Yläkoulun kaverisuhteet: Ystävät, riidat ja oivallukset

Kaktus

Yläkoulun käymisen parhaita hetkiä ovat ehdottomasti ne hetket, kun löytää ne oikeat ystävät, joiden kanssa koulupäivien aherrus tuntuu kevyemmältä ja hauskemmalta. Heidän seurassaan oppitunneista selviää kuin huomaamatta ja yhdessä jaksetaan puskea eteenpäin. Mutta sitten on ne toiset yläkoulun kaverisuhteet, joiden kanssa tuntuu, että mikään ei suju vaivattomasti. Ne tilanteet, kun yhteistyö takkuaa tai jopa kiistat ja erimielisyydet nousevat pintaan – miten tulla toimeen juuri heidän kanssaan?

Loading poll ...

Yläkoulun kaverisuhteet ja muutokset

On tavallista, että kaverisuhteissa tapahtuu muutoksia yläkoulun aikana. Voi käydä esimerkiksi niin, että joko kaveri tai sinä itse haluatkin hengailla luonteeltaan toisenlaisten tyyppien kanssa kuin aikaisemmin. Tai ehkä kaveri innostuukin jostain uudesta harrastuksesta. Silloin hän saattaa löytää uusia ystäviä, joilla on sama mielenkiinnon kohde, eikä aikaa vanhoille kavereille enää tahdo löytyä. Kaverisuhteet voivat muuttua myös pakosta, jos esimerkiksi joutuu vaihtamaan koululuokkaa tai muuttamaan toiselle paikkakunnalle. Oli kaverisuhteen muutoksissa syy mikä tahansa, on hyvä muistaa, että jotkut ystävät pysyvät ikuisesti ja toiset taas kuuluvat elämään vain jonkin aikaa.

Kaverukset puistossa skeittilautojen kanssa

Hyvät ystävät ovat huippu juttu, mutta usko tai älä, myös vaikeammat ihmissuhteet ovat tärkeitä!  Ei kannata siis lannistua, jos yläkoulussa on hankalia tyyppejä, joiden kanssa joudut olemaan vähän varpaillaan. Sellaiset haasteet tarjoavat mahdollisuuden oppia tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Erilaisia kaverisuhteita tulee vastaan koko elämän ajan, olet sitten yläkoulussa, amiksessa,  työpaikalla tai vanhainkodissa.

Loading poll ...

Jos sulla on tällä hetkellä
vaikea kaverisuhde jonkun kanssa tai ehkä jopa kiusaamista,
mieti seuraavia vinkkejä:

Opettele sanoittamaan tilanne ja omat tunteet. Voit jutella kaverille, kirjoittaa asian ylös, kertoa asiasta vanhemmille tai muulle aikuiselle. Voit myös tulla juttelemaan tilanteesta nettimummolaan www.muruset.fi.

Nuori ja isovanhempi juttelevat

Juttele koulukuraattorille tai jollekin muulle koulun henkilökuntaan kuuluvalle, jotta voisit pohtia miten tilanteessa tulisi toimia. Tällaisista asioista jutteleminen voi olla joskus vaikeaa tai tuntua jotenkin turhalta, mutta sulla ei tarvitse olla ilmiriita menossa koulukaverin kanssa, jotta asiasta voisi puhua. Riittää, jos huomaat ajattelevasi vaikeaa kaverisuhdetta päivittäin tai viikoittain.

Loading poll ...

Hyväksy toisen persoonallisuus ja ennen kaikkea se millainen itse juuri tällä hetkellä olet! Huomioi kuitenkin, ettei kiusaamista tule koskaan hyväksyä. <3

Jos sinulla on vaikeuksia tulla toimeen koulukaverin kanssa, se ei tarkoita, että teissä olisi jotakin vikaa tai olisitte jollain tavalla huonoja. Se kertoo vain siitä, että olette erilaisia persoonia.

Sitten ehkä vaikein juttu: yritä tunnistaa minkälaisia reaktioita vaikea kaverisuhde saa sinussa aikaan. Mitä ajatuksissasi tai kehossasi tapahtuu? Entä keksitkö keinoja mitä voisit tilanteesta oppia? Näitä on hyvä kirjoitella ylös (yksi syy miksi opettelemme kirjoitustaidon) tai voit jutella rohkeasti kaverin tai aikuisen kanssa.

