusoireet ovat kovin voimakkaita, kannattaa apua pyytää apteekista, terveydenhoitajalta tai lääkäriltä.

5) Pidä päätöksestäsi kiinni, vaikka muut ympärilläsi käyttäisivätkin nuuskaa. Esimerkilläsi saatat myös innostaa jotain toista lopettamaan.

6) Pyydä tukea lopettamiseen läheiseltä ihmiseltä, joka ei nuuskaa tai on lopettanut. Tuki voi olla hyvin tärkeää lopettamisessa.  

Hae tietoa ja tukea myös terveydenhoitajalta, Fressiksestä, maksuttomasta Stumppi-neuvontapuhelimesta (0800 148 484, ma-ti klo 10-18 ja to klo 13-16), ja Stumppi-sivuilta .

Terkuin,
Hanne The Nuuskavelho

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

E-pillereitä ei suositella tupakan kanssa yhteisesti käytettäviksi, päteekö sama suositus myös nuuskaan? Onko nuuskan ja e-pillereiden käyttö yhtä aikaa vaarallista?

Moikka!

Nuuskasta tulee verenkiertoon usein enemmän nikotiinia kuin tupakasta. Nikotiini voimistaa mm. estrogeenia hajottavan entsyymin toimintaa maksassa. Tämä laskee omia ja hormonipillereistä saatuja hormonitasoja. Näin kuukautishäiriöiden riski kasvaa ja e-pillerin ehkäisyteho saattaa laskea.

Nuuskan nikotiini nostaa verenpainetta ja pulssia sekä lisää stressihormonien määrää etenkin naisilla. Yhdessä muiden riskitekijöiden (ylipaino, sukurasitus jne.) kanssa veritulppariski kasvaa. Ihon pintaverenkierto heikkenee nuuskan käytön myötä, mistä on haittaa etenkin talvisaikaan.

Pitkäaikaiseen nuuskan käyttöön liittyy kohonnut aivohalvauksen ja sydäninfarktin vaara. Nuuska vaurioittaa verisuonten sisäseinämän eli endoteelin toimintaa. Nuuska saattaa heikentää myös suuhygieniaa, mikä on myös itsessään terveysvaara. Nuuska synnyttää usein vahvan nikotiiniriippuvuuden, siksi kannattaa lopettaa mahdollisimman pian! Jos ei pysty heti lopettamaan nuuskaa tai tupakointia kannattaa siirtyä minipillerin käyttöön 3 kuukaudeksi etenkin, jos on runsaasti ylipainoa tai migreeniä. Myös sähkösavukkeesta kannattaa pysytellä erossa.

Hannu Vierola LL , Naistentautien erikoislääkäri

Lue lisää: Tyttöjen ja naisten tupakkatietokirja

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

I vilka länder kan man använda cannabis?

I princip KAN man ju använda det var som helst, men lagstiftningen kring cannabis varierar runt världen och konsekvenserna däremot också. I majoriteten av världens länder är cannabis fortfarande förbjudet. I Kanada är cannabis lagligt och i Singapore kan man få fängelsestraff upp till 10 år och export, import eller olaglig handel med cannabis kan resultera i dödstraff.

Här är en liten lista på hur lagligheten ser ut i världen nu:

 • Uruguay har legaliserat odling, försäljning och rökning av marijuana.
 • I USA är drogen förbjuden på federal nivå, men ungefär hälften av delstaterna har skapat egna regler. Colorado blev den första delstaten i USA att avkriminalisera cannabisbruk 2014. Delstaterna Alaska, Kalifornien, Maine, Massachusetts, Michigan, Nevada, Oregon, Vermont och Washington samt huvudstaden Washington DC har sedan följt efter.
 • Argentina, Colombia, Chile och Mexiko tillåter marijuana under vissa omständigheter, att växten får användas i vissa medicinska och vetenskapliga sammanhang.
 • Cannabis för medicinskt bruk godkändes också i Thailand i slutet av 2018.
 • I höstas 2018 blev Kanada det första stora landet i världen att legalisera cannabis.
 • I Sydafrika är eget bruk av cannabis i privata sammanhang lagligt.
 • Zimbabwe har legaliserat produktion av cannabis för medicinskt bruk.
 • I Portugal är innehavet av en mindre mängd narkotika för eget bruk lagligt. Det gäller såväl cannabis som andra droger.
 • I Nederländerna är det tillåtet att inneha små mängder cannabis.
 • Luxemburgs regering har meddelat att man planerar att legalisera cannabis. Det är dock oklart när de nya reglerna ska träda i kraft.
 • Den 1 januari 2018 infördes en försöksordning med medicinsk cannabis i Danmark som gäller i fyra år.
 • I Britannien får läkare skriva ut cannabis i medicinskt syfte.
 • 2016 tilläts cannabis för medicinskt bruk också i Australien, i övrigt är marijuana olagligt.

Så sånt,

Mer info om cannabis hittar du t.ex. här.

mvh. Seba


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Onko Wish-sovellus turvallinen?

Wish, eli siis kauppasovellus jota ainakin itselleni mainostetaan jatkuvasti joka välissä, on varsin suosittu. Kaupan Android-versiota on ladattu yli 100 miljoonaa kertaa, joten käyttäjäkokemuksia on hyvinkin paljon saatavilla. Se, onko sovellus turvallinen on ehkä vähän määrittelykysymys. 

Wish kerää käyttäjätietoja samaan tapaan kuin melkeinpä kaikki kauppasovellukset Amazonista eBayhyn. Eli nimi, sähköposti, osoite, koneen ip, luottokorttitieot ym. löytyvät luultavasti Wishin palvelimilta. Tässä mielessä sovellus on ihan yhtä turvallinen kuin muutkin kauppasovellukset. Mitään suurempia tietovuotoja ei Wishillä ole ainakaan julkisten tietojen mukaan ollut, mutta ainahan näitä voi tulla. Esimerkiksi eBay osui hyökkäyksen kohteeksi muutama vuosi sitten ja Wish on suuren käyttäjämäärän takia varsin houkutteleva kohde rikollisille. 

Wish-tuotteet saapuvat pääosin Kiinasta, minkä vuoksi toimitusajat voi olla pitkiä, vaatteet väärän kokoisia ja elektroniikka feikkiä. Osa käyttäjistä ei ole saanut tuotteita ollenkaan, mutta suurin osa tilauksista kyllä pitäisi saapua perille. Muillakin verkkokaupoilla on toki samoja ongelmia. Tuotteet voi myös jäädä tulliin, jolloin voi joutua maksamaan ylimääräisiä maksuja (tuotteiden ollessa yli 22€ arvoisia). Mutta tämäkin toki koskee myös muita tullialuemme ulkopuolelta tulevia tuotteita. Wish on kuitenkin tässä suhteessa vähän riskialttiimpi verrattuna muihin kauppoihin, sillä palautukset eivät yleensä tunnu onnistuvan kovinkaan hyvin.

Summa summarum: Wish ei sinänsä ole yhtään turvattomampi kuin muut verkkokaupat. Ihan eri asia on pohtia, kuinka järkevää sovellusta on käyttää. Halpa hinta voi kertoa huonosta laadusta tai epäinhimillisistä työoloista, eikä se tuotteen raijaaminen toiselta puolen maapalloakaan hirveän järkevää ole esim. ympäristön kannalta. Mutta nämä on enemmänkin moraalisia kysymyksiä, eikä liity itse sovelluksen turvallisuuteen mitenkään 😊. 

– Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Onko tervakeuhkoilu kivaa?

Hmmm… Tarkoitetaanko tässä tervakeuhkoilulla nyt  
a) tervakeuhkojen hankkimista polttamalla savukkeita vai  
b) tervakeuhkojen näyttämistä shokeerausmielessä vai  
c) jotain muuta? 

Ainakin kahdessa ensimmäisessä mielessä vastaus on: ei ole. Tervakeuhkojen hankkiminen ei kivaa, koska se aiheuttaa kaikenlaisia terveysongelmia, hengenahdistusta ja yskiskelyä. Ei niiden tervakeuhkojen näyttäminenkään ole kivaa, koska ne on aika ällöttävät, eikä pelottelu noin yleensä ole hyvä tapa vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin.  

Kohtaan c onkin sitten jo vaikeampi vastata. Mikäli siihen sisältyy savukkeiden polttamista ym. Jossa omiin keuhkoihin vedetään tervaa, niin ei ole. Muissa tapauksissa en tiedä. Jos keksit jonkin kivan tavan tervakeuhkoilla, niin kerro ihmeessä 😉. 

– Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Onko päihdeongelmat vähentyneet, kun päihdeasiasta on puhuttu Suomessa

Päivä päivältä kysymykset muuttuvat hankalammiksi 😊. Tämä pohdituttaa varmasti joka ikistä ehkäisevää päihdetyötä tekevää ihmistä Suomessa: “Onko työstäni mitään hyötyä?”. Lyhyesti sanottuna on hirveän vaikeaa arvioida mistä väestötasolla tapahtuva päihdeongelmien väheneminen tai kasvaminen johtuu. Päihdeilmiö on hyvin monimuotoinen ja siihen vaikuttaa asiasta puhumisen lisäksi myös muun muassa lainsäädäntö, valvonta, asenteet ja trendit sekä täällä meillä Suomessa että maailmalla. 

Otetaan esimerkiksi tupakka. Tupakan polttaminen on vähentynyt Suomessa merkittävästi viimeisten 30 vuoden aikana. Se, että asiasta on puhuttu, on varmasti vaikuttanut polttamiseen vähentymiseen suuresti. Mutta puhumisen lisäksi on tarvittu myös tutkimusta tupakan haitallisuudesta, lobbausta lainsäätäjiä kohtaan, ihmisten oman asenteen ja asenneilmapiirin muutosta sekä sama myös kansainvälisen yhteisön toimesta. On vaikea sanoa, mikä on vaikuttanut asiaan minkäkin verran.  

Tutkimusten mukaan voidaan sanoa, että päihdekasvatuksella (tai pähdevalistuksella) on ollut vaikutusta ihmisten tietoihin ja asenteisiin. Käyttäytymiseen vaikuttamisen arviointi on sitten ollutkin vaikeampaa. Nuorten kohdalla myös käytökseen on pystytty tutkimusten mukaan vaikuttamaan, mutta muutokset on olleet lyhytaikaisia. Nykyisinkin nuorten päihteiden käyttö laskee, mutta nuoret aikuiset käyttävät päihteitä (lähes) yhtä paljon kuin ennenkin. 

Kaikkein parhaimpia vaikutuksia päihteiden haittavaikutuksiin on saatu itseasiassa sellaisilla teoilla, jotka on vaikuttaneet ihmisten elämänhallinnan tietojen ja taitojen parantumiseen. Ja silloin ei itse asiassa puhuta päihteistä ollenkaan. On tavallaan huvittavaa, että päihteiden käyttöä voidaankin ehkäistä parhaiten puhumatta päihteistä ollenkaan 😊.  

– Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Nuuska on pahaa

En tiedä onko tämä kysymys josta on unohtunut kysymysmerkki vai toteaminen siitä, että nuuska on pahaa. Jos se on kysymys, vastaukseni on:

Riippuu keneltä kysytään. Kait joku on sitä mieltä että se voi olla ihan hyvääkin. Omasta mielestäni se on pahaa. Hajukin jo saa aikaan epämielyttäviä reaktioita.

Jos tämä taas on toteaminen, en voi kun olla samaa mieltä kanssasi. Jokatapauksessa kaikilla on oikeus omaan mielipiteeseen. Hyväksi se nyt ei kuitenkaan kenellekkään ole, vaikka hyvänmakuisena joku sitä pitäisikin.

Vastasinkohan nyt tarpeeksi hankalasti tähän kysymykseen, joka ei vissiin kuitenkaan tainnut edes olla kysymys? 🤔

Ei kun lisää pohdintoja tänne päin, niin pohdiskellaan niitä yhdessä. Videota odotellessa tästä!

Zekkaa YouTubesta nuuska-aiheisia videoitamme aloittaen esim. tästä.

Terveisin, Seba

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Vad händer till hjärnan när man dricker?

Hejsan! Tack för din fråga!

När alkoholen når hjärnan påverkas alla dess delar berättar Peter Eriksson som är docentforskare vid avdelning för folkhälsovetenskap på Helsingfors Universitet. Alkoholen stör nervsignalerna och cellerna vilket skapar känslan av berusning.

Alkoholen når alltså hjärnan via blodomloppet. Den tränger sig in i nervcellernas hinnor och börjar störa deras verksamhet. Nervimpulsernas bana blir störd och långsam. Nervcellerna antar utmaningen genom att aktivera sin verksamhet. Vår kropp börja närma sig ett stresstillstånd.

När man dricker alkohol frigörs dopamin. Dopamin är en signalsubstans som bland annat påverkar nervositet. Mera dopamin i knoppen kan verka så att vissa hämningar släpper. Samtidigt som den verkar rogivande och muskelavslappnande.

Man känner sig alltså avslappnad och mindre stressad. Alkoholens avslappnande effekt beror på att nervcellernas verksamhet blir störd och delar av hjärnans funktion är nedsatt. I det här skedet kan man se hur olika effekt alkoholen har på olika människor.

Kroppen anpassar sig till alkohol mycket snabbt, redan vid ett enda berusningstillfälle syns en viss tillvänjning. Toleransen blir inte bestående utan försvinner småningom då drickandet upphör eller minskas.

Den neurologiska toleransen är också mycket signifikant. Toleransen ökar i hjärnan och nervsystemet. Nervsystemet anstränger sig att fungera normalt trots alkoholen och anpassar sig därför småningom till den alkohol som finns i kroppen.

Du kan läsa hela artikeln på Svenska Yles sida.

Med hjärnlig hälsning,
Minna


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Ostakko mulle pleikkarin?

Heippa sinä pleikkafani! Hauskaa että olet pleikkatyyppejä, etkä kinu esim minkään Xboxin perään… hyi! No mutta jokataupauksessa niin tämä menee hieman vaikeaksi, koska

a) En tiedä kuka olet. Eli vaikka ostaisin, en saisi koskaan varmuutta siihen, ettäkö se saavuttaisi juuri SINUT.

b) Jos ostaisin pleikan, ostaisin sen ensiksi itselleni, sillä se on ollut aikeena jo pari vuotta. Ei vaan koskaan tahdo olla riittävästi ”ylimääräistä” että sen raaskisi sijoittaa pleikkaan.

Ohjain, Videopelit, Pelaaminen, Playstation, Viihde

Nyt vaan säästämään, aleja kyttäämään ja eikun pleikkari hankkimaan. Ehkäpä joulupukki toisi tänä vuonna yhden?

Pysytään toiveikkaana!

Terveisin, Seba

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Missä maassa käytetään eniten päihteitä?

Moikka!

Kiitos kimurantista kysymyksestä! Tämä aiheutti kahvihuoneessamme valtavasti pohdintoja, koska yksiselitteistä vastausta tähän ei ole. Varaudu pitkään vastaukseen 🙂

Alkoholia käytetään eniten Tunisiassa, Eswatinilla ja Malediiveilla (WHO, Global status report on alcohol and health 2018.

