Kysy – Fråga

Buenotalk

Helppo!

Siksi, koska BuenoTalkin Instassa on Suomen timanttisinta sisältöä, monipuolisimmat näkökulmat ja varmasti enemmän eläinkuvia kuin yhdelläkään muulla (paitsi korkeasaaren) tilillä!

(No on siellä joskus jotain ihan oikeasti tärkeää asiaakin, jos vahingossa sattuu läpi lipsahtamaan. Mutta sitä välttelemme viimeiseen asti). 

Eli siis kaikki sinne ja mukaan Suomen mahtavimman Insta-virran vietäväksi! 

Mikael

Siis Seba on tietenkin EHYT ry:n The BOSS, vieläpä suurella erolla seuraaviin. Seba on myös oman elämänsä Boss, vaikka toki kotonakin saattaa joku muu olla osallistumalla päätöksentekoon ?.

Vaikka Seba onkin The BOSS, niin toki Seballakin on oma esimies. Hän on Ilmo, joka täällä EHYT ry:llä vastaa nuoret-osaston toiminnasta. Toki myös Ilmolla on oma boss, eli meidän yhdistyksen toiminnanjohtaja Juha. Juha vastaa viime kädessä kaikesta meidän yhdistyksen päivittäisestä toiminnasta.

Mutta Juhakaan ei voi ihan mitä tahansa tehdä. Suuria linjoja nimittäin määräilee EHYT ry:n hallitus ja luottamuselimet. Näihin henkilöt löytyvät EHYT ry:n jäsenyhdistyksistä, joita on yli 100. Eli lopullisesti meidän kaikkien BOSS on meidän jäsenyhdistyksemme (joilla jokaisella on omat bossinsa). 

Ei siis mitenkään maailman yksinkertaisin kysymys, mutta ehkäpä tämä vastaus vähän auttoi selventämään yhdistystoiminnan valtarakenteita ?. 

Lisää voit lueskella EHYT ry:n verkkosivuilta osoitteesta ehyt.fi/fi/hallinto 

Mikael 

Moikka!

Hyvä kysymys hyvään tarraan liittyen! Ja vastaus on: saa. Jos laitat mulle sun nimesi, katuosoitteesi, postinumerosi ja postitoimipaikan meilillä minna(x)ehyt.fi tai sitten laitat saman tiedon Instagramissa direktissä, niin postitan niitä sulle asap.

Tarraterkuin,
Minna

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.


Moi ja kiitoksia palautteesta!

Asia on kröhöm niin, että näköjään emme ole maksaneet laskujamme ajoissa ja minivisa-pelien sivu on tästä syystä suljettu, höh-höö (kiusallinen nauru). Asiaa ”korjataan” parhaillaan ja sivu toimii pian taas!

Mukavaa päivän jatkoa, pelejä odotellessa! Ajan saat kulumaan kun katselet videoitamme. Tässä koko soittolista:

Terkuin, Seba

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Load More

Elämä

Load More

Kaverit

Moikka! Olen todella iloinen, että esität tämän tyyppisen kysymyksen. Ihailtavaa on, että tiedostat ettei alkoholi oli sinun juttusi, etkä lähde mukaan siihen touhuun vain miellyttääkseen ystäviäsi! Fiksu valinta! Onko tämä ryyppääminen sitten niin rajua katseltavaa, ettei silloin tahdo olla lähimaillakaan? Onko siis pois suljettu ajatus, että hengailet heidän kanssaan vaikkakin et siis itse joisikaan?  Asian puheeksi ottaminen ystäviesi kanssa, voisi olla hyvä ajatus. En ehkä heti pistäisi heitä vaihtoon ilman pientä ”taistelua”. Jos laittaisin aina jokaisen ystäväni jakoon heidän tehtyään jotain hieman hölmömpää, olisin ypöyksin.

Uusia ystäviä löytää parhaiten, kun on rehellinen ja aito sekä uskaltaa kohdata uusia ihmisiä. Jos hiiviskelee pitkin nurkkia huppu tiukasti kiinni vedettynä, on uusien tuttavuuksien luominen huomattavasti vaikeampaa. Harrastukset kuten esimerkiksi musiikki, liikunta tai vaikkapa puutarhatonttujen paskaksi nuijiminen vasaralla yhdistää kummasti ihmisiä yhteisen kiinnostuksen kautta. Kotiin harvemmin marssii kasa ventovieraita ihmisiä, joista sitten tuleekin parhaita ystäviäsi.

Vinkkejä kavereiden löytämiseksi

Tämä vastaus meni siihen, että esitin kolminkertaisen määrän omia kysymyksiä vastineeksi. Meidäthän löydät myös esimerkiksi Instagramista nimellä buenotalk, ja siellä voi koska vaan aloittaa uuden keskustelun kanssamme. Juttelisin nimittäin mielellään lisää aiheesta kanssasi!

Voimia, Ugg! – Seba

Moikka!

Kiitos viestistäsi. Hienoa, että ystävälläsi on sinut, joka ajattelee hänen parastaan. Kuvaamasi tilanne kuulostaa tosi inhottavalta. Ystäväsi kanssa jutteleminen on ainakin tapa puuttua tuohon tilanteeseen. Onko hän tietoinen siitä, että häntä painostetaan kiusaamaan? Tai ymmärtääkö ystäväsi, että se mitä hän tekee tuntuu kiusaamiselta?

Joskus palautteen saaminen voi tuntua ikävältä ja sitä saattaa puolustautua. Kun otat tämän puheeksi, voi olla hyvä miettiä etukäteen erityisiä tilanteita, joissa kiusaamista on ilmennyt. Näin tästä on helpompi puhua, kun ei syytä toista suoraan kiusaajaksi. ”Muistatko silloin kun sanoit näin, se tuntui tosi ikävältä.”

Tämä tilanne on kinkkinen joka tapauksessa. Ystävyyssuhteet ovat välillä kaikkea muuta kuin ystävällisiä. Juttele ystäväsi kanssa tilanteesta ja herättele hänet huomaamaan ettei hänen toimintansa ole kivaa.

Tsemppiä keskusteluun!

Terveisin,
Minna

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Load More

Opiskelu

Heippa! Ja kiitos kysymyksestäsi… Se on todella hyvä ja monelle ajankohtainen!

Itse amiksessa opiskelevana voisin sanoa, että vaihda amikseen! Siellä ei ole koeviikkoja ja yksittäisiä kokeitakin on harvakseltaan. Alasta riippuen tietysti.

Jos tämä ei kuitenkaan ole varteenotettava vaihtoehto, niin suosittelen chillaamaan! ? On tärkeää opiskella ja päntätä tuleviin kokeisiin, mutta vastaavasti on myös todella tärkeää levätä. Mieti mistä asioista pidät erityisesti ja palkitse niillä itseäsi aina, kun olet saanut luettua tai selvinnyt kokeesta. Niinkin pienet asiat kuin hyvät unet ja ruoka ovat avainsanoja hirveästä koeviikosta selviytymiseen. Älä ressaa!

Tämä vinkki saattaa olla jo hieman myöhässä, mutta ensi kertaa varten… On tärkeää tehdä kotitehtävät ja kertailla koulussa käytyjä asioita myös kotona. Silloin ne usein jäävät paremmin päähän, mikä taas tarkoittaa sitä, että juuri ennen koeviikon alkua ei ole suurempaa pänttäämisurakkaa vastassa. Jos kirjasta lukeminen ei innosta, kannattaa koittaa etsiä netistä videoita/dokkareita aiheeseen liittyen, joita voisi katsella.

Tosiaan, minä en ole mitenkään kyseisen aihealueen kokemusasiantuntija ja minun koulunvaihtovinkkiä ei kannata ottaa tosissaan. Sen takia päätinkin kysyä ystävältäni, joka käy lukiota, että miten hän selviää hirveistä koeviikoista. Tässä hänen protipit:

  • Aikatauluta, ettei mene yöunet stressatessa.
  • Älä tuhoa itseäsi! Näe kavereita, syö vähän lohtusuklaata ja käy harrastuksissa, jotta pysyt pirteämpänä.
  • Keskity tärkeimpiin aineisiin. Jokaisessa aineessa on aina kokonaiset kirjat luettavana, joten keskity niihin mitkä ovat vaikeimpia ja tärkeimpiä sinun lukiouran kannalta.
  • Aseta itsellesi joku palkinto koeviikon viimeiselle päivälle. Esimerkiksi voit lähtee kavereiden kanssa syömään tai juhlimaan, kun olet selvinnyt koeviikosta. Siitä sitten voi taas repiä lisää motivaatiota tulevaan.

Jäin vielä pohtimaan, että mikä tekee koeviikosta maailman hirveimmän? Ehkä syitä voi olla monia… Jos aineet ovat sinulle haastavia, harjoittele parhaasi mukaan ja muista, että kukaan ei voi odottaa sinulta enempää kuin mitä itse odotat. Älä siis ota suorituspaineita! Jos elämässäsi on muita haasteita, jotka tekevät koeviikosta entistä hirveämmän niin keskity siihen, mikä sinusta tuntuu sillä hetkellä kaikkein tärkeimmältä. Uskon, että lukiourasi ei kaadu yksiin kokeisiin, jos elämäntilanne vaatii selvittelyä sillä hetkellä. Voit käydä juttelemassa aiheesta sinusta turvallisen aikuisen kanssa koulussa, esim. luokanvalvojan.

