Kysy – Fråga

Milloin aloititte yrityksen?

Kysymys on sekä helppo, että monimutkaisempi, vastaan molemmilla tavoilla.

Helposti:

Aloitimme toimintamme vuoden 2012 alussa.

Monimutkaisemmin:

Emme ole yritys vaan yhdistys. Yritys on yhden tai usean henkilön yhdessä harjoittamaa taloudellista toimintaa, joka tähtää kannattavaan tulokseen. On erilaisia yrityksiä riippuen yhtiömuodosta ja harjoitettavasta toiminnasta, vaikkapa kahdessa eri pörssissä noteerattava pankkikonserni Nordea tai yhden miehen toiminimi, joka tekee silloin tällöin vaikkapa viemärien korjauksia nimellä ”Jarin putkipalvelu”.

Yhdistys on Suomessa ihmisten, oikeuskelpoisten yhteisöjen tai molempien jotakin tarkoitusta varten perustama organisaatio. Yksi Suomen perustuslaissa turvatuista perusoikeuksista on yhdistymisen vapaus. Yhdistys voi olla rekisteröity, rekisteröimätön tai laissa tai asetuksessa erikseen määritelty yhdistys.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry perustettiin kesällä 2011 kolmen järjestön (Elämä On Parasta Huumetta, Elämäntapaliitto ja Terveys/Hälsan) liittäessä voimansa yhteen ja perustaessa uuden yhdistyksen, johon liittyivät perustajajäseniksi. Nämä kolme järjestöä olivat kaikki perustettu 1990 luvun alkuvuosina. Kaksi perustajajärjestöä (Elämäntapaliitto ja Terveys/Hälsan) olivat itsekin vastaavanlaisen fuusioitumisen tuloksia.

Elämäntapaliiton perustajajärjestöjen (viisi eri järjestöä) historiat kulkevat pisimmillään vuoteen 1914, jolloin Suomen Sos.-dem. Raittiusliitto/Työväen Raittiusliitto perustettiin.

Terveys/Hälsan perustettiin niin ikään viiden järjestön yhdistyessä. Näiden perustajien juurista pisimmälle yltää Nuorisokasvatusliitto, joka perustettiin jo vuonna 1890 Opettajien Terveys- ja Raittiusyhdistyksen nimellä. Aikaisempien järjestöjemme perustamisvuosia on paljon ja eri järjestöjen nimenmuutoksia vähintään yhtä monta.

Voimme sanoa olevamme perustettu joko vuonna 1890 tai 2011.

Terveisin, Ilmo

Varför är det åldersgräns?

Superviktig fråga! Det finns åldersgränser både för filmer och dataspel av samma orsaker. Åldersbegränsningar berättar inte om hur svårt eller krävande spelet är, utan om att spelet/filmen innehåller material som är eventuellt skadligt för barn och unga. Åldersgränserna underlättar bedömningen av innehållet, är det lämpligt för mej, kan njuta av spelet och inte få mardrömmar eller känslor som inte är ok. De finns till för att skydda barn och unga från att påverkas av innehåll som man inte ännu kan ta till sig och behandla. Förteckningarna 3, 7, 12, 16 och 18 berättar för alla om innehållet är lämpligt eller inte. Åldersgränserna är endast i vissa fall rekommendationer och de berättar inte heller vem ett program riktar sig till. En film med åldersgränsen 7, kan vara lämplig för barn, men innehållet kan likaväl vara riktat till vuxna, så förutom åldersgränser är det alltid bra att tänka på innehållet. Likaväl kan ett spel med åldersbetäckningen 7 vara för svår för en 7-åring.

Filmer, tv-program och digitala spel märks med åldersgräns och innehållssymboler. Barn kan spela ett spel och gå på bio med högre åldersgräns tillsammans med en vuxen. Tillämpningen vid filmer är  +-3 år då det gäller åldersgränserna 7, 12 och 16 år. Vid spel handlar det om rekommendationer vid 3- och 7-år gräns. Gällande spel kan åldern justeras vid 12- och 16-årsgränser och då kan vuxna göra en värdering att man får spela ett spel, även om man är -3 år, men i så fall endast tillsammans med eller under övervakning av en vuxen. Men 18-års åldersgräns har ingen justeringsmöjlighet, den gäller, här kommer lagen emot. Då handlar det om att spelet eller filmen innehåller vuxenmaterial i någon form, alkohol, sex, diskriminering eller pengaspel.

Hejs svejs Annukka

När började ni göra spelkunskaplektioner?

Hej, fint att du frågar om lektioner i Spelkunskap. Vi har besökt svenskspråkiga skolor för första gången redan år 2014, men den svenskspråkiga verksamheten har haft en paus på flera år sedan här emellan. Spelkunskap föddes ursprungligen i samband med Pelitaito-projektet som var verksam mellan åren 2011-2014. Från och med i år, 2019, har vi satsat på Spelkunskap och turnerat runt i grundskolor i Svenskfinland.

Hälsningar Annukka

Miksi jotkut ihmiset joutuvat riippuvaisiksi päihteistä?

Riippuvuus ei ilmiönä ole kovin helppo asia. Ensinäkin voidaan erotella erilaisia riippuvuuden muotoja. Fyysinen riippuvuus muodostuu aineeseen (esim. Nikotiini), jolloin aivot kaipaavat ainetta ja sen aiheuttamia reaktioita. Psyykkinen riippuvuus muodostuu aineen aiheuttamaan tunteeseen tai olotilaan, vaikka itse aine ei aiheuttaisi riippuvuutta. Sosiaalisesta riippuvuudesta puhutaan, kun päihteitä käyttävä joukko muodostuu niin tärkeäksi, että siitä ei pääse eroon. Lisäksi on vielä toiminnallista riippuvuutta, joka ei vaadi edes ainetta. Muun muassa rahapeliriippuvuus on tämän laatuista, kun ihminen jää kiinni joko voittamisen tunteeseen tai kierteeseen, jossa hänen “on pakko voittaa” häviämänsä rahat takaisin. 

Ei siis ole vain yhden tyyppistä riippuvuutta, minkä vuoksi myös riippuvuuden syyt ovat hyvin erilaisia. Voidaan yleisesti sanoa, että riippuvuus johtuu tietyn päihteen liiallisesta käytöstä, josta seuraa muutoksia aivojen toiminnassa. Jotkut päihteet muuttavat aivoja nopeammin kuin toiset, minkä vuoksi niihin on helpompi jäädä koukkuun. 

Myös ihmisissä on suuria eroja. Osalle riippuvuus muodostuu nopeammin kuin toisille. Tähän vaikuttaa muun muassa ihmisen geenit, jotka selittävät ehkä noin puolet riippuvuusalttiudelle. Toinen puoli alttiudesta johtuu sosiaalisista tekijöistä. Eri aineiden kohdalla geenit vaikuttavat eri tavoin ja ihmisen elämän aikana sosiaaliset tekijät vaihtuvat. Tämän vuoksi ihmisen mahdollisuus tulla riippuvaiseksi voi myös vaihdella elämän aikana. 

Eli siis ei voida oikeastaan sanoa, miksi jotkut tulevat riippuvaisiksi ja toiset taas eivät. Vaikuttavia tekijöitä on todella paljon ja näiden summana on sitten riippuvuus tai ei riippuvuutta.  

Lisätietoa aiheesta löytyy varsin paljon. Esimerkiksi Ylen sivuilta löytyy hyvin kansankielisiä vastauksia muutamiin riippuvuutta käsitteleviin kysymyksiin. 

– Mikael 

Tuntuuko runkkaus paremmalta, jos polttaa kannabista?

Kiitoksia kysymyksestä! Jaa, että pilveen ja runkkaamaan?

Kannabiksen vaikutuksesta seksiin on ristiriitaisia tutkimustuloksia vuosien varrelta. Mikään seksilääke se nähtävästi ei ole. Toisten mukaan se lisää seksuaalista halua, kun taas toisten mukaan se vie sitä. Määrällä on tässä ilmeisesti suurta vaikutusta. Joidenkin tutkimusten mukaan suurkulutus näyttäisi kääntyvän rakastelua vastaan. Isot annokset voivat johtaa siihen, ettei seksiä halua ja miehillä suurkulutus on tutkimusten mukaan heikentänyt myös sperman laatua. Kanadalaisen tutkimuksen mukaan suuret annokset kannabista vähentävät paisuvaisen sileälihaksen kykyä supistua, mikä puolestaan hankaloittaa erektion saamista. Tämä vaikuttaa varmasti myös runkkaamiskokemukseen ja sen mielekkyyteen.

Joidenkin tutkimusten mukaan pienet annokset kannabista lisäisivät haluja ja seksistä saatavaa nautintoa. Jos tähän tutkimukseen siis on uskoakseen, se saattaisi myös meinata, että runkkaushimot kasvaisivat. Se tosin ei sitten kerro, tuntuuko runkkaaminen yhtään sen paremmalta, vaikka halut kasvaisivatkin pienen kannabismäärän seurauksena. Tiedettävästi kannabis voimistaa aisteja. Täten voisi päätellä, että tuntoaistin herkistymisen myötä itsetyydytyksen tuoma tunne tuntuu voimakkaammalta? Sekä pahassa, että hyvässä.  

Eli johtopäätöksenä voisi pohdiskella, että tuntemus perustuu ihmisten omiin kokemuksiin ja niin moneen muuttuvaan vaikuttajaan. Nyt puhutaan täysin omakohtaisesta tunteesta ja sen takia tutkimustuloksetkin ovat niin ristiriitaiset.

Filosofisin terkuin, Seba

Jos käyttää tamppoonia menettääkö neitsyydensä?

Lyhyesti vastattuna ei missään tapauksessa. Tamponin käyttö liittyy kuukautisvuodon ehkäisyyn. Neitsyt taas on sana, jota käytetään ihmisestä, joka ei ole harrastanut seksiä.  

Ajatus siitä, että tamponia käyttämällä menettää neistsyyden on monenkin väärinymmärryksen summa. Neitsyyden menetys on usein liitetty, ja joissain kulttuureissa liitetään edelleen, immenkalvon repeämiseen. Ajatellaan, että ensimmäistä kertaa seksiä harrastavan naisen immenkalvo repeää, josta vuotaa verta. Joskus hääyön jälkeen veriset lakanat onkin “todiste” naisen neitsyydestä. 

Toisin kuin usein väärin ajatellaan, immenkalvo ei kuitenkaan ole kalvo, joka peittää emättimen aukkoa. Se on rengasmainen, ohut sidekudospoimu, joka sijaitsee emättimen aukon ympärillä, hieman sen sisäpuolella. Tämä kalvo venyy ja suurenee naisen kasvaessa, itsetyydytyksen yhteydessä ja esimerkiksi tamponin käytön yhteydessä. Tästä väärinymmärryksestä on joku saanut idean levittää ajatusta, että tamponin käytön takia neitsyys jotenkin menetettäisiin. Mikä ei siis millään muotoa pidä paikkaansa. 

Ensimmäisellä seksikerralla immenkalvo voi toki olla tiukka, joka aiheuttaa pientä kipua ja verenvuotoa. Toisaalta voi olla, että immenkalvo venyy repeytymättä, vaikka ei olisi tamponia käyttänyt. Sitä, onko joku neitsyt vai ei, kukaan ulkopuolinen ei voi nähdä.  

Valitettavasti tämän tyyppisiä myyttejä liikkuu maailmalla useita. Joskus tietämättömyys voi viedä nuorten tyttöjen hengen hääyönä, kun elämä ei mene ihan myyttien mukaan… 

– Mikael 

Onko sienet laittomia tai vaarallisia?

Sienet sinänsä ei ole laittomia. Esimerkiksi herkkusieni pitsassa on joidenkin mielestä varsin varteenotettava vaihtoehto. Mutta tässä taidetaan tarkoittaa ns. “taikasieniä”, jotka ovat tiettyjä sieniä, joita käytetään nimenomaan päihdetarkoituksessa. 

Taikasieni ei ole mikään tarkka määritelmä, mutta yleensä sillä viitataan sieniin, jotka sisältävät joko psilosybiiniä ja psilosiinia. Molemmat aineet on määritelty huumausaineiksi ja kuuluvat psykedeelien ryhmään. Eli suomeksi ne on laittomia ja aiheuttavat pääasiassa aistiharhoja. 

Perustasolla pitää sanoa, että kaikki päihteet on vaarallisia. Taikasienien vaarallisuuden määrittely ja ongelmallisuus voidaan jakaa oikeastaan kahteen eri puoleen. Ensinnäkin eri sienet voivat sisältä hyvin eri määriä psykedeelejä ja sen vuoksi niiden vaikutuksia on hyvin vaikea ennustaa. Toiseksi psilosiini (johon sienet kehossa muuttuu) vaikuttaa eri ihmisiin hyvin eri tavoin, minkä vuoksi yksilöllisiä annoksia on vaikea määrittää. 

Sienet aiheuttavat aistiharhoja, aistien “sekoittumista” sekä ajan, paikan ja todellisuuden hämärtymistä. Ne voivat aiheuttaa voimakkaita pelon ja ahdistuksen kokemuksia ja painajaismaisia aistiharhoja sekä muun muassa paniikkikohtauksia. Myös onnettomuudet ovat mahdollisia, koska käyttäjän aistit ovat hämärtyneet.  

Sienet ovat siis laittomia, ja kuten muidenkin päihteiden kanssa, käyttöön sisältyy erilaisia vaaroja.  Lisää sienistä voit käydä lukemassa vaikkapa Nuortelinkin sivuilta.

– Mikael 

Mikä on pelien tarkoitus?

Pelit, tai oikeastaan pelaaminen, on tärkeä osa ihmisen kehitystä. Lapset oppivat leikkimällä ja pelaamalla tärkeitä taitoja elämää varten. Pelit on siis pohjimmiltaan hyvin inhimillinen ilmiö ja erilaisia pelejä on ollut olemassa ihmisten alkuajoista lähtien.  

Nykyisin erityisesti digitaaliset pelit on massiivinen teollisuuden ala, mutta myös lautapeleillä on oma kasvava kannattajajoukkonsa. Suurin osa pelaajista on aikuisia, joilla pelaamisen syys on hiukan eri kuin lapsilla. Toki aikuisetkin oppivat pelistä vaikka mitä, mutta suurin syy pelaamiseen on viihtyminen. Osalle pelit on harrastus, mutta osalle myös ihan ammatti.

Pelien pääasiallinen tarkoitus onkin viihdyttää meitä. Mitä viihdyttävämpi tai koukuttavampi peli on, sitä enemmän peliä pelataan. Monilla peleillä on myös opetustarkoitus ja esimerkiksi matematiikkaa opetetaan ala-asteella jo jopa kokonaan pelien kautta.  Voisi myös sanoa, että pelien tarkoitus on tuottaa rahaa pelien tekijöille. Eihän sitä pelejä muuten kovin isossa mittakaavassa kannata tehdä 😊. 

–  Mikael 

Mikä on elämän tarkoitus

Heti alkuun on sanottava, että tähän en tiedä vastausta 😊. Kysymys kun on sellainen, jota on pohdittu jo historian aamuhämärästä asti. Vastustuksesta ei olla vieläkään yksimielisiä, eikä varmasti koskaan tulla olemaan. Alla siis enemmänkin pohdintaa kuin vastaus. 

Biologisessa mielessä kaiken elollisen (ja ajattelevan) tarkoitus on pohjimmiltaan suvun jatkaminen. Aina yksisoluisesta oliosta ihmisen kaltaiseen monisoluiseen ihmeeseen on meidän perimään kirjoitettu halu lisääntyä. Olisi kuitenkin vähän turhan yksinkertaista sanoa, että tämä olisi mitenkään tyhjentävä vastaus. Elämässä kun on paljon muutakin kuin sen jatkuminen. 

Filosofit ovat pohtineet asiaa moneltakin eri kannalta. Perinteinen antiikin filosofiasta lähtöisin oleva ajattelutapa sanoo, että elämän tarkoitus on onnellisuus. Nykyisin ehkä ajatellaan vielä, että ei niinkään juuri oma onnellisuus, vaan maailman(kaikkeuden) onnellisuus kokonaisuudessaan. Tosin filosofiasta löytyy myös koulukuntia, jotka ajattelevat täysin eri tavalla. Jopa niin, että elämän tarkoitus on loppupeleissä ainoastaan kuolla, mahdollistaa kuoleminen. 

Eri uskontokunnilla on myös omat käsityksensä elämän tarkoituksesta. Joillekin uskonnoille elämä on syklistä. Tästä seuraa se, että elämän tarkoitus on elää mahdollisimman hyvä ja oikeudenmukainen elämä, jotta seuraavassa elämässä saisi hyvän reinkarnaation. Toisille uskonnoille elämän tarkoitus on päästä osalliseksi Jumalan valtakunnasta kuoleman jälkeen. Tämä onnistuu elämällä mahdollisimman hyvin Jumalan viitoittamalla tiellä. 

Nörtti minussa haluaisi sanoa, että me tiedämme jo vastauksen maailmankaikkeuden perimmäiseen kysymykseen: se on 42. Elämän tarkoitus lieneekin maailmankaikkeuden perimmäisen kysymyksen selvittäminen. Tosin siihen ei taida yksi elämä riittää… (Jos et ymmärrä viittausta, niin lue Linnunradan käsikirja liftareille). 

Helpoimmillaan elämisen tarkoituksen voi ajatella olevan yksinkertaisesti elää. Viettää se aika, jonka olemme elossa mahdollisimman hyvin. “Hyvä elämä” on loppupeleissä jokaiselle täysin eri näköinen elämä ja hyvä niin! 

-Mikael 

Mistä voin ostaa huumeita?

Moikka!

Huumeita voi ostaa henkilöltä, joka niitä myy 🙂 Tämä tyyppi voi olla sulle entuudestaan tuttu tai sitten voit tutustua sopiviin kontakteihin esim. somessa tai muualla (anonyymissa) verkossa.

Huomioi se, että huumeiden kohdalla ei voi aina olla tietoinen mitä ne sisältävät. Sä päätät itse millaisia riskejä oot valmis ottamaan.

Terkuin,
Minna

Kommer ni till Borgå skolor också?

Hejsan!

Tack att du frågar! Då det gäller våra lektioner i skolor så vi kommer nog på besök vart som helst bara någon beställer oss på plats. 🙂 Vi har besökt olika skolor i Borgå tidigare så chansen att vi träffas i framtiden är stor. Du kan kolla med din lärare om hen vet mera om våra möjliga besök i just din skola.

Tills dess kan du följa vad vi håller på med på Instagram eller Youtube. 🙂

Hälsar,
Minna

Tekeekö tietokone pahaa silmillesi?

Tietokoneiden ja muiden elektronisten laitteiden tuijottelu ei tee silmille kovin hyvää. Pääasiallinen ongelma, mitä eri ruutujen tuijottelu aiheuttaa on silmien väsymistä ja ärtymistä. Oireita on mm. kuivat silmät, epätarkka näkö ja vaikkapa tarkentamisen vaikeus. Vaiva on yleinen ja sillä on jopa oman nimi: CVS, eli Computer Vision Syndrome. Ongelmaa esiintyy jossain määrin melkeinpä kaikilla päätetyötä tekevillä ihmisillä. Ja ongelmat tietysti yleistyy samaan tahtiin, kun päätteitä käytetään yhä enemmän ja enemmän. 

Silmien ärtyminen johtuu pääosin siitä, että ne joutuvat tarkentamaan yhteen kohteeseen, eikä ihmiselle luonnollista katseen siirtelyä juuri synny. Näyttöä katsellessa ihminen myös räpyttää silmiään noin puolet vähemmän kuin “luonnollisen katselemisen” aikana. Ongelmia voikin siis vähentää räpyttelemällä silmiä tiuhaan tahtiin ja katselemalla tasaisin väliajoin muualle kuin näyttöön riittävän pitkän aikaa. Päätelasit, silmätipat ym. on myös mahdollisia hoitoja, jos ongelma on paha ja näyttöä on pakko esim. töiden takia tuijottaa. 