Nämä tilastot kyllä vaihtelevat – toisten lähteiden mukaan kärkipaikkaa pitävät Moldova, Valkovenäjä ja Liettua.

Tupakkaa taas kulutetaan eniten henkilöä kohden Kiribatilla, Naurulla sekä Kreikassa (WHO:n vuoden 2016 tietojen mukaan).

YK:n huumevirasto kerää tietoa vuosittain jäsenvaltioiltaan laittomien päihteiden käytöstä:

 • n. 271 miljoonaa ihmistä käytti huumeita vuonna 2017
 • määrä näyttäisi olevan kasvussa, mutta osaltaan sitä selittää globaali väestön kasvu
 • erityisesti opiaattien käyttö kasvoi Afrikassa, Aasiassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, kun taas kannabiksen käyttö Pohjois-Amerikassa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa
 • synteettisten huumeiden nopea lisääntyminen sekä reseptilääkkeiden ei-lääketieteellisen käytön nopea yleistyminen vaikuttavat tähän myös

Eli selkeitä listauksia laittomien päihteiden kokonaiskäytöstä maittain ei löydy – se olisi myös poliittisesti melko tulenarkaa.

YK:n asiakirjoissa maailman valtiot sopivat yhdessä, mitkä aineet luetaan täysin laittomiksi, mitkä kontrolloitaviksi (esim. lääke- ja tutkimuskäyttöön sallituiksi) ja mitä taas ei säännellä kansainvälisin sopimuksin. (Koska uusia synteettisiä päihteitä kehitetään niin lujaa vauhtia, sääntely ei yleensä aivan pysy perässä).

Käytännössä eri maiden ja kulttuureiden välillä voi olla suuria eroja siinä, minkä aineiden käyttö ja minkälainen käyttö luetaan osaksi normaalia elämää ja ravitsemusta, mikä taas lääkkeeksi ja mikä päihteeksi. Esimerkiksi oopiumtuotteita käytetään yleisesti itselääkintään (vatsavaivat tai raskas fyysinen työ) jopa lapsille maissa, joissa oopiumia tuotetaan ja joissa ei välttämättä ole muita lääkkeitä tai edes riittävästi puhdasta vettä ja ravintoa saatavilla . Toinen esimerkki on kokapensaan lehtien pureskelu, joka voi olla tietyillä alueilla latinalaisessa Amerikassa hyvinkin yleistä. Tällöin käytön tarkoitus ei ole päihtyä.

Asia joka on hyvä huomata on, että suuresta osasta maailman maita ei ole luotettavaa tietoa saatavilla.

Lisäksi on paljon maita, joissa päihteiden käyttöä ei haluta raportoida siihen liittyvän stigman takia. Yleistä esimerkiksi on, että terveydenhuollossa ei kirjata että tapaturman, sairauden tai kuoleman taustalla on päihteidenkäyttö. Tai että tietoa on olemassa tutkijoilla, mutta sitä ei haluta viestiä ulospäin. Päihteiden käytöstä saa erilaisen kuvan riippuen siitä, kysytäänkö päihteiden käytöstä suoraan ihmisiltä ja mitä sanamuotoja kysyessä käytetään, arvioidaanko sitä sairaanhuollon tai lainvalvonnan rekisteriaineistosta, vai tutkitaanko esim. huumeainejäämiä jätevesistä.

Erilaisia tilastoja saadaan myös siitä riippuen kysytäänkö: onko koskaan elämänsä aikana käyttänyt, kuinka usein käyttää, vai katsotaanko maan kulutuksen kokonaismääriä (kuten yllä puhdasta alkoholia).

Laillisia päihteitä tarkasteltaessa on hyvä huomata, että virallinen alkoholin kulutus myyntitilastoista tarkasteltuna ei paljasta kaikkea alkoholinkäyttöä. Esim Etelä-Aasiassa yli puolet kulutetusta alkoholista on ns. pimeää käyttöä.

Tilastoterkuin,

Hanna Heikkilä
osastopäällikkö

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Mitä päihdettä suomalaiset käyttävät vähiten?

Mielenkiintoinen, mutta kohtalaisen hankala kysymys 😊. Suomessa liikkuu paljon erilaisia päihteitä, joista osa on suositumpia kuin toiset. Mistään tilastosta ei varsinaisesti löydy päihdettä, jota Suomessa käytettäisiin vähiten. Eniten käytetään alkoholia, se on varma. Itse uskoisin, että jossain päin Suomea asuu ihminen, joka ainoana suomalaisena käyttää jotain eksoottista tai harvinaista synteettistä huumetta. 

Valitettavasti kysymys on siis sellainen, johon kukaan ei tiedä vastausta… Tutkijoita kiinnostaa paljon enemmän ne päihteet, joita käytetään paljon, sillä ne vaikuttavat ihmisten terveyteen huomattavasti enemmän. Yksittäisten, vähän käytettyjen päihteiden vaikutus on niin vähäinen, että juuri ketään ei kiinnosta. Enkä itsekkään viitsi lähteä arvailemaan. 

Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Miksi huume/tupakka on suosittu nuorison seurassa enemmän kuin aikuisten?

Mielenkiintoinen huomio, joka ei kylläkään ole totta. Suomessa on tehty pitkään tilastoja huumeiden ja tupakan käytöstä ja aina aikuiset ovat käyttäneet enemmän sekä huumeita että tupakka. Nuorten keskuudessa tupakan polttaminen on lisäksi viime vuosina laskenut jyrkästi ja selkeästi enemmän kuin aikuisten tupakointi (joka sekin on toki vahvassa laskussa). 

Oikeastaan on hyvin loogista, että aikuiset käyttävät huumeita ja tupakkaa enemmän. Aikuiset saavat ostaa tupakkaa laillisesti, minkä vuoksi heille käyttö on helpompaa. Myös huumeiden hankkiminen on aikuisille helpompaa. Yleisesti voidaan sanoa, että saatavuus lisää kulutusta, mikä on totta tässäkin tapauksessa. 

Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Vart ifrån får alla ungdomar sina droger

Hej du!

Jag skulle säga att ungdomarna skaffar sina droger via samma kanaler som de vuxna. Man kan antingen få tag på droger klassiskt via dom ”rätta typerna” eller så kan man skapa sina kontakter via sociala medier.

Fundera ut i förväg vad din attityd gällande droger är om du hamnar i en situation där någon erbjuder. Då är det lättare att tacka nej. Cannabis är den vanligaste drogen som unga provar på. Det kan vara en kompis, en kompis kompis, eller en kompis kompis kompis som är den som frågar om man vill ha. Var medveten om att det inte finns någon garanti på vad drogen innehåller. (Droger har ingen innehållsförteckning så som tobak, snus eller alkohol.)

Hälsar Minna


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Jos tupakoi lähteekö terva koskaan pois keuhkoista?

Hyvä kysymys! Lyhyesti: Niin kauan, kun tupakointi jatkuu niin ei. Kuivuuko sukkasi, jos säilytät niitä uima-altaassa? Latautuuko puhelin, jos et laita laturia seinään? Loppuuko päänsärky, jos jatkat Salkkareiden katselemista? NOPE! Muutoksia siis kaivataan tässäkin tapauksessa.

Yksikin tupakka sisältää valtavat määrät turhia aineita ja kemikaaleja mitä kehon ei kuulu saada. Jokaisen uuden nautitun tupakan myötä myrkyt uusiutuvat, eikä elimistö mahda tälle mitään. Se ei pysy tahdissa mukana. Vaikka ihmiskeho onkin todella ihmeellinen ja itseään ”hiilaava”, emme ole kuin Wolverine ja meidän kehomme toipumisella menee huomattavasti pidempään.

Keuhkojen toivo ei siis ole menetetty, mikäli tupakoinnin lopettaa ajoissa. Pystyt siihen! Fressis kertoo lisää lopettamisen hyödyistä täällä. Tässä vielä hieno THL:n taulukko, jossa näet hieman miten tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa kehoon.


© KUVAKAAPPAUS: THL.FI

💪: Seba

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Voitanko finnkino liput?

Pakko sanoa, että tähän en osaa vastata (eikä kukaan muukaan)…

Leffalippuja arvotaan meidän kyselyihin vastanneiden kesken aina syys- ja kevätkauden lopuksi. Eli siis tässä vaiheessa, kun vastaan kysymykseesi, ei arvontaa ole vielä tämän syksyn osalta suoritettu. En myöskään tiedä, kuka olet, joten kysymykseen on mahdotonta vastata.

Sorry :).

-Mikael

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Miten meidän kannattaa kokeilla kun mun pimppi on pieni ja poikakaverin pippeli on iso?

Moikka!

Kiitos kysymyksestä! Hyvä, kun uskallat kysyä asiaa, jota ootte yhdessä poikakaverisi kanssa miettineet. Minulla ei ole terveydenhuoltoalan koulutusta, joten hain sulle sopivan vastauksen Sexpon sivulta. Siellä on kysytty miten emätintä saisi venytettyä, kun tällä hetkellä mahtuu vain yksi sormi sisään.

”Emätinhän itsessään on putkimainen, n. 6-12 cm pitkä, normaalitilassa 1-2 sormen levyinen elin, joka joustaa ihan luonnostaan esimerkiksi yhdynnän aikana. Joissakin tapauksissa vaikeuksia voi aiheuttaa rakennepoikkeavuus, mutta todennäköisempää sinun ikäisellesi on yleensä kuitenkin pienempi immenkalvon aukko ja mahdollisen jännityksen mukanaan tuoma lihaskireys.”

Suosittelen siis huolehtimaan siitä, että olet kyllin kiihottunut ja kostunut ennen kuin poikaystäväsi pippeli työntyy sun pimppiin. Liukkautta voi myös edistää liukuvoiteen avulla. Liukuvoiteen käyttö ehkäisee kondomin rikkoutumista ja parantaa sen paikallaan pysymistä.

Terkuin,
Minna

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Miten suuseksiä voi kokeilla, miten siitä saa tosi kivan?

Moikka!

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Suuseksillä tarkoitetaan suulla, huulilla ja kielellä annettua iloa vastaanottajalle. Et erittele kysymyksessä ollaanko hyväilemässä penistä tai vulvaa, joten vastaan koko rahan edestä!

Jos suuseksi on itselle vierasta, se voi aluksi tuntua vähän awkwardilta, että miten sen kanssa edetään. Siitä puhutaan vähän siihen tyyliin, että kaikilla meillä tulisi olla vähintään musta vyö suuseksissä (ilman harjoitteluakin).

Mitä enemmän se jännittää, sen enemmän siitä on syytä kommunikoida kumppanille. Miltä kuulostaisi, jos sopisitte, että nyt satsataan suuseksitreeneihin? Laita kalenteripyyntö halutulle tyypille, ja jos oot todella tosissasi, laita joku maajoukkueen verryttelyasu päälle ja hikinauha otsalle, nyt opiskellaan!

Puhuminen, kuunteleminen ja puhuminen

Mä ajattelen niin, että mitä avoimemmin kykenee juttelemaan seksiin liittyvistä asioista, sen kivempaa siitä tulee. Ekat kerrat ja useat kerrat senkin jälkeen saattaa olla Melkoista Sekoilua ja se on ihan okei. Siksi kannattaa satsata tyyppin, jonka edessä kehtaa mokailla. Kaikille ei toimi samat jutut, joten uuden kumppanin kanssa pääsee aina opettelemaan mistä juuri hän tykkää. Usko mua, kaikille ei toimi samat jutut.

Miellyttävän seksin tyytyväisyyskerrointa lisää se, että teidän kommunikaatio pelaa. Voitte sopia, että vastaanottava osapuoli kertoo miltä kosketus tuntuu. Joo, lisää, enemmän, kovempaa, hellemmin, ei tätä. Joskus hyväksyntä voi olla vaan kehräysääntä tai vaikka huohotusta. Jos toinen venkoilee kosketuksesi alta pois, varmista ennen jatkamista, mikäli se mitä juuri teit on hänelle ok. Suosittelen, että keskitytte vuorotellen toisiinne, kun opettelette mistä toinen pitää. Silloin toinen saa keskittyä nauttimaan ja toinen opettelemaan. Toimii myös opetteluvaiheen jälkeen 🙂

Mistä tulee neuvotella?

Sovi etukäteen mitä sperman kanssa tehdään. Ohjataanko sperma laukeamisen yhteydessä lakanalle, kumiin, iholle vai suuhun? Kaikki käy. Jotkut nielevät – toiset eivät. Sperman vastaanottajana päätät miten tilanteessa toimitaan. Huomaa myös, että jännitys saattaa aiheuttaa sen, että laukeaminen ei onnistu. Sekin on ihan tavallista. Kun toinen on itselle tutumpi, on helpompi rentoutua toisen seurassa.

Mä ajattelin lähteä tällaiselle käytännönläheiselle linjalle, joten enjoy!

Ihan ensin – kaikki osapuolet pesulle.

Jos sulla on penis, esinahka vedetään hellästi kokonaan taakse, jotta pääset suihkuttelemaan terskaa ja esinahkan puhtaaksi vedellä. Tämän jälkeen vedä esinahka takaisin. Pese myös varsi, kivekset ja nivuset (näihin voit käyttää mietoa pesuainetta).  Mä oon kuullut tyypistä, jonka äiti oli sanonut, että se esinahan alle jäävä töhnä on suoja-ainetta, eikä sitä kannata pestä pois. Tämä ei ole totta! Koko Bueno-jengi suosittelee huolellista puhdistumista nautinnon lisäämiseksi!

Jos sulla on vulva, pese alapää vesisuihkun avulla kädenlämpöisellä vedellä. Et tarvitse tähän saippuaa. Älä suuntaa vesisuihkua emätinaukkoon, riittää kun peset häpyhuulet sekä klitoriksen ja peräaukon alueen. Emätin on itsepuhdistuva.

No mites se ehkäisy?

No niin, nyt on lähtökohdat kunnossa, eli puhdas iho. Ootko jutellut sun kumppanin kanssa miten huolehditte seksitautien ja raskauden ehkäisystä? On olemassa peniksen päälle puettavia makukondomeja, jotka tekevät suuseksistä makoisampaa ja lisäksi on olemassa erimakuisia suuseksisuojia, jolla voi suojata emättimen. Mikäli ette käytä ehkäisyä, on hyvä käydä seksitautitesteissä varmistamassa, että ette kanna tietämättänne jotain seksitautia. Tällain seksitaudit pääsevät liikeelle.

Miten penis kohdataan?

Vaikka tavoitteena on päästä alakertaan, voi olla hyvä lämmitellä tunnelmaa suutelemalla ja koskettamalla käsin toista herkistä paikoista. Kun olette mielestänne valmiita aloittamaan, voit suudella tiesi peniksen luo. Tässä vaiheessa sua kohtaa penis ilman erektiota tai erektion kera. Ihan kummin vaan, suuseksin osana myös sormet joutuvat töihin. Penikseen voi tarttua ja hyväillä suulla, huulilla ja kielellä – mutta unohda hampaat. Hampaiden käytöstä on harvemmin kiitelty, saati jaettu mitään palkintoja.  