Erilaisia tunnetiloja ilmeinä

Juttele rohkeasti ajatuksistasi

Jos et vielä ole jutellut niin kannustan sua rohkeasti vetäsemään hihasta jotakuta läheistä aikuista ja jutella hänen kanssaan. Läheinen aikuinen voi olla joko vanhempi, opettaja, terkkari tai kuka vain, jonka koet läheiseksi. Ja lopuksi haluan sanoa, että vaikeat ihmissuhteet harvemmin helpottuvat päihteillä. On parempi keksiä muita tapoja.

Ja se tuli vielä mieleen, että kavereiden ei tulisi innostaa tai vaatia käyttämään päihteitä. <3

Kaverillisin terveisin Johannes & Buenotiimi

Tiesitkö BuenoTalkin KysyFråga-palstasta, jossa voit kysyä meiltä mitä vaan hyvinvointiin, päihteisiin ja pelaamiseen liittyen?

Millainen sun tuleva kouluvuosi tulee olemaan?

Kesäloman jälkeen koulun alku voi olla melkoinen muutos arkeen. On mukavaa nähdä vanhoja tuttuja ja tutustua uusiin koulukavereihin ja opettajiin. Millainen sun tuleva kouluvuosi tulee olemaan?

Koulunkäynti vaatii sinnikkyyttä, koska siinä opitaan uutta, opiskellaan, solmitaan ihmissuhteita, innostutaan ja mahdollisesti koetaan pettymyksiäkin. Lomalla on voinut ottaa rennommin, mutta nyt on aika jälleen kääriä hihat ja aloittaa koulunkäynti. Mieli ja keho voivat valmistautua tulevaan kouluvuoteen hieman jännittyneinä ja tärinöissä.

Jännittyneitä tuntemuksia

Kun koulu alkaa uudelleen kesäloman jälkeen, mielessä voi pyöriä kaikenlaisia ajatuksia: Millaisia koulukavereita mulla on tänä vuonna?  Onko uusia opettajia, ja jos on, millaisia he ovat? Vieläköhän mun kaverit tykkää musta? Osaanko enää yhtään matematiikkaa? Onkohan he unohtaneet sen yhden nolon jutun? Onkohan mun ihastus muuttunut? Olenko vielä riidoissa sen yhden tyypin kanssa? Pärjäänköhän opiskelussa ja kokeissa tänä vuonna? Kuinka jaksan taas tehdä läksyt? 

On ihan normaalia, että mielessä liikkuu erilaisia ajatuksia ja uuden alku voi herättää jännitystä. Tuleva kouluvuosi saattaa tuoda perhosia vatsanpohjaan.

Erityisen jännittävää voi olla niille, jotka vaihtavat kokonaan uuteen luokkaan tai kouluun, sillä uusi porukka voi aluksi herättää epävarmuutta. Et tunne vielä uusia koulukavereitasi etkä tiedä, miten tulette toimeen keskenänne. 

Rauhoitu, rentoudu ja ole oma itsesi

Jos tuleva kouluvuosi jännittää ja ajatukset juoksevat vilkkaana, niin tässä hieman vinkkejä helpottamaan koulun alkamista:  

Tärkeintä on, että uskot itseesi ja olet kiltti itsellesi. Koet varmasti välillä turhautumista ja teet virheitä sekä haet omaa paikkaasi olla ja opiskella, mutta se kuuluu koulunkäyntiin.  Älä takerru siihen, mitä et vielä ole saavuttanut, vaan keskity, miten pitkälle olet jo päässyt ja kuinka paljon olet oppinut aiemmin. Voit ihailla koulukavereidesi saavutuksia, mutta älä vertaa liikaa itseäsi heihin. Jokaisella on omat vahvuutensa. 

Leiki ja harrasta! Mieti, mikä auttaa sinua palautumaan koulun jälkeen. Mitkä asiat ovat sinulle leikkiä ja mukavaa tekemistä? Älä luovu näistä, vaikka alkukuukausina väsyttäisi. 