Täältä löydät vielä lisää vinkkejä selviytymiseen: Vinkkejä lukioon!

Isot tsemppihalit kaikille koeviikon kanssa painiville nuorille!!! ❤

Terkuin,

Neea, harjoittelija

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Load More

Pelaaminen

Peliriippuvuus -sanaa käytetään nykyään varsin helposti kuvaamaan ihmistä, joka pelaa paljon. Suosittelisin välttelemään sanan riippuvuus käyttöä liian kevein perustein. Varsinkin, jos kyseessä on lapsi tai nuori. Riippuvuus-leimaa ei ihmiseen kannata kovin kevein perustein iskeä… 

Itse kysymykseen on suoraa vastausta hankalaa antaa, sillä peliriippuvuutta ei voi mitata tunneissa. Samaan kysymykseen saa vähän eri vivahteen, jos kysyy “Onko ammattipelaaja peliriippuvainen, jos pelaa 5h päivässä?”. Ei varmasti ole, sillä pelaaminen on hänelle työ ja jos ei pelaisi yli 5h päivässä, voi asiat olla huonosti. 

Digipeliriippuvuus on liitetty osaksi kansainvälistä tautiluokitusta vuonna 2018. Tautiluokituksessa ei puhuta ollenkaan pelaamiseen käytetystä ajasta, vaan pelaamisen vaikutuksista elämään. Pelaamisen voidaan sanoa olevan riippuvuutta, jos pelaajalla on huono kontrolli pelaamiseen, pelaaminen menee päivittäisten toimien ja muun elämän edelle ja pelaamista jatketaan tai lisätään huonoista seurauksista huolimatta. Lisäksi käyttäytymisen on oltava toistuvaa tai jatkuvaa ja riittävän vakavaa sekä jatkunut vähintään vuoden.

Pitää muistaa, että pelaaminen on mainio harrastus. Jos pelaaja koulupäivän jälkeen tekee läksyt ja syö hyvin, niin miksipä hän ei voisi viettää loppupäivää harrastuksen parissa? Tietysti yöllä pitää nukkua riittävästi ja päivittäin pitää huolta omasta fyysisestä kunnostaan urheilemalla ja ulkoilemalla. Eli jos elämän perusasiat on kunnossa, niin “muun” ajan käyttämisen pelaamiseen pitäisi olla ihan ok, vaikka sitten 5 tuntia päivässä. “Hyvän” pelaamisen ja peliriippuvuuden välillä on myös hyvin pitkä harmaa alue, johon sisältyy paljon erilaisia ongelmallisen pelaamisen oireita.

Toisaalta, jos pelaa päivässä vaikkapa vain hetken, mutta laiminlyö syömisen, kaverit, perheen, liikunnan ja unen, niin pelaamista voidaan pitää ongelmallisena ja jopa riippuvuutena. Pelkkä pelaamiseen käytetty aika ei siis ole oleellista, vaan kaikki muu, mitä elämässä on meneillään. Usein pelaamisen ongelmat liittyvät myös muihin elähallinnan ongelmiin ja voi olla enemmän oire kuin juurisyy. Samaa ohjenuoraa voi hyvin käyttää myös muiden asioiden kanssa. Jalkapalloakin voi pelata liikaa, lukea voi liikaa, TV:tä voi katsoa liikaa ja kouluunkin voi käyttää liikaa aikaa, jos muu elämä ei pysy tasapainossa.

Mikael

Katso myös meidän uberasiantuntija Nupun vastaus samaan kysymykseen.


Load More

Päihteet

Lyhyt vastaus:  
Jos on jäänyt koukkuun huumausaineisiin, niin ihmisen olisi hyvä hakea apua. Apua löytyy tilanteesta riippuen oman kunnan/koulun terveydenhuollosta, terveyskeskuksesta tai päihdeklinikoilta. 

Pidempi vastaus: 
On aika harvinaista, että yhdestä huumausainekokeilusta jää koukkuun. Tietysti se on mahdollista, mutta silloin aine pitää olla vahvasti riippuvuutta aiheuttavaa tai ihmisen hyvin herkkä riippuvuuksille. Jos näin on kuitenkin käynyt, niin ensimmäinen askel on hakea apua. Riippuvuus on yleensä sen verran vaikea ongelma, että yksin sen hoitaminen ei onnistu. Ja avun kanssa mahdollisuudet onnistua moninkertaistuvat.

Apua voi hakea paikkakunnasta ja aineesta riippuen hyvin eri paikoista. Ensimmäinen ja nopein vaihtoehto on kääntyä oman terveyskeskuksen puoleen. He tuntevat oman kunnan tai alueen palvelut parhaiten ja osaavat ainakin ohjata eteenpäin, jos eivät itse pysty auttamaan. Monilla kunnilla on myös erityisiä päihdepalveluja, joihin voi ottaa yhteyttä. Myös netistä voi löytää vertaistukea ja apua vaikkapa Päihdelinkin sivuilta. EHYT ry:n päihdeneuvonta puhelinnumerossa 0800 900 45 voi myös auttaa, kun etsitään ratkaisuja riippuvuuden hoitoon.

Avun löytämisen jälkeen erilaisia suuntia onkin sitten niin paljon, että niitä on mahdoton listata. Riippuvuuksien hoito on aina yksilöllistä, koska riippuvuuksien syyt ovat hyvin yksilöllisiä. Jos ihminen on riippuvainen vaikkapa heroiinista, on hoito hyvin erilaista verrattuna vaikkapa nikotiiniriippuvuuteen. Aineriippuvuuden hoito on myös hyvin erilaista vaikkapa verrattuna toiminnallisen riippuvuuden hoitoon.

Tärkeintä on muistaa, että riippuvuuksien kanssa ei tarvitse olla yksin ja aina on tarjolla apua! 

Mikael 


Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Parahin kysyjä. Alkoholilla on moni erilaisia vaaroja, jotka voidaan jaotella hyvinkin monella eri tavalla. Suomessa melkeinpä kaikki tietävät alkoholin fyysiset vaarat alkoholin käyttäjälle. Kuten esimerkiksi sen, että maksa poksuu, jos alkoholia juo liikaa ja liian pitkiä aikoja. Samoja terveydellisiä haittoja voi toki koitua myös muihin sisäelimiin. Alkoholisiminkin useimmat tuntee viheliäisenä sairautena, joka on todella vaikea hoitaa. Nämä siis fyysisiä ongelmia, jotka koituvat aika pitkän alkoholinkäytön seurauksena. Nopeampia haittoja on vaikkapa alkoholin aiheuttama kehon kuivuminen, joka voi johtaa niin agressiivisuuteen, huonoon harkintaan kuin pahaan krapulaan.

Fyysisten vaarojen lisäksi alkoholi altistaa myös psyykkisille ongelmille. Alkoholilla ja masennuksella on yhteys, sillä alkoholi vaikuttaa suoraan aivojen mielihyväkeskukseen. Lisäksi etenkin pitkään jatkunut, liiallinen alkoholinkäyttö vaikuttaa usein ystävyyssuhteisiin ja perhesuhteisiin negatiivisesti. Surullista on esimerkiksi se, että Suomessa on arviolta 70 000 lasta, jotka kärsivät läheisten alkoholinkäytöstä jollain tavalla. Se on aivan liikaa… 

Yksi usein unohdettu, mutta oikeastaan kaikkein suurin alkoholin vaara, on onnettomuudet ja tapaturmat. Alkoholi on osallisena n. 40% sairaalahoitoa vaativista tapaturmista. Tämän lisäksi noin 25% tapaturmaisista kuolemista liittyy alkoholiin. Tapaturmat on vaara, joka ei millään muotoa osu vain alkoholin käyttäjään, vaan voi aiheuttaa myös täysin ulkopuolisille hengenvaaraa.  

Voisin tähän listata vielä lisääkin alkoholin vaaroja, mutta laiskuuttani linkaan muutaman videon parin vuoden takaa, jolloin YouTube-kanavallamme kerrotiin #100faktaaalkoholista. Näistä lisätietoa muutamista alkoholin haitoista. Koko soittolistalla sitten lisää muistakin alkoholiin liittyvistä teemoista.

Iloisin terveisin,
Mikael

Alkoholismi
Alkoholi ja aivot
Alkoholi ja sosiaalinen paine 
Alkoholi ja sydän 
Alkoholi ja sosiaaliset ongelmat 
Alkoholi, dopamiini, serotoniini ja endorfiini 
Alkoholin kemiaa – Alkoholidehydrogenaasi 
Alkoholi tappaa – Tapaturmat


Alkoholi tappaa – Tapaturmat

Moikka!