Ota kiinni peniksen varresta ja testaa esimerkiksi seuraavia asioita:

 • Varren nuoleminen pitkin vedoin hitaasti kieli rentona tai terävämpänä
 • Ota peniksen pää suuhun ja pidä huulilla hellä ote varresta pienen imun kera. Toinen käsi voi ottaa puristusotteen varresta. Liikuta suuta ja kättä samanaikaisesti ylös ja alas.
 • Terskan alapinnan nuoleminen hellästi. Ajattele penistä jäätelötuuttina ja nuole siten niistä paikoista minne jäätelö tahtoo valua kuumina kesäpäivinä
 • Voit ohjailla penistä suussasi eri kohtiin, kohti kitalakea, poskea tai nielua. Sinä määräät tahdin ja miten syvälle sinusta on okei ottaa penistä. (Oksennusrefleksi on mahdollinen, kun penis osuu nieluun.)

Pyydä kumppaniasi kertomaan, kun hän lähestyy laukeamista. Voit jatkaa sitä mitä olit tekemässä, koska se ilmiselvästi tuottaa tulosta. Tää menee vähän akrobatiaksi, kun samanaikaisesti tapahtuu monia asioita. Yleensä tasaisen rytmikkään imemisen ja käsipelin yhdistelmä tuottaa haluttua tulosta. Voit halutessasi myös pyytää kumppaniasi näyttämään miten hän tykkää laueta ja tehdä hänen käyttämästään tekniikastaan hyvät muistiinpanot. Jos et halua, että suuhusi lauetaan, voit jatkaa käsin loppuun saakka.

Miten vulva kohdataan?

Vulvaan suunnattu suuseksi on myös yhdistelmä sormia ja suuta. Pitkään on ajateltu, että klitoris on se pieni kohta häpyhuulten välissä. Sen sijaan klitoris on paljon laajempi. Jos multa kysytään, niin se on ihan potentiaalisen Pokémonin näköinen. Katso kuva. Siksi vulvassa on monia paikkoja, joiden koskeminen suuseksin yhteydessä tuntuu hyvältä ja lisää nautintoa.

Klitoriksen näkyvä osa on kuin jäävuoren huippu. Suurin osa on piilossa.

Häpyhuulia tulee kaiken maailman koossa, väreissä ja muodoissa. Niitä voi nuolla, imeä ja näykkiä hellästi. Jotkut ovat tosi herkkiä kosketukselle, kun taas toinen tarvitsee voimakkaampaa otetta. Tärkeää on muistaa liukastus. Kiihotus aiheuttaa (yleensä) kostumista. Kun liukkautta löytyy, voi sormia hyödyntää suuseksin apuvälineenä. Kaikenlainen nuoleminen lisää kyllä kosteutta alapäässä, mutta tarvittaessa sitä on myös saatavilla liukuvoiteen muodossa. Useimmat kaupat myyvät sitä.

Voit kokeilla seuraavia asioita:

 • Avusta sormilla jotta pääset kielelläsi lähemmäs haluamaasi kohdetta
 • Nuole uloimpia häpyhuulia pitkin ja hellin vedoin kielelläsi. Voit piirtää erilaisia koukeroita kielelläsi tai painaa kieltäsi kumppaniasi vasten
 • Ota häpyhuulista tai klitoriksesta kevyt ote huulillasi ja ime niitä
 • Nuole klitorista hellästi ja kiertele sitä kuin olisit nuolemassa pyöreää tikkaria. Kokeile miltä tuntuu, kun nostat sormella klitoriksen päällä olevaa huppua. Muista, että klitoriksen pää on todella herkkä, joten kuuntele kumppaniasi mikä tuntuu hyvältä.
 • Klitoriksen ja emättimen välissä on herkkä alue, jota voit nuolla
 • Kaikkien näiden aikana voit kosketella sormilla emättimen aukkoa tai työntää sormet kumppanisi sisään

Entäs nyt?

Miltä nyt tuntuu? Huomasitko mitkä jutut vaikutti sun kumppaniisi positiivisesti? Mistä huomasit sen? Kiihtyvästä hengityksestä, puristuvista käsistä, vatkaavista jaloista?

Seksin jälkeen on hauska fiilailla mikä tuntui kivalta ja kehua toista miten mahtavalta joku muuvi tuntui. Suuseksiin liittyy niin miljoona asiaa, joita voi ottaa huomioon.

Yksi juttu mistä haluan vielä kertoa on, että voi tuntua nololta, jos laukeaa heti tai sitten ei millään. Jälleen kerran – sekin on tavallista. Jos laukeat nopeasti, sulla voi olla mahdollisuus uusintaan. Jos tuntuu vaikealta laueta, kannattaa satsata lisäopiskeluun ja rentoutumiseen. Orgasmin feikkaaminen, siitä hajoilu, nolostelu ja valehtelu asiasta ei paljon mieltä piristä. Jos edes ehdit miettiä, että sussa on jotain perustavaa laatua oleva vika, niin ei ole. Laukeaminen ei ole mikään tae, vaan sitä joutuu treenaamaan jokaisen kumppanin kanssa. Itsetyydytyksen kautta voit oppia millaiset jutut sulla toimii ja sen kautta osaat neuvoa paremmin asianosaisia.

Huolimatta siitä, että onnistuitko laukeamaan, suuseksi tuntuu yleensä ihan megakivalta. Harjoittelun ja aidon kiinnostuksen myötä tehdä toiselle hyvää syntyy varsin maukasta jälkeä! 🙂

Tsemppiä suuseksitreeneihin!
Minna

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Sain vihdoinkin kavereita mutta ne on alkanut ryyppäämään mitä en ite osaa enkä oikeastaan haluakaan tehdä. Miten voi saada uusia kaverita?

Moikka! Olen todella iloinen, että esität tämän tyyppisen kysymyksen. Ihailtavaa on, että tiedostat ettei alkoholi oli sinun juttusi, etkä lähde mukaan siihen touhuun vain miellyttääkseen ystäviäsi! Fiksu valinta! Onko tämä ryyppääminen sitten niin rajua katseltavaa, ettei silloin tahdo olla lähimaillakaan? Onko siis pois suljettu ajatus, että hengailet heidän kanssaan vaikkakin et siis itse joisikaan?  Asian puheeksi ottaminen ystäviesi kanssa, voisi olla hyvä ajatus. En ehkä heti pistäisi heitä vaihtoon ilman pientä ”taistelua”. Jos laittaisin aina jokaisen ystäväni jakoon heidän tehtyään jotain hieman hölmömpää, olisin ypöyksin.

Uusia ystäviä löytää parhaiten, kun on rehellinen ja aito sekä uskaltaa kohdata uusia ihmisiä. Jos hiiviskelee pitkin nurkkia huppu tiukasti kiinni vedettynä, on uusien tuttavuuksien luominen huomattavasti vaikeampaa. Harrastukset kuten esimerkiksi musiikki, liikunta tai vaikkapa puutarhatonttujen paskaksi nuijiminen vasaralla yhdistää kummasti ihmisiä yhteisen kiinnostuksen kautta. Kotiin harvemmin marssii kasa ventovieraita ihmisiä, joista sitten tuleekin parhaita ystäviäsi.

Vinkkejä kavereiden löytämiseksi

Tämä vastaus meni siihen, että esitin kolminkertaisen määrän omia kysymyksiä vastineeksi. Meidäthän löydät myös esimerkiksi Instagramista nimellä buenotalk, ja siellä voi koska vaan aloittaa uuden keskustelun kanssamme. Juttelisin nimittäin mielellään lisää aiheesta kanssasi!

Voimia, Ugg! – Seba

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Jos joku mällää uima-altaaseen, voiko tyttö joka ui samassa altaassa, tulla raskaaksi?

Moikka!

Ei voi.

Terkuin,
Minna

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Vad är skillnaden på straffen när man är 14 och 15+ ifall man blir fast av droganvändning?

Tack för din fråga! Nu har jag förhört en polis, en advokat, och en åklagare så man skulle tro att svaret är rätt så grundligt och jag har material så det räcker till en hel bok. Men jag ska försöka hålla det kort. Here we go:

Till att börja med så beror det mycket på vilken drog det är frågan om. Det finns en skillnad på konsekvenserna ifall man åker dit av kokain eller gräs eftersom en del droger räknas som starkare än andra. Också mängden har en stor betydelse och ifall man begår andra brott samtidigt.

I Narkotikalagens femte paragraf framgår att produktion, tillverkning, import till och export från Finlands territorium, transport, transitering, distribution, hantering, innehav och användning av samt handel med narkotika är förbjudet.

Det vill säga att det finns en stor skillnad på straffet om man håller på med annat fuffens.

Men vad är skillnaden om en 14-åring eller en 15+ -åring blir fast endast för att röka gräs? Då brukar det gå ungefär så här (det kan också variera lite mellan olika kommuner):

Oberoende av ålder blir man alltid införd i polisens register, detta oberoende av om du är 10, 14, 15 eller 35 år gammal. Det här betyder att polisen alltid gör en brottsanmälan och händelsen undersöks. Skillnaden mellan fjorton- och femtonåringar är att 14-åringar inte har straffrättsligt ansvar ännu. Det här innebär att brottsutredningen avslutas. En 14-åring får alltså inte böter men brottsanmärkningen blir kvar i polisens register.

Den här typen av narkotikabrott blir kvar i registret i två år. Samma gäller till exempel snatteri. För grövre brott blir anmärkningen kvar i 5 till 10 år. Men även brott som redan föråldrats finns kvar i polisens register men används bara inom polisens verksamhet och påverkar inte till exempel storleken på framtida böter eller annat motsvarande.

När en 14-åring införd i polisens register görs alltid också en barnskyddsanmälan till barnskyddsmyndigheterna, som är skyldiga att göra en egen utredning (t.ex. utreda hur det står till hemma).  Samma gäller 15-åringen men där tillkommer ännu böter, eftersom den unga har straffrättsligt ansvar. För femtonåringar ordnas även samtal med polis, den ungas vårdnadshavare och vid behov socialarbetare och åklagare.

Det här gäller då vi talar om små mängder och inte till exempel försäljning av narkotika.

Här kommer ännu veckans tips: använd inte droger, oberoende av hur gammal du än är 😊

Video på kommande av din fråga, so stay tuned

Med soliga hälsningar,

Seba


Din feedback är nyttig för oss. Berätta vad du tyckte om svaret.

Mistä kannabis valmistetaan?

Kannabis valmistetaan hamppukasvista. Itse asiassa kannabis on yleisnimitys, sillä hammpukasvista voidaan valmistaa hyvin eri tyyppisiä valmisteita. Suomessa nimitystä kannabis käytetään melkeinpä synonyyminä marihuanalle, joka valmistetaan kuivattamalla hamppukasvin kukintoja. Hamppukasvin pihkasta voidaan tehdä esimerkiksi hasista. Kasvin eri osia voidaan myös puristaa öljyiksi.  

Erilaisia hamppukasveja on valtavasti, eikä niistä kaikista voida tehdä päihdyttäviä valmisteita. Esimerkiksi Suomessa on pitkään viljelty hyötyhamppua, joka ei sisällä päihdyttäviä ainesosia. Näistä on valmistettu muun muassa köysiä ja esimerkiksi raamatun ohuet sivut saattavat olla hamppukuidusta valmistettuja. 

Päihdyttävän kannabiksen valmistukseen on pitkän ajan kuluessa jalostettu omia hammpulajeja. Päihdehamppujen jalostuksessa on pyritty maksimoimaan kasvin päihdyttävien ainesosien määrä. Päihdehamppu ja hyötyhamppu ovatkin siis varsin erilaisia kasveja, vaikka periaatteessa ovatkin samaa lajia. 

On myös olemassa laboratoriossa valmistettavaa “synteettistä kannabista” (oikeasti synteettisiä kannabinoideja, sillä itse kasvia ei valmisteta synteettisesti). Synteettiset kannabinoidit valmistetaan yleensä puhtaasti päihdekäyttöön ja voivat olla vaarallisen voimakkaita. Varsinaiseen kannabikseen niitä ei edes pitäisi verrata, sillä kyseessä on täysin eri tuote. Synteettisissä kannabinoideissa negatiiviset vaikutukset ovat moninkertaisia ja aineiden käyttöön sisältyy jopa kuolemanvaara. 

Lisää kannabiksesta voit tsekata vaikka näistä videoista:
Parantaako kannabis syöpää (ja muita myyttejä)?
Onko kannabis hyvää?

Mikael 

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Voiko muna jäädä jumiin seksin aikana?

Kiitos paljon mielenkiintoisesta kysymyksestäsi! Kun puhutaan anaali tai emätinyhdynnästä, niin ei huolta, et jää jumiin.

Yhdynnän aikana toki penis paisuu ja emättimen lihakset supistelevat orgasmin aikana. Jos tästä muodostuu jonkinlainen jumi, on kyse kuitenkin vaan muutamista sekunneista. Tälle ilmiölle on ihan oikea termikin, penis captivus. Emättimestä mahtuu syntymään 4-5 kiloinen vauva, joten kyllä se peniskin sieltä pois pääsee.

Jotta hommat luistaisivat mahdollisin hyvin, on seksissä tärkeää hyvä esileikki ja liukuvoide kaikkien osapuolten mukavuuden lisäämiseksi.

Seksiä on monenlaista ja kysymyksessäsi et tarkenna minkä tyyppisestä seksistä puhut. Siispä takerrun tähän mahdollisuuteen. Jos siis harrastat seksiä litistetyn peltipurkin kanssa, saattaa jumiin jäämisen riski olla todellisempi. Tällöinkin kehottaisin kyseisen huolenaiheen sijasta enemmänkin olemaan huolissaan purkin terävistä reunoista, jotka saattavat saada ikävää jälkeä aikaiseksi.

Muistetaan myös se seikka, että ”muna” on erektiossa huomattavasti isompi kuin lepotilassa. Eli kunhan kiihottuminen siitä hellittää, alkaa se varustuskin kutistumaan mikä puolestaan tekee ulos livahtamisesta helpompaa. Prosessin nopeuttamiseksi saattaa auttaa ajatus jostakin vähemmän kiihottavasta asiasta. Jätän tämä oman mielikuvituksesi varaan.

Hivpointin Anni kertoo enemmän hyviä ja hyödyllisiä asioita seksiin liittyen tällä videolla. Tutustu myös justwearit nettisivuihin.

Terveisin Seba

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Apua, kaveri itsetuhonen, puhuu masennuksesta ja luulen et sil on myös anoreksia. Mitä teen?

Moikka!

Kiitos, kun laitoit meille viestin. Tollainen tilanne ei oo varmasti ole sulle helppo, kun kaverillasi on noin paha olla. Ihan ensin haluaisin sanoa, että on tosi arvokasta, että välität sun kaveristasi ja kysyt apua.

Kaverisi ajatukset ja teot on syytä ottaa tosissaan. Mun neuvo on, että kerrot tästä hänen vanhemmilleen/huoltajalleen tai sitten jollekin ammattilaiselle. Ihanaa, kun huolehdit sun kaveristasi. On raskasta kantaa huolta toisen hyvinvoinnista. Sun ei tarvitse kantaa tästä yksin vastuuta, ja siksi sun kaverisi tilanteesta kannattaa kertoa aikuiselle. Joskus sitä voi ajatella, ettei halua pettää kaveriaan kertomalla asiasta jollekin ulkopuoliselle. Sun kaverisi tarvitsee kuitenkin ulkopuolista apua itsetuhoisuuteen, masennukseen ja mahdolliseen anoreksiaan.