Astu mukavuusalueen ulkopuolelle! Koulu saa olla hauskaa ja kavereiden kanssa hengailu voi olla villiä menoa, mutta elämässä menestymiseksi on tärkeää oppia myös sinnikkyyttä. Sinnikkyys tarkoittaa muun muassa kykyä tehdä asioita, jotka ovat haastavia tai joita ei huvittaisi tehdä. Sä pystyt! 

Rajoita puhelimen käyttöä. Se voi vetää sut mukaansa yksitoikkoiseen hommailuun ja olosta voi tulla vetämätön. Puhelin on ihan jees, mutta älä anna sen vallata kaikkea vapaa-aikaasi. Anna aivoillesi lepoa puhelimen sijaan. Joskus on hyvä tylsistyä – se tekee oikeasti hyvää. 

Mieti, miten sä rauhoitut ja rentoudut koulupäivän aikana. Jokaisella on omat juttunsa siihen. Tässä muutama esimerkki siitä, mitä se vois olla: Kuuntele musiikkia, hengaa kavereiden kanssa, hakeudu omaan rauhaan, napostele välipalaa tai käy kävelyllä koulun ympäri. 

Anna itsellesi lupa muuttua. Jos fiilistelet, että haluat tehdä juttuja eri tavalla kuin ennen, niin kokeile rohkeesti. Sun on ihan okei muuttua, kasvaa ja vaihtaa kiinnostuksen kohteita, vaikka kaverit ei siitä välttämättä tykkäiskään.

Jos koulussa on joku tosi vaikee juttu, joka stressaa sua, niin ota härkää sarvista ja kirjoita paperille keinoja, miten sen vois korjata. Toinen vaihtoehto on vatvoa sitä asiaa päässä ja kokea pahaa mieltä siitä. 

Tsemppiä tulevaan kouluvuoteen

Jos sulla on joku huoli tai asia, joka painaa, niin uskalla jakaa se juttu esimerkiks kaverin, vanhemman tai kuraattorin tai jonkun muun turvallisen aikuisen kanssa. Voit myös puhua siitä netissä. Käy kurkkaamassa netin omaa nettimummolaa, jossa kanssasi viestittelevät ihka oikeat mummot ja vaarit. Netarin sivuilta voit myös tsekata löytyisikö sieltä sopivaa paikkaa, jossa voisi avautua jollekin.  Lisäksi on olemassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin, kirjepalvelu ja chat, jossa voit jutella. 

Tsemppiä alkavaan kouluvuoteen toivotteleepi
Johannes & Buenotiimi 

Vinkit positiivisiin ja antoisiin kesätyökokemuksiin

Monelle nuorelle kesätyöt ovat ensimmäisiä työelämän kokemuksia. Siksi olisikin hyvin tärkeää, että kesätyö olisi nuorelle mieluisaa ja käteen jäisi positiivisia kokemuksia, onnistumisia ja opittuja asioita. Tietenkin on mahdotonta luvata aina hyviä kokemuksia, mutta huonommat kokemukset antavat mahdollisuuden oppia. Ideaalitilanteessa kaikilla olisi kesätöissä mukavaa ja toivon mukaan nämä seuraavat vinkit positiivisiin ja antoisiin kesätyökokemuksiin auttavat sinua saavuttamaan hyviä kokemuksia. 

1. Hyödynnä vahvuuksiasi

Hyvässä kesätyöpaikassa pääset hyödyntämään vahvuuksiasi. Meillä kaikilla on omat vahvuutemme, kuten organisointitaidot, fyysinen voima, sosiaaliset taidot, esteettinen silmä tai vaikka matemaattinen älykkyys.  

On hienoa päästä näyttämään omia taitoja ja loistamaan työssä. Jokaiselle vahvuudelle löytyy työ, jossa voi loistaa. Ne, jotka omaavat hyvät sosiaaliset taidot ja osaavat lukea toisten tunteita, pärjäävät loistavasti ihmisläheisessä työssä, kuten päiväkodeissa ja vanhainkodeissa. Esteettistä silmää taas pääsee hyödyntämään nettisivujen suunnittelussa tai vaikka ruoanlaitossa. 