Näyttöön katselemisen ei kuitenkaan pitäisi mitään pysyviä ongelmia aiheuttaa. Ärtyneet silmät palautuvat, kun niiden antaa levätä. Tästä huolimatta silmien liiallista rasitusta kannattaa kuitenkin välttää. Silmät ovat kuten mikä tahansa muu kehon osa ja niistä pitää pitää huolta. Huonossa kunnossa olevat silmät voivat vaikuttaa elämään siinä, missä katkennut jalka. Pidetään siis huolta silmistämme 😊. 

Hmmm… Tähän kysymykseen vastaaminen sai nyt omat silmäni ärtymään, joten vastaus lienee hyvä lopettaa tähän. Kiitos hyvästä ja aina ajankohtaisesta kysymyksestä! 

-Mikael 

Mikä on teidän lempipeli ja millä laittella?

Me ollaan täällä Bueno Talkin huoneessa vähän dinosauruksia, mutta toisaalta surffataan uusimpien trendien aallonharjalla. Siksipä vastauksisammekin kaikuu niin 8-bittistä retromusaa kuin modernia dubsteppiä.  

Seban mielestä tämä oli jopa hauska kysymys, minkä vuoksi hän vastaakin näin:  
Täytyy myöntää että pelaaminen on hieman osaltani jymähtänyt kivikauteen eikä ole maailman aktiivisinta juuri nyt, mutta jokaiselle laitteelle löytyy silti aina jokin lemppari ja kyseisiin peleihin voisin palata koska vaan. 

NES- rampage / donkey kong 
Nintendo gameboy- zelda 
Ps- crach team racing / tekken 3 
Ps2- tekken 5 
Ps3- FIFAt (mikä vaan koska vaan missä vaan) 
Ps4- Broforce/ FIFA 
Pc- age of empires 
Android- hungry shark 

Minna kertoo:  
Pelaan Pokémon GO:ta, Bubble Shooteria, Zookeeperia, Doge2048:ia, Sanapalaa, Words of Wondersia, Peakia ja kun on juhlapäivä niin otan 8-bittisen Nintendon esiin ja pelaan Super Mario Bros 3:sta ja Duck Huntia. 

Allekirjoittanut varmastikin pelaa enemmän kuin Minna ja Seba yhteensä. Itsellä pelaaminen on hyvin kausiluontoista, eikä sen takia ihan ykköspeliä voi sanoa. Eniten aikaa olen varmaankin viettänyt erilaisten roolipelien (Final Fantasy, Skyrim, Witcher 3 ym.) kanssa. Toisaalta kännykällä tulee pelailtua Pokemon Go:ta ja tällä hetkellä myös Rush Warsia. Kaikkien aikojen paras digipeli on vanha kunnon Super Mario Bros 3:n NESillä, mutta sitä ei juuri koskana tule pelattua… 

PS4:llä on tullut pelailtua esim. Spider Mania ym. tarinallisia yksinpelejä. Pelailen PC:llä myös monia Indie-pelejä, mitä nyt sattuu Steamista tahi Epic Storesta löytymään. Tällä hetkellä läpipeluuta odottelee Minit, jota pelataan 60 sekunnin pätkissä. Lolia, Dotaa, CS:ää ym. “suosittuja” eSports pelejä olen myös kaikkia jonkin verran kokeillut, koska seurailen näissä etenkin Suomalaisten edesottamuksia ja se on kivempaa, kun peleistä jotain ymmärtää. Eli siis hyvinkin laajasti kaikenlaista tulee pelailtua ja seurailtua 😊.  

-Mikael 

Miks alkoholin käyttö nuorilla on laskussa?

Alkoholin käyttö on tosiaan laskenut alaikäisillä jo ainakin 15 vuoden ajan. Kouluterveyskyselyissä erityisesti ammattioppilaitosten oppilaiden alkoholin käytössä on tapahtunut jyrkkää laskua viime vuosien aikana. Se, miksi alkoholin käyttö laskee onkin sitten vähän hankalampi kysymys. 

Suurin syy alkoholinkäytön vähenemiseen lienee yleinen kulttuurin ja ilmapiirin muutos. Kännäilyä ei enää vaan pidetä niin “coolina” kuin ennen. Tässä tapauksessa nuoret ovat siis huomattavasti fiksumpia kuin ennen. Samoin kuin alkoholin, niin monien muidenkin päihteiden käyttö on vähentynyt viimeisen 20 vuoden aikana. Etenkin tupakan poltto on laskenut jyrkästi niin nuorissa kuin aikuisissa. 

Nuorilla on myös nykyään paljon enemmän päihteettömiä vapaa-ajanvieton tapoja kuin ennen. Nykyään ei tarvitse lähteä kaupungille ryyppäämään, kun kavereita voi kohdata vaikkapa somessa tai digipelien parissa. Toki myös tietoisuus päihteiden vaikutuksista on nykyisin suurempi kuin aikaisemmin, mikä osaltaan vaikuttaa nuorten käytökseen. 

Pitää kuitenkin muistaa, että samalla kun alkoholin käyttö kyllä laskee, niin edelleen on nuoria, jotka juovat paljon. Ja ne, jotka liikaa juovat, juovatkin sitten enemmän liikaa kuin ennen. Valitettavasti monet kaduilla työtä tekevät tahot myös kertovat, että kavereista pidetään huolta entistä huonommin. Eli siis Suomeksi sammuneita tai muuten huonossa kunnossa olevia nuoria jätetään yksin. Ja sehän ei tietenkään ole OK. 

-Mikael 

Onko noloa jos on 12 ja haluu menettää neitsyyden?

Moikka!

Harva asia maailmassa on noloa, joten nopea vastaus tähän on että ei ole noloa. Toive ei ole ikinä väärä ja jonkin asian toivominen on eri asia kuin tekeminen. Eka kerta voi tapahtua silloin, kun tuntee, että on siihen valmis. Haluaisin puhua mieluummin ekasta seksikerrasta kuin neitsyyden tai poikuuden menettämisestä. Ei siinä nimittäin menetetä mitään.

Ekaan kertaan ja seksiin yleensä liittyy usein paljon ajatuksia ja onhan se superkiinnostava aihe! Keskimäärin eka seksikerta tapahtuu tytöillä 17-vuotiaana ja pojilla 18-vuotiaana. Tässä puhutaan ekasta yhdyntäkerrasta. On myös heitä, jotka eivät ole kiinnostuneita tai harrasta koskaan seksiä, ja sekin on ihan okei! Täytyy mainita, että tollainen yhdyntäkeskeisyys tuntuu niin menneeltä ajalta. Koska kyllä seksi on paljon muutakin kuin vain yhtymistä. Kyllä hyväilyseksi on myös seksiä.

Kun kaikki osapuolet ovat mukana omasta tahdostaan ja teistä tuntuu turvalliselta ja hyvältä, ootte valmiita seksiin. Varmista että kaikki noi asiat toteutuvat ennen kuin ryhdytte urheilemaan lakanoissa. Jos ajatus alkaa ahdistaa tai pelottaa, suosittelen odottamaan parempaa ajankohtaa. Eka kerta on usein varsin jännittävä tapahtuma. Muista huolehtia ehkäisystä, kun ryhdyt seksipuuhiin 😊

Täältä löydät hyvää pohdintaa ekasta kerrasta:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/01/10/poikelus-ja-hatonen-rikkovat-8-myyttia-ekasta-seksikerrasta-pyha-neitsyys-pitaa

Terkuin,
Minna

När kom de första dataspelet och vad var det för spel?

Hejsan!

Vilken knepig fråga! Jag samlade lite fakta åt dig. Det är lite svårt att avgöra vilket datorspel som var den första. Vi måste nämligen först definiera vad som räknas som ett datorspel. På 1940-talet utvecklades redan datorer och olika sätt att programmera dem. Då testades det olika sätt att programmera och det kodades spel som liknade schack och luffarschack eller egentligen algoritmer för att kunna spela dessa. Dessa spel förblev endast på kodnivå, eftersom det inte fanns apparater att spela med. 1958 byggdes en apparat för att kunna spela ett tennisspel med ett oscilloskop. Men detta var egentligen inte heller ett datorspel då det inte fanns datorer 😊.

Ofta anses det första ”officiella” datorspelet vara Spacewar, som utvecklades 1962 (som är tillgängligt på https://www.masswerk.at/spacewar/). Tanken med spelet är att förstöra en annan spelares fartyg utan att själv falla i solen. Spelet utvecklades för PDP-1-datorn som användes av MIT. Det producerades ungefär 50 stycken spel. Det var inte många som ägde spelet med andra ord. Men det gjordes många olika versioner av spelet under årens lopp och nästan alla som rört ett datorspel har någon gång provat en klon av detta spel.

År 1971 lanserades det första myntstyrda videospelet. Då kunde också den stora massan börja spela. Ett år senare, 1972, blev Pong tillgängligt och var det första spelet som skakade om spelvärlden. Pong släpptes också som en hemvänlig ”konsolversion”, som också var en försäljningsframgång i sin egen tid. Men före hemversionen av Pong fanns det redan Magnavox Odyssey, världens första spelkonsol.

1975 släpptes det första mikroprocessorbaserade spelet, Western Gun, som också var ett myntspel. Om vi ​​tänker på moderna datorspel kan också detta betraktas som det första dataspelet 😊. 1977 släpptes de första hemmabaserade mikrodatorerna bland annat Apple II och Commondore PET, som hade grafiska element. Det innebar att man kunde koppla en skärm i dem, vilket möjliggjorde att man kunde spela spel. Efter det har spel släppts titt som tätt. I början var spel textbaserade, men gradvis kom det med bilder och så småningom den avancerade grafiken som vi känner igen idag.

Hälsar Mikael

Onko tappaminen oikein?

Meiltä kysyttiin, onko *tietyn ihmisryhmän* tappaminen oikein. Päätin vähän laajentaa skaalaa ja pohtia asiaa vähän yleisemmästä näkökulmasta. Onko tappaminen ylipäätään oikein, ja jos on, niin missä tilanteessa. Yleisen länsimaisen moraalin mukaan tappaminen on väärin… ja sama moraalikäsitys löytyy käytännössä jokaisesta ihmisen kehittelemästä aatteesta, uskonnosta tai yhteiskuntajärjestyksestä. 

Silti maailmassa jatkuvasti tapetaan ihmisiä. Yksittäiset ihmiset tappavat toisinaan joko hetken mielijohteesta, intohimon ajamana, vahingossa tai täysin suunnitelmallisesti. Rikolliset tappavat toisiaan ja joskus myös muita ihmisiä. Onnettomuuksissakin kuolee ihmisiä toisten ihmisten tekojen seurauksena jatkuvasti. Riippumatta siitä, mitä kunkin maan laki sanoo, niin yleisesti ollaan sitä mieltä, että kaikissa näissä(kin) tapauksissa tappaminen on väärin. Vaikka laki ei esimerkiksi onnettomuuksien kohdalla välttämättä rankaisekkaan, ei se poista mooraalista vääryyttä.

Sitten tullaan paljon hankalimppin moraalisiin dilemmoihin. Onko esimerkiksi sodassa tappaminen oikein? Kautta historian on sodittu ja tullaan melkeinpä varmasti myös sotimaan. Sodassa tappamista on perusteltu oman kodin ja isänmaan puolustamisella. Moraalisesti pidetään “oikeana” tappaa, jos sillä pystytään puolustamaan omaa maata, henkeä tai läheisten henkeä. Tällöinkään tappamista ei sinänsä pidetä oikeana, vaan pikemminkin välttämättömänä pahana. 

Sitten on toki erilaisia paradokseja ja moraalisia dilemmoja. Esimerkiksi jos näet ihmisen kävelemässä kohti kauppakeskusta käsikranaatti kädessään, niin onko oikein pysäyttää hänet tappamalla. Voi olla, että hän on menossa räjäyttämään itsensä ja muut siinä mukana, jolloin tappamalla vältyttäisiin muilta uhreilta. Toisaalta voi olla, että käsikranaatti olikin lelu, jolloin olet tappanut turhaan. Varsinaista “oikeaa” vaihtoehtoa ei ole. 

Yleisesti moraalikäsitys siis pitää tappamista yksiselitteisesti vääränä. Kaikki sivuhuomiot ym. ovat loppupeleissä vain erikoistapauksia tähän sääntöön ja pyrkivät mahdollisimman vähäiseen kuolleiden määrään. Normaalisti ihminen ei elämänsä aikana tälläsiin erikoistapauksiin koskaan edes törmää. Parasta on siis elää pyrkien olla tappamatta ketään, missään tilanteessa.

Mikael 

Onko rasismi väärin?

Lyhyesti vastattuna rasismi on väärin. Ylipäätään kaikenlainen käytös, jonka tarkoitus on syrjiä mitään ihmistä tai ihmisryhmää millään perusteella, on väärin. Tämä lienee lähes jokaiselle ajattelevalle ihmiselle selkeä ajattelutapa. Kukapa meistä (etuoikeutetuista) haluaisi itse joutua syrjinnän kohteeksi?

Silti rasismia on ja itse asiassa hyvin paljon. Rasismi sana itsessään viittaa rotuun, ja siis syrjintään rodun takia. Tieteessäkin on paljon erimielisyyksiä siitä, onko koko rodun käsite järkevä erilaisista ihmisryhmistä puhuttaessa. Loppupeleissä meistä jokainen on kala, jos riittävän pitkälle rodunmäärityksessä mennään. Nykyisin sanaa rasismi käytetään kuitenkin kuvaamaan myös muunlaista syrjintää iän, sukupuolen tai oikeastaan minkä tahansa ulkoisen tai aatteellisen eron perusteella.  

Rasismin taustalla on lähtökohtaisesti aina pelko. Pelko jotain tuntematonta ja vierasta kohtaan. Siinä mielessä rasismin juuret ovat äärettömän inhimilliset. Pelko on kuitenkin “vain” tunne ja yksikään ihminen ei ole pakotettu toimimaan tunteidensa mukaan. Yleensä tunteiden hallintaa oppii jo lapsena, siinä 3-5 –vuotiaana, vaikka toki koko elämä on omien tunteiden tunnistamista ja hallinnan opettelua. 

Pelko tuntematonta kohtaan on kuitenkin tunne, josta pääsee eroon, jos vain haluaa. Kaikkein paras keino rasismin kohdalla on tutustua niihin ihmisiin, joita kohtaan tuntee tarvetta syrjimiselle. Tätä voi tehdä ihan tietoisesti juttelemalla vaikka verkossa sellaisille ihmisille, jotka kuuluvat ryhmiin, joiden kanssa ei yleensä ole tekemisissä.  

Euroopassa on toteutettu myös kansainvälisenä yhteistyönä esimerkiksi Europe Talks-tapahtuma, jossa tuhannet ihmiset juttelivat tuntemattomien kanssa. Ja tämä todistetusti auttoi ymmärtämään tuntemattomia ryhmiä. Rasismi on siis hyvinkin väärin, mutta toisaalta varsin ymmärrettävä tunne. Onneksi meistä jokainen voi kuitenkin sille jotain tehdä! 

Mikael 

Kuinka päästä eroon nuuskasta?

Nuuskan käytön lopettaminen on todella hyvä päätös. Tässä muutama vinkki lopettamiseen:

1) Tee itsellesi selväksi syyt lopettamiselle. Voit vaikka kirjoittaa ylös syyt nuuskan käytölle sekä siitä aiheutuvat haitat.

2) Päätä lopettamispäivä. Selkeä lopettamisajankohta helpottaa pitäytymään päätöksessä. Nuuskan käytön vähentäminen ei usein johda lopettamiseen, sillä kun nikotiinin saanti jatkuu, se ylläpitää riippuvuutta. Vähentäminen on toki järkevää ennen lopettamispäivää.

3) Älä korvaa nuuskaa muilla tupakka- tai nikotiinituotteilla. Ne vain ylläpitävät nikotiiniriippuvuutta ja ovat haitallisia terveydellesi.

4) Nuuskan lopettaminen voi aiheuttaa vieroitusoireita. Niiden voimakkuus on hyvin yksilöllistä. Jos tuntuu, että vieroitusoireet ovat kovin voimakkaita, kannattaa apua pyytää apteekista, terveydenhoitajalta tai lääkäriltä.

5) Pidä päätöksestäsi kiinni, vaikka muut ympärilläsi käyttäisivätkin nuuskaa. Esimerkilläsi saatat myös innostaa jotain toista lopettamaan.

6) Pyydä tukea lopettamiseen läheiseltä ihmiseltä, joka ei nuuskaa tai on lopettanut. Tuki voi olla hyvin tärkeää lopettamisessa.  

Hae tietoa ja tukea myös terveydenhoitajalta, Fressiksestä, maksuttomasta Stumppi-neuvontapuhelimesta (0800 148 484, ma-ti klo 10-18 ja to klo 13-16), ja Stumppi-sivuilta .

Terkuin,
Hanne The Nuuskavelho

E-pillereitä ei suositella tupakan kanssa yhteisesti käytettäviksi, päteekö sama suositus myös nuuskaan? Onko nuuskan ja e-pillereiden käyttö yhtä aikaa vaarallista?

Moikka!

Nuuskasta tulee verenkiertoon usein enemmän nikotiinia kuin tupakasta. Nikotiini voimistaa mm. estrogeenia hajottavan entsyymin toimintaa maksassa. Tämä laskee omia ja hormonipillereistä saatuja hormonitasoja. Näin kuukautishäiriöiden riski kasvaa ja e-pillerin ehkäisyteho saattaa laskea.

Nuuskan nikotiini nostaa verenpainetta ja pulssia sekä lisää stressihormonien määrää etenkin naisilla. Yhdessä muiden riskitekijöiden (ylipaino, sukurasitus jne.) kanssa veritulppariski kasvaa. Ihon pintaverenkierto heikkenee nuuskan käytön myötä, mistä on haittaa etenkin talvisaikaan.

Pitkäaikaiseen nuuskan käyttöön liittyy kohonnut aivohalvauksen ja sydäninfarktin vaara. Nuuska vaurioittaa verisuonten sisäseinämän eli endoteelin toimintaa. Nuuska saattaa heikentää myös suuhygieniaa, mikä on myös itsessään terveysvaara. Nuuska synnyttää usein vahvan nikotiiniriippuvuuden, siksi kannattaa lopettaa mahdollisimman pian! Jos ei pysty heti lopettamaan nuuskaa tai tupakointia kannattaa siirtyä minipillerin käyttöön 3 kuukaudeksi etenkin, jos on runsaasti ylipainoa tai migreeniä. Myös sähkösavukkeesta kannattaa pysytellä erossa.

Hannu Vierola LL , Naistentautien erikoislääkäri

Lue lisää: Tyttöjen ja naisten tupakkatietokirja

I vilka länder kan man använda cannabis?

I princip KAN man ju använda det var som helst, men lagstiftningen kring cannabis varierar runt världen och konsekvenserna däremot också. I majoriteten av världens länder är cannabis fortfarande förbjudet. I Kanada är cannabis lagligt och i Singapore kan man få fängelsestraff upp till 10 år och export, import eller olaglig handel med cannabis kan resultera i dödstraff.

Här är en liten lista på hur lagligheten ser ut i världen nu:

 • Uruguay har legaliserat odling, försäljning och rökning av marijuana.
 • I USA är drogen förbjuden på federal nivå, men ungefär hälften av delstaterna har skapat egna regler. Colorado blev den första delstaten i USA att avkriminalisera cannabisbruk 2014. Delstaterna Alaska, Kalifornien, Maine, Massachusetts, Michigan, Nevada, Oregon, Vermont och Washington samt huvudstaden Washington DC har sedan följt efter.
 • Argentina, Colombia, Chile och Mexiko tillåter marijuana under vissa omständigheter, att växten får användas i vissa medicinska och vetenskapliga sammanhang.
 • Cannabis för medicinskt bruk godkändes också i Thailand i slutet av 2018.
 • I höstas 2018 blev Kanada det första stora landet i världen att legalisera cannabis.
 • I Sydafrika är eget bruk av cannabis i privata sammanhang lagligt.
 • Zimbabwe har legaliserat produktion av cannabis för medicinskt bruk.
 • I Portugal är innehavet av en mindre mängd narkotika för eget bruk lagligt. Det gäller såväl cannabis som andra droger.
 • I Nederländerna är det tillåtet att inneha små mängder cannabis.
 • Luxemburgs regering har meddelat att man planerar att legalisera cannabis. Det är dock oklart när de nya reglerna ska träda i kraft.
 • Den 1 januari 2018 infördes en försöksordning med medicinsk cannabis i Danmark som gäller i fyra år.
 • I Britannien får läkare skriva ut cannabis i medicinskt syfte.
 • 2016 tilläts cannabis för medicinskt bruk också i Australien, i övrigt är marijuana olagligt.