Kun mieli menee oikein kiepille, ei välttämättä osaa nähdä millaista tukea kaipaisi tai millaista apua on tarjolla. Sun kaverisi ei tarvitse olla yksin ja apua on saatavilla esimerkiksi koulun palveluista tai terveyskeskuksesta. Mikään tunne ei ole ikuinen, vaan se tunne mitä hän kokee, helpottuu avun ja ajan kanssa. Mä tsemppaan sua tässä. Sä toimit oikein kertoessasi sun huolestasi aikuiselle.

Voit vinkata sun kaverillesi Sekasin-chatista, jossa pääsee juttelemaan ja kertomaan omasta olostaan.

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Terkuin,
Minna

how i use condom at mouth sex

Hi,

It is a good point that protection against sexually transmitted infections is equally important during oral sex. If you use your mouth to stimulate a penis, the condom provides good protection. It is important that you find a condom that is suitable for you and your partner. You can also try condoms with different tastes. If you use your mouth to stimulate a vagina or an anus, use oral sex protection like dental dam or a shield made of condom.

You can also watch videos ”How to use a condom” and ”How to make an oral sex protection from a condom”

Greetings from Maria, Hivpoint

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Mitä tehdä? Tunnen suurta itseinhoa ja häpeää kun harrastan niin monien ihmisten kanssa seksi vuorotellen. Mutten osaa myöskään lopettaa ihmisten kanssa seksin harrastamisen.

Moikka!

Kiitos kysymyksestäsi! Onpa hyvä, kun esitit tämän kysymyksen meille. Sillä tavalla voi saada vähän erilaista näkökulmaa omiin ajatuksiin, jotka tahtovat välillä mennä vähän mutkalle.

Kerrot, kuinka seksin harrastaminen usean ihmisen kanssa vuorotellen on aiheuttanut sinussa itseinhoa ja häpeää. Sen lopettaminen on ollut vaikeaa. Tuo sun tilanne kuulostaa siltä, että jostain ulkopuolelta on syntynyt sulle se ajatus, että seksi usean kanssa olisi jollain tavalla häpeällistä? Mä taas ajattelen niin, että seksi on iloinen asia ja yksi tapa toteuttaa itseään, eikä siinä ole mitään väärää, kun kaikki osapuolet ovat mukana seksipuuhissa omasta halustaan.

Mietin, että voisitko kehittää noita ajatuksia pohtimalla mistä nämä kelat ovat lähteneet kasvamaan? Häpeä on kyllä sen verran nilkki tunne, että sitä voi olla hyvä lähteä työstämään. Ei siitä välttämättä pääse kokonaan eroon, mutta ainakin sen kanssa voi opetella elämään. Mitä sä itse toivot tässä tilanteessa? Mikä olisi sun mielestä paras ratkaisu tähän tilanteeseen?

Välillä voi olla hyvä muistuttaa itseään siitä, että sinä päätät omaan elämääsi liittyvistä asioista. Siihen lukeutuu mm. seksikumppaneiden määrä. Voit olla kietoutuneena lakanoihin ihan miten monen tyypin kanssa hyvänsä, ja oot ihan yhtä huipputyyppi siitä huolimatta. ?

Seksimoikku!
Minna

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Onko okei että tytöllä on monia yhenillan juttuja ja fwb suhteita (friends with benefits), jos kuitenkin on ehkäisy ja suojaus taudeilta kunnossa?

Moikka, ja kiitos kysymyksestäsi.

Ensinnäkin mahtavaa että pidät huolta ehkäisystä ja suojaudut seksitaudeilta! Thumbs up!

Mun mielestä ihan kaikki on ok, jos se ei ole laissa kiellettyä, tai vahingoita jollain tavalla muita. Yhdenillanjutut tai fwb-suhteet eivät täytä kumpaakaan näistä kriteereistä, joten go for it, jos se susta itsestä, ja tietenkin myös siitä toisesta osapuolesta, hyvältä tuntuu!

Sukupuolella ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä – olet sitten nainen, mies tai jokin aivan muu, saat nauttia suojatusta seksistä just niin usein kuin itse haluat.

Pidä hauskaa!

Iia

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Miksi kaikkien suomalaisten nuorten pitäisi seuraa Buenoo instassa??

Helppo!

Siksi, koska BuenoTalkin Instassa on Suomen timanttisinta sisältöä, monipuolisimmat näkökulmat ja varmasti enemmän eläinkuvia kuin yhdelläkään muulla (paitsi korkeasaaren) tilillä!

(No on siellä joskus jotain ihan oikeasti tärkeää asiaakin, jos vahingossa sattuu läpi lipsahtamaan. Mutta sitä välttelemme viimeiseen asti). 

Eli siis kaikki sinne ja mukaan Suomen mahtavimman Insta-virran vietäväksi! 

Mikael

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Mitä ihmisen kannattaa tehä, jos hän on kokeillut huumausaineitta ja jäänyt koukkuun?

Lyhyt vastaus:  
Jos on jäänyt koukkuun huumausaineisiin, niin ihmisen olisi hyvä hakea apua. Apua löytyy tilanteesta riippuen oman kunnan/koulun terveydenhuollosta, terveyskeskuksesta tai päihdeklinikoilta. 

Pidempi vastaus: 
On aika harvinaista, että yhdestä huumausainekokeilusta jää koukkuun. Tietysti se on mahdollista, mutta silloin aine pitää olla vahvasti riippuvuutta aiheuttavaa tai ihmisen hyvin herkkä riippuvuuksille. Jos näin on kuitenkin käynyt, niin ensimmäinen askel on hakea apua. Riippuvuus on yleensä sen verran vaikea ongelma, että yksin sen hoitaminen ei onnistu. Ja avun kanssa mahdollisuudet onnistua moninkertaistuvat.

Apua voi hakea paikkakunnasta ja aineesta riippuen hyvin eri paikoista. Ensimmäinen ja nopein vaihtoehto on kääntyä oman terveyskeskuksen puoleen. He tuntevat oman kunnan tai alueen palvelut parhaiten ja osaavat ainakin ohjata eteenpäin, jos eivät itse pysty auttamaan. Monilla kunnilla on myös erityisiä päihdepalveluja, joihin voi ottaa yhteyttä. Myös netistä voi löytää vertaistukea ja apua vaikkapa Päihdelinkin sivuilta. EHYT ry:n päihdeneuvonta puhelinnumerossa 0800 900 45 voi myös auttaa, kun etsitään ratkaisuja riippuvuuden hoitoon.

Avun löytämisen jälkeen erilaisia suuntia onkin sitten niin paljon, että niitä on mahdoton listata. Riippuvuuksien hoito on aina yksilöllistä, koska riippuvuuksien syyt ovat hyvin yksilöllisiä. Jos ihminen on riippuvainen vaikkapa heroiinista, on hoito hyvin erilaista verrattuna vaikkapa nikotiiniriippuvuuteen. Aineriippuvuuden hoito on myös hyvin erilaista vaikkapa verrattuna toiminnallisen riippuvuuden hoitoon.

Tärkeintä on muistaa, että riippuvuuksien kanssa ei tarvitse olla yksin ja aina on tarjolla apua! 

Mikael 

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Kuka on EHYTin boss? (ei Seba)

Siis Seba on tietenkin EHYT ry:n The BOSS, vieläpä suurella erolla seuraaviin. Seba on myös oman elämänsä Boss, vaikka toki kotonakin saattaa joku muu olla osallistumassa päätöksentekoon.

Vaikka Seba onkin The BOSS, niin toki Seballakin on oma esimies. Hän on Ilmo, joka täällä EHYT ry:llä vastaa nuoret-osaston toiminnasta. Toki myös Ilmolla on oma boss, eli meidän yhdistyksen toiminnanjohtaja Juha. Juha vastaa viime kädessä kaikesta meidän yhdistyksen päivittäisestä toiminnasta.

Mutta Juhakaan ei voi ihan mitä tahansa tehdä. Suuria linjoja nimittäin määräilee EHYT ry:n hallitus ja luottamuselimet. Näihin henkilöt löytyvät EHYT ry:n jäsenyhdistyksistä, joita on yli 100. Eli lopullisesti meidän kaikkien BOSS on meidän jäsenyhdistyksemme (joilla jokaisella on omat bossinsa). 

Ei siis mitenkään maailman yksinkertaisin kysymys, mutta ehkäpä tämä vastaus vähän auttoi selventämään yhdistystoiminnan valtarakenteita ?. 

Lisää voit lueskella EHYT ry:n verkkosivuilta osoitteesta ehyt.fi/fi/hallinto 

Mikael 

ps. Kukaanhan ei oikeasti jaksa tätä lukea, joten katso ihmeessä video sen sijaan!

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Olenko peliriippuvainen jos pelaan 5h päivässä?

Peliriippuvuus -sanaa käytetään nykyään varsin helposti kuvaamaan ihmistä, joka pelaa paljon. Suosittelisin välttelemään sanan riippuvuus käyttöä liian kevein perustein. Varsinkin, jos kyseessä on lapsi tai nuori. Riippuvuus-leimaa ei ihmiseen kannata kovin kevein perustein iskeä… 

Itse kysymykseen on suoraa vastausta hankalaa antaa, sillä peliriippuvuutta ei voi mitata tunneissa. Samaan kysymykseen saa vähän eri vivahteen, jos kysyy “Onko ammattipelaaja peliriippuvainen, jos pelaa 5h päivässä?”. Ei varmasti ole, sillä pelaaminen on hänelle työ ja jos ei pelaisi yli 5h päivässä, voi asiat olla huonosti. 

Digipeliriippuvuus on liitetty osaksi kansainvälistä tautiluokitusta vuonna 2018. Tautiluokituksessa ei puhuta ollenkaan pelaamiseen käytetystä ajasta, vaan pelaamisen vaikutuksista elämään. Pelaamisen voidaan sanoa olevan riippuvuutta, jos pelaajalla on huono kontrolli pelaamiseen, pelaaminen menee päivittäisten toimien ja muun elämän edelle ja pelaamista jatketaan tai lisätään huonoista seurauksista huolimatta. Lisäksi käyttäytymisen on oltava toistuvaa tai jatkuvaa ja riittävän vakavaa sekä jatkunut vähintään vuoden.

Pitää muistaa, että pelaaminen on mainio harrastus. Jos pelaaja koulupäivän jälkeen tekee läksyt ja syö hyvin, niin miksipä hän ei voisi viettää loppupäivää harrastuksen parissa? Tietysti yöllä pitää nukkua riittävästi ja päivittäin pitää huolta omasta fyysisestä kunnostaan urheilemalla ja ulkoilemalla. Eli jos elämän perusasiat on kunnossa, niin “muun” ajan käyttämisen pelaamiseen pitäisi olla ihan ok, vaikka sitten 5 tuntia päivässä. “Hyvän” pelaamisen ja peliriippuvuuden välillä on myös hyvin pitkä harmaa alue, johon sisältyy paljon erilaisia ongelmallisen pelaamisen oireita.

Toisaalta, jos pelaa päivässä vaikkapa vain hetken, mutta laiminlyö syömisen, kaverit, perheen, liikunnan ja unen, niin pelaamista voidaan pitää ongelmallisena ja jopa riippuvuutena. Pelkkä pelaamiseen käytetty aika ei siis ole oleellista, vaan kaikki muu, mitä elämässä on meneillään. Usein pelaamisen ongelmat liittyvät myös muihin elähallinnan ongelmiin ja voi olla enemmän oire kuin juurisyy. Samaa ohjenuoraa voi hyvin käyttää myös muiden asioiden kanssa. Jalkapalloakin voi pelata liikaa, lukea voi liikaa, TV:tä voi katsoa liikaa ja kouluunkin voi käyttää liikaa aikaa, jos muu elämä ei pysy tasapainossa.

Mikael

Katso myös meidän uberasiantuntija Nupun vastaus samaan kysymykseen.

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Voiko ilmapalloo käyttää ehkäsyvälineenä?

Kiitos mielenkiintoisesta ja tärkeästä kysymyksestä. Ehkäisy on tärkeä asia ja jos mikä tahansa asia sen suhteen mietityttää, niin asia kannattaa varmistaa. 

Lyhyesti vastattuna:  
EI MISSÄÄN NIMESSÄ!
Ilmapallo on täysin eri asia kuin kondomi, joka on suunniteltu ehkäisyä varten.

Pidempi vastaus:  
Ilmapallo ei sovellu ehkäisyyn, koska sitä ei ole suunniteltu ehkäisyä varten. Ilmapallo on valmistettu eri materiaalista kuin kondomi.  Suurin osa kondomeista tehdään luonnonkumista (lateksista) ja valmistusprosessissa pidetään huolta kondomien standardien mukaisesta kestävyydestä. Lateksiyliherkille on lisäksi tarjolla pääasiassa polyuretaanimuovista valmistettuja kondomeja.  Kaikki kondomeissa käytettävät kemikaalit ovat turvallisia, testattuja ja hygieniatuotteisiin sopivia. Ne on valmistettu hygienisissä olosuhteissa ja jälkikäsitelty mm. liukasteella. Pitää muistaa, että kondomi on kosketuksissa erittäin herkkiin limakalvoihin, minkä vuoksi niiden on oltava ehdottoman turvallisia! 

Ilmapallot sen sijaan on valmistettu milloin mistäkin. Vaikka suurin osa ilmapalloista on kondomien tavoin luonnonkumia, niihin lisätään erilaisia lisäaineita, kuten värejä. Vaikka ilmapallot sinänsä ovat turvallisia esim. puhaltaa, ei niissä käytettyjä kemikaaleja ole tarkoitettu ihmisten intiimialueille. Ilmapallot on myös muotoiltu eri tavalla, minkä vuoksi ne eivät sovi peniksen ympärille tai pysy paikalla yhdynnässä. Ilmapalloissa ei myöskään ole liukastetta, minkä vuoksi niiden käyttö voi olla kivuliasta molemmille yhdynnän osapuolille. Kondomit ovat myös yleisesti kestävämpiä kuin ilmapallot. Voit vaikka itse kokeilla kumpi onnistuu helpommin: puhaltaa ilmapallo rikki vai tehdä sama kondomille. 

Itse asiassa voisin mieluummin suositella kondomien käyttöä ilmapalloina. Kondomit ovat hyvin kestäviä, hauskan muotoisia puhallettuna ja saavat varmasti ympärillä olevat ihmiset hymyilemään. Esimerkiksi vappupallot voivat usein olla hyvinkin kalliita, mutta kondomeja saa huomattavasti halvemmalla! Jos Kondomeja ostaa kerralla ison kasan, niin voi samalla pitää huolta vappupalloista sekä raskauden ja seksitautien ehkäisystä. 

Mikael

Kondomeista voit lukea lisää vaikkapa rfsu:n sivuilta.

Ja jos et usko, niin KATO ITE!

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Laukesin vahingossa kaverini perseeseen, ja nyt hänellä on kuulemma perse kipeänä. Mitä tehdä nyt?