Tiedosta omat vahvuutesi ja mieti, missä työssä pääsisit hyödyntämään niitä parhaiten. 

2. Haasta itsesi

Vaikka hyödynnät vahvuuksiasi, on tärkeää myös astua pois omalta mukavuusalueeltasi. Nämä kaksi asiaa eivät sulje toisiaan pois. Elämässä tulee hetkiä, jolloin omalla mukavuusalueella pysyminen ei ole vaihtoehto. Voi tuntua pelottavalta kokeilla jotain uutta ja halu pysyä tutussa ja turvallisessa on suuri.

Haasta itsesi ja uskalla kokeilla uusia asioita. Onnistumiset ja virheistä oppiminen ovat osa kasvua ja kehitystä. Jos kesätöihin meno on jo iso askel pois omalta mukavuusalueeltasi ja silti teet sen, tulee sinun olla itsestäsi erittäin ylpeä.  

3. Turvallinen työympäristö

Tämä lienee itsestäänselvyys, mutta sanotaan se vielä kerran. Työympäristön tulee olla turvallinen. Sinun tulee tietää, keneltä voit kysyä apua ja mitä tehdä, jos jotain sattuu ja miten ikävät tilanteet saadaan ratkottua. 

On toki harvinaista, että työpaikalla todella tapahtuisi jotain suurta vääryyttä, mutta kaiken varalta on hyvä tietää omat oikeudet ja velvollisuudet ja pitää niistä kiinni. Jos näet tai koet työpaikalla epäoikeudenmukaisuutta tai turvattomuutta, muista kertoa siitä esihenkilöllesi tai työsuojeluvaltuutetulle

4. Muista se minkä takia teet töitä

Meillä kaikilla voi olla hieman eri syyt tehdä töitä. Toiset haluavat rahaa, jotkut hankkivat kokemusta. Joillekin kesätyöt ovat tekemistä pitkälle kesälomalle, joskus taas vanhemmat ovat passittaneet nuoren töihin. Joskus kesätöihin mennään myös tutustumaan erilaisiin aloihin ja oppimaan uusia taitoja. Osa nauttii työnteosta ja kaipaavat arjen rutiineja ja täyttä kalenteria. 

Kaikki näistä ovat hyviä syitä tehdä kesätöitä, ehkä sinun syysi on yhdistelmä montaa eri asiaa. Oli syy mikä tahansa, työnteko ei ole turhaa. Kartutat sillä osaamistasi, kokemusta, omia säästöjäsi ja ymmärrystä työelämästä. Tulet olemaan hyvin kiitollinen itsellesi siitä, että olet ollut kesätöissä. 

5. Hanki hyviä muistoja ja pidä hauskaa 

Kannattaa nauttia kesätöistä ja luoda hyviä muistoja, joihin voi aina palata. Juttele työkavereidesi kanssa tauoilla, nauti työstäsi, syö ihana lounas, juo kahvia, teetä, kaakaota ja ole kiitollinen, että sinulla on kesätöitä. Muista olla myös ylpeä itsestäsi!

Tässä oli TOP5 vinkit positiivisiin ja antoisiin kesätyökokemuksiin. Näillä vinkeillä ja sanoilla toivotan sinulle antoisia kesätyökokemuksia ja hyvää kesälomaa! 😊 

Pst. Oletko tehnyt jo tämän eeppisen kesätyötietäjä-visan?

Hilla Rautama
Kesätyöntekijä  

Millainen on hyvä kesäloma?  

Mietitkö, millainen on hyvä kesäloma? Kesäloma alkaa ja koulun arkirutiinit jäävät tauolle. Kesälomaa vietetään eri tavoin, ja siihen voi olla monia syitä, esimerkiksi raha, perhe, ystävät ja harrastukset. Jotkut nauttivat siitä, että saavat vain olla, kun taas toiset täyttävät kesälomansa tekemisellä. Joku harrastaa niin paljon kuin ehtii, yksi loikoilee rannalla ja toinen taas matkustelee tai on kesätöissä. Kesälomalla on paljon aikaa ja sen voikin viettää miten parhaalta tuntuu: olemalla itsekseen tai ystävien tai perheen kanssa.  