Så sånt,

Mer info om cannabis hittar du t.ex. här.

mvh. Seba

Onko Wish-sovellus turvallinen?

Wish, eli siis kauppasovellus jota ainakin itselleni mainostetaan jatkuvasti joka välissä, on varsin suosittu. Kaupan Android-versiota on ladattu yli 100 miljoonaa kertaa, joten käyttäjäkokemuksia on hyvinkin paljon saatavilla. Se, onko sovellus turvallinen on ehkä vähän määrittelykysymys. 

Wish kerää käyttäjätietoja samaan tapaan kuin melkeinpä kaikki kauppasovellukset Amazonista eBayhyn. Eli nimi, sähköposti, osoite, koneen ip, luottokorttitieot ym. löytyvät luultavasti Wishin palvelimilta. Tässä mielessä sovellus on ihan yhtä turvallinen kuin muutkin kauppasovellukset. Mitään suurempia tietovuotoja ei Wishillä ole ainakaan julkisten tietojen mukaan ollut, mutta ainahan näitä voi tulla. Esimerkiksi eBay osui hyökkäyksen kohteeksi muutama vuosi sitten ja Wish on suuren käyttäjämäärän takia varsin houkutteleva kohde rikollisille. 

Wish-tuotteet saapuvat pääosin Kiinasta, minkä vuoksi toimitusajat voi olla pitkiä, vaatteet väärän kokoisia ja elektroniikka feikkiä. Osa käyttäjistä ei ole saanut tuotteita ollenkaan, mutta suurin osa tilauksista kyllä pitäisi saapua perille. Muillakin verkkokaupoilla on toki samoja ongelmia. Tuotteet voi myös jäädä tulliin, jolloin voi joutua maksamaan ylimääräisiä maksuja (tuotteiden ollessa yli 22€ arvoisia). Mutta tämäkin toki koskee myös muita tullialuemme ulkopuolelta tulevia tuotteita. Wish on kuitenkin tässä suhteessa vähän riskialttiimpi verrattuna muihin kauppoihin, sillä palautukset eivät yleensä tunnu onnistuvan kovinkaan hyvin.

Summa summarum: Wish ei sinänsä ole yhtään turvattomampi kuin muut verkkokaupat. Ihan eri asia on pohtia, kuinka järkevää sovellusta on käyttää. Halpa hinta voi kertoa huonosta laadusta tai epäinhimillisistä työoloista, eikä se tuotteen raijaaminen toiselta puolen maapalloakaan hirveän järkevää ole esim. ympäristön kannalta. Mutta nämä on enemmänkin moraalisia kysymyksiä, eikä liity itse sovelluksen turvallisuuteen mitenkään 😊. 

– Mikael 

Onko tervakeuhkoilu kivaa?

Hmmm… Tarkoitetaanko tässä tervakeuhkoilulla nyt  
a) tervakeuhkojen hankkimista polttamalla savukkeita vai  
b) tervakeuhkojen näyttämistä shokeerausmielessä vai  
c) jotain muuta? 

Ainakin kahdessa ensimmäisessä mielessä vastaus on: ei ole. Tervakeuhkojen hankkiminen ei kivaa, koska se aiheuttaa kaikenlaisia terveysongelmia, hengenahdistusta ja yskiskelyä. Ei niiden tervakeuhkojen näyttäminenkään ole kivaa, koska ne on aika ällöttävät, eikä pelottelu noin yleensä ole hyvä tapa vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin.  

Kohtaan c onkin sitten jo vaikeampi vastata. Mikäli siihen sisältyy savukkeiden polttamista ym. Jossa omiin keuhkoihin vedetään tervaa, niin ei ole. Muissa tapauksissa en tiedä. Jos keksit jonkin kivan tavan tervakeuhkoilla, niin kerro ihmeessä 😉. 

– Mikael 

Onko päihdeongelmat vähentyneet, kun päihdeasiasta on puhuttu Suomessa

Päivä päivältä kysymykset muuttuvat hankalammiksi 😊. Tämä pohdituttaa varmasti joka ikistä ehkäisevää päihdetyötä tekevää ihmistä Suomessa: “Onko työstäni mitään hyötyä?”. Lyhyesti sanottuna on hirveän vaikeaa arvioida mistä väestötasolla tapahtuva päihdeongelmien väheneminen tai kasvaminen johtuu. Päihdeilmiö on hyvin monimuotoinen ja siihen vaikuttaa asiasta puhumisen lisäksi myös muun muassa lainsäädäntö, valvonta, asenteet ja trendit sekä täällä meillä Suomessa että maailmalla. 

Otetaan esimerkiksi tupakka. Tupakan polttaminen on vähentynyt Suomessa merkittävästi viimeisten 30 vuoden aikana. Se, että asiasta on puhuttu, on varmasti vaikuttanut polttamiseen vähentymiseen suuresti. Mutta puhumisen lisäksi on tarvittu myös tutkimusta tupakan haitallisuudesta, lobbausta lainsäätäjiä kohtaan, ihmisten oman asenteen ja asenneilmapiirin muutosta sekä sama myös kansainvälisen yhteisön toimesta. On vaikea sanoa, mikä on vaikuttanut asiaan minkäkin verran.  

Tutkimusten mukaan voidaan sanoa, että päihdekasvatuksella (tai pähdevalistuksella) on ollut vaikutusta ihmisten tietoihin ja asenteisiin. Käyttäytymiseen vaikuttamisen arviointi on sitten ollutkin vaikeampaa. Nuorten kohdalla myös käytökseen on pystytty tutkimusten mukaan vaikuttamaan, mutta muutokset on olleet lyhytaikaisia. Nykyisinkin nuorten päihteiden käyttö laskee, mutta nuoret aikuiset käyttävät päihteitä (lähes) yhtä paljon kuin ennenkin. 

Kaikkein parhaimpia vaikutuksia päihteiden haittavaikutuksiin on saatu itseasiassa sellaisilla teoilla, jotka on vaikuttaneet ihmisten elämänhallinnan tietojen ja taitojen parantumiseen. Ja silloin ei itse asiassa puhuta päihteistä ollenkaan. On tavallaan huvittavaa, että päihteiden käyttöä voidaankin ehkäistä parhaiten puhumatta päihteistä ollenkaan 😊.  

– Mikael 

Nuuska on pahaa

En tiedä onko tämä kysymys josta on unohtunut kysymysmerkki vai toteaminen siitä, että nuuska on pahaa. Jos se on kysymys, vastaukseni on:

Riippuu keneltä kysytään. Kait joku on sitä mieltä että se voi olla ihan hyvääkin. Omasta mielestäni se on pahaa. Hajukin jo saa aikaan epämielyttäviä reaktioita.

Jos tämä taas on toteaminen, en voi kun olla samaa mieltä kanssasi. Jokatapauksessa kaikilla on oikeus omaan mielipiteeseen. Hyväksi se nyt ei kuitenkaan kenellekkään ole, vaikka hyvänmakuisena joku sitä pitäisikin.

Vastasinkohan nyt tarpeeksi hankalasti tähän kysymykseen, joka ei vissiin kuitenkaan tainnut edes olla kysymys? 🤔

Ei kun lisää pohdintoja tänne päin, niin pohdiskellaan niitä yhdessä. Videota odotellessa tästä!

Zekkaa YouTubesta nuuska-aiheisia videoitamme aloittaen esim. tästä.

Terveisin, Seba

Vad händer till hjärnan när man dricker?

Hejsan! Tack för din fråga!

När alkoholen når hjärnan påverkas alla dess delar berättar Peter Eriksson som är docentforskare vid avdelning för folkhälsovetenskap på Helsingfors Universitet. Alkoholen stör nervsignalerna och cellerna vilket skapar känslan av berusning.

Alkoholen når alltså hjärnan via blodomloppet. Den tränger sig in i nervcellernas hinnor och börjar störa deras verksamhet. Nervimpulsernas bana blir störd och långsam. Nervcellerna antar utmaningen genom att aktivera sin verksamhet. Vår kropp börja närma sig ett stresstillstånd.

När man dricker alkohol frigörs dopamin. Dopamin är en signalsubstans som bland annat påverkar nervositet. Mera dopamin i knoppen kan verka så att vissa hämningar släpper. Samtidigt som den verkar rogivande och muskelavslappnande.

Man känner sig alltså avslappnad och mindre stressad. Alkoholens avslappnande effekt beror på att nervcellernas verksamhet blir störd och delar av hjärnans funktion är nedsatt. I det här skedet kan man se hur olika effekt alkoholen har på olika människor.

Kroppen anpassar sig till alkohol mycket snabbt, redan vid ett enda berusningstillfälle syns en viss tillvänjning. Toleransen blir inte bestående utan försvinner småningom då drickandet upphör eller minskas.

Den neurologiska toleransen är också mycket signifikant. Toleransen ökar i hjärnan och nervsystemet. Nervsystemet anstränger sig att fungera normalt trots alkoholen och anpassar sig därför småningom till den alkohol som finns i kroppen.

Du kan läsa hela artikeln på Svenska Yles sida.

Med hjärnlig hälsning,
Minna

Ostakko mulle pleikkarin?

Heippa sinä pleikkafani! Hauskaa että olet pleikkatyyppejä, etkä kinu esim minkään Xboxin perään… hyi! No mutta jokataupauksessa niin tämä menee hieman vaikeaksi, koska

a) En tiedä kuka olet. Eli vaikka ostaisin, en saisi koskaan varmuutta siihen, ettäkö se saavuttaisi juuri SINUT.

b) Jos ostaisin pleikan, ostaisin sen ensiksi itselleni, sillä se on ollut aikeena jo pari vuotta. Ei vaan koskaan tahdo olla riittävästi ”ylimääräistä” että sen raaskisi sijoittaa pleikkaan.

Ohjain, Videopelit, Pelaaminen, Playstation, Viihde

Nyt vaan säästämään, aleja kyttäämään ja eikun pleikkari hankkimaan. Ehkäpä joulupukki toisi tänä vuonna yhden?

Pysytään toiveikkaana!

Terveisin, Seba

Missä maassa käytetään eniten päihteitä?

Moikka!

Kiitos kimurantista kysymyksestä! Tämä aiheutti kahvihuoneessamme valtavasti pohdintoja, koska yksiselitteistä vastausta tähän ei ole. Varaudu pitkään vastaukseen 🙂

Alkoholia käytetään eniten Tunisiassa, Eswatinilla ja Malediiveilla (WHO, Global status report on alcohol and health 2018.

Nämä tilastot kyllä vaihtelevat – toisten lähteiden mukaan kärkipaikkaa pitävät Moldova, Valkovenäjä ja Liettua.

Tupakkaa taas kulutetaan eniten henkilöä kohden Kiribatilla, Naurulla sekä Kreikassa (WHO:n vuoden 2016 tietojen mukaan).

YK:n huumevirasto kerää tietoa vuosittain jäsenvaltioiltaan laittomien päihteiden käytöstä:

 • n. 271 miljoonaa ihmistä käytti huumeita vuonna 2017
 • määrä näyttäisi olevan kasvussa, mutta osaltaan sitä selittää globaali väestön kasvu
 • erityisesti opiaattien käyttö kasvoi Afrikassa, Aasiassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, kun taas kannabiksen käyttö Pohjois-Amerikassa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa
 • synteettisten huumeiden nopea lisääntyminen sekä reseptilääkkeiden ei-lääketieteellisen käytön nopea yleistyminen vaikuttavat tähän myös

Eli selkeitä listauksia laittomien päihteiden kokonaiskäytöstä maittain ei löydy – se olisi myös poliittisesti melko tulenarkaa.

YK:n asiakirjoissa maailman valtiot sopivat yhdessä, mitkä aineet luetaan täysin laittomiksi, mitkä kontrolloitaviksi (esim. lääke- ja tutkimuskäyttöön sallituiksi) ja mitä taas ei säännellä kansainvälisin sopimuksin. (Koska uusia synteettisiä päihteitä kehitetään niin lujaa vauhtia, sääntely ei yleensä aivan pysy perässä).

Käytännössä eri maiden ja kulttuureiden välillä voi olla suuria eroja siinä, minkä aineiden käyttö ja minkälainen käyttö luetaan osaksi normaalia elämää ja ravitsemusta, mikä taas lääkkeeksi ja mikä päihteeksi. Esimerkiksi oopiumtuotteita käytetään yleisesti itselääkintään (vatsavaivat tai raskas fyysinen työ) jopa lapsille maissa, joissa oopiumia tuotetaan ja joissa ei välttämättä ole muita lääkkeitä tai edes riittävästi puhdasta vettä ja ravintoa saatavilla . Toinen esimerkki on kokapensaan lehtien pureskelu, joka voi olla tietyillä alueilla latinalaisessa Amerikassa hyvinkin yleistä. Tällöin käytön tarkoitus ei ole päihtyä.

Asia joka on hyvä huomata on, että suuresta osasta maailman maita ei ole luotettavaa tietoa saatavilla.

Lisäksi on paljon maita, joissa päihteiden käyttöä ei haluta raportoida siihen liittyvän stigman takia. Yleistä esimerkiksi on, että terveydenhuollossa ei kirjata että tapaturman, sairauden tai kuoleman taustalla on päihteidenkäyttö. Tai että tietoa on olemassa tutkijoilla, mutta sitä ei haluta viestiä ulospäin. Päihteiden käytöstä saa erilaisen kuvan riippuen siitä, kysytäänkö päihteiden käytöstä suoraan ihmisiltä ja mitä sanamuotoja kysyessä käytetään, arvioidaanko sitä sairaanhuollon tai lainvalvonnan rekisteriaineistosta, vai tutkitaanko esim. huumeainejäämiä jätevesistä.

Erilaisia tilastoja saadaan myös siitä riippuen kysytäänkö: onko koskaan elämänsä aikana käyttänyt, kuinka usein käyttää, vai katsotaanko maan kulutuksen kokonaismääriä (kuten yllä puhdasta alkoholia).

Laillisia päihteitä tarkasteltaessa on hyvä huomata, että virallinen alkoholin kulutus myyntitilastoista tarkasteltuna ei paljasta kaikkea alkoholinkäyttöä. Esim Etelä-Aasiassa yli puolet kulutetusta alkoholista on ns. pimeää käyttöä.

Tilastoterkuin,

Hanna Heikkilä
osastopäällikkö

Mitä päihdettä suomalaiset käyttävät vähiten?

Mielenkiintoinen, mutta kohtalaisen hankala kysymys 😊. Suomessa liikkuu paljon erilaisia päihteitä, joista osa on suositumpia kuin toiset. Mistään tilastosta ei varsinaisesti löydy päihdettä, jota Suomessa käytettäisiin vähiten. Eniten käytetään alkoholia, se on varma. Itse uskoisin, että jossain päin Suomea asuu ihminen, joka ainoana suomalaisena käyttää jotain eksoottista tai harvinaista synteettistä huumetta. 

Valitettavasti kysymys on siis sellainen, johon kukaan ei tiedä vastausta… Tutkijoita kiinnostaa paljon enemmän ne päihteet, joita käytetään paljon, sillä ne vaikuttavat ihmisten terveyteen huomattavasti enemmän. Yksittäisten, vähän käytettyjen päihteiden vaikutus on niin vähäinen, että juuri ketään ei kiinnosta. Enkä itsekkään viitsi lähteä arvailemaan. 

Mikael 

Mikä on vaarallisin huume?

Ensimmäiseksi todettakoon, että on kohtalaisen hankalaa määritellä, mikä on vaarallisin huume. Huumeiden vaikutuksia voi määritellä fyysisen terveyden, mielenterveyden, sosiaalisten- tai yhteiskunnallisten vaikutusten ja noin miljoonan muun eri muuttujan avulla. On myös aivan eri asia kysytäänkö asiaa tutkijoilta Suomessa tai Yhdysvalloissa tai esimerkiksi eri aineiden käyttäjiltä. Eri maiden ja aineiden päihdekulttuurit eroavat suuresti, mikä tekee vertailusta hankalaa. Alla kuitenkin muutama selvitys aiheesta:

Vuonna 2018 kyseltiin noin 115 000 ihmiseltä yli 50 maassa kuinka paljon eri päihteet oli aiheuttaneet sairaalakäyntejä. Tämän kyselyn mukaan vaarallisin huume oli Metanfetamiini toisena synteettinen kannabis ja kolmantena alkoholi.  

Vuonna 2015 EU:n alueella tehtiin selvitys eri päihteiden haitoista. Tässä selvityksessä kärkikolmikoksi nousi Alkoholi, Heroiini ja Crack. Vaikka alkoholi ei varsinaisesti huume olekaan, niin se nousee useissa tutkimuksissa vaarallisimmaksi muun muassa sen takia, koska sen käyttö on niin yleistä. 

Suomalaisen THL:n sivuilta löytyy myös vertailu riippuvuutta aiheuttavista aineista. Top kolmosen järjestys tässä selvityksessä on riippuvuuspotentiaalin mukaan alkoholi, nikotiini ja kokaiini. Sen sijaan haittojen mukaan kokaiini, alkoholi ja bentsodiatsepiinit. 

Vaarallisuus on siis määrittelykysymys, minkä vuoksi täysin “oikeaa” vastausta vaarallisimmasta huumeesta on mahdoton antaa. Kaikki huumeet on omalla tavallaan vaarallisimpia.

Mikael 

Lähteet: 
https://www.theguardian.com/society/2017/may/23/study-hallucinogenic-mushrooms-safest-recreational-drug-lsd 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25922421 
https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-ri

Miksi huume/tupakka on suosittu nuorison seurassa enemmän kuin aikuisten?

Mielenkiintoinen huomio, joka ei kylläkään ole totta. Suomessa on tehty pitkään tilastoja huumeiden ja tupakan käytöstä ja aina aikuiset ovat käyttäneet enemmän sekä huumeita että tupakka. Nuorten keskuudessa tupakan polttaminen on lisäksi viime vuosina laskenut jyrkästi ja selkeästi enemmän kuin aikuisten tupakointi (joka sekin on toki vahvassa laskussa). 

Oikeastaan on hyvin loogista, että aikuiset käyttävät huumeita ja tupakkaa enemmän. Aikuiset saavat ostaa tupakkaa laillisesti, minkä vuoksi heille käyttö on helpompaa. Myös huumeiden hankkiminen on aikuisille helpompaa. Yleisesti voidaan sanoa, että saatavuus lisää kulutusta, mikä on totta tässäkin tapauksessa. 

Mikael 

Vart ifrån får alla ungdomar sina droger

Hej du!

Jag skulle säga att ungdomarna skaffar sina droger via samma kanaler som de vuxna. Man kan antingen få tag på droger klassiskt via dom ”rätta typerna” eller så kan man skapa sina kontakter via sociala medier.

Fundera ut i förväg vad din attityd gällande droger är om du hamnar i en situation där någon erbjuder. Då är det lättare att tacka nej. Cannabis är den vanligaste drogen som unga provar på. Det kan vara en kompis, en kompis kompis, eller en kompis kompis kompis som är den som frågar om man vill ha. Var medveten om att det inte finns någon garanti på vad drogen innehåller. (Droger har ingen innehållsförteckning så som tobak, snus eller alkohol.)

Hälsar Minna

Jos tupakoi lähteekö terva koskaan pois keuhkoista?