Moikka ja kiitoksia kysymyksestäsi! Toivottavasti kaverisi peppu voi nyt jo paremmin. 

Mainitset vahingossa laukeamisen, joten takerrun siihen nyt ensiksi. Kun oikein pistää menemään ja nautinto on mitä parhainta, saattaa laukeamisen hallitseminen olla haastavaa. Joskus seksi vaan kerta kaikkiaan tuntuu liian hyvältä, eikä edes ajatus omasta isoäidistä pienissä tiukoissa alusvaatteissa hidasta tulemista. Sitä tulee, jos on tullakseen. Ja kuten kaikessa muussakin, me olemme kaikki erilaisia. Laukeaminen ei aina vaadi naama irveellä jyystämistä satasen tunnissa -nopeudella. Kunnolla kiihottuneena sitä saattaa tulla jo ennen kuin koko kohdetta on edes saavuttanut. Joissain tilanteissa tämä voi tuntua kiusalliselta, ja jatkuvasti toistuen se voi koitua suureksi harmiksi. Ennenaikaiseen siemensyöksyyn löytyy lukuisia hoitomenetelmiä, ja kehotankin käymään urologin puheilla jos tämä on toistuvaa. 

Kysymyksesi saattaa myös viitata siihen, että tarkoitus oli vain käväistä ystäväsi anaalissa ja sitten laueta jonnekin muualle. Voi olla hyvinkin haastavaa vaihtaa laskeutumisalustaa kesken leikin, ja vahinkoja saattaa sattua, kun tähän ryhtyy. Ajatus siitä että ”nappaan sen vaan veks viime hetkellä” on kiehtova, mutta erittäin haastava. Kun kerran on perspano kyseessä, ei kuitenkaan vaarana ole päätyä vaipanvaihtajaksi, eli siinä mielessä no worries! 

Tässä ei myöskään ilmene olitko vierailemassa ystäväsi takamuksessa luvalla vai ilman.  Joten tahdon alleviivata sitä, että aina luvalla! IKINÄ ei ilman! 

Seksistä tottumaton pyllynreikä saattaa olla ensimmäisten anaaliyhdyntöjen jälkeen hellänä ja tuntua hieman kipeältä. Kivut tulee ottaa vakavasti ja anaaliseksiä harrastaessa olla erittäin varovainen. Nyrkkisääntö: Jos se ei tunnu hyvältä, sitä ei pidä tehdä! 

Muita ohjeita peppuseksiä varten:  

–    Puhukaa ensin ja sopikaa pelisäännöt 

–    Harjoitelkaa. Esileikki on tässäkin seksinmuodossa todella tärkeässä roolissa. Sulkijalihaksen rentoutumista voi harjoitella työntämällä ensin sormi peräaukkoon. Tuntumaa voi myös ensiksi hakea seksileluilla.  

–    Mistään kakkaleikeistä ei ole kyse puhuttaessa anaaliseksistä. Ennen anaaliseksiä on hyvä tehdä tavallinen alapesu. Suolen tulisi olla tyhjä.  

–    Vastaanottaja on se, joka määrää tahdin. Nautinnon saavuttamiseksi täytyy vastaanottajan pystyä rentouttamaan peräsuolen sulkijalihasta.   

–    Peräaukko ei eritä mitään liukastetta, joten käyttäkää liukuvoidetta! 

–    Älkää hosuko! Jos sattuu tai ei tunnu hyvältä, ottakaa takapakkia. Seuraavalla seksikerralla voi kokeilla uudestaan. Erilaisia asentoja voi myös kokeilla, sisään työntyminen voi tuntua tietyissä asennoissa hyvältä ja toisissa pahalta.  

–    Käyttäkää ehkäisyä! Kaikki seksitaudit voivat tarttua anaaliseksissä. 

Toivotan teille hyviä ja kivuttomia anaalikokeiluja, jos ne teidän jutulta siis tuntuu. Jos ei, keksikää jotakin muuta, joka tuntuu paremmalta.  

Mitä anaalein terveisin,  

Seba 

Tsekkaa vielä Annin upea vastaus kysymykseen. Kerrankin saatiin mukaan oikea asiantuntija Seban sijaan ;).

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Mitä vaaroja on alkoholissa?

Parahin kysyjä. Alkoholilla on moni erilaisia vaaroja, jotka voidaan jaotella hyvinkin monella eri tavalla. Suomessa melkeinpä kaikki tietävät alkoholin fyysiset vaarat alkoholin käyttäjälle. Kuten esimerkiksi sen, että maksa poksuu, jos alkoholia juo liikaa ja liian pitkiä aikoja. Samoja terveydellisiä haittoja voi toki koitua myös muihin sisäelimiin. Alkoholisiminkin useimmat tuntee viheliäisenä sairautena, joka on todella vaikea hoitaa. Nämä siis fyysisiä ongelmia, jotka koituvat aika pitkän alkoholinkäytön seurauksena. Nopeampia haittoja on vaikkapa alkoholin aiheuttama kehon kuivuminen, joka voi johtaa niin agressiivisuuteen, huonoon harkintaan kuin pahaan krapulaan.

Fyysisten vaarojen lisäksi alkoholi altistaa myös psyykkisille ongelmille. Alkoholilla ja masennuksella on yhteys, sillä alkoholi vaikuttaa suoraan aivojen mielihyväkeskukseen. Lisäksi etenkin pitkään jatkunut, liiallinen alkoholinkäyttö vaikuttaa usein ystävyyssuhteisiin ja perhesuhteisiin negatiivisesti. Surullista on esimerkiksi se, että Suomessa on arviolta 70 000 lasta, jotka kärsivät läheisten alkoholinkäytöstä jollain tavalla. Se on aivan liikaa… 

Yksi usein unohdettu, mutta oikeastaan kaikkein suurin alkoholin vaara, on onnettomuudet ja tapaturmat. Alkoholi on osallisena n. 40% sairaalahoitoa vaativista tapaturmista. Tämän lisäksi noin 25% tapaturmaisista kuolemista liittyy alkoholiin. Tapaturmat on vaara, joka ei millään muotoa osu vain alkoholin käyttäjään, vaan voi aiheuttaa myös täysin ulkopuolisille hengenvaaraa.  

Voisin tähän listata vielä lisääkin alkoholin vaaroja, mutta laiskuuttani linkaan muutaman videon parin vuoden takaa, jolloin YouTube-kanavallamme kerrotiin #100faktaaalkoholista. Näistä lisätietoa muutamista alkoholin haitoista. Koko soittolistalla sitten lisää muistakin alkoholiin liittyvistä teemoista.

Iloisin terveisin,
Mikael

Alkoholismi
Alkoholi ja aivot
Alkoholi ja sosiaalinen paine 
Alkoholi ja sydän 
Alkoholi ja sosiaaliset ongelmat 
Alkoholi, dopamiini, serotoniini ja endorfiini 
Alkoholin kemiaa – Alkoholidehydrogenaasi 
Alkoholi tappaa – Tapaturmat


Alkoholi tappaa – Tapaturmat

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Miten päässä eroon kovemmista päihteistä? Ku on tullu panacodia ja tramalia väärin käytettyä

Moikka!

Kiitos hyvästä kysymyksestäsi. Viestistäsi ei käy ilmi ikääsi, joten jos olet alaikäinen, sun kannattaa hakeutua asuinpaikkakuntasi nuorisoasemalle, jossa saat apua sun ongelmaasi. Jos olet aikuinen aikuinen, suuntaa päihde- eli A-klinikalle tilanteesi kartoittamiseksi sekä vieroitus- ja hoitosuunnitelman laatimiseksi. Voit myös soittaa maksuttomaan Päihdeneuvontaan puh. 0800 900 45. Numeroon voi soittaa milloin vaan, koska puhelin palvelee vuorokauden ympäri. Palvelu on luottamuksellista ja anonyymia.

Sun ei tarvitse pärjätä tässä tilanteessa yksin, vaan sulle on tarjolla apua.

Terkuin,
Päihdeneuvonnan työntekijä

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Saako noita antinktn tarroja mistään?

Moikka!

Hyvä kysymys hyvään tarraan liittyen! Ja vastaus on: saa. Jos laitat mulle sun nimesi, katuosoitteesi, postinumerosi ja postitoimipaikan meilillä minna(x)ehyt.fi tai sitten laitat saman tiedon Instagramissa direktissä, niin postitan niitä sulle asap.

Tarraterkuin,
Minna

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

How to fuck?

Moikka!

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Tässä saattaa vierähtää tovi, koska asia ei oo ihan niin yksinkertainen. Seksi on kaikkien aikojen juhlatuote, joten sen takia haluan paneutua (pun intended) tähän vastaukseen huolellisesti. Eli miten nussitaan. Oon iloinen siitä, että oot miettinyt tätä asiaa, koska asiaan perehtyminen lisää usein nautintoa, kun on kiinnostunut siitä mitä tekee ja varsinkin silloin, jos haluaa tehdä sen hyvin.

Usein keskitytään seksin yhteydessä raskauden ja seksitautien ehkäisyyn ja siihen mikä ruumiinosa on missäkin. Se on toki hyvä alku, mutta tällöin se varsinainen toiminta jää helposti vähemmälle huomiolle. Ei oo olemassa mitään oikeaa tai väärää tapaa tehdä seksiä. Tärkeintä onkin tunnustella miltä se tuntuu ja että kaikilla on hyvä olla siinä tilanteessa.

Yksi hyvä tapa tietää millaisista jutuista itse tykkää on tutustua aluksi itsekseen omaan kehoonsa ja fiilailla mikä tuntuu hyvältä. Sen jälkeen osaa jo kertoa siitä eteenpäin muillekin. Kun itse tietää mikä tuntuu hyvältä, on jo tosi hyvällä pohjalla. Kun tuntee itsensä, voi luontevammin kysyä kumppaniltaan, mistä hän nauttii. Siinä ei oo mitään noloa kysyä. Ja jos aluksi tuntuu nololta, niin ei enää sen jälkeen, kun seurassa on tyyppi, joka maukuu tyytyväisyyttään. ?

Kukaan meistä ei oo mikään seksikone syntyessään. On ihan mahdotonta tietää mikä toimii toiselle, kun itsessäkin on ihan älyttömästi opeteltavaa. Keho ja mieltymyksetkin muuttuvat elämämme aikana. Tämä on se juna, joka ei tuu koskaan perille. Joten puhuminen, kuunteleminen, testaaminen, nauraminen, erehtyminen, unohtaminen ja oppiminen olkoon meidän How to fuck! -toiminnan iskulause.

Ihan vähän aikaa sitten oli haastateltu Chavez Pereziä Hesarin Nyt-liitteeseen. Hänen sanomansa oli: ”Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä” Minusta tämä oli kiehtova juttu. Ei tuossa kiinnitetä huomiota tekniikkaan, vaan siihen että kuunnellaan mitä toinen sanoo. Ja tää koskee kaikkia sukupuolia.

Tässä vastauksessa ei ole tarkoitus tarkastella asiaa heteroperspektiivistä, joten mun ajatukset sopivat kenelle tahansa, joka haluaa ottaa itsensä ja toiset paremmin huomioon nussiessa. Me ollaan kaikki erilaisia ja kaikilla meistä on erilaiset halut, tarpeet ja kaipuut. Kaikista meistä ei tule Anaali-Aliisoja tai BDSM-Robineja. Ja se on yhtä okei kuin se, että meistä tulee tuo henkilö.

Mjau.

Seksissä on niin paljon erilaisia tasoja. Siihen liittyvät tunteet ja mielikuvat, tuntoaistimukset ja mieltymykset. Oma mieli on hyvä paikka punoa haaveitaan. Millaiset jutut sun mielessä pyörii nyt? Onko sulla toiveita, joita haluaisit toteuttaa? Jotain vähän rajumpaakin? Mistä tiedät, että sun kumppanisi toivoo samaa? Tätä ei voi toisen puolesta tietää ilman, että siitä on puhuttu. Tietty jos sä kuulet toisen anelevan joo, lisää, just noin, voit olla melko varma, että asia on okei. Eli suostumus, suostumus ja vielä kerran suostumus. Se on kaiken ydin lähdettäessä urheilemaan yhdessä sukuelimillä.

Pornon kautta opitaan tietynlainen tapa olla kosketuksessa toisten kanssa. Kun kategorialistauksia katsoo, keinoja tehdä seksiä on lukuisia, ja asentoja myös. Mielikuvitus pääsee käyttöön! Voi olla päällekkäin, vierekkäin, istua sylikkäin, olla yhteydessä seisten, you name it. Googlailemalla löysin eri nimiä asennoille kuten sivudippi, silitysrauta, kauppakassi, ballerina, sammakko, kottikärryt ja pystypora. Erilaiset asennot mahdollistavat erilaisia tuntemuksia seksikumppaneiden välillä. Välttämättä kaikki asennot eivät tunnu hyvältä, jolloin kannattaa suosiolla vaihtaa parempaan silloin kun tuntuu, että tämä ei ole hyvä.

Ajattele seksiä vähän kuin treenaamista.?Ole kuin abiturientti, joka treenaa ylioppilaskirjoituksiin. Samaa treenitapaa voi siis käyttää seksiopinnoissakin. Tutustu aiheeseen lukemalla, muistele mitä oot oppinut ja sitten kertaat. Näin voit huomata kerryttäneesi osaamista, ja sitä myötä tyytyväiset seksikerrat lisääntyy. Nöyrästi vaan eteenpäin kohti orgasmeja. Ei se nyt aina niin ilotulituksentäyteistä tyydytystä ole, mutta ehkä sitten seuraavalla kerralla.?‍♀️

Kaikkien on mahdollista kehittyä nussimisessa, mutta se vaatii sitä, että asiasta puhutaan. Mistä sä tykkäsit tänään? Mistä tykkäisit vielä enemmän? Mitä kokeiltaisiin seuraavaksi? Kun kumppani vaihtuu, on edessä taas ihan erilainen maasto. Kouvolassa ei pysty suunnistamaan Mikkelin kartan avulla, mutta se, että osaa käyttää kompassia ja lukea karttaa auttaa löytämistä uudessa paikassa. Sen takia sellainen uhoaminen, että mä oon tosi hyvä naimaan, on vähän epäuskottavaa. Eli jos osasit naida Kimiä, et välttämättä saa samalla tekniikalla Pajua ulvomaan.

Sä et oo yksin tämän ajatuksesi kanssa. Jodelin seksikanava on täynnä hajoilua siitä, kuinka seksipuuhat jännittävät kokematonta. Seksin parhaat puolet on kyllä siinä, että sitä on yleensä kiva harjoitella. Ja harjoittelun kanssa lisääntyy itseluottamus. Kaikki me mokaillaan seksissä, joten itseään kohtaan voi olla siltä osin armollinen.✨

Eli siis. Kosketa hellästi sormilla ja seuraa miten kosketukseen reagoidaan. Kiihtyykö hengitys, vetäytyykö henkilö sua päin vai susta pois? Tuntuuko tää hyvältä?, sä voit kysyä. Ei sun tarvitse sitä joka kerta uudestaan kysyä, mutta on hyvä muistaa, että aina samanlainen kosketus ei tunnu yhtä kiihottavalta. Ei on aina ei. Käden pois painaminen on ei. Se, että toinen ei vastaa sulle kun kysyt onko tämä okei, on ei. Pyydä sitä mitä sä toivot. Suutele mua hellästi, tartu kiinni mun pyllystä, silitä mun kasvoja, katso mua syvälle silmiin. Voidaanko kokeilla olla takaapäin? Saanko mä nuolla ja imeä sua? Tää on sun toiveesi, joten täydennä listaa haluamaasi suuntaan.