Loading poll ...

Kesäloman viettotapoja on siis erilaisia. Tärkeintä kuitenkin on rentoutuminen ja se, että palautuu kouluvuodesta, irrottautuu koulun arjesta ja kerää voimia. Palautuminen ei välttämättä ole pelkästään löhöilyä, vaikka sekin kuuluu asiaan. Sen lisäksi on hyvä tehdä itseä miellyttäviä asioita, eli kaikkea hauskaa ja terveyttä edistävää hommaa siis.  

Hyvää mielenterveyttä tukevia asioita ovat esimerkiksi uni, ruokailu, ihmissuhteet, liikunta ja harrastukset, eikä niitä kannata unohtaa kesälläkään. On hyvä myös huomata, että lomalla päivät ovat vapaampia ja rytmi erilainen kuin kouluvuoden aikana, joten siihen voi kestää hetken tottua.  

Kesä voi olla myös yksinäistä aikaa ja kaverisuhteet saattavat muuttua. Se johtuu usein siitä, että loman aikana osaa kavereista näkee harvemmin tai ei ollenkaan. Yksin ei kuitenkaan tarvitse olla. Jos yksinäisyys vaivaa, niin voit tulla juttelemaan vaikkapa nettimummolaan murusten kanssa 

Loading poll ...

Kesälomalla on enemmän aikaa

Kesälomalla on enemmän aikaa vain olla, ja siksi se on ihanan huoletonta aikaa. Toisaalta silloin voi olla myös vaikea pysähtyä. Kun on tottunut kouluarjen vilkkaaseen päivärytmiin, aivot eivät välttämättä osaa rauhoittua ja ajatukset saattavat jäädä pyörimään päähän ja painamaan mieltä. Kesäloman aikana mieleen voi tulla esimerkiksi syksyllä alkava kouluarki tai uudet luokkakaverit. Jos tällaisia ajatuksia tulee, niin se on ihan ok. Niitä ei ole tarpeen paeta, mutta jos näyttää siltä, että huomaa miettivänsä jotakin asiaa päivätolkulla, niin silloin olisi hyvä jutella asiasta aikuisen tai kaverin kanssa.  

Kesälomalla asioista voit jutella esimerkiksi kavereiden, omien isovanhempien, vanhempien, tai jonkun muun turvallisen aikuisen kanssa. Voit myös rupatella asioista netissä löytyvillä nuorille suunnatuissa chateissa. Kurkkaan vaikka netin oma nettimummola, jossa kanssasi viestittelevät ihka oikeat mummot ja vaarit. Netarin sivuilta voit myös tsekata löytyisikö sieltä sopivaa paikkaa, jossa voisi jutella jollekulle.  Lisäksi on olemassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton lasten ja nuorten puhelin, kirjepalvelu ja chat, jossa voit jutella. 

Oli kesälomasta tulossa sinulle millainen tahansa, niin nauti olostasi ja tee asioita, jotka tuottavat sinulle iloa! Se on sinun näköisesi kesäloma. <3 

Hyvää kesää, toivottaa Johannes ja Buenotiimi 

Internet vihaa teini-ikäisiä tyttöjä

Internetissä vihataan monia asioita, mutta asia, jota tunnutaan vihaavan eniten, on teini-ikäiset tytöt.

”Ton ämmän nauru on ärsyttävä.” En muista lukiko kommentissa sanasta sanaan juuri näin, mutta muistan kommentin aiheuttaneen sekunnin murto-osan kestäneen kamalan fiiliksen, jonka se minussa aiheutti. Klikkasin kommentin oikean reunan kolmea palloa, delete. Kommentti katosi. Tunne kesti hetken, jonka jälkeen pohdin mielessäni, että eipä toi oikeastaan edes tuntunut missään.

Nykyään olen tehnyt esiintyvää työtä sen verran, että en oikeastaan edes osaa ottaa itseeni henkilökohtaisuuksiin menevää kommenttia. Tiedostan altistuvani aiheettomille ulkonäköäni ja maneereitani arvosteleville kommenteille julkisessa työssä ja että naisena saan tilastojen mukaan miehiä todennäköisemmin vihakommentteja.