Kiitos hyvästä kysymyksestäsi. Viestistäsi ei käy ilmi ikääsi, joten jos olet alaikäinen, sun kannattaa hakeutua asuinpaikkakuntasi nuorisoasemalle, jossa saat apua sun ongelmaasi. Jos olet aikuinen aikuinen, suuntaa päihde- eli A-klinikalle tilanteesi kartoittamiseksi sekä vieroitus- ja hoitosuunnitelman laatimiseksi. Voit myös soittaa maksuttomaan Päihdeneuvontaan puh. 0800 900 45. Numeroon voi soittaa milloin vaan, koska puhelin palvelee vuorokauden ympäri. Palvelu on luottamuksellista ja anonyymia.

Sun ei tarvitse pärjätä tässä tilanteessa yksin, vaan sulle on tarjolla apua.

Terkuin,
Päihdeneuvonnan työntekijä

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Hei sinä! Kiitos kysymyksestä, ja pahoittelut että vastauksessa kesti näin pitkään! Se on noloa, koska palvelulupauksemme on toimittaa vastaus 3 arkipäivän sisällä. Hyi meitä! Kysymyksesi oli onnistunut ohittamaan meidät jotenkin ninjamaisesti hiippailemalla kaikkien roskakoriin. Mutta onneksi Minnamme on innokas roskien tonkia, (kuten tässä videossakin, kohdassa 10:35, nähdään) ja sattui löytämään kyssärisi ?

Kysymyksesi ei ole lainkaan nolo! Ensimmäinen paikka, johon nuuskaamisen vaikutukset iskevät, on juuri tuo suun alue. Nuuskan käytön määrä on tietysti yksi määräävistä tekijöistä, kuinka ja millä tavalla sen vaikutukset alkavat näkyä. Yleensä sen käyttö näkyy ensin pahanhajuisena hengityksenä, hampaiden värjäytyminä ja kulumina sekä paksuuntuneena limakalvona. Nämä juuri mainitut seikat sattuvatkin olemaan hammaslääkärin työssä melko näkyvässä roolissa. Eli uskaltaisin kyllä väittää, että hereillä oleva ja toimivat aistit omaava hammaslääkäri melko nopeasti havaitsee, jos henkilö on suuhunsa epämääräisiä asioita tunkenut.  

On kuitenkin vaikea kuvitella, että yhden kerran joskus kokeiltuna, näkyisi. Kehomme on todella ihmeellinen ja tekee kaikkensa parantuakseen ja poistaakseen huonot asiat elimistöstä. Jos saat pienen haavan käteesi kuorimalla esimerkiksi omenaa, se näkyy siinä pari päivää mutta parantuu pian. Jos kuitenkin jatkuvasti kuorit sitä omenaa päin pee:tä, haava uusiutuu eikä pääse parantumaan. Sama pätee suussa. Jos sitä nuuskaa tunkee sinne jatkuvasti, sen aiheuttamat vaikutukset vaan lisääntyvät ja suu ei mitenkään pääse parantumaan.

Jos haluat olla täysin varma, ettet narahda, voit harkita hammaslääkärin lahjomista. Toinen varteenotettava ehdotus on olla käyttämättä tuota täysin turhaa ja petollista mönjää. Näin ollen ei myöskään tarvitse miettiä, kuinka hiljentää hammaslääkärisi.

Täältä voi käydä tutustumassa, mitä kaikkea nuuska suussa tekee.

Tsekkaa myös nuuskavideomme tästä.

Terveisin, Seba

Ja jos oot tänne asti lukenut, niin katso vielä video!

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Moikka!

Hei jep! Nuuska sisältää 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin savukkeet ja synnyttää käyttäjälleen nopeasti riippuvuuden, joten ei ihmekään, että sulla on kauheet niksat ☹

On tavallista ajatella, että nuuskan käyttö on harmitonta ja haitat vähäisiä. Kukin määrittelee itse sen, että mikä haitta on semmoinen jonka kanssa haluaa elää. Jos sä haluaisit päästä eroon niksoista, suosittelen tutustumaan Fressiksen sivuun, jossa annetaan vinkkejä tähän. Siellä pääsee vastaamaan kysymyksiin kuten:

Miksi haluat lopettaa nuuskan käytön? Onko nuuska asia, josta voisit luopua?Mitä huonoja asioita nuuska tuo elämääsi? Mitä hyviä asioita tai etuja saat nuuskasta? Mikä motivoi sinua lopettamaan nuuskan käytön?

Haluan ilahduttaa sua itse tekemälläni sarjakuvalla Tumppi ja Tamponi. Se on NEROKAS. Ei vastaväitteitä.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jouluisin terveisin,
Minna

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Moikka!

Jämät! Siitä olikin aikaa, kun viimeksi sitä multa pyydettiin <3 Kiitos memory lanesta! Mm, mä en jätä sulle jämiä, mutta voin jättää tähän tällaisen kuvan. Eihän se nyt oo yhtään sama asia, mutta ei vihata toisiamme siitä huolimatta. Kuten kuvasta voi päätellä, Kyllikillä on opettajakunnan parhaat ideat.  

1.5.1905. Kuopio, Kuninkaankatu 16. Photographer/Valokuvaaja: Victor Barsokevitsch. Accession Number/Diaarinumero: BV2:6451 Kuopio Cultural History Museum KUHMU / Kuopion kulttuurihistoriallinen museo KUHMU. https://www.flickr.com/photos/kuhmu/35793701043/ Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0). Text added.

Yst. terv,

Minna

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Moikka!

Kiitos kysymyksestä! Kannabiksesta on kyllä tykätty, vaikka ei se tietty kaikkien juttu ole. Harvemminhan päihteitä on käytetty niiden huonojen vaikutusten takia, vaan siksi että niillä on itseen jokin positiivinen vaikutus. Koska olen kukkahattu muistuttaisin siitä, että kaikessa on hyvät ja huonot puolet.

Tässä meidän Kannabis-Kimin kokoama faktapaketti, jossa on esitetty toivottuja sekä ei-toivottuja vaikutuksia.

Terkuin,

Minna

ps. Tässä vielä Seban selvitys asiasta! ↓


Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Heippa!

Kiitos kysymyksestäsi joka viritti aivoni miettimään nolouden ydintä. Googlasin varmuuden vuoksi sanan nolo, ja löysin artikkelin jossa kerrottiin ”Siistii olla nolo” -kamppiksesta. Siinä 24-vuotias Siiri Saarinen kertoi perustaneensa heijastimen käyttöön kannustavan ryhmän johon on liittynyt tällä hetkellä melkein 20 000 ihmistä. Saarinen kertoo haastattelussa, että vaikka heijastinten käyttö olisi jonkun mielestä noloa, tässä asiassa on siistiä ja fiksua olla nolo. Heijastimen käytön tarkoitus on suojata sen kantajaa. Alkoholinkäyttöön asetetulla ikärajalla on sama tehtävä. Siltä kannalta tarkasteltuna on noloa juoda bisseä 15-vuotiaana.

Terkuin,
Minna

Linkki Ylen artikkeliin Siiristä.

Tsekkaa myös Seban sekava selvitys aiheesta:


Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Load More

Sekasin

Moikka!

Kiitos, kun laitoit meille viestin. Tollainen tilanne ei oo varmasti ole sulle helppo, kun kaverillasi on noin paha olla. Ihan ensin haluaisin sanoa, että on tosi arvokasta, että välität sun kaveristasi ja kysyt apua.

Kaverisi ajatukset ja teot on syytä ottaa tosissaan. Mun neuvo on, että kerrot tästä hänen vanhemmilleen/huoltajalleen tai sitten jollekin ammattilaiselle. Ihanaa, kun huolehdit sun kaveristasi. On raskasta kantaa huolta toisen hyvinvoinnista. Sun ei tarvitse kantaa tästä yksin vastuuta, ja siksi sun kaverisi tilanteesta kannattaa kertoa aikuiselle. Joskus sitä voi ajatella, ettei halua pettää kaveriaan kertomalla asiasta jollekin ulkopuoliselle. Sun kaverisi tarvitsee kuitenkin ulkopuolista apua itsetuhoisuuteen, masennukseen ja mahdolliseen anoreksiaan.

Kun mieli menee oikein kiepille, ei välttämättä osaa nähdä millaista tukea kaipaisi tai millaista apua on tarjolla. Sun kaverisi ei tarvitse olla yksin ja apua on saatavilla esimerkiksi koulun palveluista tai terveyskeskuksesta. Mikään tunne ei ole ikuinen, vaan se tunne mitä hän kokee, helpottuu avun ja ajan kanssa. Mä tsemppaan sua tässä. Sä toimit oikein kertoessasi sun huolestasi aikuiselle.

Voit vinkata sun kaverillesi Sekasin-chatista, jossa pääsee juttelemaan ja kertomaan omasta olostaan.

Terkuin,
Minna

Ps. Jokainen meistä on välillä vähän sekasin.

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Moi ❤

Hienoa kun kysyt asiasta, oot selkeästi hyvä ystävä ? Sun kaverin tilanne kuulostaa vaikealta ja on tosi hyvä että hänellä on tukea susta. Tärkeintä olisi saada kaverisi puhumaan pahasta olostaan ja itsariaikeestaan jollekin luotettavalle aikuiselle, joka voisi auttaa häntä enemmän. Sun tehtävä ystävänä on tukea ja olla läsnä omien voimiesi rajoissa, muista siis pitää huolta myös itsestäsi ❤

Jos kaverista tuntuu ettei vielä ole valmis puhumaan asiasta kasvokkain, voisit ohjata häntä juttelemaan esimerkiksi Sekasin-chattiin, josta hän voisi saada tarvittavaa rohkaisua puhumiseen sekä taidokkaan kuuntelijan. Sun ei tarvitse olla se ainoa kuuntelija, hän tarvitsee muutakin apua.