Hyvä kysymys! Lyhyesti: Niin kauan, kun tupakointi jatkuu niin ei. Kuivuuko sukkasi, jos säilytät niitä uima-altaassa? Latautuuko puhelin, jos et laita laturia seinään? Loppuuko päänsärky, jos jatkat Salkkareiden katselemista? NOPE! Muutoksia siis kaivataan tässäkin tapauksessa.

Yksikin tupakka sisältää valtavat määrät turhia aineita ja kemikaaleja mitä kehon ei kuulu saada. Jokaisen uuden nautitun tupakan myötä myrkyt uusiutuvat, eikä elimistö mahda tälle mitään. Se ei pysy tahdissa mukana. Vaikka ihmiskeho onkin todella ihmeellinen ja itseään ”hiilaava”, emme ole kuin Wolverine ja meidän kehomme toipumisella menee huomattavasti pidempään.

Keuhkojen toivo ei siis ole menetetty, mikäli tupakoinnin lopettaa ajoissa. Pystyt siihen! Fressis kertoo lisää lopettamisen hyödyistä täällä. Tässä vielä hieno THL:n taulukko, jossa näet hieman miten tupakoinnin lopettaminen vaikuttaa kehoon.


© KUVAKAAPPAUS: THL.FI

💪: Seba

Voitanko finnkino liput?

Pakko sanoa, että tähän en osaa vastata (eikä kukaan muukaan)…

Leffalippuja arvotaan meidän kyselyihin vastanneiden kesken aina syys- ja kevätkauden lopuksi. Eli siis tässä vaiheessa, kun vastaan kysymykseesi, ei arvontaa ole vielä tämän syksyn osalta suoritettu. En myöskään tiedä, kuka olet, joten kysymykseen on mahdotonta vastata.

Sorry :).

-Mikael

Miten meidän kannattaa kokeilla kun mun pimppi on pieni ja poikakaverin pippeli on iso?

Moikka!

Kiitos kysymyksestä! Hyvä, kun uskallat kysyä asiaa, jota ootte yhdessä poikakaverisi kanssa miettineet. Minulla ei ole terveydenhuoltoalan koulutusta, joten hain sulle sopivan vastauksen Sexpon sivulta. Siellä on kysytty miten emätintä saisi venytettyä, kun tällä hetkellä mahtuu vain yksi sormi sisään.

”Emätinhän itsessään on putkimainen, n. 6-12 cm pitkä, normaalitilassa 1-2 sormen levyinen elin, joka joustaa ihan luonnostaan esimerkiksi yhdynnän aikana. Joissakin tapauksissa vaikeuksia voi aiheuttaa rakennepoikkeavuus, mutta todennäköisempää sinun ikäisellesi on yleensä kuitenkin pienempi immenkalvon aukko ja mahdollisen jännityksen mukanaan tuoma lihaskireys.”

Suosittelen siis huolehtimaan siitä, että olet kyllin kiihottunut ja kostunut ennen kuin poikaystäväsi pippeli työntyy sun pimppiin. Liukkautta voi myös edistää liukuvoiteen avulla. Liukuvoiteen käyttö ehkäisee kondomin rikkoutumista ja parantaa sen paikallaan pysymistä.

Terkuin,
Minna

Miten suuseksiä voi kokeilla, miten siitä saa tosi kivan?

Moikka!

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Suuseksillä tarkoitetaan suulla, huulilla ja kielellä annettua iloa vastaanottajalle. Et erittele kysymyksessä ollaanko hyväilemässä penistä tai vulvaa, joten vastaan koko rahan edestä!

Jos suuseksi on itselle vierasta, se voi aluksi tuntua vähän awkwardilta, että miten sen kanssa edetään. Siitä puhutaan vähän siihen tyyliin, että kaikilla meillä tulisi olla vähintään musta vyö suuseksissä (ilman harjoitteluakin).

Mitä enemmän se jännittää, sen enemmän siitä on syytä kommunikoida kumppanille. Miltä kuulostaisi, jos sopisitte, että nyt satsataan suuseksitreeneihin? Laita kalenteripyyntö halutulle tyypille, ja jos oot todella tosissasi, laita joku maajoukkueen verryttelyasu päälle ja hikinauha otsalle, nyt opiskellaan!

Puhuminen, kuunteleminen ja puhuminen

Mä ajattelen niin, että mitä avoimemmin kykenee juttelemaan seksiin liittyvistä asioista, sen kivempaa siitä tulee. Ekat kerrat ja useat kerrat senkin jälkeen saattaa olla Melkoista Sekoilua ja se on ihan okei. Siksi kannattaa satsata tyyppin, jonka edessä kehtaa mokailla. Kaikille ei toimi samat jutut, joten uuden kumppanin kanssa pääsee aina opettelemaan mistä juuri hän tykkää. Usko mua, kaikille ei toimi samat jutut.

Miellyttävän seksin tyytyväisyyskerrointa lisää se, että teidän kommunikaatio pelaa. Voitte sopia, että vastaanottava osapuoli kertoo miltä kosketus tuntuu. Joo, lisää, enemmän, kovempaa, hellemmin, ei tätä. Joskus hyväksyntä voi olla vaan kehräysääntä tai vaikka huohotusta. Jos toinen venkoilee kosketuksesi alta pois, varmista ennen jatkamista, mikäli se mitä juuri teit on hänelle ok. Suosittelen, että keskitytte vuorotellen toisiinne, kun opettelette mistä toinen pitää. Silloin toinen saa keskittyä nauttimaan ja toinen opettelemaan. Toimii myös opetteluvaiheen jälkeen 🙂

Mistä tulee neuvotella?

Sovi etukäteen mitä sperman kanssa tehdään. Ohjataanko sperma laukeamisen yhteydessä lakanalle, kumiin, iholle vai suuhun? Kaikki käy. Jotkut nielevät – toiset eivät. Sperman vastaanottajana päätät miten tilanteessa toimitaan. Huomaa myös, että jännitys saattaa aiheuttaa sen, että laukeaminen ei onnistu. Sekin on ihan tavallista. Kun toinen on itselle tutumpi, on helpompi rentoutua toisen seurassa.

Mä ajattelin lähteä tällaiselle käytännönläheiselle linjalle, joten enjoy!

Ihan ensin – kaikki osapuolet pesulle.

Jos sulla on penis, esinahka vedetään hellästi kokonaan taakse, jotta pääset suihkuttelemaan terskaa ja esinahkan puhtaaksi vedellä. Tämän jälkeen vedä esinahka takaisin. Pese myös varsi, kivekset ja nivuset (näihin voit käyttää mietoa pesuainetta).  Mä oon kuullut tyypistä, jonka äiti oli sanonut, että se esinahan alle jäävä töhnä on suoja-ainetta, eikä sitä kannata pestä pois. Tämä ei ole totta! Koko Bueno-jengi suosittelee huolellista puhdistumista nautinnon lisäämiseksi!

Jos sulla on vulva, pese alapää vesisuihkun avulla kädenlämpöisellä vedellä. Et tarvitse tähän saippuaa. Älä suuntaa vesisuihkua emätinaukkoon, riittää kun peset häpyhuulet sekä klitoriksen ja peräaukon alueen. Emätin on itsepuhdistuva.

No mites se ehkäisy?

No niin, nyt on lähtökohdat kunnossa, eli puhdas iho. Ootko jutellut sun kumppanin kanssa miten huolehditte seksitautien ja raskauden ehkäisystä? On olemassa peniksen päälle puettavia makukondomeja, jotka tekevät suuseksistä makoisampaa ja lisäksi on olemassa erimakuisia suuseksisuojia, jolla voi suojata emättimen. Mikäli ette käytä ehkäisyä, on hyvä käydä seksitautitesteissä varmistamassa, että ette kanna tietämättänne jotain seksitautia. Tällain seksitaudit pääsevät liikeelle.

Miten penis kohdataan?

Vaikka tavoitteena on päästä alakertaan, voi olla hyvä lämmitellä tunnelmaa suutelemalla ja koskettamalla käsin toista herkistä paikoista. Kun olette mielestänne valmiita aloittamaan, voit suudella tiesi peniksen luo. Tässä vaiheessa sua kohtaa penis ilman erektiota tai erektion kera. Ihan kummin vaan, suuseksin osana myös sormet joutuvat töihin. Penikseen voi tarttua ja hyväillä suulla, huulilla ja kielellä – mutta unohda hampaat. Hampaiden käytöstä on harvemmin kiitelty, saati jaettu mitään palkintoja.  

Ota kiinni peniksen varresta ja testaa esimerkiksi seuraavia asioita:

 • Varren nuoleminen pitkin vedoin hitaasti kieli rentona tai terävämpänä
 • Ota peniksen pää suuhun ja pidä huulilla hellä ote varresta pienen imun kera. Toinen käsi voi ottaa puristusotteen varresta. Liikuta suuta ja kättä samanaikaisesti ylös ja alas.
 • Terskan alapinnan nuoleminen hellästi. Ajattele penistä jäätelötuuttina ja nuole siten niistä paikoista minne jäätelö tahtoo valua kuumina kesäpäivinä
 • Voit ohjailla penistä suussasi eri kohtiin, kohti kitalakea, poskea tai nielua. Sinä määräät tahdin ja miten syvälle sinusta on okei ottaa penistä. (Oksennusrefleksi on mahdollinen, kun penis osuu nieluun.)

Pyydä kumppaniasi kertomaan, kun hän lähestyy laukeamista. Voit jatkaa sitä mitä olit tekemässä, koska se ilmiselvästi tuottaa tulosta. Tää menee vähän akrobatiaksi, kun samanaikaisesti tapahtuu monia asioita. Yleensä tasaisen rytmikkään imemisen ja käsipelin yhdistelmä tuottaa haluttua tulosta. Voit halutessasi myös pyytää kumppaniasi näyttämään miten hän tykkää laueta ja tehdä hänen käyttämästään tekniikastaan hyvät muistiinpanot. Jos et halua, että suuhusi lauetaan, voit jatkaa käsin loppuun saakka.

Miten vulva kohdataan?

Vulvaan suunnattu suuseksi on myös yhdistelmä sormia ja suuta. Pitkään on ajateltu, että klitoris on se pieni kohta häpyhuulten välissä. Sen sijaan klitoris on paljon laajempi. Jos multa kysytään, niin se on ihan potentiaalisen Pokémonin näköinen. Katso kuva. Siksi vulvassa on monia paikkoja, joiden koskeminen suuseksin yhteydessä tuntuu hyvältä ja lisää nautintoa.

Klitoriksen näkyvä osa on kuin jäävuoren huippu. Suurin osa on piilossa.

Häpyhuulia tulee kaiken maailman koossa, väreissä ja muodoissa. Niitä voi nuolla, imeä ja näykkiä hellästi. Jotkut ovat tosi herkkiä kosketukselle, kun taas toinen tarvitsee voimakkaampaa otetta. Tärkeää on muistaa liukastus. Kiihotus aiheuttaa (yleensä) kostumista. Kun liukkautta löytyy, voi sormia hyödyntää suuseksin apuvälineenä. Kaikenlainen nuoleminen lisää kyllä kosteutta alapäässä, mutta tarvittaessa sitä on myös saatavilla liukuvoiteen muodossa. Useimmat kaupat myyvät sitä.

Voit kokeilla seuraavia asioita:

 • Avusta sormilla jotta pääset kielelläsi lähemmäs haluamaasi kohdetta
 • Nuole uloimpia häpyhuulia pitkin ja hellin vedoin kielelläsi. Voit piirtää erilaisia koukeroita kielelläsi tai painaa kieltäsi kumppaniasi vasten
 • Ota häpyhuulista tai klitoriksesta kevyt ote huulillasi ja ime niitä
 • Nuole klitorista hellästi ja kiertele sitä kuin olisit nuolemassa pyöreää tikkaria. Kokeile miltä tuntuu, kun nostat sormella klitoriksen päällä olevaa huppua. Muista, että klitoriksen pää on todella herkkä, joten kuuntele kumppaniasi mikä tuntuu hyvältä.
 • Klitoriksen ja emättimen välissä on herkkä alue, jota voit nuolla
 • Kaikkien näiden aikana voit kosketella sormilla emättimen aukkoa tai työntää sormet kumppanisi sisään

Entäs nyt?

Miltä nyt tuntuu? Huomasitko mitkä jutut vaikutti sun kumppaniisi positiivisesti? Mistä huomasit sen? Kiihtyvästä hengityksestä, puristuvista käsistä, vatkaavista jaloista?

Seksin jälkeen on hauska fiilailla mikä tuntui kivalta ja kehua toista miten mahtavalta joku muuvi tuntui. Suuseksiin liittyy niin miljoona asiaa, joita voi ottaa huomioon.

Yksi juttu mistä haluan vielä kertoa on, että voi tuntua nololta, jos laukeaa heti tai sitten ei millään. Jälleen kerran – sekin on tavallista. Jos laukeat nopeasti, sulla voi olla mahdollisuus uusintaan. Jos tuntuu vaikealta laueta, kannattaa satsata lisäopiskeluun ja rentoutumiseen. Orgasmin feikkaaminen, siitä hajoilu, nolostelu ja valehtelu asiasta ei paljon mieltä piristä. Jos edes ehdit miettiä, että sussa on jotain perustavaa laatua oleva vika, niin ei ole. Laukeaminen ei ole mikään tae, vaan sitä joutuu treenaamaan jokaisen kumppanin kanssa. Itsetyydytyksen kautta voit oppia millaiset jutut sulla toimii ja sen kautta osaat neuvoa paremmin asianosaisia.

Huolimatta siitä, että onnistuitko laukeamaan, suuseksi tuntuu yleensä ihan megakivalta. Harjoittelun ja aidon kiinnostuksen myötä tehdä toiselle hyvää syntyy varsin maukasta jälkeä! 🙂

Mitkä sun parhaat suuseksivinkit ovat? Kommentoi ja jaa viisautesi 🙂

Tsemppiä suuseksitreeneihin!
Minna

Sain vihdoinkin kavereita mutta ne on alkanut ryyppäämään mitä en ite osaa enkä oikeastaan haluakaan tehdä. Miten voi saada uusia kaverita?

Moikka! Olen todella iloinen, että esität tämän tyyppisen kysymyksen. Ihailtavaa on, että tiedostat ettei alkoholi oli sinun juttusi, etkä lähde mukaan siihen touhuun vain miellyttääkseen ystäviäsi! Fiksu valinta! Onko tämä ryyppääminen sitten niin rajua katseltavaa, ettei silloin tahdo olla lähimaillakaan? Onko siis pois suljettu ajatus, että hengailet heidän kanssaan vaikkakin et siis itse joisikaan?  Asian puheeksi ottaminen ystäviesi kanssa, voisi olla hyvä ajatus. En ehkä heti pistäisi heitä vaihtoon ilman pientä ”taistelua”. Jos laittaisin aina jokaisen ystäväni jakoon heidän tehtyään jotain hieman hölmömpää, olisin ypöyksin.

Uusia ystäviä löytää parhaiten, kun on rehellinen ja aito sekä uskaltaa kohdata uusia ihmisiä. Jos hiiviskelee pitkin nurkkia huppu tiukasti kiinni vedettynä, on uusien tuttavuuksien luominen huomattavasti vaikeampaa. Harrastukset kuten esimerkiksi musiikki, liikunta tai vaikkapa puutarhatonttujen paskaksi nuijiminen vasaralla yhdistää kummasti ihmisiä yhteisen kiinnostuksen kautta. Kotiin harvemmin marssii kasa ventovieraita ihmisiä, joista sitten tuleekin parhaita ystäviäsi.

Vinkkejä kavereiden löytämiseksi

Tämä vastaus meni siihen, että esitin kolminkertaisen määrän omia kysymyksiä vastineeksi. Meidäthän löydät myös esimerkiksi Instagramista nimellä buenotalk, ja siellä voi koska vaan aloittaa uuden keskustelun kanssamme. Juttelisin nimittäin mielellään lisää aiheesta kanssasi!

Voimia, Ugg! – Seba

Jos joku mällää uima-altaaseen, voiko tyttö joka ui samassa altaassa, tulla raskaaksi?

Moikka!

Ei voi.

Terkuin,
Minna

Vad är skillnaden på straffen när man är 14 och 15+ ifall man blir fast av droganvändning?

Tack för din fråga! Nu har jag förhört en polis, en advokat, och en åklagare så man skulle tro att svaret är rätt så grundligt och jag har material så det räcker till en hel bok. Men jag ska försöka hålla det kort. Here we go:

Till att börja med så beror det mycket på vilken drog det är frågan om. Det finns en skillnad på konsekvenserna ifall man åker dit av kokain eller gräs eftersom en del droger räknas som starkare än andra. Också mängden har en stor betydelse och ifall man begår andra brott samtidigt.

I Narkotikalagens femte paragraf framgår att produktion, tillverkning, import till och export från Finlands territorium, transport, transitering, distribution, hantering, innehav och användning av samt handel med narkotika är förbjudet.

Det vill säga att det finns en stor skillnad på straffet om man håller på med annat fuffens.

Men vad är skillnaden om en 14-åring eller en 15+ -åring blir fast endast för att röka gräs? Då brukar det gå ungefär så här (det kan också variera lite mellan olika kommuner):

Oberoende av ålder blir man alltid införd i polisens register, detta oberoende av om du är 10, 14, 15 eller 35 år gammal. Det här betyder att polisen alltid gör en brottsanmälan och händelsen undersöks. Skillnaden mellan fjorton- och femtonåringar är att 14-åringar inte har straffrättsligt ansvar ännu. Det här innebär att brottsutredningen avslutas. En 14-åring får alltså inte böter men brottsanmärkningen blir kvar i polisens register.

Den här typen av narkotikabrott blir kvar i registret i två år. Samma gäller till exempel snatteri. För grövre brott blir anmärkningen kvar i 5 till 10 år. Men även brott som redan föråldrats finns kvar i polisens register men används bara inom polisens verksamhet och påverkar inte till exempel storleken på framtida böter eller annat motsvarande.

När en 14-åring införd i polisens register görs alltid också en barnskyddsanmälan till barnskyddsmyndigheterna, som är skyldiga att göra en egen utredning (t.ex. utreda hur det står till hemma).  Samma gäller 15-åringen men där tillkommer ännu böter, eftersom den unga har straffrättsligt ansvar. För femtonåringar ordnas även samtal med polis, den ungas vårdnadshavare och vid behov socialarbetare och åklagare.

Det här gäller då vi talar om små mängder och inte till exempel försäljning av narkotika.

Här kommer ännu veckans tips: använd inte droger, oberoende av hur gammal du än är 😊

Video på kommande av din fråga, so stay tuned

Med soliga hälsningar,

Seba

Mistä kannabis valmistetaan?

Kannabis valmistetaan hamppukasvista. Itse asiassa kannabis on yleisnimitys, sillä hammpukasvista voidaan valmistaa hyvin eri tyyppisiä valmisteita. Suomessa nimitystä kannabis käytetään melkeinpä synonyyminä marihuanalle, joka valmistetaan kuivattamalla hamppukasvin kukintoja. Hamppukasvin pihkasta voidaan tehdä esimerkiksi hasista. Kasvin eri osia voidaan myös puristaa öljyiksi.  

Erilaisia hamppukasveja on valtavasti, eikä niistä kaikista voida tehdä päihdyttäviä valmisteita. Esimerkiksi Suomessa on pitkään viljelty hyötyhamppua, joka ei sisällä päihdyttäviä ainesosia. Näistä on valmistettu muun muassa köysiä ja esimerkiksi raamatun ohuet sivut saattavat olla hamppukuidusta valmistettuja. 

Päihdyttävän kannabiksen valmistukseen on pitkän ajan kuluessa jalostettu omia hammpulajeja. Päihdehamppujen jalostuksessa on pyritty maksimoimaan kasvin päihdyttävien ainesosien määrä. Päihdehamppu ja hyötyhamppu ovatkin siis varsin erilaisia kasveja, vaikka periaatteessa ovatkin samaa lajia. 