On silti väärin, että näen tällaisia kommentteja lähes päivittäin muidenkin naispuolisten sisällöntuottajien ja mikä pahinta – alle 18-vuotiaiden tyttöjen tekemien tiktokien kommenteissa:

Nostoja suomalaisten teini-ikäisten tyttöjen saamista tiktok-kommenteista.

Suomen 8. ja 9. luokkalaisista tytöistä 42 %  on kokenut seksuaalista häirintää puhelimessa tai internetissä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuoden 2021 Kouluterveyskyselyn mukaan. Pojilla sama luku on noin 25 %. Tässä kirjoituksessa keskityn erityisesti tyttöjen kohtaamaan nettikiusaamiseen ja vihapuheeseen, sillä tyttöihin kohdistuva digitaalinen väkivalta on viime vuosina tullut maailmanlaajuisesti näkyväksi. Lisäksi pystyn itse naiseksi identifioituvana puhumaan aiheesta paremmin omasta näkökulmasta.

D’Amelion siskot saavat vihakommentteja päivittäin

Syyskuussa Disney+ -palveluun ilmestyi dokumenttisarja aikamme suurista Tiktok-tähdistä. Charli ja Dixie D’Ameliosta kertovassa Disneyn dokumentissa nuoret Tiktok-tähdet kertovat saamistaan vihakommenteista ja tappouhkauksista sekä niistä aiheutuvasta ahdistuksesta. Charli ja Dixie romahtavat kameroiden edessä itkunsekaisina puhuessaan kommenttien aiheuttamista tunteista.

Tulisiko D’Amelion siskojen vaan hyväksyä vihan tulevan julkisuuden mukana?
Kuva: Disney

Puhe tyttöjen ahdistuneisuudesta olisi normaalisti saanut monet tuntemaan myötätuntoa, mutta enemmistön reaktio oli päinvastainen – suositut miljonääritytöt yrittävät vaan kerätä säälipisteitä krokotiilin kyyneleillä. Nuoret menestyneet tytöt eivät saa puhua avoimesti tunteistaan, mitäs ovat valinneet tulla julkisuuteen. Tällä periaatteella kommentoi moni aikuinen ihminen 16- ja 18-vuotiaista tähdistä. Yleisö on siis oikeutettu haukkumaan teini-ikäisten tyttöjen ulkonäköä heidän Tiktokien kommenteissa, koska heillä on miljoonia seuraajia. Miljoonien seuraajien yleisö ja menestynyt ura luovat suojakilven vihakommenteille. Got it.

Kritiikki kasvattaa – vihapuhe kutistaa

Mielestäni on hyvä antaa positiivisen palautteen lisäksi myös kritiikkiä. Kritiikin avulla pystymme myös Buenotalkissa kehittämään kanavaa ja luomaan sisältöjä, jotka kiinnostavat katsojia. Vuorovaikutus on mielestäni tärkeää sisällöntuotannossa ja se onkin piirre, joka minua viehätti meidän somekanavissamme ennen työni aloittamista. Ero kritisoivan kommentin ja vihakommenttien välillä on kuitenkin se, mitä kommentilla arvostellaan.

Teini-ikäisten Tiktok-tähtien paino, ulkonäkö, tapa puhua, vaatteet ja muut kommentoijien omien vaikutusmahdollisuuksien piiriin kuulumattomat asiat eivät pyri kehittämään D’Amelion sisarusten tanssivideoiden sisältöjä. Ne ovat vain puhdasta vihaa.

Julkisessa työssä joutuu väkisin arvostelun kohteeksi. Arvostelijat saattavat perustella oikeutensa kommentoida suoraan väittämällä, että noh, mitäs valitsit julkisen työn. Kun on framella niin sitten muilla on muka oikeus tulla kuittailemaan. Tässä asiassa en voisi olla enempää eri mieltä. Tämä kulttuuri ylettää julkkisten lisäksi myös ihan tavallisiin teini-ikäisiin tyttöihin. Miksi on niin, että erityisesti julkisuudessa tytöt joutuvat suurennuslasin alle viha- ja tappouhkauskommenttien uhriksi?