Kaikkea hyvää sulle ja voimia myös kaverille! Muista, että sä olet ihana ja arvokas tyyppi <3

Terkuin, Sini Sekasin-chatista

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.Moikka!

Kiitos sun kysymyksestä jonotusajasta. On ok olla chatissa pari tuntia, vaikka se ei kyllä ole kaikista mieluisinta jonottaa, kun mieltä painaa. Sekasin-chatissa on erityisesti iltaisin ruuhkaa. Olisi tosi kivaa, että jonotusajat olisivat lyhyitä ja keskustelemaan pääsisi nopeammin. Sekasin-chat on avoinna maanantaista perjantaihin kello 7-24 ja viikonloppuna 15-24.

Protip: aamuisin ja päivällä on vähemmän jonoa.

Terkuin,
Minna


Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Load More

Seksi

Kiitos paljon mielenkiintoisesta kysymyksestäsi! Kun puhutaan anaali tai emätinyhdynnästä, niin ei huolta, et jää jumiin.

Yhdynnän aikana toki penis paisuu ja emättimen lihakset supistelevat orgasmin aikana. Jos tästä muodostuu jonkinlainen jumi, on kyse kuitenkin vaan muutamista sekunneista. Tälle ilmiölle on ihan oikea termikin, penis captivus. Emättimestä mahtuu syntymään 4-5 kiloinen vauva, joten kyllä se peniskin sieltä pois pääsee.

Jotta hommat luistaisivat mahdollisin hyvin, on seksissä tärkeää hyvä esileikki ja liukuvoide kaikkien osapuolten mukavuuden lisäämiseksi.

Seksiä on monenlaista ja kysymyksessäsi et tarkenna minkä tyyppisestä seksistä puhut. Siispä takerrun tähän mahdollisuuteen. Jos siis harrastat seksiä litistetyn peltipurkin kanssa, saattaa jumiin jäämisen riski olla todellisempi. Tällöinkin kehottaisin kyseisen huolenaiheen sijasta enemmänkin olemaan huolissaan purkin terävistä reunoista, jotka saattavat saada ikävää jälkeä aikaiseksi.

Muistetaan myös se seikka, että ”muna” on erektiossa huomattavasti isompi kuin lepotilassa. Eli kunhan kiihottuminen siitä hellittää, alkaa se varustuskin kutistumaan mikä puolestaan tekee ulos livahtamisesta helpompaa. Prosessin nopeuttamiseksi saattaa auttaa ajatus jostakin vähemmän kiihottavasta asiasta. Jätän tämä oman mielikuvituksesi varaan.

Hivpointin Anni kertoo enemmän hyviä ja hyödyllisiä asioita seksiin liittyen tällä videolla. Tutustu myös justwearit nettisivuihin.

Terveisin Seba

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Hi,

It is a good point that protection against sexually transmitted infections is equally important during oral sex. If you use your mouth to stimulate a penis, the condom provides good protection. It is important that you find a condom that is suitable for you and your partner. You can also try condoms with different tastes. If you use your mouth to stimulate a vagina or an anus, use oral sex protection like dental dam or a shield made of condom.

You can also watch videos ”How to use a condom” and ”How to make an oral sex protection from a condom”

Greetings from Maria, Hivpoint

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Moikka!

Kiitos kysymyksestäsi! Onpa hyvä, kun esitit tämän kysymyksen meille. Sillä tavalla voi saada vähän erilaista näkökulmaa omiin ajatuksiin, jotka tahtovat välillä mennä vähän mutkalle.

Kerrot, kuinka seksin harrastaminen usean ihmisen kanssa vuorotellen on aiheuttanut sinussa itseinhoa ja häpeää. Sen lopettaminen on ollut vaikeaa. Tuo sun tilanne kuulostaa siltä, että jostain ulkopuolelta on syntynyt sulle se ajatus, että seksi usean kanssa olisi jollain tavalla häpeällistä? Mä taas ajattelen niin, että seksi on iloinen asia ja yksi tapa toteuttaa itseään, eikä siinä ole mitään väärää, kun kaikki osapuolet ovat mukana seksipuuhissa omasta halustaan.

Mietin, että voisitko kehittää noita ajatuksia pohtimalla mistä nämä kelat ovat lähteneet kasvamaan? Häpeä on kyllä sen verran nilkki tunne, että sitä voi olla hyvä lähteä työstämään. Ei siitä välttämättä pääse kokonaan eroon, mutta ainakin sen kanssa voi opetella elämään. Mitä sä itse toivot tässä tilanteessa? Mikä olisi sun mielestä paras ratkaisu tähän tilanteeseen?

Välillä voi olla hyvä muistuttaa itseään siitä, että sinä päätät omaan elämääsi liittyvistä asioista. Siihen lukeutuu mm. seksikumppaneiden määrä. Voit olla kietoutuneena lakanoihin ihan miten monen tyypin kanssa hyvänsä, ja oot ihan yhtä huipputyyppi siitä huolimatta. ?

Seksimoikku!
Minna


Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Moikka, ja kiitos kysymyksestäsi.

Ensinnäkin mahtavaa että pidät huolta ehkäisystä ja suojaudut seksitaudeilta! Thumbs up!

Mun mielestä ihan kaikki on ok, jos se ei ole laissa kiellettyä, tai vahingoita jollain tavalla muita. Yhdenillanjutut tai fwb-suhteet eivät täytä kumpaakaan näistä kriteereistä, joten go for it, jos se susta itsestä, ja tietenkin myös siitä toisesta osapuolesta, hyvältä tuntuu!

Sukupuolella ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä – olet sitten nainen, mies tai jokin aivan muu, saat nauttia suojatusta seksistä just niin usein kuin itse haluat.

Pidä hauskaa!

Piia


Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Kiitos mielenkiintoisesta ja tärkeästä kysymyksestä. Ehkäisy on tärkeä asia ja jos mikä tahansa asia sen suhteen mietityttää, niin asia kannattaa varmistaa. 

Lyhyesti vastattuna:  
EI MISSÄÄN NIMESSÄ!
Ilmapallo on täysin eri asia kuin kondomi, joka on suunniteltu ehkäisyä varten.

Pidempi vastaus:  
Ilmapallo ei sovellu ehkäisyyn, koska sitä ei ole suunniteltu ehkäisyä varten. Ilmapallo on valmistettu eri materiaalista kuin kondomi.  Suurin osa kondomeista tehdään luonnonkumista (lateksista) ja valmistusprosessissa pidetään huolta kondomien standardien mukaisesta kestävyydestä. Lateksiyliherkille on lisäksi tarjolla pääasiassa polyuretaanimuovista valmistettuja kondomeja.  Kaikki kondomeissa käytettävät kemikaalit ovat turvallisia, testattuja ja hygieniatuotteisiin sopivia. Ne on valmistettu hygienisissä olosuhteissa ja jälkikäsitelty mm. liukasteella. Pitää muistaa, että kondomi on kosketuksissa erittäin herkkiin limakalvoihin, minkä vuoksi niiden on oltava ehdottoman turvallisia! 

Ilmapallot sen sijaan on valmistettu milloin mistäkin. Vaikka suurin osa ilmapalloista on kondomien tavoin luonnonkumia, niihin lisätään erilaisia lisäaineita, kuten värejä. Vaikka ilmapallot sinänsä ovat turvallisia esim. puhaltaa, ei niissä käytettyjä kemikaaleja ole tarkoitettu ihmisten intiimialueille. Ilmapallot on myös muotoiltu eri tavalla, minkä vuoksi ne eivät sovi peniksen ympärille tai pysy paikalla yhdynnässä. Ilmapalloissa ei myöskään ole liukastetta, minkä vuoksi niiden käyttö voi olla kivuliasta molemmille yhdynnän osapuolille. Kondomit ovat myös yleisesti kestävämpiä kuin ilmapallot. Voit vaikka itse kokeilla kumpi onnistuu helpommin: puhaltaa ilmapallo rikki vai tehdä sama kondomille. 

Itse asiassa voisin mieluummin suositella kondomien käyttöä ilmapalloina. Kondomit ovat hyvin kestäviä, hauskan muotoisia puhallettuna ja saavat varmasti ympärillä olevat ihmiset hymyilemään. Esimerkiksi vappupallot voivat usein olla hyvinkin kalliita, mutta kondomeja saa huomattavasti halvemmalla! Jos Kondomeja ostaa kerralla ison kasan, niin voi samalla pitää huolta vappupalloista sekä raskauden ja seksitautien ehkäisystä. 

Mikael

Kondomeista voit lukea lisää vaikkapa rfsu:n sivuilta.

Ja jos et usko, niin KATO ITE!


Moikka ja kiitoksia kysymyksestäsi! Toivottavasti kaverisi peppu voi nyt jo paremmin. 