On myös olemassa laboratoriossa valmistettavaa “synteettistä kannabista” (oikeasti synteettisiä kannabinoideja, sillä itse kasvia ei valmisteta synteettisesti). Synteettiset kannabinoidit valmistetaan yleensä puhtaasti päihdekäyttöön ja voivat olla vaarallisen voimakkaita. Varsinaiseen kannabikseen niitä ei edes pitäisi verrata, sillä kyseessä on täysin eri tuote. Synteettisissä kannabinoideissa negatiiviset vaikutukset ovat moninkertaisia ja aineiden käyttöön sisältyy jopa kuolemanvaara. 

Lisää kannabiksesta voit tsekata vaikka näistä videoista:
Parantaako kannabis syöpää (ja muita myyttejä)?
Onko kannabis hyvää?

Mikael 

Voiko muna jäädä jumiin seksin aikana?

Kiitos paljon mielenkiintoisesta kysymyksestäsi! Kun puhutaan anaali tai emätinyhdynnästä, niin ei huolta, et jää jumiin.

Yhdynnän aikana toki penis paisuu ja emättimen lihakset supistelevat orgasmin aikana. Jos tästä muodostuu jonkinlainen jumi, on kyse kuitenkin vaan muutamista sekunneista. Tälle ilmiölle on ihan oikea termikin, penis captivus. Emättimestä mahtuu syntymään 4-5 kiloinen vauva, joten kyllä se peniskin sieltä pois pääsee.

Jotta hommat luistaisivat mahdollisin hyvin, on seksissä tärkeää hyvä esileikki ja liukuvoide kaikkien osapuolten mukavuuden lisäämiseksi.

Seksiä on monenlaista ja kysymyksessäsi et tarkenna minkä tyyppisestä seksistä puhut. Siispä takerrun tähän mahdollisuuteen. Jos siis harrastat seksiä litistetyn peltipurkin kanssa, saattaa jumiin jäämisen riski olla todellisempi. Tällöinkin kehottaisin kyseisen huolenaiheen sijasta enemmänkin olemaan huolissaan purkin terävistä reunoista, jotka saattavat saada ikävää jälkeä aikaiseksi.

Muistetaan myös se seikka, että ”muna” on erektiossa huomattavasti isompi kuin lepotilassa. Eli kunhan kiihottuminen siitä hellittää, alkaa se varustuskin kutistumaan mikä puolestaan tekee ulos livahtamisesta helpompaa. Prosessin nopeuttamiseksi saattaa auttaa ajatus jostakin vähemmän kiihottavasta asiasta. Jätän tämä oman mielikuvituksesi varaan.

Hivpointin Anni kertoo enemmän hyviä ja hyödyllisiä asioita seksiin liittyen tällä videolla. Tutustu myös justwearit nettisivuihin.

Terveisin Seba

Apua, kaveri itsetuhonen, puhuu masennuksesta ja luulen et sil on myös anoreksia. Mitä teen?

Moikka!

Kiitos, kun laitoit meille viestin. Tollainen tilanne ei oo varmasti ole sulle helppo, kun kaverillasi on noin paha olla. Ihan ensin haluaisin sanoa, että on tosi arvokasta, että välität sun kaveristasi ja kysyt apua.

Kaverisi ajatukset ja teot on syytä ottaa tosissaan. Mun neuvo on, että kerrot tästä hänen vanhemmilleen/huoltajalleen tai sitten jollekin ammattilaiselle. Ihanaa, kun huolehdit sun kaveristasi. On raskasta kantaa huolta toisen hyvinvoinnista. Sun ei tarvitse kantaa tästä yksin vastuuta, ja siksi sun kaverisi tilanteesta kannattaa kertoa aikuiselle. Joskus sitä voi ajatella, ettei halua pettää kaveriaan kertomalla asiasta jollekin ulkopuoliselle. Sun kaverisi tarvitsee kuitenkin ulkopuolista apua itsetuhoisuuteen, masennukseen ja mahdolliseen anoreksiaan.

Kun mieli menee oikein kiepille, ei välttämättä osaa nähdä millaista tukea kaipaisi tai millaista apua on tarjolla. Sun kaverisi ei tarvitse olla yksin ja apua on saatavilla esimerkiksi koulun palveluista tai terveyskeskuksesta. Mikään tunne ei ole ikuinen, vaan se tunne mitä hän kokee, helpottuu avun ja ajan kanssa. Mä tsemppaan sua tässä. Sä toimit oikein kertoessasi sun huolestasi aikuiselle.

Voit vinkata sun kaverillesi Sekasin-chatista, jossa pääsee juttelemaan ja kertomaan omasta olostaan.

Terkuin,
Minna

how i use condom at mouth sex

Hi,

It is a good point that protection against sexually transmitted infections is equally important during oral sex. If you use your mouth to stimulate a penis, the condom provides good protection. It is important that you find a condom that is suitable for you and your partner. You can also try condoms with different tastes. If you use your mouth to stimulate a vagina or an anus, use oral sex protection like dental dam or a shield made of condom.

You can also watch videos ”How to use a condom” and ”How to make an oral sex protection from a condom”

Greetings from Maria, Hivpoint

Mitä tehdä? Tunnen suurta itseinhoa ja häpeää kun harrastan niin monien ihmisten kanssa seksi vuorotellen. Mutten osaa myöskään lopettaa ihmisten kanssa seksin harrastamisen.

Moikka!

Kiitos kysymyksestäsi! Onpa hyvä, kun esitit tämän kysymyksen meille. Sillä tavalla voi saada vähän erilaista näkökulmaa omiin ajatuksiin, jotka tahtovat välillä mennä vähän mutkalle.

Kerrot, kuinka seksin harrastaminen usean ihmisen kanssa vuorotellen on aiheuttanut sinussa itseinhoa ja häpeää. Sen lopettaminen on ollut vaikeaa. Tuo sun tilanne kuulostaa siltä, että jostain ulkopuolelta on syntynyt sulle se ajatus, että seksi usean kanssa olisi jollain tavalla häpeällistä? Mä taas ajattelen niin, että seksi on iloinen asia ja yksi tapa toteuttaa itseään, eikä siinä ole mitään väärää, kun kaikki osapuolet ovat mukana seksipuuhissa omasta halustaan.

Mietin, että voisitko kehittää noita ajatuksia pohtimalla mistä nämä kelat ovat lähteneet kasvamaan? Häpeä on kyllä sen verran nilkki tunne, että sitä voi olla hyvä lähteä työstämään. Ei siitä välttämättä pääse kokonaan eroon, mutta ainakin sen kanssa voi opetella elämään. Mitä sä itse toivot tässä tilanteessa? Mikä olisi sun mielestä paras ratkaisu tähän tilanteeseen?

Välillä voi olla hyvä muistuttaa itseään siitä, että sinä päätät omaan elämääsi liittyvistä asioista. Siihen lukeutuu mm. seksikumppaneiden määrä. Voit olla kietoutuneena lakanoihin ihan miten monen tyypin kanssa hyvänsä, ja oot ihan yhtä huipputyyppi siitä huolimatta. ?

Seksimoikku!
Minna

Onko okei että tytöllä on monia yhenillan juttuja ja fwb suhteita (friends with benefits), jos kuitenkin on ehkäisy ja suojaus taudeilta kunnossa?

Moikka, ja kiitos kysymyksestäsi.

Ensinnäkin mahtavaa että pidät huolta ehkäisystä ja suojaudut seksitaudeilta! Thumbs up!

Mun mielestä ihan kaikki on ok, jos se ei ole laissa kiellettyä, tai vahingoita jollain tavalla muita. Yhdenillanjutut tai fwb-suhteet eivät täytä kumpaakaan näistä kriteereistä, joten go for it, jos se susta itsestä, ja tietenkin myös siitä toisesta osapuolesta, hyvältä tuntuu!

Sukupuolella ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä – olet sitten nainen, mies tai jokin aivan muu, saat nauttia suojatusta seksistä just niin usein kuin itse haluat.

Pidä hauskaa!

Iia

Miksi kaikkien suomalaisten nuorten pitäisi seuraa Buenoo instassa??

Helppo!

Siksi, koska BuenoTalkin Instassa on Suomen timanttisinta sisältöä, monipuolisimmat näkökulmat ja varmasti enemmän eläinkuvia kuin yhdelläkään muulla (paitsi korkeasaaren) tilillä!

(No on siellä joskus jotain ihan oikeasti tärkeää asiaakin, jos vahingossa sattuu läpi lipsahtamaan. Mutta sitä välttelemme viimeiseen asti). 

Eli siis kaikki sinne ja mukaan Suomen mahtavimman Insta-virran vietäväksi! 

Mikael

Mitä ihmisen kannattaa tehä, jos hän on kokeillut huumausaineitta ja jäänyt koukkuun?

Lyhyt vastaus:  
Jos on jäänyt koukkuun huumausaineisiin, niin ihmisen olisi hyvä hakea apua. Apua löytyy tilanteesta riippuen oman kunnan/koulun terveydenhuollosta, terveyskeskuksesta tai päihdeklinikoilta. 

Pidempi vastaus: 
On aika harvinaista, että yhdestä huumausainekokeilusta jää koukkuun. Tietysti se on mahdollista, mutta silloin aine pitää olla vahvasti riippuvuutta aiheuttavaa tai ihmisen hyvin herkkä riippuvuuksille. Jos näin on kuitenkin käynyt, niin ensimmäinen askel on hakea apua. Riippuvuus on yleensä sen verran vaikea ongelma, että yksin sen hoitaminen ei onnistu. Ja avun kanssa mahdollisuudet onnistua moninkertaistuvat.

Apua voi hakea paikkakunnasta ja aineesta riippuen hyvin eri paikoista. Ensimmäinen ja nopein vaihtoehto on kääntyä oman terveyskeskuksen puoleen. He tuntevat oman kunnan tai alueen palvelut parhaiten ja osaavat ainakin ohjata eteenpäin, jos eivät itse pysty auttamaan. Monilla kunnilla on myös erityisiä päihdepalveluja, joihin voi ottaa yhteyttä. Myös netistä voi löytää vertaistukea ja apua vaikkapa Päihdelinkin sivuilta. EHYT ry:n päihdeneuvonta puhelinnumerossa 0800 900 45 voi myös auttaa, kun etsitään ratkaisuja riippuvuuden hoitoon.

Avun löytämisen jälkeen erilaisia suuntia onkin sitten niin paljon, että niitä on mahdoton listata. Riippuvuuksien hoito on aina yksilöllistä, koska riippuvuuksien syyt ovat hyvin yksilöllisiä. Jos ihminen on riippuvainen vaikkapa heroiinista, on hoito hyvin erilaista verrattuna vaikkapa nikotiiniriippuvuuteen. Aineriippuvuuden hoito on myös hyvin erilaista vaikkapa verrattuna toiminnallisen riippuvuuden hoitoon.

Tärkeintä on muistaa, että riippuvuuksien kanssa ei tarvitse olla yksin ja aina on tarjolla apua! 

Mikael 

Kuka on EHYTin boss? (ei Seba)

Siis Seba on tietenkin EHYT ry:n The BOSS, vieläpä suurella erolla seuraaviin. Seba on myös oman elämänsä Boss, vaikka toki kotonakin saattaa joku muu olla osallistumassa päätöksentekoon.

Vaikka Seba onkin The BOSS, niin toki Seballakin on oma esimies. Hän on Ilmo, joka täällä EHYT ry:llä vastaa nuoret-osaston toiminnasta. Toki myös Ilmolla on oma boss, eli meidän yhdistyksen toiminnanjohtaja Juha. Juha vastaa viime kädessä kaikesta meidän yhdistyksen päivittäisestä toiminnasta.

Mutta Juhakaan ei voi ihan mitä tahansa tehdä. Suuria linjoja nimittäin määräilee EHYT ry:n hallitus ja luottamuselimet. Näihin henkilöt löytyvät EHYT ry:n jäsenyhdistyksistä, joita on yli 100. Eli lopullisesti meidän kaikkien BOSS on meidän jäsenyhdistyksemme (joilla jokaisella on omat bossinsa). 

Ei siis mitenkään maailman yksinkertaisin kysymys, mutta ehkäpä tämä vastaus vähän auttoi selventämään yhdistystoiminnan valtarakenteita ?. 

Lisää voit lueskella EHYT ry:n verkkosivuilta osoitteesta ehyt.fi/fi/hallinto 

Mikael 

ps. Kukaanhan ei oikeasti jaksa tätä lukea, joten katso ihmeessä video sen sijaan!

Olenko peliriippuvainen jos pelaan 5h päivässä?

Peliriippuvuus -sanaa käytetään nykyään varsin helposti kuvaamaan ihmistä, joka pelaa paljon. Suosittelisin välttelemään sanan riippuvuus käyttöä liian kevein perustein. Varsinkin, jos kyseessä on lapsi tai nuori. Riippuvuus-leimaa ei ihmiseen kannata kovin kevein perustein iskeä… 

Itse kysymykseen on suoraa vastausta hankalaa antaa, sillä peliriippuvuutta ei voi mitata tunneissa. Samaan kysymykseen saa vähän eri vivahteen, jos kysyy “Onko ammattipelaaja peliriippuvainen, jos pelaa 5h päivässä?”. Ei varmasti ole, sillä pelaaminen on hänelle työ ja jos ei pelaisi yli 5h päivässä, voi asiat olla huonosti. 

Digipeliriippuvuus on liitetty osaksi kansainvälistä tautiluokitusta vuonna 2018. Tautiluokituksessa ei puhuta ollenkaan pelaamiseen käytetystä ajasta, vaan pelaamisen vaikutuksista elämään. Pelaamisen voidaan sanoa olevan riippuvuutta, jos pelaajalla on huono kontrolli pelaamiseen, pelaaminen menee päivittäisten toimien ja muun elämän edelle ja pelaamista jatketaan tai lisätään huonoista seurauksista huolimatta. Lisäksi käyttäytymisen on oltava toistuvaa tai jatkuvaa ja riittävän vakavaa sekä jatkunut vähintään vuoden.

Pitää muistaa, että pelaaminen on mainio harrastus. Jos pelaaja koulupäivän jälkeen tekee läksyt ja syö hyvin, niin miksipä hän ei voisi viettää loppupäivää harrastuksen parissa? Tietysti yöllä pitää nukkua riittävästi ja päivittäin pitää huolta omasta fyysisestä kunnostaan urheilemalla ja ulkoilemalla. Eli jos elämän perusasiat on kunnossa, niin “muun” ajan käyttämisen pelaamiseen pitäisi olla ihan ok, vaikka sitten 5 tuntia päivässä. “Hyvän” pelaamisen ja peliriippuvuuden välillä on myös hyvin pitkä harmaa alue, johon sisältyy paljon erilaisia ongelmallisen pelaamisen oireita.

Toisaalta, jos pelaa päivässä vaikkapa vain hetken, mutta laiminlyö syömisen, kaverit, perheen, liikunnan ja unen, niin pelaamista voidaan pitää ongelmallisena ja jopa riippuvuutena. Pelkkä pelaamiseen käytetty aika ei siis ole oleellista, vaan kaikki muu, mitä elämässä on meneillään. Usein pelaamisen ongelmat liittyvät myös muihin elähallinnan ongelmiin ja voi olla enemmän oire kuin juurisyy. Samaa ohjenuoraa voi hyvin käyttää myös muiden asioiden kanssa. Jalkapalloakin voi pelata liikaa, lukea voi liikaa, TV:tä voi katsoa liikaa ja kouluunkin voi käyttää liikaa aikaa, jos muu elämä ei pysy tasapainossa.

Mikael

Katso myös meidän uberasiantuntija Nupun vastaus samaan kysymykseen.

Voiko ilmapalloo käyttää ehkäsyvälineenä?

Kiitos mielenkiintoisesta ja tärkeästä kysymyksestä. Ehkäisy on tärkeä asia ja jos mikä tahansa asia sen suhteen mietityttää, niin asia kannattaa varmistaa. 

Lyhyesti vastattuna:  
EI MISSÄÄN NIMESSÄ!
Ilmapallo on täysin eri asia kuin kondomi, joka on suunniteltu ehkäisyä varten.

Pidempi vastaus:  
Ilmapallo ei sovellu ehkäisyyn, koska sitä ei ole suunniteltu ehkäisyä varten. Ilmapallo on valmistettu eri materiaalista kuin kondomi.  Suurin osa kondomeista tehdään luonnonkumista (lateksista) ja valmistusprosessissa pidetään huolta kondomien standardien mukaisesta kestävyydestä. Lateksiyliherkille on lisäksi tarjolla pääasiassa polyuretaanimuovista valmistettuja kondomeja.  Kaikki kondomeissa käytettävät kemikaalit ovat turvallisia, testattuja ja hygieniatuotteisiin sopivia. Ne on valmistettu hygienisissä olosuhteissa ja jälkikäsitelty mm. liukasteella. Pitää muistaa, että kondomi on kosketuksissa erittäin herkkiin limakalvoihin, minkä vuoksi niiden on oltava ehdottoman turvallisia! 

Ilmapallot sen sijaan on valmistettu milloin mistäkin. Vaikka suurin osa ilmapalloista on kondomien tavoin luonnonkumia, niihin lisätään erilaisia lisäaineita, kuten värejä. Vaikka ilmapallot sinänsä ovat turvallisia esim. puhaltaa, ei niissä käytettyjä kemikaaleja ole tarkoitettu ihmisten intiimialueille. Ilmapallot on myös muotoiltu eri tavalla, minkä vuoksi ne eivät sovi peniksen ympärille tai pysy paikalla yhdynnässä. Ilmapalloissa ei myöskään ole liukastetta, minkä vuoksi niiden käyttö voi olla kivuliasta molemmille yhdynnän osapuolille. Kondomit ovat myös yleisesti kestävämpiä kuin ilmapallot. Voit vaikka itse kokeilla kumpi onnistuu helpommin: puhaltaa ilmapallo rikki vai tehdä sama kondomille. 

Itse asiassa voisin mieluummin suositella kondomien käyttöä ilmapalloina. Kondomit ovat hyvin kestäviä, hauskan muotoisia puhallettuna ja saavat varmasti ympärillä olevat ihmiset hymyilemään. Esimerkiksi vappupallot voivat usein olla hyvinkin kalliita, mutta kondomeja saa huomattavasti halvemmalla! Jos Kondomeja ostaa kerralla ison kasan, niin voi samalla pitää huolta vappupalloista sekä raskauden ja seksitautien ehkäisystä. 

Mikael

Kondomeista voit lukea lisää vaikkapa rfsu:n sivuilta.

Ja jos et usko, niin KATO ITE!

Laukesin vahingossa kaverini perseeseen, ja nyt hänellä on kuulemma perse kipeänä. Mitä tehdä nyt?

Moikka ja kiitoksia kysymyksestäsi! Toivottavasti kaverisi peppu voi nyt jo paremmin. 

Mainitset vahingossa laukeamisen, joten takerrun siihen nyt ensiksi. Kun oikein pistää menemään ja nautinto on mitä parhainta, saattaa laukeamisen hallitseminen olla haastavaa. Joskus seksi vaan kerta kaikkiaan tuntuu liian hyvältä, eikä edes ajatus omasta isoäidistä pienissä tiukoissa alusvaatteissa hidasta tulemista. Sitä tulee, jos on tullakseen. Ja kuten kaikessa muussakin, me olemme kaikki erilaisia. Laukeaminen ei aina vaadi naama irveellä jyystämistä satasen tunnissa -nopeudella. Kunnolla kiihottuneena sitä saattaa tulla jo ennen kuin koko kohdetta on edes saavuttanut. Joissain tilanteissa tämä voi tuntua kiusalliselta, ja jatkuvasti toistuen se voi koitua suureksi harmiksi. Ennenaikaiseen siemensyöksyyn löytyy lukuisia hoitomenetelmiä, ja kehotankin käymään urologin puheilla jos tämä on toistuvaa. 