Siksi, koska elämme patriarkaattisessa yhteiskunnassa, jossa tyttöjen omaa julkista itseilmaisua ja ulkonäköä pidetään muiden vapaan arvostelun kohteena.

KuvaT: KIMMO RÄISÄNEN/HELSINGIN SANOMAT & Jonas LUNDQVIST/A-Lehdet

Pääministeri Sanna Marinin kaula-aukko Trendi-lehden kannessa on epäammattimainen, mutta Helsingin pormestari Juhana Vartiainen poseeraa Uimastadionilla uima-asussa herättämättä ulkonäkökeskeistä arvostelua.

Artikkelin kommenttiosiossa kritisoidaan sen sijaan Vartiaisen päätöksiä poliitikkona. Miltä kommenttiosio olisi näyttänyt, jos uima-asuinen poliitikko jutussa olisi ollut Sanna Marin tai joku muu naispuolinen politiikan tekijä? Twitter ja Ylilauta lahtaisivat poliitikon siltä seisomalta. En arvostele Vartiaisen tai Helsingin Sanomien valintaa näyttää pormestari uima-asussa, vaan sen sijaan toivoisin, että myös muilla julkisuuden henkilöillä olisi samanlainen vapaus esiintyä.

Nimeä asia, josta teini-ikäiset tytöt voivat pitää joutumatta naurunalaisiksi

Internetissä vihataan monia asioita, mutta asia, jota tunnutaan vihaavan eniten, on teini-ikäiset tytöt. Hyvänä kakkosena tulee kaikki, mistä teini-ikäiset tytöt tuntuvat olevan kiinnostuneita.

Jos teinityttö kiinnostuu skeittaamisesta, videopeleistä tai rap-musiikista häntä pidetään teeskentelijänä, joka kiinnostuu poikamaisista asioista vain saadakseen vastakkaisen sukupuolen hyväksyntää tai huomiota.

Jos tytöt taas kiinnostuvat mistään tytöille suunnatusta, sitä pidetään tyhmänä. Tästä loistavia esimerkkejä ovat Twilight, Billie Eilish, Justin Bieber, K-Pop. Lista jatkuu. Näitä kaikkia yhdistää se, että niiden kohdeyleisö juuri ON teini-ikäiset tytöt.

Miksi siis internetissä tunnutaan vihaavan ja kritisoitavan juuri teinitytöille suunnattuja asioita? Tähän piilee vastaus varmaan taas siinä, että patriarkaattisessa yhteiskunnassa tyttöjen kiinnostuksen kohteita pidetään lähtökohtaisesti typerinä, tunteellisina, hölmöinä, ulkonäkökeskeisinä, feikkeinä tai muuten vaan jostain syystä vihattavina. Artisteja ei arvostella niiden teknisten tai taiteellisten piirteiden kautta, niitä vaan puhtaasti vihataan.

Muistan itse lukioikäisenä internetissä vallinneen yleisen vihan laulaja Justin Bieberiä kohtaan – Bieberiä haukuttiin naiselliseksi ja häntä pidettiin homona. Kaksi asiaa, joita toksinen tosimies karttaa kuin kryptoniittia. Omasta mielestäni Justin Bieberin ”Baby”-kappale ei ole todellakaan mikään lauluteknisesti tai lyyrisesti korvia hivelevä teos, mutta ei sen vihaaminen oikeuta minua arvuuttelemaan kommenteissa Bieberin seksuaalista suuntautumista tai sukupuoli-identiteettiä samalla toivoen tähden ennenaikaista poismenoa.

Justin Bieberin suosio teini-ikäisten tyttöjen keskuudessa meni monilla tunteisiin 2010-luvun vaihteessa.

Palaan takaisin D’Amelion siskoksiin. Heistäkään ei tarvitse pitää. Heillä on myös valtava etuoikeus, sillä he ovat tienanneet miljoonansa tuottamalla tanssivideoita sovellukseen, jonka algoritmien tulkinta on yhtä kryptistä kuin kvanttifysiikka kolmevuotiaalle.