Kuten huomaat, tää teksti on tämmöistä toisaalta, mutta sitten taas toisaalta -pohdiskelua. Siksi on mahdotonta antaa yhtä tyhjentävää vastausta. Tärkeintä on olla kärppänä ja kuunnella mukana olevia. Mun paras vinkki onkin: sä et oo koskaan oppinut itseäsi tai muita täydellisesti. Aina on varaa oppia uusia tapoja tehdä toisille ja itselle hyvää. Jos jäit miettimään jotain, niin laita meille uusi kysymys ?

Ihanan kehittyviä seksipuuhia sinne sulle toivottaa,

Minna

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Miten selviän maailman hirveimmästä koeviikosta??

Heippa! Ja kiitos kysymyksestäsi… Se on todella hyvä ja monelle ajankohtainen!

Itse amiksessa opiskelevana voisin sanoa, että vaihda amikseen! Siellä ei ole koeviikkoja ja yksittäisiä kokeitakin on harvakseltaan. Alasta riippuen tietysti.

Jos tämä ei kuitenkaan ole varteenotettava vaihtoehto, niin suosittelen chillaamaan! ? On tärkeää opiskella ja päntätä tuleviin kokeisiin, mutta vastaavasti on myös todella tärkeää levätä. Mieti mistä asioista pidät erityisesti ja palkitse niillä itseäsi aina, kun olet saanut luettua tai selvinnyt kokeesta. Niinkin pienet asiat kuin hyvät unet ja ruoka ovat avainsanoja hirveästä koeviikosta selviytymiseen. Älä ressaa!

Tämä vinkki saattaa olla jo hieman myöhässä, mutta ensi kertaa varten… On tärkeää tehdä kotitehtävät ja kertailla koulussa käytyjä asioita myös kotona. Silloin ne usein jäävät paremmin päähän, mikä taas tarkoittaa sitä, että juuri ennen koeviikon alkua ei ole suurempaa pänttäämisurakkaa vastassa. Jos kirjasta lukeminen ei innosta, kannattaa koittaa etsiä netistä videoita/dokkareita aiheeseen liittyen, joita voisi katsella.

Tosiaan, minä en ole mitenkään kyseisen aihealueen kokemusasiantuntija ja minun koulunvaihtovinkkiä ei kannata ottaa tosissaan. Sen takia päätinkin kysyä ystävältäni, joka käy lukiota, että miten hän selviää hirveistä koeviikoista. Tässä hänen protipit:

 • Aikatauluta, ettei mene yöunet stressatessa.
 • Älä tuhoa itseäsi! Näe kavereita, syö vähän lohtusuklaata ja käy harrastuksissa, jotta pysyt pirteämpänä.
 • Keskity tärkeimpiin aineisiin. Jokaisessa aineessa on aina kokonaiset kirjat luettavana, joten keskity niihin mitkä ovat vaikeimpia ja tärkeimpiä sinun lukiouran kannalta.
 • Aseta itsellesi joku palkinto koeviikon viimeiselle päivälle. Esimerkiksi voit lähtee kavereiden kanssa syömään tai juhlimaan, kun olet selvinnyt koeviikosta. Siitä sitten voi taas repiä lisää motivaatiota tulevaan.

Jäin vielä pohtimaan, että mikä tekee koeviikosta maailman hirveimmän? Ehkä syitä voi olla monia… Jos aineet ovat sinulle haastavia, harjoittele parhaasi mukaan ja muista, että kukaan ei voi odottaa sinulta enempää kuin mitä itse odotat. Älä siis ota suorituspaineita! Jos elämässäsi on muita haasteita, jotka tekevät koeviikosta entistä hirveämmän niin keskity siihen, mikä sinusta tuntuu sillä hetkellä kaikkein tärkeimmältä. Uskon, että lukiourasi ei kaadu yksiin kokeisiin, jos elämäntilanne vaatii selvittelyä sillä hetkellä. Voit käydä juttelemassa aiheesta sinusta turvallisen aikuisen kanssa koulussa, esim. luokanvalvojan.

Täältä löydät vielä lisää vinkkejä selviytymiseen: Vinkkejä lukioon!

Isot tsemppihalit kaikille koeviikon kanssa painiville nuorille!!! ❤

Terkuin,

Neea, harjoittelija

Tsekkaa myös Seban ja ihan oikean nuoren vastaus kysymykseen!

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Noloo kysyy mut testasin kerran nuuskaa nii näkyykö se jossain hammaslääkärissä??

Hei sinä! Kiitos kysymyksestä, ja pahoittelut että vastauksessa kesti näin pitkään! Se on noloa, koska palvelulupauksemme on toimittaa vastaus 3 arkipäivän sisällä. Hyi meitä! Kysymyksesi oli onnistunut ohittamaan meidät jotenkin ninjamaisesti hiippailemalla kaikkien roskakoriin. Mutta onneksi Minnamme on innokas roskien tonkia, (kuten tässä videossakin, kohdassa 10:35, nähdään) ja sattui löytämään kyssärisi ?

Kysymyksesi ei ole lainkaan nolo! Ensimmäinen paikka, johon nuuskaamisen vaikutukset iskevät, on juuri tuo suun alue. Nuuskan käytön määrä on tietysti yksi määräävistä tekijöistä, kuinka ja millä tavalla sen vaikutukset alkavat näkyä. Yleensä sen käyttö näkyy ensin pahanhajuisena hengityksenä, hampaiden värjäytyminä ja kulumina sekä paksuuntuneena limakalvona. Nämä juuri mainitut seikat sattuvatkin olemaan hammaslääkärin työssä melko näkyvässä roolissa. Eli uskaltaisin kyllä väittää, että hereillä oleva ja toimivat aistit omaava hammaslääkäri melko nopeasti havaitsee, jos henkilö on suuhunsa epämääräisiä asioita tunkenut.  

On kuitenkin vaikea kuvitella, että yhden kerran joskus kokeiltuna, näkyisi. Kehomme on todella ihmeellinen ja tekee kaikkensa parantuakseen ja poistaakseen huonot asiat elimistöstä. Jos saat pienen haavan käteesi kuorimalla esimerkiksi omenaa, se näkyy siinä pari päivää mutta parantuu pian. Jos kuitenkin jatkuvasti kuorit sitä omenaa päin pee:tä, haava uusiutuu eikä pääse parantumaan. Sama pätee suussa. Jos sitä nuuskaa tunkee sinne jatkuvasti, sen aiheuttamat vaikutukset vaan lisääntyvät ja suu ei mitenkään pääse parantumaan.

Jos haluat olla täysin varma, ettet narahda, voit harkita hammaslääkärin lahjomista. Toinen varteenotettava ehdotus on olla käyttämättä tuota täysin turhaa ja petollista mönjää. Näin ollen ei myöskään tarvitse miettiä, kuinka hiljentää hammaslääkärisi.

Täältä voi käydä tutustumassa, mitä kaikkea nuuska suussa tekee.

Tsekkaa myös nuuskavideomme tästä.

Terveisin, Seba

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Ja jos oot tänne asti lukenut, niin katso vielä video!

Minkä ikäisenä voi aloittaa seksin ja mitä pitää tehdä jos pojalla on tiukka esinahka?

Heippa ja kiitos sinulle hyvistä kysymyksistä! Aloitetaan siitä tärkeästä seikasta, että kummatkin osapuolet tulevat haluta seksiä. Seksin aloittamisella ei tule kiirehtiä, kyse ei ole kilpailusta ja se oikea ajankohta vaihtelee ihmisestä riippuen. Omia tunteita tulee tunnistella tässä kohtaan, tuntuuko ajatus hyvältä? Kumppanin kanssa on myös pystyttävä puhumaan asiasta. Ehkäisymenetelmä on myös asia, joka tulee olla mietittynä etukäteen ennen itse actionia. Jos mielessäsi pyörii ”mitä jos hän suuttuu, jos kieltäydyn”- tyyppisiä ajatuksia, ajankohta tai kumppani eivät ole oikeat.

Jos joku heitetään uimataidottomana mereen, hän luultavasti hukkuu ilman pelastusrengasta. Tämä vaatii pitkää harjoittelua ja veteen totuttelemista. Seksissä on kyse myös harjoittelusta, teet sitä sitten ensimmäisen kerran tai uuden kumppanin kanssa. Ensimmäinen kerta saattaa olla melkoistakin pinnalla räpiköintiä, se harvemmin menee niin kuin olemme tottuneita näkemään sen televisiossa. Se ei voi olla, eikä sen todellakaan tarvitse olla täydellistä. Tärkeintä tässä on, että olette yhdessä saman pelastusrenkaan luona ja teette siitä yhteisen hetken, teidän retken, pienestä räpiköimisestä huolimatta. Se kuuluu asiaan.

Suhteen tulisi olla niin turvallinen, että kaikki epäonnistuminen on sallittua. Luottamuksen tulee myös olla niin suurta, että kumpi tahansa uskaltaa perääntyä missä seksin vaiheessa tahansa, ilman että toinen osapuoli painostaa tai loukkaantuu. Suhteella on paras perusta onnistuneelle seksille, kun se on turvallinen, molemminpuolinen luottamus toimii ja kumppanukset pystyvät keskustelemaan keskenään peloista ja epäonnistumisista. Tällöin hetki saattaa olla oikea.

Koska olemme aikaisemminkin linkanneet Poikeluksen ja Hätösen XXX-sarjan jaksoihin, jatketaan samalla linjalla.
Tästä videosta saat tietoa seksitaudeista. Seksiaiheisia minivisoja löydät täältä.

Ohitin täysin tuon ikäkysymyksen, koska kyse on tunneasiasta eikä siinä ole ikärajaa, tietenkin tiettyineen kriteereineen: mikä on suojaikäraja? Tuhonkin oli linkattu aikaisemmin tällä sivulla vastaavanlaiseen kysymykseen, kannattaa tutustua myös siihen.

Sitten seuraavaan kysymykseen. Jos esinahka on ahdas, eikä sitä saa vedettyä taakse terskan yli, puhutaan fimoosista. Esinahka on kaksinkertainen ihopoimu, joka peittää osittain peniksen päässä sijaitsevan terskan. Iän ja kehityksen mukana tämä vaiva yleensä häviää ja esinahka alkaa liikkumaan terskan yli ylös ja alas. Lapsilla tämä siis täysin normaalia, että se on ahdas, aikuisilla se vaatii hoitoa. Jos se ei aiheuta ongelmia, kuten tulehduksia, se ei vaadi hoitoa ennen murrosikää.

Esinahan alla voi olla myös kiinnikkeitä, jotka pitävät esinahan terskan päällä, joten on tärkeää, ettei sitä väkisin kiskota. Kiinnikkeetkin häipyvät yleensä henkilön kasvaessa. Esinahan puhtaudesta on pidettävä normaalisti huolta, mutta väkisin sitä ei saa vetää taaksepäin. Pesemättä jättäminen saattaa aiheuttaa tulehduksia, joten tässä tapauksessa on tärkeä käydä terveyshuollossa. Kivulias venyttäminen saattaa aiheuttaa haavautumien syntymistä ja esinahan reunan arpeutumista. Ahdas esinahka haittaa myös seksielämää aiheuttaen mahdollista esinahan repeytymistä ja haavaumia sen arpeutumisen takia.

Mutta koska en ole lääkäri (vaikka pienenä poikana toivoin kovasti joskus olevani), niin kehotan ottamaan maltillisen lähestymistavan, marssimaan suoraan rohkeasti terkkarille ja selittämään asia hänelle, ammattilaiselle. Esimerkiksi koulun terveydenhoitaja voi olla hyvä alku tai esim. suoraan urologille. Jos kyseessä on kumppani, voi olla kiva, jos menet hänen mukanaan.

Tässä pari linkkiä josta voi aiheeseen tutustua tarkemmin:

Esinahan ongelmat

Ahdas esinahka

Terveisin, valelääkäri Seba

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

joululahja idiksii kumppanille

Kiitos erittäin hyvästä kysymyksestä, samalla myös erittäin vaikeasta kysymyksestä! Tämä on ainakin allekirjoittaneelle jokavuotinen murheenkryyni, vaikka luulisi että 11 vuodessa jotain olisi jo siitä toisesta oppinut. Mutta ei, on se vaan aina yhtä vaikeata tietää mitä hän juurin nyt haluaa, tarvitsee tai on vailla.

Yksi hyvä mallisuoristusta muistuttava tekniikka on vihjeiden kalastelu pitkin kulunutta vuotta, ja kun joulu sitten lähestyy, on useampi vaihtoehto josta näppärästi valita. Todellisuus on kuitenkin usein se, että vihjeet on kaikki mennyt ohi tai unohtunut ja nyt on aloitettava tyhjästä. Joka tapauksessa kehotan vielä muistelemaan ja aktivoimaan muistinystyröitä, jospa jostain olisi ollut mainintaa jonkun tilanteen yhteydessä? Mieti mieti mieti! Sillä tämän kaltaisilla lahjoilla saa myös mukavasti lisäpisteitä siitä, että on muistanut ja todistaa sen että on kuunnellut! Pojoing- pisteitä ropisee!?

Täytyy kehua sinua siitä, että olet hyvissä ajoin liikkeellä, eli vielä ei kannata paniikkinappulaa painaa! Ehdit loihtia vaikka mitä! Inside-jutuista voi lähteä liikkeelle. Onko teillä joku oma läppä, juttu, biisi, artisti, harrastus what ever jonka ympärille voi rupea rakentamaan lahjaa? Koska maailma on jo täynnä tavaraa, kannustan pohtimaan olisiko joku elämys mieluisa? Konsertti? Ravintolaillallinen? Treffi-ilta? Myös itsetekoiset kupongit (esim ruuanlaitto, hieronta, kotityö jne) ovat melko varma onnistuminen ja niihin on helppo ujuttaa sekaan insidejuttuja jotka toimivat aina.

Usein parhaat lahjat ovat ne, jossa on jokin ajatus takana, eikä välttämättä se mikä maksaa eniten. Toki varmasti uusin älypuhelinkin voi ilahduttaa, mutta on se samalla mielestäni hieman persoonaton lahja. Joten itse ainakin kannustan panostamaan ajatukseen, joka jollain tavalla liittyy teihin tai johonkin mistä kumppanisi pitää. Jos idea ei millään tahdo syntyä, voit hyvin vielä kysyä suoraan vihjettä ja perustella sen siten että haluat antaa jotakin mistä on hyötyä ja se tulee tarpeeseen.