Kysymyksesi saattaa myös viitata siihen, että tarkoitus oli vain käväistä ystäväsi anaalissa ja sitten laueta jonnekin muualle. Voi olla hyvinkin haastavaa vaihtaa laskeutumisalustaa kesken leikin, ja vahinkoja saattaa sattua, kun tähän ryhtyy. Ajatus siitä että ”nappaan sen vaan veks viime hetkellä” on kiehtova, mutta erittäin haastava. Kun kerran on perspano kyseessä, ei kuitenkaan vaarana ole päätyä vaipanvaihtajaksi, eli siinä mielessä no worries! 

Tässä ei myöskään ilmene olitko vierailemassa ystäväsi takamuksessa luvalla vai ilman.  Joten tahdon alleviivata sitä, että aina luvalla! IKINÄ ei ilman! 

Seksistä tottumaton pyllynreikä saattaa olla ensimmäisten anaaliyhdyntöjen jälkeen hellänä ja tuntua hieman kipeältä. Kivut tulee ottaa vakavasti ja anaaliseksiä harrastaessa olla erittäin varovainen. Nyrkkisääntö: Jos se ei tunnu hyvältä, sitä ei pidä tehdä! 

Muita ohjeita peppuseksiä varten:  

–    Puhukaa ensin ja sopikaa pelisäännöt 

–    Harjoitelkaa. Esileikki on tässäkin seksinmuodossa todella tärkeässä roolissa. Sulkijalihaksen rentoutumista voi harjoitella työntämällä ensin sormi peräaukkoon. Tuntumaa voi myös ensiksi hakea seksileluilla.  

–    Mistään kakkaleikeistä ei ole kyse puhuttaessa anaaliseksistä. Ennen anaaliseksiä on hyvä tehdä tavallinen alapesu. Suolen tulisi olla tyhjä.  

–    Vastaanottaja on se, joka määrää tahdin. Nautinnon saavuttamiseksi täytyy vastaanottajan pystyä rentouttamaan peräsuolen sulkijalihasta.   

–    Peräaukko ei eritä mitään liukastetta, joten käyttäkää liukuvoidetta! 

–    Älkää hosuko! Jos sattuu tai ei tunnu hyvältä, ottakaa takapakkia. Seuraavalla seksikerralla voi kokeilla uudestaan. Erilaisia asentoja voi myös kokeilla, sisään työntyminen voi tuntua tietyissä asennoissa hyvältä ja toisissa pahalta.  

–    Käyttäkää ehkäisyä! Kaikki seksitaudit voivat tarttua anaaliseksissä. 

Toivotan teille hyviä ja kivuttomia anaalikokeiluja, jos ne teidän jutulta siis tuntuu. Jos ei, keksikää jotakin muuta, joka tuntuu paremmalta.  

Mitä anaalein terveisin,  

Seba 

Tsekkaa vielä Annin upea vastaus kysymykseen. Kerrankin saatiin mukaan oikea asiantuntija Seban sijaan ;).

Mitä vaaroja on alkoholissa?

Parahin kysyjä. Alkoholilla on moni erilaisia vaaroja, jotka voidaan jaotella hyvinkin monella eri tavalla. Suomessa melkeinpä kaikki tietävät alkoholin fyysiset vaarat alkoholin käyttäjälle. Kuten esimerkiksi sen, että maksa poksuu, jos alkoholia juo liikaa ja liian pitkiä aikoja. Samoja terveydellisiä haittoja voi toki koitua myös muihin sisäelimiin. Alkoholisiminkin useimmat tuntee viheliäisenä sairautena, joka on todella vaikea hoitaa. Nämä siis fyysisiä ongelmia, jotka koituvat aika pitkän alkoholinkäytön seurauksena. Nopeampia haittoja on vaikkapa alkoholin aiheuttama kehon kuivuminen, joka voi johtaa niin agressiivisuuteen, huonoon harkintaan kuin pahaan krapulaan.

Fyysisten vaarojen lisäksi alkoholi altistaa myös psyykkisille ongelmille. Alkoholilla ja masennuksella on yhteys, sillä alkoholi vaikuttaa suoraan aivojen mielihyväkeskukseen. Lisäksi etenkin pitkään jatkunut, liiallinen alkoholinkäyttö vaikuttaa usein ystävyyssuhteisiin ja perhesuhteisiin negatiivisesti. Surullista on esimerkiksi se, että Suomessa on arviolta 70 000 lasta, jotka kärsivät läheisten alkoholinkäytöstä jollain tavalla. Se on aivan liikaa… 

Yksi usein unohdettu, mutta oikeastaan kaikkein suurin alkoholin vaara, on onnettomuudet ja tapaturmat. Alkoholi on osallisena n. 40% sairaalahoitoa vaativista tapaturmista. Tämän lisäksi noin 25% tapaturmaisista kuolemista liittyy alkoholiin. Tapaturmat on vaara, joka ei millään muotoa osu vain alkoholin käyttäjään, vaan voi aiheuttaa myös täysin ulkopuolisille hengenvaaraa.  

Voisin tähän listata vielä lisääkin alkoholin vaaroja, mutta laiskuuttani linkaan muutaman videon parin vuoden takaa, jolloin YouTube-kanavallamme kerrotiin #100faktaaalkoholista. Näistä lisätietoa muutamista alkoholin haitoista. Koko soittolistalla sitten lisää muistakin alkoholiin liittyvistä teemoista.

Iloisin terveisin,
Mikael

Alkoholismi
Alkoholi ja aivot
Alkoholi ja sosiaalinen paine 
Alkoholi ja sydän 
Alkoholi ja sosiaaliset ongelmat 
Alkoholi, dopamiini, serotoniini ja endorfiini 
Alkoholin kemiaa – Alkoholidehydrogenaasi 
Alkoholi tappaa – Tapaturmat


Alkoholi tappaa – Tapaturmat
Miten päässä eroon kovemmista päihteistä? Ku on tullu panacodia ja tramalia väärin käytettyäMoikka!

Kiitos hyvästä kysymyksestäsi. Viestistäsi ei käy ilmi ikääsi, joten jos olet alaikäinen, sun kannattaa hakeutua asuinpaikkakuntasi nuorisoasemalle, jossa saat apua sun ongelmaasi. Jos olet aikuinen aikuinen, suuntaa päihde- eli A-klinikalle tilanteesi kartoittamiseksi sekä vieroitus- ja hoitosuunnitelman laatimiseksi. Voit myös soittaa maksuttomaan Päihdeneuvontaan puh. 0800 900 45. Numeroon voi soittaa milloin vaan, koska puhelin palvelee vuorokauden ympäri. Palvelu on luottamuksellista ja anonyymia.

Sun ei tarvitse pärjätä tässä tilanteessa yksin, vaan sulle on tarjolla apua.

Terkuin,
Päihdeneuvonnan työntekijäSaako noita antinktn tarroja mistään?

Moikka!

Hyvä kysymys hyvään tarraan liittyen! Ja vastaus on: saa. Jos laitat mulle sun nimesi, katuosoitteesi, postinumerosi ja postitoimipaikan meilillä minna(x)ehyt.fi tai sitten laitat saman tiedon Instagramissa direktissä, niin postitan niitä sulle asap.

Tarraterkuin,
MinnaHow to fuck?

Moikka!

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Tässä saattaa vierähtää tovi, koska asia ei oo ihan niin yksinkertainen. Seksi on kaikkien aikojen juhlatuote, joten sen takia haluan paneutua (pun intended) tähän vastaukseen huolellisesti. Eli miten nussitaan. Oon iloinen siitä, että oot miettinyt tätä asiaa, koska asiaan perehtyminen lisää usein nautintoa, kun on kiinnostunut siitä mitä tekee ja varsinkin silloin, jos haluaa tehdä sen hyvin.

Usein keskitytään seksin yhteydessä raskauden ja seksitautien ehkäisyyn ja siihen mikä ruumiinosa on missäkin. Se on toki hyvä alku, mutta tällöin se varsinainen toiminta jää helposti vähemmälle huomiolle. Ei oo olemassa mitään oikeaa tai väärää tapaa tehdä seksiä. Tärkeintä onkin tunnustella miltä se tuntuu ja että kaikilla on hyvä olla siinä tilanteessa.

Yksi hyvä tapa tietää millaisista jutuista itse tykkää on tutustua aluksi itsekseen omaan kehoonsa ja fiilailla mikä tuntuu hyvältä. Sen jälkeen osaa jo kertoa siitä eteenpäin muillekin. Kun itse tietää mikä tuntuu hyvältä, on jo tosi hyvällä pohjalla. Kun tuntee itsensä, voi luontevammin kysyä kumppaniltaan, mistä hän nauttii. Siinä ei oo mitään noloa kysyä. Ja jos aluksi tuntuu nololta, niin ei enää sen jälkeen, kun seurassa on tyyppi, joka maukuu tyytyväisyyttään. ?

Kukaan meistä ei oo mikään seksikone syntyessään. On ihan mahdotonta tietää mikä toimii toiselle, kun itsessäkin on ihan älyttömästi opeteltavaa. Keho ja mieltymyksetkin muuttuvat elämämme aikana. Tämä on se juna, joka ei tuu koskaan perille. Joten puhuminen, kuunteleminen, testaaminen, nauraminen, erehtyminen, unohtaminen ja oppiminen olkoon meidän How to fuck! -toiminnan iskulause.

Ihan vähän aikaa sitten oli haastateltu Chavez Pereziä Hesarin Nyt-liitteeseen. Hänen sanomansa oli: ”Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä” Minusta tämä oli kiehtova juttu. Ei tuossa kiinnitetä huomiota tekniikkaan, vaan siihen että kuunnellaan mitä toinen sanoo. Ja tää koskee kaikkia sukupuolia.

Tässä vastauksessa ei ole tarkoitus tarkastella asiaa heteroperspektiivistä, joten mun ajatukset sopivat kenelle tahansa, joka haluaa ottaa itsensä ja toiset paremmin huomioon nussiessa. Me ollaan kaikki erilaisia ja kaikilla meistä on erilaiset halut, tarpeet ja kaipuut. Kaikista meistä ei tule Anaali-Aliisoja tai BDSM-Robineja. Ja se on yhtä okei kuin se, että meistä tulee tuo henkilö.

Mjau.

Seksissä on niin paljon erilaisia tasoja. Siihen liittyvät tunteet ja mielikuvat, tuntoaistimukset ja mieltymykset. Oma mieli on hyvä paikka punoa haaveitaan. Millaiset jutut sun mielessä pyörii nyt? Onko sulla toiveita, joita haluaisit toteuttaa? Jotain vähän rajumpaakin? Mistä tiedät, että sun kumppanisi toivoo samaa? Tätä ei voi toisen puolesta tietää ilman, että siitä on puhuttu. Tietty jos sä kuulet toisen anelevan joo, lisää, just noin, voit olla melko varma, että asia on okei. Eli suostumus, suostumus ja vielä kerran suostumus. Se on kaiken ydin lähdettäessä urheilemaan yhdessä sukuelimillä.

Pornon kautta opitaan tietynlainen tapa olla kosketuksessa toisten kanssa. Kun kategorialistauksia katsoo, keinoja tehdä seksiä on lukuisia, ja asentoja myös. Mielikuvitus pääsee käyttöön! Voi olla päällekkäin, vierekkäin, istua sylikkäin, olla yhteydessä seisten, you name it. Googlailemalla löysin eri nimiä asennoille kuten sivudippi, silitysrauta, kauppakassi, ballerina, sammakko, kottikärryt ja pystypora. Erilaiset asennot mahdollistavat erilaisia tuntemuksia seksikumppaneiden välillä. Välttämättä kaikki asennot eivät tunnu hyvältä, jolloin kannattaa suosiolla vaihtaa parempaan silloin kun tuntuu, että tämä ei ole hyvä.

Ajattele seksiä vähän kuin treenaamista.?Ole kuin abiturientti, joka treenaa ylioppilaskirjoituksiin. Samaa treenitapaa voi siis käyttää seksiopinnoissakin. Tutustu aiheeseen lukemalla, muistele mitä oot oppinut ja sitten kertaat. Näin voit huomata kerryttäneesi osaamista, ja sitä myötä tyytyväiset seksikerrat lisääntyy. Nöyrästi vaan eteenpäin kohti orgasmeja. Ei se nyt aina niin ilotulituksentäyteistä tyydytystä ole, mutta ehkä sitten seuraavalla kerralla.?‍♀️

Kaikkien on mahdollista kehittyä nussimisessa, mutta se vaatii sitä, että asiasta puhutaan. Mistä sä tykkäsit tänään? Mistä tykkäisit vielä enemmän? Mitä kokeiltaisiin seuraavaksi? Kun kumppani vaihtuu, on edessä taas ihan erilainen maasto. Kouvolassa ei pysty suunnistamaan Mikkelin kartan avulla, mutta se, että osaa käyttää kompassia ja lukea karttaa auttaa löytämistä uudessa paikassa. Sen takia sellainen uhoaminen, että mä oon tosi hyvä naimaan, on vähän epäuskottavaa. Eli jos osasit naida Kimiä, et välttämättä saa samalla tekniikalla Pajua ulvomaan.

Sä et oo yksin tämän ajatuksesi kanssa. Jodelin seksikanava on täynnä hajoilua siitä, kuinka seksipuuhat jännittävät kokematonta. Seksin parhaat puolet on kyllä siinä, että sitä on yleensä kiva harjoitella. Ja harjoittelun kanssa lisääntyy itseluottamus. Kaikki me mokaillaan seksissä, joten itseään kohtaan voi olla siltä osin armollinen.✨

Eli siis. Kosketa hellästi sormilla ja seuraa miten kosketukseen reagoidaan. Kiihtyykö hengitys, vetäytyykö henkilö sua päin vai susta pois? Tuntuuko tää hyvältä?, sä voit kysyä. Ei sun tarvitse sitä joka kerta uudestaan kysyä, mutta on hyvä muistaa, että aina samanlainen kosketus ei tunnu yhtä kiihottavalta. Ei on aina ei. Käden pois painaminen on ei. Se, että toinen ei vastaa sulle kun kysyt onko tämä okei, on ei. Pyydä sitä mitä sä toivot. Suutele mua hellästi, tartu kiinni mun pyllystä, silitä mun kasvoja, katso mua syvälle silmiin. Voidaanko kokeilla olla takaapäin? Saanko mä nuolla ja imeä sua? Tää on sun toiveesi, joten täydennä listaa haluamaasi suuntaan.

Kuten huomaat, tää teksti on tämmöistä toisaalta, mutta sitten taas toisaalta -pohdiskelua. Siksi on mahdotonta antaa yhtä tyhjentävää vastausta. Tärkeintä on olla kärppänä ja kuunnella mukana olevia. Mun paras vinkki onkin: sä et oo koskaan oppinut itseäsi tai muita täydellisesti. Aina on varaa oppia uusia tapoja tehdä toisille ja itselle hyvää. Jos jäit miettimään jotain, niin laita meille uusi kysymys ?

Ihanan kehittyviä seksipuuhia sinne sulle toivottaa,

Minna

Miten selviän maailman hirveimmästä koeviikosta??

Heippa! Ja kiitos kysymyksestäsi… Se on todella hyvä ja monelle ajankohtainen!

Itse amiksessa opiskelevana voisin sanoa, että vaihda amikseen! Siellä ei ole koeviikkoja ja yksittäisiä kokeitakin on harvakseltaan. Alasta riippuen tietysti.

Jos tämä ei kuitenkaan ole varteenotettava vaihtoehto, niin suosittelen chillaamaan! ? On tärkeää opiskella ja päntätä tuleviin kokeisiin, mutta vastaavasti on myös todella tärkeää levätä. Mieti mistä asioista pidät erityisesti ja palkitse niillä itseäsi aina, kun olet saanut luettua tai selvinnyt kokeesta. Niinkin pienet asiat kuin hyvät unet ja ruoka ovat avainsanoja hirveästä koeviikosta selviytymiseen. Älä ressaa!

Tämä vinkki saattaa olla jo hieman myöhässä, mutta ensi kertaa varten… On tärkeää tehdä kotitehtävät ja kertailla koulussa käytyjä asioita myös kotona. Silloin ne usein jäävät paremmin päähän, mikä taas tarkoittaa sitä, että juuri ennen koeviikon alkua ei ole suurempaa pänttäämisurakkaa vastassa. Jos kirjasta lukeminen ei innosta, kannattaa koittaa etsiä netistä videoita/dokkareita aiheeseen liittyen, joita voisi katsella.

Tosiaan, minä en ole mitenkään kyseisen aihealueen kokemusasiantuntija ja minun koulunvaihtovinkkiä ei kannata ottaa tosissaan. Sen takia päätinkin kysyä ystävältäni, joka käy lukiota, että miten hän selviää hirveistä koeviikoista. Tässä hänen protipit:

 • Aikatauluta, ettei mene yöunet stressatessa.
 • Älä tuhoa itseäsi! Näe kavereita, syö vähän lohtusuklaata ja käy harrastuksissa, jotta pysyt pirteämpänä.
 • Keskity tärkeimpiin aineisiin. Jokaisessa aineessa on aina kokonaiset kirjat luettavana, joten keskity niihin mitkä ovat vaikeimpia ja tärkeimpiä sinun lukiouran kannalta.
 • Aseta itsellesi joku palkinto koeviikon viimeiselle päivälle. Esimerkiksi voit lähtee kavereiden kanssa syömään tai juhlimaan, kun olet selvinnyt koeviikosta. Siitä sitten voi taas repiä lisää motivaatiota tulevaan.

Jäin vielä pohtimaan, että mikä tekee koeviikosta maailman hirveimmän? Ehkä syitä voi olla monia… Jos aineet ovat sinulle haastavia, harjoittele parhaasi mukaan ja muista, että kukaan ei voi odottaa sinulta enempää kuin mitä itse odotat. Älä siis ota suorituspaineita! Jos elämässäsi on muita haasteita, jotka tekevät koeviikosta entistä hirveämmän niin keskity siihen, mikä sinusta tuntuu sillä hetkellä kaikkein tärkeimmältä. Uskon, että lukiourasi ei kaadu yksiin kokeisiin, jos elämäntilanne vaatii selvittelyä sillä hetkellä. Voit käydä juttelemassa aiheesta sinusta turvallisen aikuisen kanssa koulussa, esim. luokanvalvojan.

Täältä löydät vielä lisää vinkkejä selviytymiseen: Vinkkejä lukioon!

Isot tsemppihalit kaikille koeviikon kanssa painiville nuorille!!! ❤

Terkuin,

Neea, harjoittelija

Tsekkaa myös Seban ja ihan oikean nuoren vastaus kysymykseen!

Noloo kysyy mut testasin kerran nuuskaa nii näkyykö se jossain hammaslääkärissä??

Hei sinä! Kiitos kysymyksestä, ja pahoittelut että vastauksessa kesti näin pitkään! Se on noloa, koska palvelulupauksemme on toimittaa vastaus 3 arkipäivän sisällä. Hyi meitä! Kysymyksesi oli onnistunut ohittamaan meidät jotenkin ninjamaisesti hiippailemalla kaikkien roskakoriin. Mutta onneksi Minnamme on innokas roskien tonkia, (kuten tässä videossakin, kohdassa 10:35, nähdään) ja sattui löytämään kyssärisi ?

Kysymyksesi ei ole lainkaan nolo! Ensimmäinen paikka, johon nuuskaamisen vaikutukset iskevät, on juuri tuo suun alue. Nuuskan käytön määrä on tietysti yksi määräävistä tekijöistä, kuinka ja millä tavalla sen vaikutukset alkavat näkyä. Yleensä sen käyttö näkyy ensin pahanhajuisena hengityksenä, hampaiden värjäytyminä ja kulumina sekä paksuuntuneena limakalvona. Nämä juuri mainitut seikat sattuvatkin olemaan hammaslääkärin työssä melko näkyvässä roolissa. Eli uskaltaisin kyllä väittää, että hereillä oleva ja toimivat aistit omaava hammaslääkäri melko nopeasti havaitsee, jos henkilö on suuhunsa epämääräisiä asioita tunkenut.  