Mainitset vahingossa laukeamisen, joten takerrun siihen nyt ensiksi. Kun oikein pistää menemään ja nautinto on mitä parhainta, saattaa laukeamisen hallitseminen olla haastavaa. Joskus seksi vaan kerta kaikkiaan tuntuu liian hyvältä, eikä edes ajatus omasta isoäidistä pienissä tiukoissa alusvaatteissa hidasta tulemista. Sitä tulee, jos on tullakseen. Ja kuten kaikessa muussakin, me olemme kaikki erilaisia. Laukeaminen ei aina vaadi naama irveellä jyystämistä satasen tunnissa -nopeudella. Kunnolla kiihottuneena sitä saattaa tulla jo ennen kuin koko kohdetta on edes saavuttanut. Joissain tilanteissa tämä voi tuntua kiusalliselta, ja jatkuvasti toistuen se voi koitua suureksi harmiksi. Ennenaikaiseen siemensyöksyyn löytyy lukuisia hoitomenetelmiä, ja kehotankin käymään urologin puheilla jos tämä on toistuvaa. 

Kysymyksesi saattaa myös viitata siihen, että tarkoitus oli vain käväistä ystäväsi anaalissa ja sitten laueta jonnekin muualle. Voi olla hyvinkin haastavaa vaihtaa laskeutumisalustaa kesken leikin, ja vahinkoja saattaa sattua, kun tähän ryhtyy. Ajatus siitä että ”nappaan sen vaan veks viime hetkellä” on kiehtova, mutta erittäin haastava. Kun kerran on perspano kyseessä, ei kuitenkaan vaarana ole päätyä vaipanvaihtajaksi, eli siinä mielessä no worries! 

Tässä ei myöskään ilmene olitko vierailemassa ystäväsi takamuksessa luvalla vai ilman.  Joten tahdon alleviivata sitä, että aina luvalla! IKINÄ ei ilman! 

Seksistä tottumaton pyllynreikä saattaa olla ensimmäisten anaaliyhdyntöjen jälkeen hellänä ja tuntua hieman kipeältä. Kivut tulee ottaa vakavasti ja anaaliseksiä harrastaessa olla erittäin varovainen. Nyrkkisääntö: Jos se ei tunnu hyvältä, sitä ei pidä tehdä! 

Muita ohjeita peppuseksiä varten:  

–    Puhukaa ensin ja sopikaa pelisäännöt 

–    Harjoitelkaa. Esileikki on tässäkin seksinmuodossa todella tärkeässä roolissa. Sulkijalihaksen rentoutumista voi harjoitella työntämällä ensin sormi peräaukkoon. Tuntumaa voi myös ensiksi hakea seksileluilla.  

–    Mistään kakkaleikeistä ei ole kyse puhuttaessa anaaliseksistä. Ennen anaaliseksiä on hyvä tehdä tavallinen alapesu. Suolen tulisi olla tyhjä.  

–    Vastaanottaja on se, joka määrää tahdin. Nautinnon saavuttamiseksi täytyy vastaanottajan pystyä rentouttamaan peräsuolen sulkijalihasta.   

–    Peräaukko ei eritä mitään liukastetta, joten käyttäkää liukuvoidetta! 

–    Älkää hosuko! Jos sattuu tai ei tunnu hyvältä, ottakaa takapakkia. Seuraavalla seksikerralla voi kokeilla uudestaan. Erilaisia asentoja voi myös kokeilla, sisään työntyminen voi tuntua tietyissä asennoissa hyvältä ja toisissa pahalta.  

–    Käyttäkää ehkäisyä! Kaikki seksitaudit voivat tarttua anaaliseksissä. 

Toivotan teille hyviä ja kivuttomia anaalikokeiluja, jos ne teidän jutulta siis tuntuu. Jos ei, keksikää jotakin muuta, joka tuntuu paremmalta.  

Mitä anaalein terveisin,  

Seba 

Tsekkaa vielä Annin upea vastaus kysymykseen. Kerrankin saatiin mukaan oikea asiantuntija Seban sijaan ;).

Moikka!

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Tässä saattaa vierähtää tovi, koska asia ei oo ihan niin yksinkertainen. Seksi on kaikkien aikojen juhlatuote, joten sen takia haluan paneutua (pun intended) tähän vastaukseen huolellisesti. Eli miten nussitaan. Oon iloinen siitä, että oot miettinyt tätä asiaa, koska asiaan perehtyminen lisää usein nautintoa, kun on kiinnostunut siitä mitä tekee ja varsinkin silloin, jos haluaa tehdä sen hyvin.

Usein keskitytään seksin yhteydessä raskauden ja seksitautien ehkäisyyn ja siihen mikä ruumiinosa on missäkin. Se on toki hyvä alku, mutta tällöin se varsinainen toiminta jää helposti vähemmälle huomiolle. Ei oo olemassa mitään oikeaa tai väärää tapaa tehdä seksiä. Tärkeintä onkin tunnustella miltä se tuntuu ja että kaikilla on hyvä olla siinä tilanteessa.

Yksi hyvä tapa tietää millaisista jutuista itse tykkää on tutustua aluksi itsekseen omaan kehoonsa ja fiilailla mikä tuntuu hyvältä. Sen jälkeen osaa jo kertoa siitä eteenpäin muillekin. Kun itse tietää mikä tuntuu hyvältä, on jo tosi hyvällä pohjalla. Kun tuntee itsensä, voi luontevammin kysyä kumppaniltaan, mistä hän nauttii. Siinä ei oo mitään noloa kysyä. Ja jos aluksi tuntuu nololta, niin ei enää sen jälkeen, kun seurassa on tyyppi, joka maukuu tyytyväisyyttään. ?

Kukaan meistä ei oo mikään seksikone syntyessään. On ihan mahdotonta tietää mikä toimii toiselle, kun itsessäkin on ihan älyttömästi opeteltavaa. Keho ja mieltymyksetkin muuttuvat elämämme aikana. Tämä on se juna, joka ei tuu koskaan perille. Joten puhuminen, kuunteleminen, testaaminen, nauraminen, erehtyminen, unohtaminen ja oppiminen olkoon meidän How to fuck! -toiminnan iskulause.

Ihan vähän aikaa sitten oli haastateltu Chavez Pereziä Hesarin Nyt-liitteeseen. Hänen sanomansa oli: ”Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä” Minusta tämä oli kiehtova juttu. Ei tuossa kiinnitetä huomiota tekniikkaan, vaan siihen että kuunnellaan mitä toinen sanoo. Ja tää koskee kaikkia sukupuolia.

Tässä vastauksessa ei ole tarkoitus tarkastella asiaa heteroperspektiivistä, joten mun ajatukset sopivat kenelle tahansa, joka haluaa ottaa itsensä ja toiset paremmin huomioon nussiessa. Me ollaan kaikki erilaisia ja kaikilla meistä on erilaiset halut, tarpeet ja kaipuut. Kaikista meistä ei tule Anaali-Aliisoja tai BDSM-Robineja. Ja se on yhtä okei kuin se, että meistä tulee tuo henkilö.

Mjau.

Seksissä on niin paljon erilaisia tasoja. Siihen liittyvät tunteet ja mielikuvat, tuntoaistimukset ja mieltymykset. Oma mieli on hyvä paikka punoa haaveitaan. Millaiset jutut sun mielessä pyörii nyt? Onko sulla toiveita, joita haluaisit toteuttaa? Jotain vähän rajumpaakin? Mistä tiedät, että sun kumppanisi toivoo samaa? Tätä ei voi toisen puolesta tietää ilman, että siitä on puhuttu. Tietty jos sä kuulet toisen anelevan joo, lisää, just noin, voit olla melko varma, että asia on okei. Eli suostumus, suostumus ja vielä kerran suostumus. Se on kaiken ydin lähdettäessä urheilemaan yhdessä sukuelimillä.

Pornon kautta opitaan tietynlainen tapa olla kosketuksessa toisten kanssa. Kun kategorialistauksia katsoo, keinoja tehdä seksiä on lukuisia, ja asentoja myös. Mielikuvitus pääsee käyttöön! Voi olla päällekkäin, vierekkäin, istua sylikkäin, olla yhteydessä seisten, you name it. Googlailemalla löysin eri nimiä asennoille kuten sivudippi, silitysrauta, kauppakassi, ballerina, sammakko, kottikärryt ja pystypora. Erilaiset asennot mahdollistavat erilaisia tuntemuksia seksikumppaneiden välillä. Välttämättä kaikki asennot eivät tunnu hyvältä, jolloin kannattaa suosiolla vaihtaa parempaan silloin kun tuntuu, että tämä ei ole hyvä.