Vastaukseni oli nyt täynnä outoa elämän ”viisautta” eikä niinkään lahjaidiksiä, joten pohdi noita ja jos ei tuolla ideaa synny, pyydän sinua laittamaan uuden kyssärin niin kasaan sulle sitten valtavan listan suorempia ideoita ? Tsemppiä idean metsästyksen kanssa! Ainiin vielä yksi ”viisaus”: elämykset ovat siitäkin mahtavia lahjoja, koska näin pääset välttämään tupaten täynnä olevia tavarataloja!

Tuolta voi jotain elämysideoita löytää:

elämyslahjat

Lisäksi vielä ihmisten joululahjaepäonnistumisia. Tämä tuskin auttaa asiaa yhtään, mutta on hauskaa luettavaa, jos ei muuta ? Älä osta leffaa jota kumppanisi vihaa…:

huonoimmat joululahjat

Jouluisin terveisin toivottaa Seba-tonttu

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

voiko suhteella flexsaa?

Heippa, ja kiitos sun kysymyksestä!

Kysymyksestäsi ei tule ilmi se, millaista suhdetta tarkoitat, sekä mistä kulmasta flexaamista tulisi tässä tapauksessa tarkastella. Suhteita on monenlaisia: se tarkoittaa mm. matikassa kahden luvun tai suureen jakolaskua, jonka tarkoituksena on verrata kahta lukua tai suuretta keskenään. Oma matikannumeroni oli kutonen, joten en osaa kertoa matemaattisista suhteista tuon Wikipediasta pöllityn lauseen lisäksi. Suhteella voidaan myös tarkoittaa meidän ihmisten suhtautumista tai katsantokantaa johonkin asiaan, esimerkiksi: mikä on suhteesi tosi-tv-ohjelmiin? (Oma vastaukseni: fanaattinen.)

Oletan, että kysymykselläsi tarkoitat kanssakäymistä ihmisten välillä, eli ihan selvällä suomella ihmissuhteita. Ihmissuhteita voi olla esimerkiksi kaverisuhde, parisuhde tai seksisuhde.

Googletin termin flexaa, ja sain hyvin ristiriitaisia tulkintoja: se voi tarkoittaa itkemistä, huomion hakemista, lihasten jännittämistä tai anaalirauhasen kevyttä koskettelua. Kallistun ehkä kuitenkin sille puolelle, että kysymyksessäsi flexaamisella tarkoitat ylpeilyä tai mahtailemista.

Eli mikäli kysymykselläsi pohdit sitä, voitko mahtailla parisuhteellasi, niin vastaus on: totta hemmetissä voi. Mieti, miten uskomaton tilaisuus se on, että tykkäät maailmassa jostain ihmisestä, ja se ihminen tykkää susta takaisin! Mitkä on mahdollisuudet tällaiseen tilanteeseen? <3 En edelleenkään osaa matikkaa, mutta väittäisin, että sulla on käynyt oikea onnenkantamoinen asian suhteen (pun intended). Parisuhde ei kuitenkaan tule pelkällä onnella, vaan se vaatii myös paljon työtä. Ja minun mielestäni, kun jokin työ on tehty hyvin, siitä on syytäkin olla ylpeä. Kuka kissan hännän nostaisi, ellei kissa itse?

Siinä vaiheessa flexaamisen järkevyyttä muiden ihmissuhteiden kannalta kannattaa harkita, mikäli leuhkimisen sävy negatiiviseksi. Tarkoitan siis tyyliä ”olen parempi kuin te muut kuolevaiset, koska minulla on parisuhde”. Mutta tällaiseenhan sä et lähde, ethän?

Lämpimästi tervehtien,
Siru

PS. Jos sanaa suhde hokee tosi monta kertaa, se muuttuu tosi oudon kuuloiseksi. Eikö totta?
PPS. Jos mun vastaus meni ihan metsään, ja tarkoitit kysymykselläsi jotain ihan muuta, laita uutta kyssää tulemaan.

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

seinäjoella leviää aids

Moikka!

Varsinaista kysymystä viestiisi ei sisälly, mutta ilmeisesti aids mietityttää! Nykyään puhutaan kylläkin enemmän hivistä. Hiv on tarttuva krooninen sairaus, joka voi hoitamattomana edetä aidsiin. Suomessa juuri kenenkään hiv-positiivisen ihmisen sairaus ei etene aidsiin hyvän lääkityksen ansiosta. Toimivan hiv-lääkityksen ansiosta hiv-positiivinen ihminen voi elää ihan tavallista elämää. Tiesitkö myös, että lääkitty hiv ei tartu edes suojaamattomassa seksissä? No totta se on!

Hiv tarttuu yleensä henkilöltä, joka ei tiedä sairastavansa hiviä. Hiv voi tarttua suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä henkilöltä, jolla on hoitamaton hiv. On tärkeää käydä seksitautitesteissä, jos on ollut suojaamatonta seksiä (emätin- tai anaaliyhdyntää tai suuseksiä). Hiv testi on paikkaansa pitävä, kun suojaamattomasta seksistä on kulunut 3 kuukautta. Muut seksitaudithan voi testata jo 2-3 viikkoa suojaamattomasta seksistä. Hiv on Suomessa erittäin harvinainen sairaus; uusia tartuntoja todetaan vuodessa alle 200. Vertauksen vuoksi; uusia klamydiatartuntoja todetaan vuodessa noin 14 000 uutta tartuntaa!

Hiviä ja muita seksitauteja voi ehkäistä käyttämällä kondomia emätin- ja anaaliyhdynnässä. Bakteeriperäisiä seksitauteja (klamydia, tippuri) voi ehkäistä suuseksissä käyttämällä suuseksisuojaa emättimen/anaalin alueen tai kondomia peniksen päällä. Hivin ja muiden seksitautien pelkääminen on turhaa, kun muistaa kondomin ja suuseksisuojan ja käy tarvittaessa seksitautitesteissä.
Kertaa, milloin ja minne kannattaa mennä seksitautitesteihin.

Lue lisää seksitaudeista sekä perehdy kondomin käyttöön  ja suuseksisuojaan.

Tässä vähän tietoa hivistä!

T. Anni Susineva
Suunnittelija, Seksuaaliterapeutti
Hivpoint

ps. Kyselimme myös ihan suoraan Seinäjoelta, että leviääkö siellä AIDS. Vastaus videolla :).

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Voisitko olla kiltti ja heittää säkin kun kauheet niksat

Hei jep! Nuuska sisältää 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin savukkeet ja synnyttää käyttäjälleen nopeasti riippuvuuden, joten ei ihmekään, että sulla on kauheet niksat ☹

On tavallista ajatella, että nuuskan käyttö on harmitonta ja haitat vähäisiä. Kukin määrittelee itse sen, että mikä haitta on semmoinen jonka kanssa haluaa elää. Jos sä haluaisit päästä eroon niksoista, suosittelen tutustumaan Fressiksen sivuun, jossa annetaan vinkkejä tähän. Siellä pääsee vastaamaan kysymyksiin kuten:

Miksi haluat lopettaa nuuskan käytön? Onko nuuska asia, josta voisit luopua?Mitä huonoja asioita nuuska tuo elämääsi? Mitä hyviä asioita tai etuja saat nuuskasta? Mikä motivoi sinua lopettamaan nuuskan käytön?

Haluan ilahduttaa sua itse tekemälläni sarjakuvalla Tumppi ja Tamponi. Se on NEROKAS. Ei vastaväitteitä.

Jouluisin terveisin,
Minna

ps. Jos tumppi ja tamponi ei oikein napannut, niin katso video!

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

APUA MUN KAVERI PUHUU ITSARISTA MITÄ TEEN???

Moi ❤

Hienoa kun kysyt asiasta, oot selkeästi hyvä ystävä ? Sun kaverin tilanne kuulostaa vaikealta ja on tosi hyvä että hänellä on tukea susta. Tärkeintä olisi saada kaverisi puhumaan pahasta olostaan ja itsariaikeestaan jollekin luotettavalle aikuiselle, joka voisi auttaa häntä enemmän. Sun tehtävä ystävänä on tukea ja olla läsnä omien voimiesi rajoissa, muista siis pitää huolta myös itsestäsi ❤

Jos kaverista tuntuu ettei vielä ole valmis puhumaan asiasta kasvokkain, voisit ohjata häntä juttelemaan esimerkiksi Sekasin-chattiin, josta hän voisi saada tarvittavaa rohkaisua puhumiseen sekä taidokkaan kuuntelijan. Sun ei tarvitse olla se ainoa kuuntelija, hän tarvitsee muutakin apua.

Kaikkea hyvää sulle ja voimia myös kaverille! Muista, että sä olet ihana ja arvokas tyyppi <3

Terkuin, Sini Sekasin-chatista

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Jätä jämät

Jämät! Siitä olikin aikaa, kun viimeksi sitä multa pyydettiin <3 Kiitos memory lanesta! Mm, mä en jätä sulle jämiä, mutta voin jättää tähän tällaisen kuvan. Eihän se nyt oo yhtään sama asia, mutta ei vihata toisiamme siitä huolimatta. Kuten kuvasta voi päätellä, Kyllikillä on opettajakunnan parhaat ideat.

1.5.1905. Kuopio, Kuninkaankatu 16. Photographer/Valokuvaaja: Victor Barsokevitsch. Accession Number/Diaarinumero: BV2:6451 Kuopio Cultural History Museum KUHMU / Kuopion kulttuurihistoriallinen museo KUHMU. https://www.flickr.com/photos/kuhmu/35793701043/ Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0). Text added.

Yst. terv,

Minna

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

miten vois sanoo kiltisti rakkaalle ku se etenee mielestäni liia nopeesti

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Jos ymmärrän oikein, niin tulkitsen hänen haluavan seksiä? Jos puhutaan pussailusta tai muusta, niin samat ajatukset pätevät siinäkin kohtaa. Jokaisella meistä on oikeus omiin rajoihin ja muiden tulee kunnioittaa niitä arjessa yleensä ja tietysti seurustelusuhteissakin. Sä oot se henkilö, joka voi määritellä sen, koska oot valmis harjoittamaan seksiä.

Ootko sä saanut juteltua sun rakkaan kanssa siitä, että etenemistahti on sulle vähän reipas just nyt? Suhteen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että kaikista asioista pystyy puhumaan ja olla niiden suhteen rehellinen. On tosi yksilöllistä, että koska kukakin on valmis seksiin.

Nuorten Exitin sivulla kirjoitettiin tästä hyvin:

”Se milloin henkilö tuntee olevansa valmis seksiin, on hyvin yksilöllistä ja jokaisella on oikeus pohtia rauhassa seksin aloittamista. Tilanne, jossa seurustelusuhteen toinen osapuoli kokee olevansa valmis seksiin, mutta toinen ei ole vielä valmis, voi olla hankala ja tuntua myös painostavalta. Tällöin omista rajoista kiinnipitäminen voi tuntua vaikealta. Minkäänlainen painostaminen, pakottaminen tai seksiin suostuttelu ei kuitenkaan kuulu seurustelusuhteeseen. Tasavertaisessa seurustelusuhteessa tulee olla mahdollisuus kieltäytyä seksistä, ilman pelkoa siitä, että toinen suuttuu tai loukkaantuu.

On ymmärrettävää, että seksi kiinnostaa ja sitä jollain tapaa jo haluaisi myös kokeilla. Seksiin kuuluu muutakin kuin yhdyntä. Seksiä voi olla esim. toisen hyväily ja helliminen ympäri kehoa ja muu sellainen toiminta, joka tuottaa hyvää oloa. Seksistä voi nauttia myös yksin, jolloin se on esimerkiksi haaveilua, fantasioita tai itsetyydytystä. Kumppanin kanssa ei kannata heti edetä yhdyntään, vaan toiseen voi tutustua pienin askelin ja keskittyä alussa etsimään yhdessä sellaisia tapoja olla toisen lähellä, jotka tuntuvat hyvältä.

Seksi voi olla mukava ja intiimi lisä seurustelusuhteeseen, silloin kun kaikki osapuolet ovat siihen valmiita ja halukkaita. Joissain seurustelusuhteissa seksiä ei harrasteta lainkaan missään vaiheessa ja sekin on täysin luonnollista. Läheisyyttä ja kiintymystä toiseen voi osoittaa myös muilla tavoin kuin seksillä. Omaan seksuaalisuuteen ja omiin haluihin voi tutustua myös itsekseen sooloseksin avulla ja sillä lailla oppia, minkälaisesta kosketuksesta pitää ja mikä ei tunnu hyvältä. Näin asiasta on helpompi kertoa myös kumppanille.

Kannustaisin sinua kuuntelemaan omia tunteitasi ja omaa ääntäsi. Sinulla on oikeus kuunnella tätä omaa ääntäsi ja toimia sen mukaan. Myös rakkaasi tulee kunnioittaa tätä valintaasi.

Joskus voi myös käydä niin, että on halukas harrastamaan seksiä, mutta jälkikäteen tilanne voi alkaa ahdistaa tai tuntuakin pahalta. Turvallisessa suhteessa seksi tulee voida keskeyttää missä vaiheessa tahansa, ilman pelkoa siitä, että toinen loukkaantuu. Jos seksiä päätyy harrastamaan niin, ettei vielä ole täysin valmis siihen, tilanne voi olla epämukava tai ahdistava kokemus. Ahdistavien fiiliksien kanssa ei tarvitse jäädä yksin, vaan silloin on oikeus hakea tukea ja käsitellä asiaa turvallisen aikuisen kanssa.”

Suostumusterkuin,
Minna

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Miten saan seksikumppaneja?

Heissuliveissuli!

Kiitos sun kysymyksestä! Iltojen pimetessä saattaa huomata, että siihen viereen olisi mukava saada joku lämmittämään. Tässä alkuun pieni faktatuokio: Kaikkia nuoria, riippumatta asuinpaikasta, sukupuolesta, ihonväristä, terveydentilasta tai seksuaalisesta suuntautumisesta, koskee seksuaalioikeudet. Seksuaalioikeuksilla tarkoitetaan oikeutta elämään, oikeutta nauttia seksuaalisuudesta, oikeutta tietoon seksuaalisuudesta, oikeutta suojella itseään ja tulla suojelluksi, oikeutta seksuaaliterveydenhuoltoon ja oikeutta osallistua seksuaaliterveyttä koskevaan päätöksen tekoon. Ootko kuullut jo termistä suojaikäraja? Voit lukea siitä lisää Nuorten Väestöliiton sivuilta.

Mut takaisin sun kysymykseen siitä, kuinka löytää itselleen seksikumppani, oli kyse yhdestä tai useammasta panopartnerista. Kuten monissa muissakin ihmissuhteissa, pelisäännöt on hyvä tehdä selväksi. Oletteko niin sanotusti exclusive, vai onko ok heiluttaa peittoa myös muiden kanssa siinä sivussa? Millaista ehkäisyä käytetään, maksetaanko kulut puoliksi? Mitä saa ja ei saa tehdä sängyssä?

Parhaimman ja viihdyttävimmän vastauksen kysymykseesi saat Poikeluksen ja Hätöksen Säpinää XXX-sarjan Heruuks? -jaksosta. Noin viisi minuuttia kestävässä videossa käydään läpi, heruuko Snapchatissa lähetetyillä nännikuvilla, ”haluukko lähteä höylää?”-kutsuhuudoilla tai kannattaako kännissä lähteä pokailemaan.