On kuitenkin vaikea kuvitella, että yhden kerran joskus kokeiltuna, näkyisi. Kehomme on todella ihmeellinen ja tekee kaikkensa parantuakseen ja poistaakseen huonot asiat elimistöstä. Jos saat pienen haavan käteesi kuorimalla esimerkiksi omenaa, se näkyy siinä pari päivää mutta parantuu pian. Jos kuitenkin jatkuvasti kuorit sitä omenaa päin pee:tä, haava uusiutuu eikä pääse parantumaan. Sama pätee suussa. Jos sitä nuuskaa tunkee sinne jatkuvasti, sen aiheuttamat vaikutukset vaan lisääntyvät ja suu ei mitenkään pääse parantumaan.

Jos haluat olla täysin varma, ettet narahda, voit harkita hammaslääkärin lahjomista. Toinen varteenotettava ehdotus on olla käyttämättä tuota täysin turhaa ja petollista mönjää. Näin ollen ei myöskään tarvitse miettiä, kuinka hiljentää hammaslääkärisi.

Täältä voi käydä tutustumassa, mitä kaikkea nuuska suussa tekee.

Tsekkaa myös nuuskavideomme tästä.

Terveisin, Seba

Ja jos oot tänne asti lukenut, niin katso vielä video!

Minkä ikäisenä voi aloittaa seksin ja mitä pitää tehdä jos pojalla on tiukka esinahka?

Heippa ja kiitos sinulle hyvistä kysymyksistä! Aloitetaan siitä tärkeästä seikasta, että kummatkin osapuolet tulevat haluta seksiä. Seksin aloittamisella ei tule kiirehtiä, kyse ei ole kilpailusta ja se oikea ajankohta vaihtelee ihmisestä riippuen. Omia tunteita tulee tunnistella tässä kohtaan, tuntuuko ajatus hyvältä? Kumppanin kanssa on myös pystyttävä puhumaan asiasta. Ehkäisymenetelmä on myös asia, joka tulee olla mietittynä etukäteen ennen itse actionia. Jos mielessäsi pyörii ”mitä jos hän suuttuu, jos kieltäydyn”- tyyppisiä ajatuksia, ajankohta tai kumppani eivät ole oikeat.

Jos joku heitetään uimataidottomana mereen, hän luultavasti hukkuu ilman pelastusrengasta. Tämä vaatii pitkää harjoittelua ja veteen totuttelemista. Seksissä on kyse myös harjoittelusta, teet sitä sitten ensimmäisen kerran tai uuden kumppanin kanssa. Ensimmäinen kerta saattaa olla melkoistakin pinnalla räpiköintiä, se harvemmin menee niin kuin olemme tottuneita näkemään sen televisiossa. Se ei voi olla, eikä sen todellakaan tarvitse olla täydellistä. Tärkeintä tässä on, että olette yhdessä saman pelastusrenkaan luona ja teette siitä yhteisen hetken, teidän retken, pienestä räpiköimisestä huolimatta. Se kuuluu asiaan.

Suhteen tulisi olla niin turvallinen, että kaikki epäonnistuminen on sallittua. Luottamuksen tulee myös olla niin suurta, että kumpi tahansa uskaltaa perääntyä missä seksin vaiheessa tahansa, ilman että toinen osapuoli painostaa tai loukkaantuu. Suhteella on paras perusta onnistuneelle seksille, kun se on turvallinen, molemminpuolinen luottamus toimii ja kumppanukset pystyvät keskustelemaan keskenään peloista ja epäonnistumisista. Tällöin hetki saattaa olla oikea.

Koska olemme aikaisemminkin linkanneet Poikeluksen ja Hätösen XXX-sarjan jaksoihin, jatketaan samalla linjalla.
Tästä videosta saat tietoa seksitaudeista. Seksiaiheisia minivisoja löydät täältä.

Ohitin täysin tuon ikäkysymyksen, koska kyse on tunneasiasta eikä siinä ole ikärajaa, tietenkin tiettyineen kriteereineen: mikä on suojaikäraja? Tuhonkin oli linkattu aikaisemmin tällä sivulla vastaavanlaiseen kysymykseen, kannattaa tutustua myös siihen.

Sitten seuraavaan kysymykseen. Jos esinahka on ahdas, eikä sitä saa vedettyä taakse terskan yli, puhutaan fimoosista. Esinahka on kaksinkertainen ihopoimu, joka peittää osittain peniksen päässä sijaitsevan terskan. Iän ja kehityksen mukana tämä vaiva yleensä häviää ja esinahka alkaa liikkumaan terskan yli ylös ja alas. Lapsilla tämä siis täysin normaalia, että se on ahdas, aikuisilla se vaatii hoitoa. Jos se ei aiheuta ongelmia, kuten tulehduksia, se ei vaadi hoitoa ennen murrosikää.

Esinahan alla voi olla myös kiinnikkeitä, jotka pitävät esinahan terskan päällä, joten on tärkeää, ettei sitä väkisin kiskota. Kiinnikkeetkin häipyvät yleensä henkilön kasvaessa. Esinahan puhtaudesta on pidettävä normaalisti huolta, mutta väkisin sitä ei saa vetää taaksepäin. Pesemättä jättäminen saattaa aiheuttaa tulehduksia, joten tässä tapauksessa on tärkeä käydä terveyshuollossa. Kivulias venyttäminen saattaa aiheuttaa haavautumien syntymistä ja esinahan reunan arpeutumista. Ahdas esinahka haittaa myös seksielämää aiheuttaen mahdollista esinahan repeytymistä ja haavaumia sen arpeutumisen takia.

Mutta koska en ole lääkäri (vaikka pienenä poikana toivoin kovasti joskus olevani), niin kehotan ottamaan maltillisen lähestymistavan, marssimaan suoraan rohkeasti terkkarille ja selittämään asia hänelle, ammattilaiselle. Esimerkiksi koulun terveydenhoitaja voi olla hyvä alku tai esim. suoraan urologille. Jos kyseessä on kumppani, voi olla kiva, jos menet hänen mukanaan.

Tässä pari linkkiä josta voi aiheeseen tutustua tarkemmin:

Esinahan ongelmat

Ahdas esinahka

Terveisin, valelääkäri Seba

joululahja idiksii kumppanille

Kiitos erittäin hyvästä kysymyksestä, samalla myös erittäin vaikeasta kysymyksestä! Tämä on ainakin allekirjoittaneelle jokavuotinen murheenkryyni, vaikka luulisi että 11 vuodessa jotain olisi jo siitä toisesta oppinut. Mutta ei, on se vaan aina yhtä vaikeata tietää mitä hän juurin nyt haluaa, tarvitsee tai on vailla.

Yksi hyvä mallisuoristusta muistuttava tekniikka on vihjeiden kalastelu pitkin kulunutta vuotta, ja kun joulu sitten lähestyy, on useampi vaihtoehto josta näppärästi valita. Todellisuus on kuitenkin usein se, että vihjeet on kaikki mennyt ohi tai unohtunut ja nyt on aloitettava tyhjästä. Joka tapauksessa kehotan vielä muistelemaan ja aktivoimaan muistinystyröitä, jospa jostain olisi ollut mainintaa jonkun tilanteen yhteydessä? Mieti mieti mieti! Sillä tämän kaltaisilla lahjoilla saa myös mukavasti lisäpisteitä siitä, että on muistanut ja todistaa sen että on kuunnellut! Pojoing- pisteitä ropisee!?

Täytyy kehua sinua siitä, että olet hyvissä ajoin liikkeellä, eli vielä ei kannata paniikkinappulaa painaa! Ehdit loihtia vaikka mitä! Inside-jutuista voi lähteä liikkeelle. Onko teillä joku oma läppä, juttu, biisi, artisti, harrastus what ever jonka ympärille voi rupea rakentamaan lahjaa? Koska maailma on jo täynnä tavaraa, kannustan pohtimaan olisiko joku elämys mieluisa? Konsertti? Ravintolaillallinen? Treffi-ilta? Myös itsetekoiset kupongit (esim ruuanlaitto, hieronta, kotityö jne) ovat melko varma onnistuminen ja niihin on helppo ujuttaa sekaan insidejuttuja jotka toimivat aina.

Usein parhaat lahjat ovat ne, jossa on jokin ajatus takana, eikä välttämättä se mikä maksaa eniten. Toki varmasti uusin älypuhelinkin voi ilahduttaa, mutta on se samalla mielestäni hieman persoonaton lahja. Joten itse ainakin kannustan panostamaan ajatukseen, joka jollain tavalla liittyy teihin tai johonkin mistä kumppanisi pitää. Jos idea ei millään tahdo syntyä, voit hyvin vielä kysyä suoraan vihjettä ja perustella sen siten että haluat antaa jotakin mistä on hyötyä ja se tulee tarpeeseen.

Vastaukseni oli nyt täynnä outoa elämän ”viisautta” eikä niinkään lahjaidiksiä, joten pohdi noita ja jos ei tuolla ideaa synny, pyydän sinua laittamaan uuden kyssärin niin kasaan sulle sitten valtavan listan suorempia ideoita ? Tsemppiä idean metsästyksen kanssa! Ainiin vielä yksi ”viisaus”: elämykset ovat siitäkin mahtavia lahjoja, koska näin pääset välttämään tupaten täynnä olevia tavarataloja!

Tuolta voi jotain elämysideoita löytää:

elämyslahjat

Lisäksi vielä ihmisten joululahjaepäonnistumisia. Tämä tuskin auttaa asiaa yhtään, mutta on hauskaa luettavaa, jos ei muuta ? Älä osta leffaa jota kumppanisi vihaa…:

huonoimmat joululahjat

Jouluisin terveisin toivottaa Seba-tonttu

voiko suhteella flexsaa?

Heippa, ja kiitos sun kysymyksestä!

Kysymyksestäsi ei tule ilmi se, millaista suhdetta tarkoitat, sekä mistä kulmasta flexaamista tulisi tässä tapauksessa tarkastella. Suhteita on monenlaisia: se tarkoittaa mm. matikassa kahden luvun tai suureen jakolaskua, jonka tarkoituksena on verrata kahta lukua tai suuretta keskenään. Oma matikannumeroni oli kutonen, joten en osaa kertoa matemaattisista suhteista tuon Wikipediasta pöllityn lauseen lisäksi. Suhteella voidaan myös tarkoittaa meidän ihmisten suhtautumista tai katsantokantaa johonkin asiaan, esimerkiksi: mikä on suhteesi tosi-tv-ohjelmiin? (Oma vastaukseni: fanaattinen.)

Oletan, että kysymykselläsi tarkoitat kanssakäymistä ihmisten välillä, eli ihan selvällä suomella ihmissuhteita. Ihmissuhteita voi olla esimerkiksi kaverisuhde, parisuhde tai seksisuhde.

Googletin termin flexaa, ja sain hyvin ristiriitaisia tulkintoja: se voi tarkoittaa itkemistä, huomion hakemista, lihasten jännittämistä tai anaalirauhasen kevyttä koskettelua. Kallistun ehkä kuitenkin sille puolelle, että kysymyksessäsi flexaamisella tarkoitat ylpeilyä tai mahtailemista.

Eli mikäli kysymykselläsi pohdit sitä, voitko mahtailla parisuhteellasi, niin vastaus on: totta hemmetissä voi. Mieti, miten uskomaton tilaisuus se on, että tykkäät maailmassa jostain ihmisestä, ja se ihminen tykkää susta takaisin! Mitkä on mahdollisuudet tällaiseen tilanteeseen? <3 En edelleenkään osaa matikkaa, mutta väittäisin, että sulla on käynyt oikea onnenkantamoinen asian suhteen (pun intended). Parisuhde ei kuitenkaan tule pelkällä onnella, vaan se vaatii myös paljon työtä. Ja minun mielestäni, kun jokin työ on tehty hyvin, siitä on syytäkin olla ylpeä. Kuka kissan hännän nostaisi, ellei kissa itse?

Siinä vaiheessa flexaamisen järkevyyttä muiden ihmissuhteiden kannalta kannattaa harkita, mikäli leuhkimisen sävy negatiiviseksi. Tarkoitan siis tyyliä ”olen parempi kuin te muut kuolevaiset, koska minulla on parisuhde”. Mutta tällaiseenhan sä et lähde, ethän?

Lämpimästi tervehtien,
Siru

PS. Jos sanaa suhde hokee tosi monta kertaa, se muuttuu tosi oudon kuuloiseksi. Eikö totta?
PPS. Jos mun vastaus meni ihan metsään, ja tarkoitit kysymykselläsi jotain ihan muuta, laita uutta kyssää tulemaan.

seinäjoella leviää aids

Moikka!

Varsinaista kysymystä viestiisi ei sisälly, mutta ilmeisesti aids mietityttää! Nykyään puhutaan kylläkin enemmän hivistä. Hiv on tarttuva krooninen sairaus, joka voi hoitamattomana edetä aidsiin. Suomessa juuri kenenkään hiv-positiivisen ihmisen sairaus ei etene aidsiin hyvän lääkityksen ansiosta. Toimivan hiv-lääkityksen ansiosta hiv-positiivinen ihminen voi elää ihan tavallista elämää. Tiesitkö myös, että lääkitty hiv ei tartu edes suojaamattomassa seksissä? No totta se on!

Hiv tarttuu yleensä henkilöltä, joka ei tiedä sairastavansa hiviä. Hiv voi tarttua suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä henkilöltä, jolla on hoitamaton hiv. On tärkeää käydä seksitautitesteissä, jos on ollut suojaamatonta seksiä (emätin- tai anaaliyhdyntää tai suuseksiä). Hiv testi on paikkaansa pitävä, kun suojaamattomasta seksistä on kulunut 3 kuukautta. Muut seksitaudithan voi testata jo 2-3 viikkoa suojaamattomasta seksistä. Hiv on Suomessa erittäin harvinainen sairaus; uusia tartuntoja todetaan vuodessa alle 200. Vertauksen vuoksi; uusia klamydiatartuntoja todetaan vuodessa noin 14 000 uutta tartuntaa!

Hiviä ja muita seksitauteja voi ehkäistä käyttämällä kondomia emätin- ja anaaliyhdynnässä. Bakteeriperäisiä seksitauteja (klamydia, tippuri) voi ehkäistä suuseksissä käyttämällä suuseksisuojaa emättimen/anaalin alueen tai kondomia peniksen päällä. Hivin ja muiden seksitautien pelkääminen on turhaa, kun muistaa kondomin ja suuseksisuojan ja käy tarvittaessa seksitautitesteissä.
Kertaa, milloin ja minne kannattaa mennä seksitautitesteihin.

Lue lisää seksitaudeista sekä perehdy kondomin käyttöön  ja suuseksisuojaan.

Tässä vähän tietoa hivistä!

T. Anni Susineva
Suunnittelija, Seksuaaliterapeutti
Hivpoint

ps. Kyselimme myös ihan suoraan Seinäjoelta, että leviääkö siellä AIDS. Vastaus videolla :).

Voisitko olla kiltti ja heittää säkin kun kauheet niksat

Hei jep! Nuuska sisältää 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin savukkeet ja synnyttää käyttäjälleen nopeasti riippuvuuden, joten ei ihmekään, että sulla on kauheet niksat ☹

On tavallista ajatella, että nuuskan käyttö on harmitonta ja haitat vähäisiä. Kukin määrittelee itse sen, että mikä haitta on semmoinen jonka kanssa haluaa elää. Jos sä haluaisit päästä eroon niksoista, suosittelen tutustumaan Fressiksen sivuun, jossa annetaan vinkkejä tähän. Siellä pääsee vastaamaan kysymyksiin kuten:

Miksi haluat lopettaa nuuskan käytön? Onko nuuska asia, josta voisit luopua?Mitä huonoja asioita nuuska tuo elämääsi? Mitä hyviä asioita tai etuja saat nuuskasta? Mikä motivoi sinua lopettamaan nuuskan käytön?

Haluan ilahduttaa sua itse tekemälläni sarjakuvalla Tumppi ja Tamponi. Se on NEROKAS. Ei vastaväitteitä.

Jouluisin terveisin,
Minna

ps. Jos tumppi ja tamponi ei oikein napannut, niin katso video!

APUA MUN KAVERI PUHUU ITSARISTA MITÄ TEEN???

Moi ❤

Hienoa kun kysyt asiasta, oot selkeästi hyvä ystävä ? Sun kaverin tilanne kuulostaa vaikealta ja on tosi hyvä että hänellä on tukea susta. Tärkeintä olisi saada kaverisi puhumaan pahasta olostaan ja itsariaikeestaan jollekin luotettavalle aikuiselle, joka voisi auttaa häntä enemmän. Sun tehtävä ystävänä on tukea ja olla läsnä omien voimiesi rajoissa, muista siis pitää huolta myös itsestäsi ❤

Jos kaverista tuntuu ettei vielä ole valmis puhumaan asiasta kasvokkain, voisit ohjata häntä juttelemaan esimerkiksi Sekasin-chattiin, josta hän voisi saada tarvittavaa rohkaisua puhumiseen sekä taidokkaan kuuntelijan. Sun ei tarvitse olla se ainoa kuuntelija, hän tarvitsee muutakin apua.

Kaikkea hyvää sulle ja voimia myös kaverille! Muista, että sä olet ihana ja arvokas tyyppi <3

Terkuin, Sini Sekasin-chatista

Jätä jämät

Jämät! Siitä olikin aikaa, kun viimeksi sitä multa pyydettiin <3 Kiitos memory lanesta! Mm, mä en jätä sulle jämiä, mutta voin jättää tähän tällaisen kuvan. Eihän se nyt oo yhtään sama asia, mutta ei vihata toisiamme siitä huolimatta. Kuten kuvasta voi päätellä, Kyllikillä on opettajakunnan parhaat ideat.

1.5.1905. Kuopio, Kuninkaankatu 16. Photographer/Valokuvaaja: Victor Barsokevitsch. Accession Number/Diaarinumero: BV2:6451 Kuopio Cultural History Museum KUHMU / Kuopion kulttuurihistoriallinen museo KUHMU. https://www.flickr.com/photos/kuhmu/35793701043/ Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0). Text added.

Yst. terv,

Minna

miten vois sanoo kiltisti rakkaalle ku se etenee mielestäni liia nopeesti

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Jos ymmärrän oikein, niin tulkitsen hänen haluavan seksiä? Jos puhutaan pussailusta tai muusta, niin samat ajatukset pätevät siinäkin kohtaa. Jokaisella meistä on oikeus omiin rajoihin ja muiden tulee kunnioittaa niitä arjessa yleensä ja tietysti seurustelusuhteissakin. Sä oot se henkilö, joka voi määritellä sen, koska oot valmis harjoittamaan seksiä.

Ootko sä saanut juteltua sun rakkaan kanssa siitä, että etenemistahti on sulle vähän reipas just nyt? Suhteen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että kaikista asioista pystyy puhumaan ja olla niiden suhteen rehellinen. On tosi yksilöllistä, että koska kukakin on valmis seksiin.

Nuorten Exitin sivulla kirjoitettiin tästä hyvin:

”Se milloin henkilö tuntee olevansa valmis seksiin, on hyvin yksilöllistä ja jokaisella on oikeus pohtia rauhassa seksin aloittamista. Tilanne, jossa seurustelusuhteen toinen osapuoli kokee olevansa valmis seksiin, mutta toinen ei ole vielä valmis, voi olla hankala ja tuntua myös painostavalta. Tällöin omista rajoista kiinnipitäminen voi tuntua vaikealta. Minkäänlainen painostaminen, pakottaminen tai seksiin suostuttelu ei kuitenkaan kuulu seurustelusuhteeseen. Tasavertaisessa seurustelusuhteessa tulee olla mahdollisuus kieltäytyä seksistä, ilman pelkoa siitä, että toinen suuttuu tai loukkaantuu.