Uskon, että jos D’Amelion tiktokien kommentit ovat myös jatkossa samanlaisia, tulevat siskokset kohtaamaan oman breaking pointin. Niin käy usein nuorena julkisuuteen ponnahtaneille, jotka ovat kasvaneet parrasvalojen alla arvostelun kohteena.

Miley Cyrus, Justin Bieber, Britney Spears. Jossain kohtaa julkkis alkaa protestoida omaa puhtoista julkisuuskuvaansa vastaan ja etsiä omaa identiteettiä julkisuuden ulkopuolelta. Joidenkin julkkisten tapauksissa vaihe on johtanut rikolliseen toimintaan tai päihteiden väärinkäyttöön yrittäessä parantaa omaa oloa tai etsiessä itseä julkisuuskuvan ulkopuolelta.

Viha kertoo kommentoijan omasta pahasta olosta

Miten sitten vihakommentit ja seksuaalissävytteinen ehdottelu vaikuttavat tavalliseen suomalaiseen teinityttöön? Kommentit vaikuttavat itsetuntoon ja mielenterveyteen yksilöllisesti, mutta lähes aina negatiivisella tavalla. Yksi asiaan kuulumaton kommentti voi jäädä mietityttämään pitkään ja saada terveen nuoren pitämään itseään jotenkin viallisena.

Muistan itse saaneeni teini-ikäisenä yhden vartaloani arvostelevan kommentin, joka kolahti itsetuntoon. Kommentin lisäksi internetin sekä naisten lehtien ihannoimat laihat vartalot antoivat minulle vääränlaisen kuvan siitä, miltä minun tulisi näyttää. Omasta terveydestä tuli toissijaista, tärkeintä oli olla laiha, urheilla paljon ja olla mahdollisimman pantava. Onneksi kasvoin tästä ajatuksesta ulos keskustelemalla ja ajan myötä muuttamalla käsitystä itsestäni sekä siitä, millainen naisen kuuluu olla.

Saattaa kuulostaa kornilta, mutta kaikki ovat kauniita uniikkeina yksilöinään. Sosiaalisen median tulisi näyttää enemmän kaikenlaisia vartaloita ja erilaisuutta antamalla terveempiä esikuvia nuorille. Olen iloinen, että keskustelu tästä aiheesta on ollut viime aikoina paljon esillä.

Nelli Kentän ja Katri Norrlinin kirjassa vitun ruma pohditaan somen aiheuttamia ulkonäköpaineita sekä naisten ahdasta muottia yhteiskunnassa. Kuva: Into kustannus

Internetin vihapuhe kannattaa jättää omaan arvoonsa. Se voi tuntua vaikealta. Loppujen lopuksi ulkonäköäsi arvosteleva kommentti kertoo enemmän kommentoijasta itsestään kuin sinusta. Kommentoija todennäköisesti purkaa omaa pahaa oloaan hyökkäämällä puolustuskyvyttömän teinin kimppuun. Teinin, jonka fyysiset piirteet eivät kuulu kommentoijalle itselleen millään mittaa.

Toivon hartaasti, että myös vihakommenttien levittäjät pääsisivät keskustelemaan syistään laittaa vihaisia kommentteja sekä omista tunteista ammattilaisen kanssa. Vihakommenttien takana on useimmissa tapauksissa henkilö, joka ei pääse keskustelemaan tunteistaan muille. Tunne sitten puretaan arvostelemalla anonyymisti jotain toista internetissä ja etsimällä syyllisiä oman elämän ongelmille maahanmuuttajista, seksuaalivähemmistöistä, naisista tai kestä tahansa.

Vihan kohteeksi joutuvat ne keitä pidetään puolustuskyvyttöminä – eli juuri tässä tapauksessa teini-ikäiset tytöt. Mutta emmehän me tytöt ole puolustuskyvyttömiä. Toivon hartaasti, että kommentoijat pääsevät keskustelemaan tunteistaan ja saavat niihin tarvittaessa ammattiapua. Siihen asti, suosittelen vaan klikkaamaan niitä kolmea palloa kommentin kulmassa. Delete.

P.s. Kysy mitä vaan ulkonäköpaineista, ahdistuksesta, päihteistä tai muista sinua askarruttavista aiheista täältä.