Toivotan sulle onnea oman kuksimiskaverin löytämiseen <3 Muistathan myös, että meidän sivuilla voit valmistella omia soidinmenoja harjoittelemalla Mitä tiedät seksistä? -visan kanssa?

Terkuin,

Siru

Ps. Tsekkaa vielä meidän videovastaus samaan kysymykseen 🙂

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Kantsiiks kaukosuhteeseen alkaa alaikäisenä?

Moikka, ja hei kiitti tosi paljon sun kysymyksestä!

Ajassa ei tarvitse mennä paljoakaan taaksepäin, kun parinmuodostus tapahtui sotkemalla polkupyörällä naapurissa sijaitsevaan maatilaan ja löytää se oma pikku sokeripala sieltä, mennä sen kans naimisiin, saada mahdollisimman monta jälkeläistä pitämään huolta suvun tiluksista ja elää elämä onnellisena loppuun asti. Noin niin kuin kärjistettynä.

Onneksi meillä on kuitenkin nykyään netti ja sosiaalinen media, joka tekee uusiin ihmisiin tutustumisesta paljon helpompaa, sillä samanhenkiset ihmiset tuppaavat yleensä hengaamaan samoilla sivustoilla. Netissä voi kuitenkin käydä niin, että se tyyppi kenen kanssa oma sielu resonoi kaikista eniten, voi olla kokonaan eri maakunnasta, maasta tai maanosasta.

Kaukosuhteessa tärkeimmäksi välineeksi muodostuu keskustelu, keskustelu ja keskustelu. Tapahtui se sitten FaceTime-puheluiden, WhatsApp-viestien tai snäppien muodossa. Sen ympärille on myös hyvä sopia säännöt, ettei epätietoisuus tai mustasukkaisuus ala kalvamaan sydänalassa. Sääntöjä voi olla esimerkiksi se, että joka aamu on toivotettava toiselle hyvää huomenta, kokeisiin lukemisen aikana toista ei saa häiritä, yhteisiä snäppejä tai kuvia ei saa näyttää ulkopuolisille, tai riidan aikana ei saa katkaista puhelua tai ghostata tyystin. Oli säännöt mitä tahansa, jokaisen pariskunnan kannattaa sopia omistaan, sillä ei ole olemassa kahta samanlaista ihmissuhdetta. Ilman vuorovaikutusta on mahdoton tietää, mitä toinen ihminen aattelee. Jos luulee tietävänsä tai olettavansa jotain, niin lopputuloksena voi olla yks iso väärinkäsitys. Kaikissa ihmissuhteissa on tärkeetä, että sä uskallat kertoo sun omista tunteista ja toiveista.

Joku saattaisi miettiä, että miksi tuhlata nuoruusvuodet omaa luuria tuijottaen ja toista kaivaten. Kuka muu voi määrittää sen, mikä on toiselle tärkeää? Vastauksena kysymykseesi, sanoisin, että alaikäisenä kaukosuhteeseen ryhtyminen on teko, jonka lopputulosta ei voi kukaan meistä tietää ja harva arvata, ellei sitä itse kokeile!

Kaikkee hyvää just sulle, ja miten ikinä päädyt tän jutun suhteen tekemään, sulla on meidän täys tuki!

Amorin nuolen syyslomasijainen,
Siru

Jos haluat et-niin-selvän, vaan enemmänkin sekavan vastauksen, niin katsele tästä Seban kootut selitykset:

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

miks nää pelit ei toimi

Moi ja kiitoksia palautteesta!

Asia on kröhöm niin, että näköjään emme ole maksaneet laskujamme ajoissa ja minivisa-pelien sivu on tästä syystä suljettu, höh-höö (kiusallinen nauru). Asiaa ”korjataan” parhaillaan ja sivu toimii pian taas!

Mukavaa päivän jatkoa, pelejä odotellessa! Ajan saat kulumaan kun katselet videoitamme. Tässä koko soittolista:

Terkuin, Seba

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Onko ok ottaa mällit suuhun???

Moikka!

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Vastaus: jos tykkäät, niin anna mennä. Muista kuitenkin keskustella asianomaisten kanssa ennen kuin mällit on livahtamassa suuhun, että se on okei. Suostumus on lähtökohta kaikessa seksuaalisessa kanssakäymisessä. Alla hyvä opetusvideo aiheesta:

Suostumusterkuin,
Minna

Ja jos edellinen video ei aihetta vielä riittävästi avannut, niin tsekkaa myös Seban video aiheesta!

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

ONKS OK ODOTTAA SEKASIN247 CHATIN JONOSSA JO KOHTA 2 TUNTIA?!?!?!?!

Moikka!

Kiitos sun kysymyksestä jonotusajasta. On ok olla chatissa pari tuntia, vaikka se ei kyllä ole kaikista mieluisinta jonottaa, kun mieltä painaa. Sekasin-chatissa on erityisesti iltaisin ruuhkaa. Olisi tosi kivaa, että jonotusajat olisivat lyhyitä ja keskustelemaan pääsisi nopeammin. Sekasin-chat on avoinna maanantaista perjantaihin kello 7-24 ja viikonloppuna 15-24.

Protip: aamuisin ja päivällä on vähemmän jonoa.

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Terkuin,
Minna

Ystäväni käyttäytyy hänen ystävänsä painostuksesta kuin kiusaaja mitä pitäisi tehdä?

Moikka!

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että ystävälläsi on sinut, joka ajattelee hänen parastaan. Kuvaamasi tilanne kuulostaa tosi inhottavalta. Ystäväsi kanssa jutteleminen on ainakin tapa puuttua tuohon tilanteeseen. Onko hän tietoinen siitä, että häntä painostetaan kiusaamaan? Tai ymmärtääkö ystäväsi, että se mitä hän tekee tuntuu kiusaamiselta?

Joskus palautteen saaminen voi tuntua ikävältä ja sitä saattaa puolustautua. Kun otat tämän puheeksi, voi olla hyvä miettiä etukäteen erityisiä tilanteita, joissa kiusaamista on ilmennyt. Näin tästä on helpompi puhua, kun ei syytä toista suoraan kiusaajaksi. ”Muistatko silloin kun sanoit näin, se tuntui tosi ikävältä.”

Tämä tilanne on kinkkinen joka tapauksessa. Ystävyyssuhteet ovat välillä kaikkea muuta kuin ystävällisiä. Juttele ystäväsi kanssa tilanteesta ja herättele hänet huomaamaan ettei hänen toimintansa ole kivaa.

Tsemppiä keskusteluun!

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Terveisin,
Minna

Mistä sais onnellisen elämän?

Hei!

Kiitos hyvästä kysymyksestä. Vastauksia voisi olla yhtä monta, kun meitä on maailmassa. Yhtä yleispätevää vastausta ei siis ole olemassa. Sen sijaan, että miettisi yhtä suurta kokonaisuutta – onnellisuutta – voisit miettiä, että mitkä osatekijät saa sut hyvälle mielelle ja sitten toistaa niitä. Mulle onnea tuo kirjoittaminen, valokuvaaminen, hyvä ruoka, hyvät ihmiskontaktit, vapaaehtoistyö, liikunta sekä positiivisuuteen tähtäävä asenne.

Ikä vaikuttaa onnellisuuteen. Oikeastaan voisi sanoa niin, että mitä vanhempi on, sen onnellisempi. Perimä vaikuttaa myös omaan onnellisuuden kokemukseen, joten voimme vaikuttaa aika paljon itsekin omaan onnellisuuden tunteeseen. Mulla ei kuitenkaan ole tarjota sulle mitään taikatemppua sen suhteen, mistä löytäisit onnen elämästäsi, se sun täytyy miettiä itse. Väestöliiton kirjoituksessa tarjotaan tällaista mallia:

”Tee asioita, jotka osaat ja joista oikeasti pidät. Löydä yhteys toisiin ihmisiin. Luo syvä läheisyys jonkun erityisen kanssa. Anna itsestäsi toisille ihmisille. Yksinkertaisia ja pieniä asioita – kuten elämäkin.”

Lähde: Väestöliitto

Mä toivon, että jaksat ottaa aikaa ja miettiä näitä asioita sun elämässä <3

Terkuin,
Minna

PS. Tsekkaa, mitä meidän nettimummot vastasivat omalla elämänkokemuksellaan tähän kysymykseen!

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Poikaystävä petti ja oon ihan rikki. miten tästä voi selvii?

Moikka, ja voi ei 🙁

Ikävä kuulla poikaystäväsi uskottomuudesta. Vaikka juuri nyt ei tunnu siltä, niin kaikesta voi selvitä. On tosi hyvä, että otit yhteyttä, puhuminen auttaa jäsentämään sydämen solmuja. Onko sulla ystävää, jolle purkaa sydäntäsi? Joskus omalle lemmikilleen puhuminen ja vieressä makaaminen voi tuoda lohtua. Surulle ei ole olemassa yhtä kaavaa, me koetaan se eri tavalla. Tee semmoisia asioita, jotka ilahduttavat tai lohduttavat sinua.

Pettäminen voi loukata tosi paljon, ja jättää jäljet itseensä. Siksi on tärkeää hoitaa haavat kuntoon. Tunteet voi myllertää tällaisen kokemuksen jälkeen, se on ihan tavallista että surettaa, itkettää, pelottaa ja raivostuttaa. Joskus noi fiilikset käyvät niin isoksi, että niistä voi olla hyvä jutella jonkun aikuisen kanssa.

Sä et ole tehnyt mitään väärää, eikä vika ole sinussa. Ota vastaan halaukset, pura sun tunteita, juttele, kuuntele musiikkia, kirjoita keskustelupalstalle, lähde ulos kävelemään, kirjoita päiväkirjaa, anna itsellesi kunnon halaus. Oot ihana just tuommoisena kuin oot. <3 Sä selviät tästä, lupaan.

Sydämen täydeltä terkkuja,
Minna

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Onko kannabis hyvää?

Moikka!

Kiitos kysymyksestä! Kannabiksesta on kyllä tykätty, vaikka ei se tietty kaikkien juttu ole. Harvemminhan päihteitä on käytetty niiden huonojen vaikutusten takia, vaan siksi että niillä on itseen jokin positiivinen vaikutus. Koska olen kukkahattu muistuttaisin siitä, että kaikessa on hyvät ja huonot puolet.

Tässä meidän Kannabis-Kimin kokoama faktapaketti, jossa on esitetty toivottuja sekä ei-toivottuja vaikutuksia.

Terkuin,

Minna

ps. Tässä vielä Seban selvitys asiasta!

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Onko noloa juoda bissee 15 vuotiaana?

Heippa!

Kiitos kysymyksestäsi joka viritti aivoni miettimään nolouden ydintä. Googlasin varmuuden vuoksi sanan nolo, ja löysin artikkelin jossa kerrottiin ”Siistii olla nolo” -kamppiksesta. Siinä 24-vuotias Siiri Saarinen kertoi perustaneensa heijastimen käyttöön kannustavan ryhmän johon on liittynyt tällä hetkellä melkein 20 000 ihmistä. Saarinen kertoo haastattelussa, että vaikka heijastinten käyttö olisi jonkun mielestä noloa, tässä asiassa on siistiä ja fiksua olla nolo. Heijastimen käytön tarkoitus on suojata sen kantajaa. Alkoholinkäyttöön asetetulla ikärajalla on sama tehtävä. Siltä kannalta tarkasteltuna on noloa juoda bisseä 15-vuotiaana.

Terkuin,
Minna

Linkki Ylen artikkeliin Siiristä.

Tsekkaa myös Seban sekava selvitys aiheesta:

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Voiko muna jäädä jumiin seksin aikana?

Kiitos paljon mielenkiintoisesta kysymyksestäsi! Kun puhutaan anaali tai emätinyhdynnästä, niin ei huolta, et jää jumiin.

Yhdynnän aikana toki penis paisuu ja emättimen lihakset supistelevat orgasmin aikana. Jos tästä muodostuu jonkinlainen jumi, on kyse kuitenkin vaan muutamista sekunneista. Tälle ilmiölle on ihan oikea termikin, penis captivus. Emättimestä mahtuu syntymään 4-5 kiloinen vauva, joten kyllä se peniskin sieltä pois pääsee.

Jotta hommat luistaisivat mahdollisin hyvin, on seksissä tärkeää hyvä esileikki ja liukuvoide kaikkien osapuolten mukavuuden lisäämiseksi.

Seksiä on monenlaista ja kysymyksessäsi et tarkenna minkä tyyppisestä seksistä puhut. Siispä takerrun tähän mahdollisuuteen. Jos siis harrastat seksiä litistetyn peltipurkin kanssa, saattaa jumiin jäämisen riski olla todellisempi. Tällöinkin kehottaisin kyseisen huolenaiheen sijasta enemmänkin olemaan huolissaan purkin terävistä reunoista, jotka saattavat saada ikävää jälkeä aikaiseksi.

Muistetaan myös se seikka, että ”muna” on erektiossa huomattavasti isompi kuin lepotilassa. Eli kunhan kiihottuminen siitä hellittää, alkaa se varustuskin kutistumaan mikä puolestaan tekee ulos livahtamisesta helpompaa. Prosessin nopeuttamiseksi saattaa auttaa ajatus jostakin vähemmän kiihottavasta asiasta. Jätän tämä oman mielikuvituksesi varaan.

Hivpointin Anni kertoo enemmän hyviä ja hyödyllisiä asioita seksiin liittyen tällä videolla. Tutustu myös justwearit nettisivuihin.

Terveisin Seba

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Voiko nuuskaan kuolla?

Kaikkeen voi kuolla. Tic-taciin voi tukehtua, vesilasiin hukkua ja flyygelin voi koska vaan saada niskaansa. Saa vaan olla hemmetin huono mäihä. Realistisin tapa kuolla nuuskaan on ehkä tunkea säkkejä kurkkua myöten niin, ettei henki enää kulje. Nuuska voi tietenkin myös todella huonolla tsägällä aiheuttaa niin vakavia sairauksia, että seurauksena on sitten lopulta kuoleman kohtaaminen.

Nikotiinimyrkytys on toki johtanut kuolemiin mutta nyt puhutaan lähinnä tapauksista, jolloin nuuskaa on syöty runsain määrin tai nestemäistä nikotiinia juotu. Eli harvemmin säkin laittaminen huulen alle suoraan hautaan vie, mutta pidemmän päälle, ei se myöskään sitä kauemmaksi vie. Jos siis hengissä pysymisen kertoimia haluaa kerryttää, kannattaa se nuuskaaminenkin jättää kokonaan pois. Todettakoon vielä, että pienille lapsille ja eläimille nuuska on hengenvaarallinen.

Jos kaipaat syitä, miksi nuuskaaminen ei kannata, niitä kyllä löydät helposti. Vaikkapa täältä tai täältä. Miksei myös täältä. Tai täältä. 😊

Ps. Pitäkäämme silmät auki tipahtelevien flyygeleiden varalta

-Seba

ps. vol 2. Tsekatkaa myös, mitä Mikael vastaa videolla (jossa ehkäpä BuenoTalk-kanavan hienoin animaatio!!!)

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.