HUBU

Jäikö kysyttävää? Kysy, me vastaamme Kysy-palstallamme. Seuraa Instagram-tiliämme, niin saat ensimmäisenä tiedon, kun kysymykseesi on vastattu.

Tsekkaa myös minivisamme, jos haluat haastaa itsesi ja tietosi!

  Alkoholi

  Alkoholi on ehdottomasti yleisimmin käytetty päihde Suomessa. Suurin osa täysi-ikäisistä Suomalaisista käyttää alkoholia, mutta käyttö on viime vuosina vähentynyt. Täysin raittiita (ei käytä alkoholia ollenkaan) on jo 12% miehistä ja 15% naisista. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana erityisesti nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt paljon. 

  Jos sinua kiinnostaa tietää enemmän alkoholista, niin tsekkaan nämä #100faktaaalkoholista soittolistastamme.

  Nikotiinituotteet

  Maailmassa on paljon erilaisia nikotiinituotteita. Suomessa yleisimpiä ovat tupakka, nuuska ja sähkösavukkeet. Tupakan käyttö erityisesti nuorten keskuudessa on romahtanut 2000-luvulla. Alaikäisistä tupakkaa käyttää päivittäin selkeästi alle 10% suomalaisista. Vielä 2000-luvun alussa pahimmillaan 30% nuorista käytti tupakkaa päivittäin. 

  Nuuskan myyminen on Suomessa laitonta. Itse asiassa tupakkalain mukaan ei tarvita edes myymistä. Nuuskan luovuttaminen eteenpäin riittää. Alaikäisillä myös käyttö on kiellettyä, mutta täysi-ikäiset saavat nuuskaa käyttää. Tosin se on haettava ulkomailta ja silloinkin vain kilo kerrallaan. 

  Nuuskan käyttö on lisääntynyt Suomessa viime vuosina. Pitää kuitenkin muistaa, että vaikka käyttö on lisääntynyt, niin vain noin 5% suomalaisista käyttää nuuskaa. Valitettavasti nuuskan käyttö lisääntyy erityisesti nuorten keskuudessa. Nuuska on myös hyvin paikallista. Osassa maassa nuuskataan paljon, osassa ei ollenkaan. Nuuska on myös vahvasti miesten tuote, vaikkakin naisten nuuskaaminen on myös kasvussa. Löydät lisää tietoa nuuskasta osoitteesta http://smokefree.fi/nuuska/

  Sähkösavukkeet eivät ole suomessa nousseet kovin suureen suosioon. Tämä johtuu osittain siitä, että ne rinnastetaan laissa tupakkaan. Sähkösavukkeita koskee siis samat rajoitukset kuin muita tupakkatuotteita. Sähkösavukkeiden terveyshaitoista ei vielä kovin tarkasti tiedetä, sillä ne ovat varsin uusi tuote markkinoilla. Nikotiinia sisältävät sähkösavukkeet aiheuttavat toki samoja haittoja kuin mikä tahansa muu nikotiinituote. 

  Kannabis

  Kannabis on Suomessa yleisimmin käytetty huume. Tilastojen mukaan noin 700 000 suomalaista on kokeillut kannabista. Sen sijaan päivittäin kannabista käyttäviä on vain noin 6000-8000. Suurin osa kannabiksen käyttäjistä on nuoria aikuisia, eli 25-34 –vuotiaita.  Nuoret käyttävät Suomessa vain vähän kannabista. 15-16 –vuotiaista koululaisista noin 8% on kokeillut ainakin kerran.  

  Kannabiksen käyttö on kuitenkin viime vuosina ollut lievässä kasvussa. Erityisesti nuorten aikuisten asenteet kannabista kohtaan ovat muuttuneet positiivisemmiksi. Suomessa kannabiksen käyttö on nuorten keskuudessa kuitenkin noin puolet vähäisempää kuin Euroopassa keskimäärin. Kannabiksesta löytyy lisätietoja mm. päihdeilnkin sivuilta.

  Jos sinulla tai kaverillasi on ongelmia kannabiksen tai muiden päihteiden kanssa, niin muista pyytää apua. Oman koulun terveydenhoitaja, kuraattori ym. on hyvä paikka aloittaa. Myös verkosta löytyy apua ja esimerkiksi sekasin-chat auttaa aina!