Ajattele seksiä vähän kuin treenaamista.?Ole kuin abiturientti, joka treenaa ylioppilaskirjoituksiin. Samaa treenitapaa voi siis käyttää seksiopinnoissakin. Tutustu aiheeseen lukemalla, muistele mitä oot oppinut ja sitten kertaat. Näin voit huomata kerryttäneesi osaamista, ja sitä myötä tyytyväiset seksikerrat lisääntyy. Nöyrästi vaan eteenpäin kohti orgasmeja. Ei se nyt aina niin ilotulituksentäyteistä tyydytystä ole, mutta ehkä sitten seuraavalla kerralla.?‍♀️

Kaikkien on mahdollista kehittyä nussimisessa, mutta se vaatii sitä, että asiasta puhutaan. Mistä sä tykkäsit tänään? Mistä tykkäisit vielä enemmän? Mitä kokeiltaisiin seuraavaksi? Kun kumppani vaihtuu, on edessä taas ihan erilainen maasto. Kouvolassa ei pysty suunnistamaan Mikkelin kartan avulla, mutta se, että osaa käyttää kompassia ja lukea karttaa auttaa löytämistä uudessa paikassa. Sen takia sellainen uhoaminen, että mä oon tosi hyvä naimaan, on vähän epäuskottavaa. Eli jos osasit naida Kimiä, et välttämättä saa samalla tekniikalla Pajua ulvomaan.

Sä et oo yksin tämän ajatuksesi kanssa. Jodelin seksikanava on täynnä hajoilua siitä, kuinka seksipuuhat jännittävät kokematonta. Seksin parhaat puolet on kyllä siinä, että sitä on yleensä kiva harjoitella. Ja harjoittelun kanssa lisääntyy itseluottamus. Kaikki me mokaillaan seksissä, joten itseään kohtaan voi olla siltä osin armollinen.✨

Eli siis. Kosketa hellästi sormilla ja seuraa miten kosketukseen reagoidaan. Kiihtyykö hengitys, vetäytyykö henkilö sua päin vai susta pois? Tuntuuko tää hyvältä?, sä voit kysyä. Ei sun tarvitse sitä joka kerta uudestaan kysyä, mutta on hyvä muistaa, että aina samanlainen kosketus ei tunnu yhtä kiihottavalta. Ei on aina ei. Käden pois painaminen on ei. Se, että toinen ei vastaa sulle kun kysyt onko tämä okei, on ei. Pyydä sitä mitä sä toivot. Suutele mua hellästi, tartu kiinni mun pyllystä, silitä mun kasvoja, katso mua syvälle silmiin. Voidaanko kokeilla olla takaapäin? Saanko mä nuolla ja imeä sua? Tää on sun toiveesi, joten täydennä listaa haluamaasi suuntaan.

Kuten huomaat, tää teksti on tämmöistä toisaalta, mutta sitten taas toisaalta -pohdiskelua. Siksi on mahdotonta antaa yhtä tyhjentävää vastausta. Tärkeintä on olla kärppänä ja kuunnella mukana olevia. Mun paras vinkki onkin: sä et oo koskaan oppinut itseäsi tai muita täydellisesti. Aina on varaa oppia uusia tapoja tehdä toisille ja itselle hyvää. Jos jäit miettimään jotain, niin laita meille uusi kysymys ?

Ihanan kehittyviä seksipuuhia sinne sulle toivottaa,

Minna


Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Heippa ja kiitos sinulle hyvistä kysymyksistä! Aloitetaan siitä tärkeästä seikasta, että kummatkin osapuolet tulevat haluta seksiä. Seksin aloittamisella ei tule kiirehtiä, kyse ei ole kilpailusta ja se oikea ajankohta vaihtelee ihmisestä riippuen. Omia tunteita tulee tunnistella tässä kohtaan, tuntuuko ajatus hyvältä? Kumppanin kanssa on myös pystyttävä puhumaan asiasta. Ehkäisymenetelmä on myös asia, joka tulee olla mietittynä etukäteen ennen itse actionia. Jos mielessäsi pyörii ”mitä jos hän suuttuu, jos kieltäydyn”- tyyppisiä ajatuksia, ajankohta tai kumppani eivät ole oikeat.

Jos joku heitetään uimataidottomana mereen, hän luultavasti hukkuu ilman pelastusrengasta. Tämä vaatii pitkää harjoittelua ja veteen totuttelemista. Seksissä on kyse myös harjoittelusta, teet sitä sitten ensimmäisen kerran tai uuden kumppanin kanssa. Ensimmäinen kerta saattaa olla melkoistakin pinnalla räpiköintiä, se harvemmin menee niin kuin olemme tottuneita näkemään sen televisiossa. Se ei voi olla, eikä sen todellakaan tarvitse olla täydellistä. Tärkeintä tässä on, että olette yhdessä saman pelastusrenkaan luona ja teette siitä yhteisen hetken, teidän retken, pienestä räpiköimisestä huolimatta. Se kuuluu asiaan.

Suhteen tulisi olla niin turvallinen, että kaikki epäonnistuminen on sallittua. Luottamuksen tulee myös olla niin suurta, että kumpi tahansa uskaltaa perääntyä missä seksin vaiheessa tahansa, ilman että toinen osapuoli painostaa tai loukkaantuu. Suhteella on paras perusta onnistuneelle seksille, kun se on turvallinen, molemminpuolinen luottamus toimii ja kumppanukset pystyvät keskustelemaan keskenään peloista ja epäonnistumisista. Tällöin hetki saattaa olla oikea.

Koska olemme aikaisemminkin linkanneet Poikeluksen ja Hätösen XXX-sarjan jaksoihin, jatketaan samalla linjalla.
Tästä videosta saat tietoa seksitaudeista. Seksiaiheisia minivisoja löydät täältä.

Ohitin täysin tuon ikäkysymyksen, koska kyse on tunneasiasta eikä siinä ole ikärajaa, tietenkin tiettyineen kriteereineen: mikä on suojaikäraja? Tuhonkin oli linkattu aikaisemmin tällä sivulla vastaavanlaiseen kysymykseen, kannattaa tutustua myös siihen.

Sitten seuraavaan kysymykseen. Jos esinahka on ahdas, eikä sitä saa vedettyä taakse terskan yli, puhutaan fimoosista. Esinahka on kaksinkertainen ihopoimu, joka peittää osittain peniksen päässä sijaitsevan terskan. Iän ja kehityksen mukana tämä vaiva yleensä häviää ja esinahka alkaa liikkumaan terskan yli ylös ja alas. Lapsilla tämä siis täysin normaalia, että se on ahdas, aikuisilla se vaatii hoitoa. Jos se ei aiheuta ongelmia, kuten tulehduksia, se ei vaadi hoitoa ennen murrosikää.

Esinahan alla voi olla myös kiinnikkeitä, jotka pitävät esinahan terskan päällä, joten on tärkeää, ettei sitä väkisin kiskota. Kiinnikkeetkin häipyvät yleensä henkilön kasvaessa. Esinahan puhtaudesta on pidettävä normaalisti huolta, mutta väkisin sitä ei saa vetää taaksepäin. Pesemättä jättäminen saattaa aiheuttaa tulehduksia, joten tässä tapauksessa on tärkeä käydä terveyshuollossa. Kivulias venyttäminen saattaa aiheuttaa haavautumien syntymistä ja esinahan reunan arpeutumista. Ahdas esinahka haittaa myös seksielämää aiheuttaen mahdollista esinahan repeytymistä ja haavaumia sen arpeutumisen takia.

Mutta koska en ole lääkäri (vaikka pienenä poikana toivoin kovasti joskus olevani), niin kehotan ottamaan maltillisen lähestymistavan, marssimaan suoraan rohkeasti terkkarille ja selittämään asia hänelle, ammattilaiselle. Esimerkiksi koulun terveydenhoitaja voi olla hyvä alku tai esim. suoraan urologille. Jos kyseessä on kumppani, voi olla kiva, jos menet hänen mukanaan.

Tässä pari linkkiä josta voi aiheeseen tutustua tarkemmin:

Esinahan ongelmat

Ahdas esinahka

 

Terveisin, valelääkäri Seba

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Moikka!

Varsinaista kysymystä viestiisi ei sisälly, mutta ilmeisesti aids mietityttää! Nykyään puhutaan kylläkin enemmän hivistä. Hiv on tarttuva krooninen sairaus, joka voi hoitamattomana edetä aidsiin. Suomessa juuri kenenkään hiv-positiivisen ihmisen sairaus ei etene aidsiin hyvän lääkityksen ansiosta. Toimivan hiv-lääkityksen ansiosta hiv-positiivinen ihminen voi elää ihan tavallista elämää. Tiesitkö myös, että lääkitty hiv ei tartu edes suojaamattomassa seksissä? No totta se on!

Hiv tarttuu yleensä henkilöltä, joka ei tiedä sairastavansa hiviä. Hiv voi tarttua suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä henkilöltä, jolla on hoitamaton hiv. On tärkeää käydä seksitautitesteissä, jos on ollut suojaamatonta seksiä (emätin- tai anaaliyhdyntää tai suuseksiä). Hiv testi on paikkaansa pitävä, kun suojaamattomasta seksistä on kulunut 3 kuukautta. Muut seksitaudithan voi testata jo 2-3 viikkoa suojaamattomasta seksistä. Hiv on Suomessa erittäin harvinainen sairaus; uusia tartuntoja todetaan vuodessa alle 200. Vertauksen vuoksi; uusia klamydiatartuntoja todetaan vuodessa noin 14 000 uutta tartuntaa!