On ymmärrettävää, että seksi kiinnostaa ja sitä jollain tapaa jo haluaisi myös kokeilla. Seksiin kuuluu muutakin kuin yhdyntä. Seksiä voi olla esim. toisen hyväily ja helliminen ympäri kehoa ja muu sellainen toiminta, joka tuottaa hyvää oloa. Seksistä voi nauttia myös yksin, jolloin se on esimerkiksi haaveilua, fantasioita tai itsetyydytystä. Kumppanin kanssa ei kannata heti edetä yhdyntään, vaan toiseen voi tutustua pienin askelin ja keskittyä alussa etsimään yhdessä sellaisia tapoja olla toisen lähellä, jotka tuntuvat hyvältä.

Seksi voi olla mukava ja intiimi lisä seurustelusuhteeseen, silloin kun kaikki osapuolet ovat siihen valmiita ja halukkaita. Joissain seurustelusuhteissa seksiä ei harrasteta lainkaan missään vaiheessa ja sekin on täysin luonnollista. Läheisyyttä ja kiintymystä toiseen voi osoittaa myös muilla tavoin kuin seksillä. Omaan seksuaalisuuteen ja omiin haluihin voi tutustua myös itsekseen sooloseksin avulla ja sillä lailla oppia, minkälaisesta kosketuksesta pitää ja mikä ei tunnu hyvältä. Näin asiasta on helpompi kertoa myös kumppanille.

Kannustaisin sinua kuuntelemaan omia tunteitasi ja omaa ääntäsi. Sinulla on oikeus kuunnella tätä omaa ääntäsi ja toimia sen mukaan. Myös rakkaasi tulee kunnioittaa tätä valintaasi.

Joskus voi myös käydä niin, että on halukas harrastamaan seksiä, mutta jälkikäteen tilanne voi alkaa ahdistaa tai tuntuakin pahalta. Turvallisessa suhteessa seksi tulee voida keskeyttää missä vaiheessa tahansa, ilman pelkoa siitä, että toinen loukkaantuu. Jos seksiä päätyy harrastamaan niin, ettei vielä ole täysin valmis siihen, tilanne voi olla epämukava tai ahdistava kokemus. Ahdistavien fiiliksien kanssa ei tarvitse jäädä yksin, vaan silloin on oikeus hakea tukea ja käsitellä asiaa turvallisen aikuisen kanssa.”

Suostumusterkuin,
Minna

Miten saan seksikumppaneja?

Heissuliveissuli!

Kiitos sun kysymyksestä! Iltojen pimetessä saattaa huomata, että siihen viereen olisi mukava saada joku lämmittämään. Tässä alkuun pieni faktatuokio: Kaikkia nuoria, riippumatta asuinpaikasta, sukupuolesta, ihonväristä, terveydentilasta tai seksuaalisesta suuntautumisesta, koskee seksuaalioikeudet. Seksuaalioikeuksilla tarkoitetaan oikeutta elämään, oikeutta nauttia seksuaalisuudesta, oikeutta tietoon seksuaalisuudesta, oikeutta suojella itseään ja tulla suojelluksi, oikeutta seksuaaliterveydenhuoltoon ja oikeutta osallistua seksuaaliterveyttä koskevaan päätöksen tekoon. Ootko kuullut jo termistä suojaikäraja? Voit lukea siitä lisää Nuorten Väestöliiton sivuilta.

Mut takaisin sun kysymykseen siitä, kuinka löytää itselleen seksikumppani, oli kyse yhdestä tai useammasta panopartnerista. Kuten monissa muissakin ihmissuhteissa, pelisäännöt on hyvä tehdä selväksi. Oletteko niin sanotusti exclusive, vai onko ok heiluttaa peittoa myös muiden kanssa siinä sivussa? Millaista ehkäisyä käytetään, maksetaanko kulut puoliksi? Mitä saa ja ei saa tehdä sängyssä?

Parhaimman ja viihdyttävimmän vastauksen kysymykseesi saat Poikeluksen ja Hätöksen Säpinää XXX-sarjan Heruuks? -jaksosta. Noin viisi minuuttia kestävässä videossa käydään läpi, heruuko Snapchatissa lähetetyillä nännikuvilla, ”haluukko lähteä höylää?”-kutsuhuudoilla tai kannattaako kännissä lähteä pokailemaan.

Toivotan sulle onnea oman kuksimiskaverin löytämiseen <3 Muistathan myös, että meidän sivuilla voit valmistella omia soidinmenoja harjoittelemalla Mitä tiedät seksistä? -visan kanssa?

Terkuin,

Siru

Ps. Tsekkaa vielä meidän videovastaus samaan kysymykseen 🙂

Kantsiiks kaukosuhteeseen alkaa alaikäisenä?

Moikka, ja hei kiitti tosi paljon sun kysymyksestä!

Ajassa ei tarvitse mennä paljoakaan taaksepäin, kun parinmuodostus tapahtui sotkemalla polkupyörällä naapurissa sijaitsevaan maatilaan ja löytää se oma pikku sokeripala sieltä, mennä sen kans naimisiin, saada mahdollisimman monta jälkeläistä pitämään huolta suvun tiluksista ja elää elämä onnellisena loppuun asti. Noin niin kuin kärjistettynä.

Onneksi meillä on kuitenkin nykyään netti ja sosiaalinen media, joka tekee uusiin ihmisiin tutustumisesta paljon helpompaa, sillä samanhenkiset ihmiset tuppaavat yleensä hengaamaan samoilla sivustoilla. Netissä voi kuitenkin käydä niin, että se tyyppi kenen kanssa oma sielu resonoi kaikista eniten, voi olla kokonaan eri maakunnasta, maasta tai maanosasta.

Kaukosuhteessa tärkeimmäksi välineeksi muodostuu keskustelu, keskustelu ja keskustelu. Tapahtui se sitten FaceTime-puheluiden, WhatsApp-viestien tai snäppien muodossa. Sen ympärille on myös hyvä sopia säännöt, ettei epätietoisuus tai mustasukkaisuus ala kalvamaan sydänalassa. Sääntöjä voi olla esimerkiksi se, että joka aamu on toivotettava toiselle hyvää huomenta, kokeisiin lukemisen aikana toista ei saa häiritä, yhteisiä snäppejä tai kuvia ei saa näyttää ulkopuolisille, tai riidan aikana ei saa katkaista puhelua tai ghostata tyystin. Oli säännöt mitä tahansa, jokaisen pariskunnan kannattaa sopia omistaan, sillä ei ole olemassa kahta samanlaista ihmissuhdetta. Ilman vuorovaikutusta on mahdoton tietää, mitä toinen ihminen aattelee. Jos luulee tietävänsä tai olettavansa jotain, niin lopputuloksena voi olla yks iso väärinkäsitys. Kaikissa ihmissuhteissa on tärkeetä, että sä uskallat kertoo sun omista tunteista ja toiveista.

Joku saattaisi miettiä, että miksi tuhlata nuoruusvuodet omaa luuria tuijottaen ja toista kaivaten. Kuka muu voi määrittää sen, mikä on toiselle tärkeää? Vastauksena kysymykseesi, sanoisin, että alaikäisenä kaukosuhteeseen ryhtyminen on teko, jonka lopputulosta ei voi kukaan meistä tietää ja harva arvata, ellei sitä itse kokeile!

Kaikkee hyvää just sulle, ja miten ikinä päädyt tän jutun suhteen tekemään, sulla on meidän täys tuki!

Amorin nuolen syyslomasijainen,
Siru

Jos haluat et-niin-selvän, vaan enemmänkin sekavan vastauksen, niin katsele tästä Seban kootut selitykset:

miks nää pelit ei toimi

Moi ja kiitoksia palautteesta!

Asia on kröhöm niin, että näköjään emme ole maksaneet laskujamme ajoissa ja minivisa-pelien sivu on tästä syystä suljettu, höh-höö (kiusallinen nauru). Asiaa ”korjataan” parhaillaan ja sivu toimii pian taas!

Mukavaa päivän jatkoa, pelejä odotellessa! Ajan saat kulumaan kun katselet videoitamme. Tässä koko soittolista:

Terkuin, Seba

Onko ok ottaa mällit suuhun???

Moikka!

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Vastaus: jos tykkäät, niin anna mennä. Muista kuitenkin keskustella asianomaisten kanssa ennen kuin mällit on livahtamassa suuhun, että se on okei. Suostumus on lähtökohta kaikessa seksuaalisessa kanssakäymisessä. Alla hyvä opetusvideo aiheesta:

Suostumusterkuin,
Minna

Ja jos edellinen video ei aihetta vielä riittävästi avannut, niin tsekkaa myös Seban video aiheesta!

ONKS OK ODOTTAA SEKASIN247 CHATIN JONOSSA JO KOHTA 2 TUNTIA?!?!?!?!

Moikka!

Kiitos sun kysymyksestä jonotusajasta. On ok olla chatissa pari tuntia, vaikka se ei kyllä ole kaikista mieluisinta jonottaa, kun mieltä painaa. Sekasin-chatissa on erityisesti iltaisin ruuhkaa. Olisi tosi kivaa, että jonotusajat olisivat lyhyitä ja keskustelemaan pääsisi nopeammin. Sekasin-chat on avoinna maanantaista perjantaihin kello 7-24 ja viikonloppuna 15-24.

Protip: aamuisin ja päivällä on vähemmän jonoa.

Terkuin,
Minna

Ystäväni käyttäytyy hänen ystävänsä painostuksesta kuin kiusaaja mitä pitäisi tehdä?

Moikka!

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että ystävälläsi on sinut, joka ajattelee hänen parastaan. Kuvaamasi tilanne kuulostaa tosi inhottavalta. Ystäväsi kanssa jutteleminen on ainakin tapa puuttua tuohon tilanteeseen. Onko hän tietoinen siitä, että häntä painostetaan kiusaamaan? Tai ymmärtääkö ystäväsi, että se mitä hän tekee tuntuu kiusaamiselta?

Joskus palautteen saaminen voi tuntua ikävältä ja sitä saattaa puolustautua. Kun otat tämän puheeksi, voi olla hyvä miettiä etukäteen erityisiä tilanteita, joissa kiusaamista on ilmennyt. Näin tästä on helpompi puhua, kun ei syytä toista suoraan kiusaajaksi. ”Muistatko silloin kun sanoit näin, se tuntui tosi ikävältä.”

Tämä tilanne on kinkkinen joka tapauksessa. Ystävyyssuhteet ovat välillä kaikkea muuta kuin ystävällisiä. Juttele ystäväsi kanssa tilanteesta ja herättele hänet huomaamaan ettei hänen toimintansa ole kivaa.

Tsemppiä keskusteluun!

Terveisin,
Minna

Mistä sais onnellisen elämän?

Hei!

Kiitos hyvästä kysymyksestä. Vastauksia voisi olla yhtä monta, kun meitä on maailmassa. Yhtä yleispätevää vastausta ei siis ole olemassa. Sen sijaan, että miettisi yhtä suurta kokonaisuutta – onnellisuutta – voisit miettiä, että mitkä osatekijät saa sut hyvälle mielelle ja sitten toistaa niitä. Mulle onnea tuo kirjoittaminen, valokuvaaminen, hyvä ruoka, hyvät ihmiskontaktit, vapaaehtoistyö, liikunta sekä positiivisuuteen tähtäävä asenne.

Ikä vaikuttaa onnellisuuteen. Oikeastaan voisi sanoa niin, että mitä vanhempi on, sen onnellisempi. Perimä vaikuttaa myös omaan onnellisuuden kokemukseen, joten voimme vaikuttaa aika paljon itsekin omaan onnellisuuden tunteeseen. Mulla ei kuitenkaan ole tarjota sulle mitään taikatemppua sen suhteen, mistä löytäisit onnen elämästäsi, se sun täytyy miettiä itse. Väestöliiton kirjoituksessa tarjotaan tällaista mallia:

”Tee asioita, jotka osaat ja joista oikeasti pidät. Löydä yhteys toisiin ihmisiin. Luo syvä läheisyys jonkun erityisen kanssa. Anna itsestäsi toisille ihmisille. Yksinkertaisia ja pieniä asioita – kuten elämäkin.”

Lähde: Väestöliitto

Mä toivon, että jaksat ottaa aikaa ja miettiä näitä asioita sun elämässä <3

Terkuin,
Minna

PS. Tsekkaa, mitä meidän nettimummot vastasivat omalla elämänkokemuksellaan tähän kysymykseen!

Poikaystävä petti ja oon ihan rikki. miten tästä voi selvii?

Moikka, ja voi ei 🙁

Ikävä kuulla poikaystäväsi uskottomuudesta. Vaikka juuri nyt ei tunnu siltä, niin kaikesta voi selvitä. On tosi hyvä, että otit yhteyttä, puhuminen auttaa jäsentämään sydämen solmuja. Onko sulla ystävää, jolle purkaa sydäntäsi? Joskus omalle lemmikilleen puhuminen ja vieressä makaaminen voi tuoda lohtua. Surulle ei ole olemassa yhtä kaavaa, me koetaan se eri tavalla. Tee semmoisia asioita, jotka ilahduttavat tai lohduttavat sinua.

Pettäminen voi loukata tosi paljon, ja jättää jäljet itseensä. Siksi on tärkeää hoitaa haavat kuntoon. Tunteet voi myllertää tällaisen kokemuksen jälkeen, se on ihan tavallista että surettaa, itkettää, pelottaa ja raivostuttaa. Joskus noi fiilikset käyvät niin isoksi, että niistä voi olla hyvä jutella jonkun aikuisen kanssa.

Sä et ole tehnyt mitään väärää, eikä vika ole sinussa. Ota vastaan halaukset, pura sun tunteita, juttele, kuuntele musiikkia, kirjoita keskustelupalstalle, lähde ulos kävelemään, kirjoita päiväkirjaa, anna itsellesi kunnon halaus. Oot ihana just tuommoisena kuin oot. <3 Sä selviät tästä, lupaan.

Sydämen täydeltä terkkuja,
Minna

Onko kannabis hyvää?

Moikka!

Kiitos kysymyksestä! Kannabiksesta on kyllä tykätty, vaikka ei se tietty kaikkien juttu ole. Harvemminhan päihteitä on käytetty niiden huonojen vaikutusten takia, vaan siksi että niillä on itseen jokin positiivinen vaikutus. Koska olen kukkahattu muistuttaisin siitä, että kaikessa on hyvät ja huonot puolet.

Tässä meidän Kannabis-Kimin kokoama faktapaketti, jossa on esitetty toivottuja sekä ei-toivottuja vaikutuksia.

Terkuin,

Minna

ps. Tässä vielä Seban selvitys asiasta!

Onko noloa juoda bissee 15 vuotiaana?

Heippa!

Kiitos kysymyksestäsi joka viritti aivoni miettimään nolouden ydintä. Googlasin varmuuden vuoksi sanan nolo, ja löysin artikkelin jossa kerrottiin ”Siistii olla nolo” -kamppiksesta. Siinä 24-vuotias Siiri Saarinen kertoi perustaneensa heijastimen käyttöön kannustavan ryhmän johon on liittynyt tällä hetkellä melkein 20 000 ihmistä. Saarinen kertoo haastattelussa, että vaikka heijastinten käyttö olisi jonkun mielestä noloa, tässä asiassa on siistiä ja fiksua olla nolo. Heijastimen käytön tarkoitus on suojata sen kantajaa. Alkoholinkäyttöön asetetulla ikärajalla on sama tehtävä. Siltä kannalta tarkasteltuna on noloa juoda bisseä 15-vuotiaana.

Terkuin,
Minna

Linkki Ylen artikkeliin Siiristä.

Tsekkaa myös Seban sekava selvitys aiheesta:

Voiko muna jäädä jumiin seksin aikana?

Kiitos paljon mielenkiintoisesta kysymyksestäsi! Kun puhutaan anaali tai emätinyhdynnästä, niin ei huolta, et jää jumiin.

Yhdynnän aikana toki penis paisuu ja emättimen lihakset supistelevat orgasmin aikana. Jos tästä muodostuu jonkinlainen jumi, on kyse kuitenkin vaan muutamista sekunneista. Tälle ilmiölle on ihan oikea termikin, penis captivus. Emättimestä mahtuu syntymään 4-5 kiloinen vauva, joten kyllä se peniskin sieltä pois pääsee.

Jotta hommat luistaisivat mahdollisin hyvin, on seksissä tärkeää hyvä esileikki ja liukuvoide kaikkien osapuolten mukavuuden lisäämiseksi.

Seksiä on monenlaista ja kysymyksessäsi et tarkenna minkä tyyppisestä seksistä puhut. Siispä takerrun tähän mahdollisuuteen. Jos siis harrastat seksiä litistetyn peltipurkin kanssa, saattaa jumiin jäämisen riski olla todellisempi. Tällöinkin kehottaisin kyseisen huolenaiheen sijasta enemmänkin olemaan huolissaan purkin terävistä reunoista, jotka saattavat saada ikävää jälkeä aikaiseksi.

Muistetaan myös se seikka, että ”muna” on erektiossa huomattavasti isompi kuin lepotilassa. Eli kunhan kiihottuminen siitä hellittää, alkaa se varustuskin kutistumaan mikä puolestaan tekee ulos livahtamisesta helpompaa. Prosessin nopeuttamiseksi saattaa auttaa ajatus jostakin vähemmän kiihottavasta asiasta. Jätän tämä oman mielikuvituksesi varaan.

Hivpointin Anni kertoo enemmän hyviä ja hyödyllisiä asioita seksiin liittyen tällä videolla. Tutustu myös justwearit nettisivuihin.

Terveisin Seba

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Onko tunteja tulossa lisää?

Jaa… siis mitä tunteja? Jokaisen tunnin jälkeen tulee seuraava tunti aina maailmankaikkeuden loppuun asti.

Ehkä tässä kuitenkin tarkoitetaan meidän kouluissa pitämiä oppitunteja. Me siis Bueno-jengin kanssa käydään pitämässä ala- ja yläkoulussa sekä ammattioppilaitoksissa ja lukoissa erilaisia oppitunteja. Puhumme tunneilla digitaalisesta pelaamisesta ja päihteistä.

Oppituntien määrä riippuu hirveästi siitä, missä koulussa satut olemaan. Joissain kouluissa käydään vain kerran pitämässä tunteja yksittäisille luokille, kun taas joissan kouluissa käydään vuodesta toiseen jokaisella luokalla.

Todennäköistä on siis se, että aikaisintaan vuoden päästä pääset meidän tunnille… paitsi jos vaihdat koulua, jolloin voit päästä tunnille paljon nopeamminkin!

Tsekkaa vielä, miten selvitä koeviikosta, jos sellaisia on tulossa:

Oppituntiterveisin, Mikael

Voiko nuuskaan kuolla?

Kaikkeen voi kuolla. Tic-taciin voi tukehtua, vesilasiin hukkua ja flyygelin voi koska vaan saada niskaansa. Saa vaan olla hemmetin huono mäihä. Realistisin tapa kuolla nuuskaan on ehkä tunkea säkkejä kurkkua myöten niin, ettei henki enää kulje. Nuuska voi tietenkin myös todella huonolla tsägällä aiheuttaa niin vakavia sairauksia, että seurauksena on sitten lopulta kuoleman kohtaaminen.

Nikotiinimyrkytys on toki johtanut kuolemiin mutta nyt puhutaan lähinnä tapauksista, jolloin nuuskaa on syöty runsain määrin tai nestemäistä nikotiinia juotu. Eli harvemmin säkin laittaminen huulen alle suoraan hautaan vie, mutta pidemmän päälle, ei se myöskään sitä kauemmaksi vie. Jos siis hengissä pysymisen kertoimia haluaa kerryttää, kannattaa se nuuskaaminenkin jättää kokonaan pois. Todettakoon vielä, että pienille lapsille ja eläimille nuuska on hengenvaarallinen.

Jos kaipaat syitä, miksi nuuskaaminen ei kannata, niitä kyllä löydät helposti. Vaikkapa täältä tai täältä. Miksei myös täältä. Tai täältä. 😊

Ps. Pitäkäämme silmät auki tipahtelevien flyygeleiden varalta

-Seba

ps. vol 2. Tsekatkaa myös, mitä Mikael vastaa videolla (jossa ehkäpä BuenoTalk-kanavan hienoin animaatio!!!)