Hiviä ja muita seksitauteja voi ehkäistä käyttämällä kondomia emätin- ja anaaliyhdynnässä. Bakteeriperäisiä seksitauteja (klamydia, tippuri) voi ehkäistä suuseksissä käyttämällä suuseksisuojaa emättimen/anaalin alueen tai kondomia peniksen päällä. Hivin ja muiden seksitautien pelkääminen on turhaa, kun muistaa kondomin ja suuseksisuojan ja käy tarvittaessa seksitautitesteissä.
Kertaa, milloin ja minne kannattaa mennä seksitautitesteihin.

Lue lisää seksitaudeista sekä perehdy kondomin käyttöön  ja suuseksisuojaan.

Tässä vähän tietoa hivistä!

T. Anni Susineva
Suunnittelija, Seksuaaliterapeutti
Hivpoint

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Moikka!

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Jos ymmärrän oikein, niin tulkitsen hänen haluavan seksiä? Jos puhutaan pussailusta tai muusta, niin samat ajatukset pätevät siinäkin kohtaa. Jokaisella meistä on oikeus omiin rajoihin ja muiden tulee kunnioittaa niitä arjessa yleensä ja tietysti seurustelusuhteissakin. Sä oot se henkilö, joka voi määritellä sen, koska oot valmis harjoittamaan seksiä.

Ootko sä saanut juteltua sun rakkaan kanssa siitä, että etenemistahti on sulle vähän reipas just nyt? Suhteen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että kaikista asioista pystyy puhumaan ja olla niiden suhteen rehellinen. On tosi yksilöllistä, että koska kukakin on valmis seksiin.

Nuorten Exitin sivulla kirjoitettiin tästä hyvin:

”Se milloin henkilö tuntee olevansa valmis seksiin, on hyvin yksilöllistä ja jokaisella on oikeus pohtia rauhassa seksin aloittamista. Tilanne, jossa seurustelusuhteen toinen osapuoli kokee olevansa valmis seksiin, mutta toinen ei ole vielä valmis, voi olla hankala ja tuntua myös painostavalta. Tällöin omista rajoista kiinnipitäminen voi tuntua vaikealta. Minkäänlainen painostaminen, pakottaminen tai seksiin suostuttelu ei kuitenkaan kuulu seurustelusuhteeseen. Tasavertaisessa seurustelusuhteessa tulee olla mahdollisuus kieltäytyä seksistä, ilman pelkoa siitä, että toinen suuttuu tai loukkaantuu.

On ymmärrettävää, että seksi kiinnostaa ja sitä jollain tapaa jo haluaisi myös kokeilla. Seksiin kuuluu muutakin kuin yhdyntä. Seksiä voi olla esim. toisen hyväily ja helliminen ympäri kehoa ja muu sellainen toiminta, joka tuottaa hyvää oloa. Seksistä voi nauttia myös yksin, jolloin se on esimerkiksi haaveilua, fantasioita tai itsetyydytystä. Kumppanin kanssa ei kannata heti edetä yhdyntään, vaan toiseen voi tutustua pienin askelin ja keskittyä alussa etsimään yhdessä sellaisia tapoja olla toisen lähellä, jotka tuntuvat hyvältä.

Seksi voi olla mukava ja intiimi lisä seurustelusuhteeseen, silloin kun kaikki osapuolet ovat siihen valmiita ja halukkaita. Joissain seurustelusuhteissa seksiä ei harrasteta lainkaan missään vaiheessa ja sekin on täysin luonnollista. Läheisyyttä ja kiintymystä toiseen voi osoittaa myös muilla tavoin kuin seksillä. Omaan seksuaalisuuteen ja omiin haluihin voi tutustua myös itsekseen sooloseksin avulla ja sillä lailla oppia, minkälaisesta kosketuksesta pitää ja mikä ei tunnu hyvältä. Näin asiasta on helpompi kertoa myös kumppanille.

Kannustaisin sinua kuuntelemaan omia tunteitasi ja omaa ääntäsi. Sinulla on oikeus kuunnella tätä omaa ääntäsi ja toimia sen mukaan. Myös rakkaasi tulee kunnioittaa tätä valintaasi.

Joskus voi myös käydä niin, että on halukas harrastamaan seksiä, mutta jälkikäteen tilanne voi alkaa ahdistaa tai tuntuakin pahalta. Turvallisessa suhteessa seksi tulee voida keskeyttää missä vaiheessa tahansa, ilman pelkoa siitä, että toinen loukkaantuu. Jos seksiä päätyy harrastamaan niin, ettei vielä ole täysin valmis siihen, tilanne voi olla epämukava tai ahdistava kokemus. Ahdistavien fiiliksien kanssa ei tarvitse jäädä yksin, vaan silloin on oikeus hakea tukea ja käsitellä asiaa turvallisen aikuisen kanssa.”

Suostumusterkuin,
Minna

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Heissuliveissuli!

Kiitos sun kysymyksestä! Iltojen pimetessä saattaa huomata, että siihen viereen olisi mukava saada joku lämmittämään. Tässä alkuun pieni faktatuokio: Kaikkia nuoria, riippumatta asuinpaikasta, sukupuolesta, ihonväristä, terveydentilasta tai seksuaalisesta suuntautumisesta, koskee seksuaalioikeudet. Seksuaalioikeuksilla tarkoitetaan oikeutta elämään, oikeutta nauttia seksuaalisuudesta, oikeutta tietoon seksuaalisuudesta, oikeutta suojella itseään ja tulla suojelluksi, oikeutta seksuaaliterveydenhuoltoon ja oikeutta osallistua seksuaaliterveyttä koskevaan päätöksen tekoon. Ootko kuullut jo termistä suojaikäraja? Voit lukea siitä lisää Nuorten Väestöliiton sivuilta.

Mut takaisin sun kysymykseen siitä, kuinka löytää itselleen seksikumppani, oli kyse yhdestä tai useammasta panopartnerista. Kuten monissa muissakin ihmissuhteissa, pelisäännöt on hyvä tehdä selväksi. Oletteko niin sanotusti exclusive, vai onko ok heiluttaa peittoa myös muiden kanssa siinä sivussa? Millaista ehkäisyä käytetään, maksetaanko kulut puoliksi? Mitä saa ja ei saa tehdä sängyssä?

Parhaimman ja viihdyttävimmän vastauksen kysymykseesi saat Poikeluksen ja Hätöksen Säpinää XXX-sarjan Heruuks? -jaksosta. Noin viisi minuuttia kestävässä videossa käydään läpi, heruuko Snapchatissa lähetetyillä nännikuvilla, ”haluukko lähteä höylää?”-kutsuhuudoilla tai kannattaako kännissä lähteä pokailemaan.

Toivotan sulle onnea oman kuksimiskaverin löytämiseen <3 Muistathan myös, että meidän sivuilla voit valmistella omia soidinmenoja harjoittelemalla Mitä tiedät seksistä? -visan kanssa?

Terkuin,

Siru

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Moikka!

Kiitos hyvästä kysymyksestä! Vastaus: jos tykkäät, niin anna mennä. Muista kuitenkin keskustella asianomaisten kanssa ennen kuin mällit on livahtamassa suuhun, että se on okei. Suostumus on lähtökohta kaikessa seksuaalisessa kanssakäymisessä. Alla hyvä opetusvideo aiheesta:

Suostumusterkuin,
Minna

Ja jos edellinen video ei aihetta vielä riittävästi avannut, niin tsekkaa myös Seban video aiheesta!

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Load More

Seurustelu

Kiitos erittäin hyvästä kysymyksestä, samalla myös erittäin vaikeasta kysymyksestä! Tämä on ainakin allekirjoittaneelle jokavuotinen murheenkryyni, vaikka luulisi että 11 vuodessa jotain olisi jo siitä toisesta oppinut. Mutta ei, on se vaan aina yhtä vaikeata tietää mitä hän juurin nyt haluaa, tarvitsee tai on vailla.

Yksi hyvä mallisuoristusta muistuttava tekniikka on vihjeiden kalastelu pitkin kulunutta vuotta, ja kun joulu sitten lähestyy, on useampi vaihtoehto josta näppärästi valita. Todellisuus on kuitenkin usein se, että vihjeet on kaikki mennyt ohi tai unohtunut ja nyt on aloitettava tyhjästä. Joka tapauksessa kehotan vielä muistelemaan ja aktivoimaan muistinystyröitä, jospa jostain olisi ollut mainintaa jonkun tilanteen yhteydessä? Mieti mieti mieti! Sillä tämän kaltaisilla lahjoilla saa myös mukavasti lisäpisteitä siitä, että on muistanut ja todistaa sen että on kuunnellut! Pojoing- pisteitä ropisee!?

Täytyy kehua sinua siitä, että olet hyvissä ajoin liikkeellä, eli vielä ei kannata paniikkinappulaa painaa! Ehdit loihtia vaikka mitä! Inside-jutuista voi lähteä liikkeelle. Onko teillä joku oma läppä, juttu, biisi, artisti, harrastus what ever jonka ympärille voi rupea rakentamaan lahjaa? Koska maailma on jo täynnä tavaraa, kannustan pohtimaan olisiko joku elämys mieluisa? Konsertti? Ravintolaillallinen? Treffi-ilta? Myös itsetekoiset kupongit (esim ruuanlaitto, hieronta, kotityö jne) ovat melko varma onnistuminen ja niihin on helppo ujuttaa sekaan insidejuttuja jotka toimivat aina.

Usein parhaat lahjat ovat ne, jossa on jokin ajatus takana, eikä välttämättä se mikä maksaa eniten. Toki varmasti uusin älypuhelinkin voi ilahduttaa, mutta on se samalla mielestäni hieman persoonaton lahja. Joten itse ainakin kannustan panostamaan ajatukseen, joka jollain tavalla liittyy teihin tai johonkin mistä kumppanisi pitää. Jos idea ei millään tahdo syntyä, voit hyvin vielä kysyä suoraan vihjettä ja perustella sen siten että haluat antaa jotakin mistä on hyötyä ja se tulee tarpeeseen.

Vastaukseni oli nyt täynnä outoa elämän ”viisautta” eikä niinkään lahjaidiksiä, joten pohdi noita ja jos ei tuolla ideaa synny, pyydän sinua laittamaan uuden kyssärin niin kasaan sulle sitten valtavan listan suorempia ideoita ? Tsemppiä idean metsästyksen kanssa! Ainiin vielä yksi ”viisaus”: elämykset ovat siitäkin mahtavia lahjoja, koska näin pääset välttämään tupaten täynnä olevia tavarataloja!

Tuolta voi jotain elämysideoita löytää:

elämyslahjat

Lisäksi vielä ihmisten joululahjaepäonnistumisia. Tämä tuskin auttaa asiaa yhtään, mutta on hauskaa luettavaa, jos ei muuta ? Älä osta leffaa jota kumppanisi vihaa…:

huonoimmat joululahjat

Jouluisin terveisin toivottaa Seba-tonttu

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Heippa, ja kiitos sun kysymyksestä!

Kysymyksestäsi ei tule ilmi se, millaista suhdetta tarkoitat, sekä mistä kulmasta flexaamista tulisi tässä tapauksessa tarkastella. Suhteita on monenlaisia: se tarkoittaa mm. matikassa kahden luvun tai suureen jakolaskua, jonka tarkoituksena on verrata kahta lukua tai suuretta keskenään. Oma matikannumeroni oli kutonen, joten en osaa kertoa matemaattisista suhteista tuon Wikipediasta pöllityn lauseen lisäksi. Suhteella voidaan myös tarkoittaa meidän ihmisten suhtautumista tai katsantokantaa johonkin asiaan, esimerkiksi: mikä on suhteesi tosi-tv-ohjelmiin? (Oma vastaukseni: fanaattinen.)

Oletan, että kysymykselläsi tarkoitat kanssakäymistä ihmisten välillä, eli ihan selvällä suomella ihmissuhteita. Ihmissuhteita voi olla esimerkiksi kaverisuhde, parisuhde tai seksisuhde.

Googletin termin flexaa, ja sain hyvin ristiriitaisia tulkintoja: se voi tarkoittaa itkemistä, huomion hakemista, lihasten jännittämistä tai anaalirauhasen kevyttä koskettelua. Kallistun ehkä kuitenkin sille puolelle, että kysymyksessäsi flexaamisella tarkoitat ylpeilyä tai mahtailemista.

Eli mikäli kysymykselläsi pohdit sitä, voitko mahtailla parisuhteellasi, niin vastaus on: totta hemmetissä voi. Mieti, miten uskomaton tilaisuus se on, että tykkäät maailmassa jostain ihmisestä, ja se ihminen tykkää susta takaisin! Mitkä on mahdollisuudet tällaiseen tilanteeseen? <3 En edelleenkään osaa matikkaa, mutta väittäisin, että sulla on käynyt oikea onnenkantamoinen asian suhteen (pun intended). Parisuhde ei kuitenkaan tule pelkällä onnella, vaan se vaatii myös paljon työtä. Ja minun mielestäni, kun jokin työ on tehty hyvin, siitä on syytäkin olla ylpeä. Kuka kissan hännän nostaisi, ellei kissa itse?

Siinä vaiheessa flexaamisen järkevyyttä muiden ihmissuhteiden kannalta kannattaa harkita, mikäli leuhkimisen sävy negatiiviseksi. Tarkoitan siis tyyliä ”olen parempi kuin te muut kuolevaiset, koska minulla on parisuhde”. Mutta tällaiseenhan sä et lähde, ethän?

Lämpimästi tervehtien,
Siru

PS. Jos sanaa suhde hokee tosi monta kertaa, se muuttuu tosi oudon kuuloiseksi. Eikö totta?
PPS. Jos mun vastaus meni ihan metsään, ja tarkoitit kysymykselläsi jotain ihan muuta, laita uutta kyssää tulemaan.

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Moikka, ja hei kiitti tosi paljon sun kysymyksestä!

Ajassa ei tarvitse mennä paljoakaan taaksepäin, kun parinmuodostus tapahtui sotkemalla polkupyörällä naapurissa sijaitsevaan maatilaan ja löytää se oma pikku sokeripala sieltä, mennä sen kans naimisiin, saada mahdollisimman monta jälkeläistä pitämään huolta suvun tiluksista ja elää elämä onnellisena loppuun asti. Noin niin kuin kärjistettynä.

Onneksi meillä on kuitenkin nykyään netti ja sosiaalinen media, joka tekee uusiin ihmisiin tutustumisesta paljon helpompaa, sillä samanhenkiset ihmiset tuppaavat yleensä hengaamaan samoilla sivustoilla. Netissä voi kuitenkin käydä niin, että se tyyppi kenen kanssa oma sielu resonoi kaikista eniten, voi olla kokonaan eri maakunnasta, maasta tai maanosasta.

Kaukosuhteessa tärkeimmäksi välineeksi muodostuu keskustelu, keskustelu ja keskustelu. Tapahtui se sitten FaceTime-puheluiden, WhatsApp-viestien tai snäppien muodossa. Sen ympärille on myös hyvä sopia säännöt, ettei epätietoisuus tai mustasukkaisuus ala kalvamaan sydänalassa. Sääntöjä voi olla esimerkiksi se, että joka aamu on toivotettava toiselle hyvää huomenta, kokeisiin lukemisen aikana toista ei saa häiritä, yhteisiä snäppejä tai kuvia ei saa näyttää ulkopuolisille, tai riidan aikana ei saa katkaista puhelua tai ghostata tyystin. Oli säännöt mitä tahansa, jokaisen pariskunnan kannattaa sopia omistaan, sillä ei ole olemassa kahta samanlaista ihmissuhdetta. Ilman vuorovaikutusta on mahdoton tietää, mitä toinen ihminen aattelee. Jos luulee tietävänsä tai olettavansa jotain, niin lopputuloksena voi olla yks iso väärinkäsitys. Kaikissa ihmissuhteissa on tärkeetä, että sä uskallat kertoo sun omista tunteista ja toiveista.

Joku saattaisi miettiä, että miksi tuhlata nuoruusvuodet omaa luuria tuijottaen ja toista kaivaten. Kuka muu voi määrittää sen, mikä on toiselle tärkeää? Vastauksena kysymykseesi, sanoisin, että alaikäisenä kaukosuhteeseen ryhtyminen on teko, jonka lopputulosta ei voi kukaan meistä tietää ja harva arvata, ellei sitä itse kokeile!

Kaikkee hyvää just sulle, ja miten ikinä päädyt tän jutun suhteen tekemään, sulla on meidän täys tuki!

Amorin nuolen syyslomasijainen,
Siru

Jos haluat et-niin-selvän, vaan enemmänkin sekavan vastauksen, niin katsele tästä Seban kootut selitykset:

Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Moikka, ja voi ei 🙁

Ikävä kuulla poikaystäväsi uskottomuudesta. Vaikka juuri nyt ei tunnu siltä, niin kaikesta voi selvitä. On tosi hyvä, että otit yhteyttä, puhuminen auttaa jäsentämään sydämen solmuja. Onko sulla ystävää, jolle purkaa sydäntäsi? Joskus omalle lemmikilleen puhuminen ja vieressä makaaminen voi tuoda lohtua. Surulle ei ole olemassa yhtä kaavaa, me koetaan se eri tavalla. Tee semmoisia asioita, jotka ilahduttavat tai lohduttavat sinua.

Pettäminen voi loukata tosi paljon, ja jättää jäljet itseensä. Siksi on tärkeää hoitaa haavat kuntoon. Tunteet voi myllertää tällaisen kokemuksen jälkeen, se on ihan tavallista että surettaa, itkettää, pelottaa ja raivostuttaa. Joskus noi fiilikset käyvät niin isoksi, että niistä voi olla hyvä jutella jonkun aikuisen kanssa.

Sä et ole tehnyt mitään väärää, eikä vika ole sinussa. Ota vastaan halaukset, pura sun tunteita, juttele, kuuntele musiikkia, kirjoita keskustelupalstalle, lähde ulos kävelemään, kirjoita päiväkirjaa, anna itsellesi kunnon halaus. Oot ihana just tuommoisena kuin oot. <3 Sä selviät tästä, lupaan.

Sydämen täydeltä terkkuja,
Minna


Sinun antama palaute on meille tärkeää. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Load More